ملاسما
ملاسما یک بیماری پوستی است که با لکه های قهوه ای یا خاکستری آبی یا لکه های کک و مک مشخص می شود. اغلب به آن “ماسک بارداری” می گویند. ملاسما به دلیل تولید بیش از حد سلول هایی است که رنگ پوست شما را ایجاد می کنند. رایج و بی ضرر است و برخی درمان ها ممکن است کمک کننده باشد. ملاسما معمولاً پس از چند ماه از بین می رود.
ملاسما باعث ایجاد لکه های پوستی می شود که تیره تر از رنگ پوست معمولی شما هستند. این عارضه گاهی خود به خود از بین می رود. در بعضی مواقع اینطور نیست. از آنجایی که خورشید ممکن است باعث ایجاد این رنگدانه های بیشتر شود، بهتر است از پرتوهای آن به خصوص برای مدت زمان طولانی دوری کنید.
ملاسما چیست و چه شکلی دارد؟
ملاسما یک بیماری شایع پوستی است. اگر ملاسما دارید، احتمالاً لکه های قهوه ای روشن، قهوه ای تیره و یا خاکستری را روی پوست خود تجربه می کنید. همچنین می توانند به صورت لکه های مسطح یا لکه هایی لک مانند ظاهر شوند. مناطقی که معمولاً درگیر می شوند شامل صورت شما، از جمله گونه ها، لب بالایی و پیشانی و همچنین ساعد است. ملاسما گاهی اوقات “ماسک بارداری” نام دارد. زیرا اغلب زنان باردار را تحت تأثیر قرار می دهد. ملاسما معمولاً با گذشت زمان تیره و روشن می شود. اغلب در تابستان بدتر و در زمستان بهتر می شود.
ملاسما یک مشکل شایع پوستی است. این وضعیت باعث ایجاد لکه های تیره و تغییر رنگ روی پوست شما می شود. نام دیگر ملاسما که کمتر رایج است، کلواسما است. اگر چه این اختلال کاملاً بی ضرر است.
ملاسما به چه صورت ظاهر میشود؟
ملاسما بیشتر روی گونه ها، بینی، چانه، بالای لب فوقانی و پیشانی ظاهر می شود. گاهی اوقات بازوها، گردن و پشت شما را تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع، ملاسما می تواند هر بخشی از پوست شما را که در معرض نور خورشید قرار می گیرد، تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل است که اکثر افراد مبتلا به ملاسما متوجه می شوند که علائم آنها در ماه های تابستان بدتر می شود.
بدن شما در دوران بارداری دچار تغییرات فوق العاده ای می شود.
شکم شما بزرگتر می شود و حجم خون شما با رشد کودک شما افزایش می یابد. ممکن است گرفتگی، تهوع صبحگاهی و انواع دردها و دردهای ناآشنا را تجربه کنید. موها و پوست شما نیز ممکن است دچار تغییر جهت بهتر یا بدتر شوند. (تو در عین حال زیبا هستی.)
اگر متوجه لکه های تیره پوست روی صورت خود شده اید، ممکن است ملاسما داشته باشید. در اینجا بیشتر در مورد این وضعیت، چرای بروز آن در بارداری و نحوه درمان ایمن آن توضیح دادیم.
ملاسما در بارداری چیست؟
ملاسما یک اختلال پوستی است که در آن ملانوسیت ها (سلول های تولید کننده رنگ) در پوست شما به دلایلی رنگدانه اضافی تولید می کنند. در بارداری، اغلب به عنوان کلواسما یا “ماسک بارداری” نام دارد.
کلواسما یک نگرانی در رابطه با زیبایی است. این به هیچ وجه بر جنین شما تأثیر نمی گذارد و نشان دهنده هیچ گونه عارضه بارداری دیگری نیست.
افرادی که رنگدانه بیشتری در پوست خود دارند – به عنوان مثال، افرادی که نژاد آفریقایی، آفریقای شمالی، خاورمیانه، لاتین یا اسپانیایی، آسیایی، هندی یا مدیترانه ای تبار دارند – بیشتر در معرض ابتلا به کلواسما هستند. زیرا آنها به طور طبیعی ملانین فعال تری دارند.
به طور کلی، بین 50 تا 70 درصد از افراد در طول بارداری به نوعی ملاسما مبتلا می شوند.
علائم ملاسما در بارداری
علامت اولیه کلواسما تیره شدن پوست صورت است. ممکن است لکه های تیره یا لکه هایی را روی پیشانی، گونه ها، چانه یا اطراف دهان خود مشاهده کنید. این نواحی ممکن است هر چه بیشتر در معرض آفتاب قرار بگیرید یا در طول بارداری خود بیشتر تیره شوند.
درد، خارش از علائم ملاسما نیستند. اگر این علائم را تجربه کردید، ممکن است با بیماری دیگری دست و پنجه نرم کنید. هر گونه علائم اضافی را که دارید با پزشک خود در میان بگذارید.
علت ملاسما در بارداری
هیپرپیگمانتاسیون پوست در دوران بارداری بسیار شایع است. ممکن است متوجه تیره شدن نوک سینه ها یا آرئول ها، زیر بغل یا اندام تناسلی خود شوید. شما ممکن است یک خط (خط سیاه) را ببینید که از ناحیه شرمگاهی روی شکم امتداد یافته است، یا پوست را در سراسر بدن تیره می کند.
تغییر هورمون ها، به ویژه استروژن و پروژسترون اضافی، علت اصلی ملاسما در دوران بارداری است. فراتر از آن، لکه های تیره روی صورت می توانند با مواجهه در معرض نور خورشید، استفاده از برخی محصولات مراقبت از پوست یا درمان ها و حتی ژنتیک تشدید شوند.
کلواسما همچنین ممکن است با عدم تعادل هورمونی که حتی قبل از بارداری وجود داشته باشد، بدتر شود.
در هر صورت، هورمون های محرک ملانوسیت شما به این محرک ها با ایجاد بیش از حد رنگدانه های محافظ (لکههای تیره) روی پوست به نام ملانین واکنش نشان می دهند.
زمانی که ملاسما ممکن است در بارداری شروع شود:
ملاسما ممکن است در هر مقطعی از بارداری شما شروع شود. اگر چه معمولاً در سه ماهه دوم یا سوم شروع می شود.
باز هم، عوامل مختلفی در مورد تیره شدن رنگدانه نقش دارند. رنگ و نوع پوست شما ممکن است این وضعیت را کم و بیش قابل توجه کند. میزان مواجهه در معرض آفتاب یا حتی زمانی از سال که باردار هستید نیز ممکن است بر زمانی که برای اولین بار متوجه آن می شوید، تأثیر بگذارد.
آیا ملاسما بعد از زایمان از بین می رود؟
خبر خوب این است که این هیپرپیگمانتاسیون احتمالاً پس از زایمان بدتر نخواهد شد. احتمالاً ماه ها طول میکشد تا کاملاً بدون درمان هدفمند محو شود.
درمان های ایمن برای بارداری
با پزشک خود در مورد راه های درمان ملاسما در دوران بارداری صحبت کنید. ممکن است پزشک شما را برای کسب اطلاعات بیشتر به متخصص پوست ارجاع دهد.
برخی از کارشناسان درمان ملاسما را در دوران بارداری توصیه نمی کنند. یک دلیل این است که ممکن است خود به خود حل شود. برخی از روش های درمانی ممکن است برای استفاده در دوران بارداری بی خطر یا اصلا موثر نباشند. بهترین راه درمان ممکن است در واقع پیشگیری باشد، با کمک تغییر سبک زندگی.
مطالب مشابه:
سرطان پوست
سندرم فری
ویتامین های لازم دوران بارداری
محاسبه زمان تقریبی بارداری
بیماری زونا
منابع: my.clevelandclinic ، healthline
1 دیدگاه