میگرن و قاعدگی
- یک مطالعه جدید نشان داد که حملات میگرنی در زنان در طول دوره قاعدگی ممکن است، به دلیل افزایش پپتید CGRP باشد که با میگرن مرتبط است.
- این افزایش در این مطالعه مرتبط به کاهش استروژن است که در طول دوره قاعدگی رخ می دهد.
- این مطالعه ارتباطی بین افزایش پپتید مرتبط با ژن کلسی تونین یا Calcitonin gene-related peptide (CGRP) را در افرادی که از داروهای ضد بارداری استفاده میکنند یا یائسگی را پشت سر گذاشتند، پیدا نکرد. اگر چه ممکن است هنوز دوره های میگرنی را تجربه کنند.
کارشناسان ده ها سال است که می دانند کاهش هورمون استروژن با شروع دوره های میگرنی با دوره های قاعدگی مرتبط است. یک مطالعه جدید نشان داد که با نوسانات سطوح هورمونی در طول چرخه قاعدگی، سطح یک پپتید مرتبط با میگرن نیز افزایش و کاهش می یابد. در طول افت استروژن که در شروع دوره قاعدگی رخ می دهد، افزایش سطح پپتید مرتبط با ژن کلسی تونین، یا CGRP وجود دارد. هنوز علت این موضوع که کاهش استروژن ممکن است باعث آزاد شدن CGRP شود ناشناخته است. مطالعات مقدماتی ممکن است سرنخ مهمی در مورد علت میگرن دوره های قاعدگی ارائه دهند. همچنین ممکن است توضیح دهد که چرا حملات میگرن قاعدگی در طول قاعدگی اتفاق می افتد و چرا دفعات آن بعد از یائسگی کاهش می یابد.
CGRP و مراحل قاعدگی
این مطالعه یک مطالعه هم گروهی مقطعی بود که در مرکز سردرد، بخش نورولوژی، دانشگاه برلین در آلمان انجام شد. این گروه شامل 180 زن بود که حداقل سه حمله اپیزودیک میگرن را در یک ماه منتهی به این مطالعه داشتند.
محققان شرکت کنندگان را به طور مساوی به سه گروه تقسیم کردند:
- زنان با چرخه قاعدگی منظم.
- زنانی که از داروهای ضد بارداری استفاده می کنند.
- زنانی که مرحله یائسگی خود را پشت سر گذاشته بودند.
گروه کنترل کدوم دسته از زنان بودند؟
زنان هم سنی که به میگرن مبتلا نشدند، به عنوان گروه کنترل بودند. برای ارزیابی سطوح CGRP، محققان نمونه های خون و اشک شرکت کنندگان را آنالیز کردند. آنها از شرکت کنندگانی که سیکل های قاعدگی منظمی داشتند، در طول دوره قاعدگی و تخمک گذاری، در واقع زمان هایی که سطح هورمون ها به ترتیب پایین ترین و بالاترین است، نمونه برداری کردند. برای زنانی که کنترل بارداری داشتند، نمونه ها را تقریباً در روز چهارم از شرکت کنندگان جمع آوری کردند. در زنان یائسه، نمونه ها فقط یک بار و در یک روز تصادفی گرفته شد. زنان مبتلا به میگرن و سیکل های قاعدگی منظم، نسبت به زنانی که میگرن نداشتند، به طور قابل توجهی دارای CGRP بیشتری در خون خود در طول دوره قاعدگی بودند.
در طول تخمک گذاری، زمانی که سطح هورمون در بالاترین حد خود قرار دارد، سطح CGRP کاهش می یابد و با توقف حملات میگرنی که معمولاً بعد از قاعدگی رخ می دهد، هماهنگ می شود. همین الگوها برای نمونه ها و شکل آزمایشی اندازه گیری CGRP، صادق است. زنان مبتلا به میگرن که دوره های قاعدگی منظمی داشتند 1.20 نانوگرم در میلی لیتر CGRP داشتند. در حالی که زنان بدون میگرن، 0.4 نانوگرم در میلی لیتر داشتند.
شرکت کنندگانی که از داروهای ضدبارداری استفاده می کردند و زنان بعد از یائسگی، افزایش یکسانی در سطوح CGRP نداشتند. خواه میگرن را تجربه کرده باشند یا نه. این نشان میدهد که حملات میگرنی که توسط زنان این گروه ها تجربه می شوند، احتمالاً توسط CGRP ایجاد نمی شوند.
دکتر بیانکا رافائلی، در مورد میگرن و قاعدگی، به سایت مدیکال نیوز تودی گفت:
فرضیه ما این است که در این بیماران مسیرهای درد دیگری وجود دارد که نقش مهمتری نسبت به CGRP دارند. در واقع، نوروپپتیدهای متعددی وجود دارند که می توانند حملات میگرنی را در انسان تحریک کنند. در این مرحله فقط حدس و گمان است و باید در مطالعات بعدی مورد بررسی قرار گیرد.»
نمونه برداری اشک
نمونه برداری اشک هنوز به صورت تجربی در نظر گرفته می شود. دکتر رافائلی به آکادمی نورولوژی آمریکا گفت که این مطالعه از استفاده و کاوش بیشتر آن پشتیبانی می کند. نمونه برداری اشک وسیله ای غیر تهاجمی برای اندازه گیری CGRP ارائه می دهد.
هورمون ها و CGRP
دکتر شازیا آفریدی، متخصص مغز و اعصاب، در این تحقیق نقشی نداشت. اما گفت این تلاش و مطالعه برای درک بهتر نقش هورمون های زنانه در میگرن، به ویژه در بدتر شدن و تشدید آن در دوره های قاعدگی و میگرن، بسیار مفید است. او خاطرنشان کرد: «مطالعات روی حیوانات قبلاً نشان داد که استروژن میتواند بر بیان CGRP در سیستم تری ژمینوواسکولار تأثیر بگذارد. اما مطالعات انسانی بسیار کمی وجود دارد.»
میگرن و پیشگیری از بارداری
در حالی که به نظر می رسد استفاده از روش های پیشگیری از بارداری ممکن است به وقوع حملات میگرنی تأثیر بگذارد، دکتر رافائلی و دکتر آفریدی هر دو این پیامدها را دشوار توصیف می کنند.
مطالب مشابه: