علائم سرطان پانکراس
سنگ کیسه صفرا می تواند یک علامت هشدار دهنده برای سرطان پانکراس باشد:
سرطان پانکراس اغلب یک بیماری کشنده است، زیرا در مراحل بعدی تشخیص داده می شود و محققان می گویند، افرادی که شایع ترین شکل این بیماری را دارند، یک سال قبل از تشخیص، به احتمال زیاد سنگ کیسه ی صفرا داشته اند.
برخی از کارشناسان می گویند، این ارتباط بالقوه نیاز به مطالعه ی بیشتری دارد، اما محققان می گویند استفاده از هر ابزاری که برای تشخیص زودتر سرطان پانکراس (لوزالمعده) در دسترس باشد، مهم است.
افراد مبتلا به سرطان پانکراس
افراد مبتلا به آدنوکارسینوم مجرای پانکراس (PDAC) شش برابر بیشتر از سایر افراد، یک سال قبل از تشخیص به سنگ کیسه ی صفرا مبتلا بودند و در یک مطالعه ی جدید، محققان میگویند که یافته های آنها نشان می دهد که سنگ های صفراوی می تواند یک علامت هشداردهنده برای شکل تهاجمی و کشنده ی سرطان باشد. البته این تحقیق هنوز تایید و یا منتشر نشده است.
آدنوکارسینوم مجرای پانکراس چیست؟
آدنوکارسینوم مجرای پانکراس (PDAC) شایع ترین شکل سرطان پانکراس است که بیشتر از 90 درصد موارد را شامل می شود و اغلب کشنده است. زیرا در مراحل بعدی تشخیص داده می شود.
دکتر ماریانا پاپاژورج، محقق ارشد این مطالعه و پژوهشگر مرکز پزشکی بوستون، در بیانیه ای گفت: تشخیص سرطان لوزالمعده ممکن است دشوار باشد و بعد از آن هم شانس زنده ماندن بسیار اندک شود. اطلاعات ما نشان می دهد که بیماری سنگ کیسه ی صفرا ممکن است راهی برای تشخیص بهتر این نوع سرطان باشد. به این معنی که می توانیم جان های بیشتری را نجات دهیم.
پاپاژورژ گفت: “بیماری سنگ کیسه ی صفرا باعث سرطان لوزالمعده نمی شود. اما درک ارتباط آن با PDAC می تواند با ایجاد فرصتی برای تشخیص و درمان زودهنگام، با نرخ بالای مرگ و میر ناشی از سرطان لوزالمعده مبارزه کند.”
مشخص کردن یک علت سرطان پانکراس
دکتر آنتون بیلچیک، انکولوژیست جراحی و رئیس پزشکی در انستیتوی سرطان سنت جان در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در کالیفرنیا، به هلث لاین گفت: هیچ کس علت دقیق سرطان پانکراس را نمی داند.
وی خاطرنشان کرد، نشانه های متعددی وجود دارد که “در بیماران مبتلا به دیابت، چاقی و کسانی که سابقه خانوادگی دارند، شیوع بیشتری وجود دارد.” “بیماری سنگ کیسه صفرا بسیار شایع است. این یکی از اولین مطالعاتی است که بروز سرطان پانکراس را در بیماران مبتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا نشان می دهد.
بیلچیک گفت: «دلیل این امر نامشخص است و توجه به این نکته مهم است که برای مثال: بیماران چاق، شیوع بیشتری از سنگ کیسه صفرا (و) دیابت و همچنین سرطان پانکراس دارند. بنابراین مهم است که ارزیابی کنند که آیا سایر عوامل خطر بر یافته های مطالعه تأثیر می گذارد یا خیر.
نویسندگان بر این باورند که التهاب ناشی از بیماری سنگ کیسه ی صفرا ممکن است در ایجاد سرطان پانکراس نقش داشته باشد. اگر چه این موضوع جالب است. اما در این مرحله فقط حدس و گمان محض است.»
نظریه دانشمندان در خصوص علائم سرطان پانکراس
دکتر دیوید بیتی، پزشک عمومی در لندن، به هلث لاین گفت: که سنگ کیسه ی صفرا گاهی اوقات مجرای پانکراس را مسدود می کند و منجر به پانکراتیت می شود. پانکراتیت یکی از عواملی است که خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهد. این یکی از مکانیسم های ممکن است که در آن سنگ های صفراوی منجر به سرطان پانکراس می شوند.
بیتی افزود: «سوال دیگر این است که آیا برای این بیماری، وضعیت یا عوامل خطر دیگری وجود دارد که در هر دو بیماری مشترک باشد یا خیر. من به عوامل مختلفی که شانس ابتلا به این دو شرایط را افزایش میدهند، نگاه کرده ام.
پنج عامل در هر دو لیست ظاهر می شود:
سن: در هر دو بیماری در افراد مسن شایع تر است.
چاقی: الکل اضافی خطر سیروز را افزایش می دهد که به نوبه خود احتمال سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد. دیابتی ها بیشتر مستعد هر دوی اینها هستند و بیماری کرون.
وی خاطرنشان کرد: «عوامل زیادی در این باره نقش دارند. من احساس می کنم که دلیل این ارتباط احتمالاً چند عامل هستند.
نگاهی به آینده
یکی از متخصصان این مطالعه را مشکل ساز دانست و گفت که نباید بر توصیه های غربالگری تأثیر بگذارد.
دکتر ونو پیلاریستی، انکولوژیست جراحی و متخصص سرطان پانکراس در مرکز سرطان فرد هاچینسون در سیاتل، به هلث لاین گفت: «مشکل چنین مطالعه ای این است که وجود سنگ های صفراوی را بررسی نمی کند، بلکه به تشخیص سنگ های صفراوی می پردازد».
پیلاریستی گفت: “بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده اغلب در ابتدا به اشتباه به عنوان بیماری سنگ کیسه ی صفرا تشخیص داده می شوند. در حالی که در واقع علائم سرطان پانکراس را نشان می دهند.
((اگر چه آنها سنگ کیسه صفرا دارند، اما ممکن است علت واقعی علائم آنها نباشد. از آنجایی که حدود 10 تا 15 درصد از جمعیت بزرگسال دارای سنگ کیسه صفرا هستند، می توانید ببینید که چگونه در بیماران سرطان لوزالمعده دست کم گرفته می شود.))
نظر پیلاریستی در مورد علائم سرطان پانکراس
پیلاریستی خاطرنشان کرد: «در بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده احتمال بیشتری وجود دارد که آزمایشی انجام بدهند که می تواند سنگ کیسه ی صفرا (سونوگرافی) را تشخیص دهد. بنابراین به نظر میرسد تعداد بیشتری از آنها سنگ کیسه ی صفرا دارند و سنگ کیسه ی صفرا آنقدر شایع است که نشانه ای برای غربالگری نیست.
نویسندگان این مطالعه گفتند. فراوانی افراد مبتلا به سنگ کیسه ی صفرا که به سرطان مبتلا نمیشوند، میتوانند با بررسی دقیق تر اطلاعات آزمایشگاهی و تصویربرداری از عوامل خاص مرتبط با بیماری کیسه صفرا که میتواند نشان دهنده ی ابتلا به سرطان پانکراس باشد، در تحقیقات آینده نقش داشته باشد.
پاپاژورژ گفت: «این یک بیماری وحشتناک است. بنابراین هر کاری که بتوانیم برای تشخیص زودهنگام آن در افراد و اطمینان از دریافت درمان به آنها انجام دهیم، بسیار مهم است. این ممکن است کلیدی برای درک بهتر مراحل بعدی در غربالگری، مدیریت و تشخیص زودهنگام باشد.
پیلاریستی خاطرنشان کرد: «بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده احتمال بیشتری دارد که آزمایشی انجام دهند. که می تواند سنگ کیسه صفرا (سونوگرافی) را تشخیص دهد، بنابراین به نظر میرسد تعداد بیشتری از آنها سنگ کیسه صفرا دارند. سنگ کیسه صفرا آنقدر شایع است که نشانه ای برای غربالگری نیست.
مطالب مشابه: