گرفتگی عضلات در دوران بارداری
گرفتگی عضلات، در دوران بارداری یکی از ناراحتی های رایجی است که تقریباً نیمی از مادران باردار تجربه می کنند. اکثر گرفتگی های عضلانی در دوران بارداری در اندام تحتانی، به ویژه در ساق پا رخ می دهد. گرفتگی عضلانی یک انقباض غیرارادی یک عضله یا گروهی از عضلات است که به طور ناگهانی اتفاق می افتد و بیشتر در شب و در انتهای بارداری تجربه می شود. اگر چه به طور کلی بی ضرر است، اما می تواند به طور موقت بی حرکت شود و باعث ایجاد درد در دوران بارداری شود که بر خواب و حرکت تأثیر می گذارد.
علائم گرفتگی عضلات در دوران بارداری:
گرفتگی عضلات و بدن درد در دوران بارداری انقباض ناگهانی و غیرارادی یک یا چند گروه عضلانی است که باعث درد شدید بیشتر در پاها در ناحیه ران و ساق پا می شود. همچنین ممکن است اسپاسم عضلانی در پشت یا شکم نیز رخ دهد.
علائم گرفتگی یا اسپاسم عضلانی با موارد زیر مشخص می شود:
- انقباض یا سفت شدن غیر ارادی عضله که معمولا ناگهانی و همراه با درد شدید است.
کرامپ یک پدیده شایع در زنان در دوران بارداری است که اغلب به محض شروع خواب ظاهر می شود. گرفتگی عضلات می تواند از ماه سوم بارداری شروع به ایجاد ناراحتی کند و دردهای روزانه بیشتر با رشد جنین ظاهر می شود. این حالت در روز اتفاق می افتد و در شب بدتر می شود و خواب زنان باردار را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. اما هیچ عواقبی برای مادر باقی نمی گذارد و در اواخر بارداری خود به خود برطرف می شود.
گرفتگی عضلات در دوران بارداری از جمله ساق پا، ران ها، به خصوص در ساق پا شایع ترین است. روی دست ها و بدن نیز مشاهده می شود. در مورد گرفتگی شکم لازم است به احتمال سقط توجه کرد. علاوه بر درد ناگهانی، ممکن است توده سختی از بافت در ناحیه شکم یا بالای شانه، همراه با افزایش دمای بدن یا درد شدید در قسمت خاصی وجود داشته باشد، که در این صورت لازم است سریعا به مراکز درمانی مراجعه کرد و درمان به موقع را شروع کرد.
همچنین اگر علائم مکرر رخ دهد، با تورم یا قرمزی همراه باشد و با روش های سنتی تسکین نیابد، باید به پزشک مراجعه شود.
عوامل که باعث گرفتگی عضلات در دوران بارداری می شود:
- اضافه وزن ناشی از بارداری
- کم آبی بدن
- تغییر در جریان یا گردش خون
- عدم کشش قبل از ورزش یا ورزش بیش از حد
- فشرده سازی عصب
- کمبود مواد معدنی (پتاسیم، کلسیم یا منیزیم)
علل شایع گرفتگی عضلات در دوران بارداری:
در حال حاضر، هیچ تحقیقی در مورد اینکه چرا زنان اغلب در دوران بارداری دچار گرفتگی عضلات می شوند، وجود ندارد. علت اغلب مشخص نیست. در زمینه زنان و زایمان، علل زیادی برای گرفتگی عضلات در دوران بارداری وجود دارد که از جمله آنها می توان به دلایل اصلی زیر اشاره کرد:
وزن بدن زن باردار در دوران بارداری افزایش می یابد و فشار بیشتری به ماهیچه عضلات در پاها وارد می شود. همچنین رحم در حال رشد باعث افزایش فشار روی رگ های خونی اصلی می شود که خون را از پاها به قلب می رساند و اعصاب نخاع به پاها، وریدهای خون رسانی به رحم نیز فشرده می شوند و باعث احساس سنگینی و دشواری می شوند. کم آبی نیز باعث از دست دادن الکترولیت های بدن می شود که همین باعث گرفتگی عضلات می شود.
کمبود کلسیم به خصوص در ماه های آخر بارداری: در دوران بارداری نیاز بدن به کلسیم افزایش می یابد تا بتواند رشد جنین را تامین کند. هنگامی که مقدار کلسیم به اندازه کافی تامین نشود، بدن مادر باردار کلسیم را برای انتقال به نوزاد فراهم می کند و باعث می شود مادر دچار کمبود کلسیم شود.
کمبود مواد معدنی پتاسیم، کلسیم یا منیزیم بسیار کم در رژیم غذایی می تواند در گرفتگی عضلات پا موثر باشد. استفاده بیش از حد از ماهیچه ها، کم آبی بدن، فشار عضلانی یا صرفاً نگه داشتن یک موقعیت برای مدت طولانی می تواند باعث گرفتگی عضلات شود. با این حال، در بسیاری از موارد، علت شناخته شده نیست.
درمان گرفتگی عضلات در دوران بارداری:
تقریباً پنجاه درصد از زنان باردار در دوران بارداری دچار گرفتگی عضلات می شوند. اکثر گرفتگی های عضلانی در دوران بارداری در پاها اتفاق میافتد. اما اگر اسپاسم عضلانی در پشت، شکم، پاها یا دست های اتفاق بیفتد هم جای نگرانی نیست.
جلوگیری از گرفتگی عضلات در دوران بارداری:
اولین کاری که میتوان انجام داد اقداماتی است که به جلوگیری از گرفتگی عضلات کمک کند. انجام حرکات کششی، مصرف مقدار زیادی آب و مایعات تا بدن هیدراته بماند و مصرف وعده های غذایی متعادل تا مواد مغذی و مواد معدنی مورد نیاز دریافت شود. مصرف ویتامین های دوران بارداری حاوی کلسیم، پتاسیم و منیزیم و مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم، مانند: کیوی، موز یا طالبی، راهی عالی برای دریافت برخی از مواد مغذی مورد نیاز است و بهترین کمک را به جلوگیری از گرفتگی عضلات میکند.
درصورت نیاز به کاهش درد، اقداماتی وجود دارد که می توان برای درمان طبیعی گرفتگی عضلات در دوران بارداری انجام داد:
کشش:
مهم است که قبل از تمرین حرکات کششی عضلات را انجام داد. چرا که کشش برای کمک به کاهش گرفتگی مفید است.
ماساژ:
اغلب پرکاربردترین روش برای کاهش گرفتگی و کاهش درد ناشی از آن ماساژ است. ماساژ دادن گرفتگی عضلات و گاهی اوقات ماساژ عضلات کناری به رفع گرفتگی کمک می کند.
گرم کردن ماهیچه:
می توان یک پد گرم کننده، یک کیسه پارچه ای گرم شده در مایکروویو یا برخی از پدهای گرمایشی بدون نسخه که با هوا فعال می شوند، را بر روی ماهیچه گرفته شده قرار داد.
نمک اپسوم:
حمام آب گرم اغلب می تواند گرفتگی و درد را کاهش دهد، اما حمام نمک اپسوم معمولاً کمی مؤثرتر است و کمک می کند تا به طور کلی آرام شوید و همچنین به کاهش تنش در عضلات کمک می کند.
یخ:
می توان یک کیسه یخ روی گرفتگی ماهیچه قرار داد. این سرما اغلب به از بین بردن درد ناشی از گرفتگی عضله کمک می کند.
ترکیب راهکارهای بالا:
کشش و سپس ماساژ دادن عضله با یک پد گرم کننده یا کیسه یخ اغلب با هم کمک می کنند تا به طور جمعی گرفتگی را متوقف کند و درد را کاهش دهند.
اگر گرفتگی عضلات مکرر رخ دهد و با راهکار های بالا بهبود نیابد، باید به پزشک مراجعه کرد. چرا که ممکن است یک وضعیت پزشکی جداگانه تجربه شود که به مراقبت های پزشکی متفاوتی نیاز باشد.
درمان گرفتگی عضلات در دوران بارداری:
درمان های طبیعی مذکور در بالا از گرفتگی عضلات مراقبت می کند. با این حال، معدود افرادی که همچنان گرفتگی های عضلانی مکرر یا درد شدید همراه با اسپاسم عضلانی را تجربه می کنند، ممکن است به مراقبت های پزشکی بیشتری نیاز داشته باشند.
پزشک اغلب یک ویتامین جامع دوران بارداری را برای اطمینان از دریافت مواد معدنی و مواد مغذی لازم تجویز می کند.
چه زمانی باید در مورد گرفتگی عضلات در دوران بارداری نگران بود؟
در حالی که گرفتگی عضلات می تواند شایع باشد، دلایل جدی برای درد شکم در دوران بارداری وجود دارد:
حاملگی خارج از رحم: این نوع بارداری زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور شده در خارج از رحم کاشته شود. حاملگی خارج از رحم می تواند باعث گرفتگی دردناک شود و یک وضعیت پزشکی جدی است که باید توسط پزشک معالجه شود.
سقط جنین: لکه بینی واژینال همراه با گرفتگی خفیف یا شدید می تواند نشانه سقط جنین باشد. اگرچه برخی از زنان باردار که لکه بینی و گرفتگی دارند می توانند حاملگی سالمی داشته باشند. اگر گرفتگی و یا خونریزی شدید باشد، لازم است فوراً به پزشک مراجعه شود.
پره اکلامپسی: پره اکلامپسی با فشار خون بالا همراه با پروتئین در ادرار مشخص می شود. پره اکلامپسی شدید می تواند باعث درد شدید در بالای شکم شود.
زایمان زودرس: اگر دهانه رحم قبل از هفته 37 شروع به گشاد شدن کند، افزایش فشار، درد شکم و گرفتگی می تواند نشانه زایمان زودرس باشد.
عفونت های دستگاه ادراری: درد زیر شکم و ادرار دردناک ممکن است از علائم عفونت دستگاه ادراری باشد.
جدا شدن جفت: این اتفاق زمانی رخ می دهد که جفت قبل از تولد نوزاد از رحم جدا می شود. این یک وضعیت تهدید کننده زندگی است و می تواند با یک گرفتگی دردناک که از بین نمی رود مشاهده شود و باید فوراً به پزشک مراجعه کرد.
مطالب مشابه:
واژینوز باکتریایی یا واژینیت
درمان سالمونلا در دوران بارداری
محاسبه زمان تقریبی بارداری
ویتامین های دوران بارداری
منابع: vinmec ، americanpregnancy
1 دیدگاه