سرطان مدولاری تیروئید چیست؟
سرطان مدولاری تیروئید یا MTC سرطانی است که در تیروئید ایجاد می شود و تیروئید غده ای است که در جلوی گردن قرار دارد و مسئول ارسال هورمون به بقیه بدن شما است.
بصل النخاع
بصل النخاع حاوی سلول های خاصی به نام سلول های C پارافولیکولی است که هورمون ها را تولید و آزاد می کند و زمانی اتفاق می افتد که سلول های C سرطانی می شوند و خارج از کنترل رشد می کنند.
در این مقاله به بررسی سرطان مدولاری تیروئید یا MTC و علائم اولیه و علائم رایج می پردازیم. ما همچنین زمان مراجعه به پزشک و چشم انداز افراد مبتلا به این بیماری را پوشش می دهیم.
انجمن تیروئید آمریکا می گوید که این بیماری در 1 تا 2 درصد از سرطان های تیروئید در ایالات متحده وجود دارد. در جای دیگر، یک ارزیابی در سال 2016، شیوع MTC را 3 تا 5 درصد همه سرطان های تیروئید نشان داد.
سرطان مدولاری تیروئید در سلول های تخصصی تیروئید به نام سلول های پارافولیکولی یا سلول های C شروع می شود. این سلول های C هورمونی به نام کلسی تونین ترشح میکنند که سطح کلسیم در خون فرد را کنترل میکند. سرطان مدولاری تیروئید را میتوان کارسینوم مدولاری تیروئید نیز نامید و این نوع از سرطان نوع نادری از سرطان تیروئید است. اولین علامت آن معمولاً ظاهر شدن یک توده بدون درد در جلوی گردن فرد است. اگر این سرطان زود شناسایی شود، اغلب قابل درمان است
برخلاف سایر انواع سرطان های تیروئید، سرطان مدولاری تیروئید گاهی اوقات می تواند در خانواده ایجاد شود. زمانی که فردی سرطان تیروئید مدولاری را از والدینش به ارث می برد، در این موارد به عنوان سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی (FMTC) شناخته می شود. با این وجود، حدود 75 درصد از موارد سرطان مدولاری تیروئید پراکنده هستند، به این معنی که فرد مبتلا آن را از والدین به ارث نبرده است.
تشخیص سرطان مدولاری تیروئید
این سرطان می تواند به صورت توده ای در گلو شروع شود. تومور در حال رشد در تیروئید می تواند با مسدود کردن تارهای صوتی صدای شما را خشن کند یا با انسداد مجرای نفس، تنفس را سخت کند. گاهی اوقات افراد می توانند برای مدت طولانی بدون علائم این سرطان را داشته باشند زیرا تومور کوچک باقی می ماند. حتی می تواند به سایر اندام ها مانند ریه، کبد، استخوان ها و مغز سرایت کند.
- تصویربرداری: سرطان مدولاری تیروئید توسط پزشک شناسایی میشود و ابتدا گلوی شما را برای وجود یک توده بررسی می کند و سپس اسکن های تصویربرداری از تیروئید را انجام می دهد. اسکن های تصویربرداری ممکن است شامل سونوگرافی، سی تی یا MRI باشد.
- بیوپسی: پزشک همچنین می خواهد با استفاده از یک سوزن بسیار نازک، مقدار کمی از بافت را از تیروئید خارج کند. یک پاتولوژیست بافت را زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا ببیند آیا سلول های سرطانی وجود دارد و اگر چنین است، چه نوعی از سرطان تیروئید است.
علائم اولیه سرطان مدولاری تیروئید چیست:
از آنجایی که سرطان مدولاری تیروئید به کندی رشد می کند، افراد در مراحل اولیه بیماری معمولاً هیچ علامتی ندارند. به همین دلیل، تشخیص زودهنگام سرطان مدولاری تیروئید رایج نیست.
علائم شایع
علائم رایج سرطان مدولاری تیروئید می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تورم در گردن نزدیک غده تیروئید که مربوط به بزرگ شدن غدد لنفاوی است.
- سرفه، گاهی اوقات باعث تولید خون می شود.
- مشکل در بلع، گاهی اوقات باعث درد می شود
- تنگی نفس
- مشکل در تنفس، به دلیل باریک شدن راه های هوایی
اگر این بیماری پیشرفت کند، علائم ممکن است شدیدتر شوند و افراد می توانند علائم دیگری را نیز تجربه کنند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یک توده بزرگ در گردن
- درد در گردن، فک یا گوش
- احساس خفگی
افراد مبتلا به سرطان که به اعصاب کنترل کننده تارهای صوتی گسترش یافته است نیز ممکن است گرفتگی صدا یا تغییر در صدای خود را تجربه کنند.
در مراحل پیشرفته سرطان مدولاری تیروئید، سطوح بالای کلسی تونین تولید شده توسط تومور می تواند باعث اسهال و گرگرفتگی شود.
زمان مراجعه به پزشک:
هر زمانی که شخص متوجه یک توده یا تورم مداوم در زیر سیب گلو می شود باید به پزشک مراجعه کند. به خصوص اگر علائم با هر یک از علائم زیر مطابقت داشته باشد:
- گرفتگی صدا غیر قابل توضیح که بعد از مدتی از بین نمی رود.
- مشکل در بلع
- گلودردی که بهتر نمی شود.
- گردن درد
با این حال، همه توده های گردن سرطانی نیستند. بسیاری از شرایط کمتر شدید دیگر می توانند باعث ایجاد توده در گردن شوند، مانند تورم غدد لنفاوی.
اگر پزشک مشکوک باشد که این توده ممکن است سرطانی باشد، معمولاً فرد را برای آزمایشات بیشتر به متخصص ارجاع می دهد.
چشم انداز
سرطان مدولاری تیروئید معمولا به کندی پیشرفت می کند و همچنین اگر زود شناسایی شود، یک بیماری قابل درمان است. بر اساس یک بررسی سال 2017، میزان بقای 10 ساله برای سرطان مدولاری تیروئید عبارت است از:
95 درصد: اگر سرطان فقط در غده تیروئید باشد.
75 درصد: اگر سرطان به غدد لنفاوی مجاور در گردن گسترش پیدا کرده باشد.
20 درصد: اگر سرطان به سایر قسمت های بدن مانند ریه ها، کبد و استخوان ها گسترش یافته باشد.
درمان معمولاً شامل برداشتن کل غده تیروئید و هر غده لنفاوی آسیب دیده نزدیک غده تیروئید است. بعد از جراحی، فرد معمولاً نیاز به مصرف دارو برای جایگزینی هورمون هایی دارد که تیروئید تولید میکند.
تفاوت بین سرطان تیروئید پاپیلاری و مدولاری چیست؟
سرطان تیروئید پاپیلاری شایع ترین نوع سرطان تیروئید است که حدود 80 درصد از تمام تشخیص های سرطان تیروئید را تشکیل می دهد. در حالی که سرطان مدولاری تیروئید (MTC) نادرتر است و حدود 2 درصد را تشکیل می دهد.
سرطان پاپیلاری تیروئید در سلول های فولیکولی تولید کننده تیروگلوبولین در تیروئید شما شروع می شود. در حالی که سرطان مدولاری تیروئید از سلول های تولید کننده کلسی تونین در تیروئید شما ناشی می شود. تیروگلوبولین یک پروتئین است و کلسی تونین یک هورمون است.
سرطان پاپیلاری تیروئید اغلب با قرار گرفتن در معرض اشعه مرتبط است. در حالی که سرطان مدولاری تیروئید اینطور نیست.
مطالب مشابه:
کم کاری تیروئید
پرکاری تیروئید
تری گلیسیرید
۵ آزمایش خون برتر برای زنان
آزمایش خون
منابع: my.clevelandclinic ، cancer ، medicalnewstoday
2 دیدگاه