تفاوت شیرمادر و شیرخشک
هر زنی که باردار است یا به تازگی زایمان کرده است، به این موضوع فکر می کند و انتخاب می کند. در حالی که بسیاری از زنان شیر خشک را برای راحتی آن انتخاب می کنند، اما اگر از فواید فراوان شیردهی آگاه بودند، در تصمیم خود تجدید نظر می کردند.
شیر مادر تمام چیزی است که کودک نیاز دارد.
تغذیه با شیر مادر بهترین شروع زندگی را برای نوزادان فراهم می کند و نقش کلیدی در سلامت نوزاد دارد.
تغذیه انحصاری با شیر مادر برای 6 ماه اول اکیدا توصیه می شود. تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزادان برای رشد سالم را به آنها می دهد. نوزاد در این مدت نیازی به آب، مایعات دیگر یا غذا ندارد. پس از 6 ماه اول، تغذیه با شیر مادر همچنان مهم است، زمانی که سایر غذاها به کودک داده می شود. شیر مادر مخصوصاً برای کودک خودش مناسب است و روز به روز، ماه به ماه و برای تامین نیازهای کودک برای تغذیه تغییر میکند.
کمک به سیستم ایمنی بدن:
نوزادان در بدو تولد سیستم ایمنی کاملاً پیشرفته ای ندارند. شیر مادر بی خطر است و حاوی آنتی بادی هایی است که به محافظت از نوزادان در برابر بیماری های رایج دوران کودکی مانند: گاستروانتریت، انتروکولیت نکروزان، عفونت گوش، عفونت های دستگاه ادراری و عفونت های تنفسی کمک می کند.
در نتیجه فاکتور رشد اپیدرمی در شیر مادر، بلوغ پوشش روده تسریع میشود که باعث تقویت موانع آنتیژن ها میشود و IgA از روده در برابر جذب آنتیژن ها محافظت میکند.
افزایش بهره هوشی:
بسیاری از مطالعات موافقند که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، رشد شناختی بیشتری دارند و با رشد، ضریب هوشی بالاتری پیدا میکنند.
آلرژی و آسم:
شیر مادر فواید ضد حساسیت دارد. گاهی مکمل های شیر خشک می توانند باعث واکنش آلرژیک شوند و باید از مصرف آنها خودداری شود. اگر 6 ماه به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه شود و حداقل 12 ماه ادامه یابد همچنین ورود مواد جامد تا 6 ماهگی به تعویق بیفتد و غذاهای حساسیت زا (شیر، تخم مرغ، ماهی و آجیل) از رژیم غذایی مادر حذف شود، بیشترین فایده را دارد.
SIDS (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد):
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) مرگ غیرقابل توضیح، معمولاً در هنگام خواب، یک نوزاد به ظاهر سالم کمتر از یک سال است. این ممکن است یک بیماری بسیار نادر به نظر برسد، اما SIDS یا مرگ تخت در نوزادان یک ماهه تا یک ساله شایعتر از آن چیزی است که فکر میکنید. علت ناشناخته است، اما با ناهنجاری هایی در بخشی از مغز نوزاد که تنفس و برانگیختگی از خواب را کنترل میکند، مرتبط است.
ثابت شده است که تغذیه با شیر مادر باعث کاهش بروز SIDS می شود.
شیردهی برای سلامت مادر نیز مفید است.
ترشح اکسی توسین در دوران شیردهی رحم را منقبض می کند و به کاهش خونریزی بعد از زایمان کمک می کند. چرخش رحم را تسریع می کند (بازگشت به اندازه قبل از بارداری)، بازگشت سریعتر به وزن قبل از بارداری و خطر کمتر عفونت پس از زایمان و کم خونی وجود دارد. همچنین تغذیه با شیر مادر با کاهش خطر ابتلا به بیماری های مادر در مراحل بعدی زندگی از جمله سرطان سینه، دیابت نوع 2، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، سندرم متابولیک، سرطان تخمدان، پوکی استخوان و آرتریت روماتوئید مرتبط است.
اگر مادر شیر خود را به نوزاد ندهد، در معرض خطر ابتلا به کم خونی، حفظ چربی رسوب شده در دوران بارداری، باردار شدن بلافاصله پس از تولد نوزاد، سرطان سینه و شکستگی لگن در سنین بالاتر می باشد.
پیوند با کودک:
همچنین مهم است که بدانیم شیردهی بسیار بیشتر از یک روش تغذیه است، بلکه یک رابطه و زمان پیوند ویژه برای مادر و نوزاد است. تماس فیزیکی مکرر و نزدیک بین مادر و نوزاد باعث ایجاد دلبستگی می شود.
با این حال، این موضوع نباید سبب دوری رابطه اولیه پدر با نوزاد شود. پدر باید پیوند خاص خود را با کودک ایجاد کنند. این کار را می تواند در حین حمام کردن نوزاد، تعویض پوشک یا پیاده روی با کودک در حالی که مادر در حال استراحت است انجام دهد.
همچنین مهم است که از متخصصانی مانند: پزشک و مشاور شیردهی در دوران بارداری برای گرفتن این تصمیم حیاتی برای کودک کمک گرفت.
8 فواید شیردهی:
شیر مادر بدون شک بهترین گزینه تغذیه برای نوزادان است.
-
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر دچار چاقی می شوند.
طبق تحقیقات، نوزادانی که در شش ماه اول زندگی خود با شیر مادر تغذیه میشوند، در دوران بزرگسالی شانس چاقی کمتری دارند. دانشمندان دریافتند که مغز در چند ماه اول پس از تولد نوزاد، الگوی تغذیه ای را ایجاد می کند. این الگوی تغذیه را می توان در این واقعیت ردیابی کرد که مشکلات وزنی در بزرگسالانی که در چند ماه اول پس از تولد بیش از حد با شیر کودک مبتنی بر شیر خشک تغذیه می شدند، شایع تر است.
-
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به دیابت نوع دوم مبتلا می شوند.
شیر مادر منبع بسیار مفیدی از مواد مغذی برای نوزادان محسوب می شود زیرا به کاهش خطرات تعدادی از بیماری ها از جمله دیابت کمک می کند. اگر زنی در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا شود، احتمال چاق شدن نوزاد در دوران کودکی بسیار زیاد است. با این حال، هنگامی که کودک حداقل 6 ماه از شیر مادر تغذیه می کند، چنین شانسی خنثی می شود.
-
هوش نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند بالاتر است.
طبق مطالعات، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، هوش بالاتری دارند. همچنین مطالعات نشان داده است که شیردهی طولانی مدت نه تنها می تواند هوش را تا سن 30 سالگی افزایش دهد، بلکه می تواند به پیشرفت تحصیلی و توانایی کسب درآمد نیز کمک کند.
-
طبق تحقیقات، شیردهی روشی برای پیشگیری از بارداری است که 98 درصد موفقیت دارد.
تغذیه با شیر مادر می تواند به عنوان یک روش کنترل بارداری در 6 ماه اول پس از تولد کودک کار کند، اگرچه ممکن است به اندازه سایر روش های پیشگیری از بارداری بی ایراد نباشد. شیردهی به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری به روش آمنوره شیردهی (LAM) معروف است. LAM 98٪ موثر است.
-
سرطان سینه، سرطان تخمدان و افسردگی پس از زایمان همگی با شیردهی شانس ابتلا آنها کاهش می یابد.
زنانی که به نوزادان خود شیر می دهند ممکن است در طول دوره شیردهی خود دچار تغییرات هورمونی شوند که دوره قاعدگی آنها را به تاخیر می اندازد. این می تواند منجر به کاهش قرار گرفتن زنان در معرض استروژن و در نتیجه رشد سلول های سرطان سینه شود. همچنین اعتقاد بر این است که شیردهی از سرطان تخمدان جلوگیری می کند زیرا می تواند تخمک گذاری را به تاخیر بیندازد. محققان پیشنهاد می کنند که با افزایش تخمک گذاری، خطر جهش سلولی افزایش می یابد که به نوبه خود احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد.
-
اسهال و ذات الریه هر دو در صورت تغذیه با شیر مادر کمتر اتفاق می افتند.
تغذیه با شیر مادر به رشد شناختی و حسی کودک کمک می کند و از او در برابر تعدادی از بیماری های عفونی و مزمن محافظت می کند. شواهد حاکی از آن است که تغذیه انحصاری با شیر مادر می تواند با پیشگیری از کودک در برابر بیماری های شایع مانند: اسهال و ذات الریه و همچنین با کمک به بهبودی سریع تر، به کاهش مرگ و میر نوزادان کمک کند.
-
شیردهی باید یک ساعت پس از تولد شروع شود.
تغذیه با شیر مادر در اولین ساعت تولد فواید زیادی برای کودک به همراه دارد، زیرا کودک “آغوز” را دریافت می کند که با خواص ایمنی غنی شده است. اینها از نوزاد در برابر عفونت ها و بیماری ها جلوگیری می کند. همچنین مزایای دیگری مانند: تحریک روده و سیستم گوارشی کودک را فراهم می کند.
-
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر در معرض خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) قرار دارند.
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد به مرگ یک نوزاد طبیعی و سالم حتی یک ساله در خواب گفته می شود. علت مرگ هنوز مشخص نیست، اما می تواند و معمولاً با ناهنجاری هایی در رشد مغز نوزاد همراه باشد. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند رشد مغزی بهتری نسبت به شیرخوارانی دارند که شیر مادر تغذیه نمی کنند. بنابراین، متخصصان توصیه می کنند که به طور منظم به نوزادان خود شیر بدهید زیرا منجر به رشد مناسب مغز می شود و خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش می دهد.
فواید شیردهی برای مادر و نوزاد:
برای یک مادر، یکی از بهترین راه هایی که میتواند به نوزاد کمک کند تا با دنیا سازگار شود، شیر دادن به اوست.
در سراسر جهان، تحقیقات گسترده نشان می دهد که شیر مادر یک دارایی بی نظیر برای نوزاد است. شیر مادر بدون معادل مصنوعی، که بتواند تعادل دقیق مواد مغذی و دیگر مواد را مطابقت دهد، برای کمک به محافظت از کودک در برابر بیماری های حاد و مزمن ساخته شده است.
بنابراین، مادر و نوزاد از شیردهی چه فوایدی می توانند به دست آورند؟
-
شیردهی به ترشح هورمون های حیاتی کمک می کند:
مطالعات پزشکی این واقعیت را ثابت کرده است که هم مادر و هم کودک به دلیل شیردهی پیوند نزدیک تری پیدا می کنند. به عنوان یک مادر، رضایت و شادی تنها بخشی از مزایای جسمی و عاطفی است که می توان در هنگام شیر دادن به فرزند تجربه کرد. در طول این فرآیند، هورمون هایی مانند: اکسی توسین و پرولاکتین ترشح میشوند که هر دو به تأثیر مثبتی بر مادر کمک میکنند. پرولاکتین به ایجاد یک حس پرورشی در مادر و به تقویت حس شادی و آرامش کمک می کند، همچنین اکسی توسین به ایجاد حس عشق و دلبستگی بین مادر و کودک کمک می کند.
سایر فواید شیردهی برای مادر:
-
با شیردهی مادران 50 درصد بیشتر در برابر آرتریت روماتوئید محافظت می شوند:
تصور می شود برخی هورمون های جنسی زنانه در ایجاد آرتریت روماتوئید در بین زنان نقش دارند. این هورمون های جنسی پس از شیردهی از بین می روند که یک مزیت بزرگ است.
-
کاهش 28 درصدی ابتلا به سرطان سینه:
بنا به اظهارات دانشمندان، هر چه مدت شیردهی بیشتر باشد، شانس ابتلا به سرطان سینه کمتر است.
-
کاهش 10 درصدی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی:
طبق تحقیقات، شیردهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را بیشتر از استاتین ها که معمولاً داروی مورد قبولی است، کاهش می دهد.
-
کاهش 26 درصدی ابتلا به دیابت:
زنان کمتر به سندرم متابولیک مبتلا می شوند که یکی از دلایل شناخته شده دیابت است. به همین دلیل است که فشار خون بالا و کلسترول بالا کاهش می یابد. مطالعاتی که قبلاً ذکر شد همه بر این واقعیت توافق دارند.
-
11 درصد کمتر احتمال ابتلا به فشار خون بالا:
در یک مطالعه اخیر، WHO و بسیاری از سازمان های تحقیقاتی بهداشتی دیگر این آمار بیان شد.
-
کنترل طبیعی بارداری:
این ممکن است برای برخی از مادران یک نقطه ضعف به نظر برسد، اما شیردهی سرعت بلوغ تخمک ها را کاهش می دهد.
سایر فواید شیر مادر برای نوزاد:
-
در صورت تغذیه با شیر مادر در عرض یک ساعت پس از تولد، جان 220000 کودک نجات می یابد:
این به دلیل آماری است که پس از محاسبه عفونت های دستگاه تنفسی، SIDS و بسیاری از علل دیگر مرگ و میر در میان نوزادان جمع آوری شده است.
-
در صورت تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به عفونت های دستگاه تنفسی 72 درصد کاهش می یابد:
عفونت های دستگاه تنفسی به شرایطی مانند: لوزه، فارنژیت، لارنژیت، سرماخوردگی و غیره اشاره دارد. بر اساس مطالعات، تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به همه آنها را تا زمانی که نوزاد 7 تا 12 ماهه است، کاهش می دهد.
-
خطر SIDS (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد) 36 درصد کاهش می یابد:
SIDS که بیشتر به عنوان مرگ تخت شناخته می شود، علت اصلی مرگ در میان نوزادان یک ماهه تا یک ساله است. اگرچه برخی مطالعات مخالف هستند، اما هیچ شانسی برای افزایش SIDS به دلیل شیردهی وجود ندارد.
-
کاهش 23 درصدی بروز عفونت گوش میانی:
این نوع عفونت دستگاه تنفسی است که به اوتیت میانی معروف است و با شیردهی تا 12 ماهگی می توان احتمال بروز آن را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
-
کاهش 15 تا 30 درصدی دیابت بزرگسالان و نوجوانان:
مطالعات نشان دادند که با شیردهی این سندرم متابولیک در نوزادان و مادران نیز کاهش مییابد.
مطالب مشابه:
همه چیز درباره چرخه قاعدگی
هفته های بارداری
محاسبه زمان تقریبی بارداری
ویتامین های دوران بارداری
هفته جهانی تغذیه با شیر مادر (WBW)
منبع: apollocradle
1 دیدگاه