لکه های آبی مغولی
لکه های مغولی یا ملانوسیتوز پوستی مادرزادی:
ملانوسیتوز پوستی نام نوعی خال مادرزادی است که صاف و آبی یا به رنگ آبی مایل به خاکستری است. ملانوسیتوز پوستی قبلاً لکه های آبی مغولی نامیده می شد. این لکه ها که با نام خال خاکستری تخته سنگ نیز شناخته می شود، اغلب درست در بدو تولد یا در چند هفته اول زندگی ظاهر می شوند. آنها بی ضرر هستند و نیازی به برداشتن ندارند.
این لکه ها ممکن است شبیه کبودی به نظر برسند، اما اینطور نیستند. اندازه، شکل و رنگ کبودی می تواند در عرض چند روز تغییر کند. در حالی که ملانوسیتوز پوستی مادرزادی اغلب برای چند سال روی پوست باقی می ماند. خال های مادرزادی مغولی نیز برای لمس دردناک نیستند. آنها صاف هستند و بافتی مشابه پوست معمولی دارند.
یک نوزاد همچنین می تواند یک نقطه یا چند نقطه از آنها داشته باشد. اشکال از بیضی، گرد و نامنظم متغیر است. در بیشتر موارد، خال های مادرزادی بیش از 5 درصد از بدن را پوشش نمی دهند.
اندازه خال های مادرزادی می تواند از چند میلی متر تا بیش از 10 سانتی متر متغیر باشد.
علائم:
ملانوسیتوز پوستی سرطانی نیست و با بیماری مرتبط نیست. علائم ممکن است ناحیه بزرگی از پشت را بپوشاند.
این خال های رنگدانه ای در نواحی خاصی از بدن در بافت پوست نرمال ظاهر می شوند، از جمله:
- باسن
- پشت
- شانه ها
- پایه ستون فقرات
از آنجایی که این علائم بیش از هر قسمت دیگری از بدن روی باسن وجود دارد، ملانوسیتوز پوستی گاهی اوقات «باسن آبی» نامیده میشود.
نام لکه های آبی مغولی به این دلیل به وجود آمد که این لکه ها بیشتر در کودکان مغولی یا سایر اجداد آسیایی یافت می شد.
علت لکه های آبی مغولی:
ملانوسیتوز پوستی زمانی ایجاد میشوند که سلولهای رنگدانه، ملانین زیر سطح پوست تولید میکنند. دلیل آبی بودن لکه ها به دلیل چیزی به نام اثر تیندال است. اثر Tyndall شامل پراکندگی نور هنگام عبور از ذرات در مسیر خود است.
رنگدانه های سطح پوست در ترکیب های مختلف آبی، خاکستری و سیاه ظاهر می شوند زیرا طول موج کوتاه تری دارند. تعداد ملانوسیت ها اغلب به تعیین رنگ خاص علامت یا ترکیب رنگ ها کمک می کند.
ملانوسیت ها سلول هایی هستند که ملانین تولید می کنند که باعث ایجاد رنگدانه در پوست می شود. سایر عواملی که رنگ لکه ها را تعیین می کنند عبارتند از: میزان ملانین در این سلول ها و همچنین عمق لکه ها در درم.
آیا لکه های آبی مغولی ارثی هستند؟
ملانوسیتوز پوستی هنوز در میان کودکان آسیایی و در افرادی که پوست تیرهتری دارند شایعتر است. ملانوسیتوز پوستی در میان مردم آسیایی، بومی آمریکا، اسپانیایی تبار، هند شرقی و آفریقایی رایج است.
به طور متوسط، تنها حدود 10 درصد از نوزادان قفقازی دارای لکه های آبی مغولی هستند. لکه های آبی در حدود 50 درصد از لاتین تبارها و 90 تا 100 درصد از جمعیت آسیایی و آفریقایی مشاهده می شود.
آیا ملانوسیتوز پوستی خطرناک هستند؟
لکه های آبی مغولی سرطانی نیستند و با هیچ بیماری مرتبط نیستند. با این حال، اگر متوجه شدید که لکهها یا لکههای آبی کودکتان بزرگتر یا آشکارتر میشوند، به خصوص در نزدیکی دهان به یک متخصص اطفال مراجعه کنید.
چند مطالعه همچنین ارتباطی بین لکه های آبی مغولی و برخی مشکلات متابولیک، مانند: مواردی که تحت بیماری های ذخیره لیزوزومی قرار می گیرند، پیدا کرده اند. مطالعات، این ارتباط را بیشتر در موارد لکه های آبی گسترده نشان می دهد.
درمان:
زمانی که ملانوسیتوز پوستی یک خال طبیعی باشد، نیازی به درمان نیست. در صورت نیاز به درمان، ممکن است از لیزر استفاده شود.
لکه ها ممکن است نشانه یک اختلال زمینه ای باشند. اگر چنین است، احتمالاً درمان برای آن مشکل، توصیه می شود. پزشک می تواند اطلاعات بیشتری به فرد ارائه دهد.
آیا ملانوسیتوز پوستی از بین می روند؟
برای اکثر نوزادان، معمولا بین سنین 3 تا 5 سالگی، لکه های آبی به خودی خود از بین می روند. با این حال، برخی از افراد این خال ها را در بزرگسالی مشاهده می کنند.
بزرگسالانی که هنوز خال های مادرزادی مغولی روی بدن خود دارند، ممکن است بتوانند از طریق لیزر آنها را از بین ببرند.
نگرانی والدین در مورد لکه های آبی مغولی:
در بیشتر موارد، لکه های آبی مغولی نباید باعث نگرانی والدین شود، زیرا هیچ عارضه پزشکی با آن وجود ندارد. اغلب این لکه ها مانند: هر خال مادرزادی دیگری هستند. آنها همچنین به احتمال زیاد با گذشت زمان ناپدید می شوند و به ندرت پس از 6 سالگی باقی می مانند.
والدین کودکانی که دارای لکه های آبی مغولی هستند، در صورت داشتن هر گونه نگرانی باید با پزشک اطفال صحبت شود.
مطالب مشابه:
غربالگری سه ماهه اول
آزمایش NIPT
غربالگری سه ماهه دوم
آزمایش آمنیوسنتز
آزمایش بارداری
منابع: mountsinai ، webmd
1 دیدگاه