حملات پانیک و اختلال هراس
حمله پانیک باعث ایجاد احساسات ناگهانی و موقتی ترس و واکنشهای فیزیکی شدید در پاسخ به موقعیتهای عادی و غیرتهدیدکننده میشود. هنگامی که دچار حمله پانیک می شوید، ممکن است زیاد عرق کنید، در تنفس مشکل داشته باشید و احساس کنید که قلبتان تند می تپد. ممکن است احساس کنید که دچار حمله قلبی شده اید. درمان و داروها می توانند حملات پانیک و اختلال پانیک را درمان کنند.
حملات پانیک ویژگی اصلی اختلال پانیک است. اما آنها می توانند در کنار شرایط دیگر رخ دهند، مانند:
- اختلالات اضطرابی.
- اختلالات خلقی.
- فوبیاها
- اختلالات روان پریشی.
- اختلالات مصرف مواد
- اختلالات مرتبط با تروما و استرس.
- شرایط پزشکی خاص
در حالی که حملات پانیک به خودی خود برای سلامتی شما خطرناک یا مضر نیستند، حملات مکرر می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی و سایر مسائل شود.
تفاوت بین حمله پانیک و حمله اضطراب چیست؟
تفاوت اصلی این است که برخی از عوامل استرس زا اغلب باعث حملات اضطرابی می شوند و ممکن است به تدریج ایجاد شوند. در مقابل، حملات پانیک معمولاً به طور غیرمنتظره و ناگهانی اتفاق میافتند.
اضطراب اغلب باعث علائم فیزیکی مانند: ضربان قلب یا گره هایی در معده می شود. اما این علائم عموماً شدت کمتری دارند و بیشتر از حمله پانیک که علائم بسیار شدید اما مختصری دارند، طول می کشند.
اختلال پانیک چیست؟
اختلال پانیک یک اختلال اضطرابی است که شامل حملات پانیک متعدد غیرمنتظره می شود. یکی از ویژگیهای اصلی اختلال هراس این است که حملات معمولاً بدون هشدار اتفاق میافتند و به دلیل سلامت روانی یا شرایط فیزیکی دیگری نیستند. اغلب محرک خاصی برای آنها وجود ندارد.
همه کسانی که حمله پانیک را تجربه می کنند به اختلال پانیک مبتلا نمی شوند.
حملات پانیک چقدر رایج است؟
حملات پانیک شایع هستند. هر سال تا 11 درصد از مردم ایالات متحده یک حمله پانیک را تجربه می کنند.
تقریباً 2 تا 3 درصد از مردم در ایالات متحده به اختلال هراس مبتلا هستند. احتمال ابتلا به اختلال پانیک در افرادی که در بدو تولد به آنها زن (AFAB) اختصاص داده شده است نسبت به افرادی که در بدو تولد به آنها مرد اختصاص داده شده است (AMAB) دو برابر بیشتر است.
علائم حمله پانیک چیست؟
حمله پانیک به طور ناگهانی اتفاق می افتد. علائم معمولاً در عرض 10 دقیقه پس از شروع به اوج خود می رسد و بلافاصله پس از آن ناپدید می شود. علائم فیزیکی حمله پانیک عبارتند از:
- درد قفسه سینه.
- ضربان قلب.
- دشواری در تنفس، مانند تهویه هوا.
- لرزیدن یا لرزش.
- لرز.
- حالت تهوع
- عرق کردن
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشتان دست یا پا.
ممکن است احساس کنید:
- وحشت شدید
- احساس خفگی یا خفگی.
- ترس از دست دادن کنترل
- مثل اینکه داری میمیری
- غیرواقعی شدن (احساس غیرواقعی بودن) یا مسخ شخصیت (احساس جدا شدن از خود).
حملات پانیک بسیار ناخوشایند هستند و می توانند ترسناک باشند. اگر علائم حمله پانیک را داشته اید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. آنها می توانند به شما یک تشخیص رسمی بدهند و اطمینان حاصل کنند که هیچ دلیل فیزیکی زمینه ای وجود ندارد.
حمله پانیک چقدر می تواند طول بکشد؟
حملات پانیک معمولا 5 تا 20 دقیقه طول می کشد. اما برخی از افراد حملاتی را تا یک ساعت گزارش کرده اند.
علت حملات پانیک:
کارشناسان دقیقاً نمی دانند که چرا برخی از افراد حملات پانیک را تجربه می کنند یا به اختلال پانیک مبتلا می شوند. مغز و سیستم عصبی نقش کلیدی در نحوه درک و مدیریت ترس و اضطراب دارند. محققان فکر می کنند که اختلال عملکرد آمیگدال – بخشی از مغز که ترس و سایر احساسات را پردازش می کند – ممکن است ریشه این شرایط باشد. آنها همچنین فکر می کنند عدم تعادل شیمیایی در اسید گاما آمینوبوتیریک (GABA)، کورتیزول و سروتونین ممکن است نقش مهمی داشته باشد.
خطر ابتلا به اختلال پانیک در صورت داشتن موارد زیر افزایش می یابد:
- سابقه خانوادگی: اختلالات اضطرابی، از جمله اختلال هراس، اغلب در خانواده ها دیده می شود. اگر یکی از بستگان درجه اول شما (خواهر و برادر بیولوژیکی، فرزندان یا والدین) به این بیماری مبتلا باشد، خطر ابتلا به اختلال پانیک 40 درصد افزایش می یابد.
- شرایط سلامت روان: افرادی که دارای اختلالات اضطرابی، افسردگی یا سایر شرایط سلامت روان هستند، بیشتر مستعد حملات پانیک هستند.
- تجارب نامطلوب دوران کودکی(ACE): ACE ها تجربیات منفی هستند، که بین 1 تا 17 سالگی اتفاق می افتد. این تجربیات معمولاً رویدادهای آسیب زا هستند. ACE ها می توانند به ایجاد حملات پانیک و اختلال پانیک کمک کنند.
چه چیزی باعث حملات پانیک می شود؟
اغلب هیچ محرک خاصی برای حملات پانیک وجود ندارد. اما افرادی که فوبیا دارند می توانند محرک های مرتبط با فوبیا را تجربه کنند که منجر به حمله پانیک می شود. به عنوان مثال، فردی که مبتلا به تریپانوفوبیا (ترس شدید از سوزن) است، اگر مجبور به گرفتن خون برای آزمایش پزشکی شود، ممکن است دچار حمله پانیک شود. برای برخی افراد، ترس از داشتن یک حمله پانیک اغلب برای شروع آن کافی است.
توجه به این نکته مهم است که یکی از معیارهای اختلال پانیک این است که حملات پانیک محرک شناخته شده ای نداشته باشند.
تشخیص حملات پانیک :
پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی سوال خواهد کرد. همچنین ممکن است آزمایشاتی را برای رد شرایط پزشکی که باعث علائم مشابه حملات پانیک می شوند، مانند: بیماری قلبی، بیماری تیروئید و مشکلات تنفسی (تنفس) انجام دهند.
اگر هیچ دلیل فیزیکی زمینهای وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است با توجه به علائم، عوامل خطر را تشخیص دهد.
اختلال هراس چگونه تشخیص داده می شود؟
ارائه دهندگان پزشکی یا سلامت روان می توانند اختلال هراس را بر اساس معیارهای موجود در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) تشخیص دهند. هنگامی که حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره و همچنین یک ماه یا بیشتر از موارد زیر را دارید، ممکن است پزشک اختلال هراس را تشخیص دهد:
- نگرانی دائمی در مورد حملات پانیک بیشتر یا عواقب آن.
- تغییر رفتارهای خود برای جلوگیری از موقعیت هایی که فکر می کنید ممکن است باعث حمله شود.
علاوه بر این، حملات نمی توانند به دلیل اثرات مستقیم یک ماده یا شرایط پزشکی عمومی باشند. و نمیتوان آنها را با شرایط سلامت روان دیگری مانند: فوبیا یا PTSD توضیح داد.
درمان حملات پانیک و اختلال هراس:
روان درمانی، داروها یا ترکیبی از هر دو در درمان حملات پانیک و اختلال پانیک بسیار موثر هستند. مدت زمانی که به درمان نیاز دارید بستگی به شدت بیماری و میزان پاسخ شما به درمان دارد.
روان درمانی:
روان درمانی (گفتار درمانی) اصطلاحی برای انواع تکنیک های درمانی است که هدف آن کمک به فرد در شناسایی و تغییر احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم است.
انواع خاصی از روان درمانی که می تواند به حملات پانیک و اختلال هراس کمک کند، عبارتند از:
- درمان شناختی رفتاری (CBT): در این نوع درمان، شما افکار و احساسات خود را با یک متخصص سلامت روان مانند: یک مشاور یا روانشناس دارای مجوز در میان میگذارید. این متخصص به شناسایی محرکهای حمله پانیک کمک میکند تا بتوانید تفکر، رفتار و واکنشهای خود را تغییر دهید. همانطور که شروع به واکنش متفاوت به محرک ها می کنید، ممکن است حملات کاهش یافته و در نهایت متوقف شوند.
- مواجهه درمانی: این شامل قرار دادن تدریجی و مکرر شما – در تخیل و یا در واقعیت – در معرض هر چیزی است که باعث حمله پانیک می شود. با گذشت زمان، یاد می گیرید که به جای اینکه باعث ایجاد اضطراب و وحشت شود، با آن موقعیت راحت شوید. شما تکنیکهای تمدد اعصاب، مانند: تمرینهای تنفسی را یاد خواهید گرفت تا اضطراب خود را در طول فرآیند مدیریت کنید.
پیشگیری از حملات پانیک:
پزشک می تواند به شما کمک کند تا محرک هایی را که باعث حملات پانیک می شوند شناسایی کنید. در طول روان درمانی، استراتژی هایی را برای مدیریت رویدادهای محرک و جلوگیری از حمله یاد می گیرید. همچنین می توانید این اقدامات را برای کاهش خطر ابتلا به حمله پانیک انجام دهید:
- از مصرف کافئین، الکل و سیگار خودداری کنید. اینها می توانند حملات پانیک را بدتر کنند.
- به طور منظم ورزش کنید تا به شما کمک کند استرس را مدیریت کنید، تنش را از بین ببرید و خلق و خوی خود را تقویت کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- استرس را با روش های سالم مدیریت کنید.
- قبل از مصرف مکمل های گیاهی یا داروهای بدون نسخه (OTC) با پزشک خود صحبت کنید. برخی مواد می توانند اضطراب را افزایش دهند.
به طورکلی
حملات پانیک می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. اگرچه آنها از نظر جسمی مضر نیستند، اما می توانند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارند و شما را از انجام کارهایی که دوست دارید باز دارند. از اینکه به پزشک خود بگویید که دچار حملات پانیک هستید، خجالت نکشید. پزشک می تواند به شما کمک کند بر ترس ها و اضطراب هایی که باعث حملات می شوند غلبه کنید. آنها می توانند درمان هایی مانند: روان درمانی و داروها را برای درمان حملات توصیه کنند.
مطالب مشابه:
حملات پانیک در دوران بارداری
اضطراب و بارداری
فوبیا چیست؟
تنگی نفس و حالت تهوع
فشار خون بارداری
منبع: my.clevelandclinic