تست پاپ اسمیر در دختران
تست پاپ اسمیر شامل جمع آوری سلول ها از دهانه رحم (انتهای پایین و باریک رحم شما که در بالای واژن قرار دارد)، می شود. تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با آزمایش پاپ اسمیر به شما شانس بیشتری برای درمان می دهد. آزمایش پاپ اسمیر همچنین می تواند تغییراتی را در سلول های دهانه رحم شما تشخیص دهد که نشان می دهد ممکن است سرطان در آینده ایجاد شود.
سرطان دهانه ی رحم یکی از شایع ترین انواع سرطان در زنان است که درناحیه ی دهانه ی رحم یا سرویکس ایجاد می شود. سرویکس قسمت انتهای پایینی رحم می باشد که ناحیه ی واژن را به رحم متصل می نماید.
آگاهی نسبت به انجام تست پاپ اسمیر، فعالیت جنسی و تزریق واکسن ویروس پاپیلومای انسانی(HPV) به دلیل اهمیت موضوع سرطان دهانه ی رحم یا واژن برا ی زنان یا در تعریفی دقیق تر، هرانسان دارای اندام واژن یا دهانه ی رحم ، الزامی است.
عومل خطر:
عوامل خطرزا برای رشد بیماری سرطان دهانه ی رحم عبارت هستند از:
- رشد عفونت HPV
- سابقه ی استعمال دخانیات
- سیستم ایمنی ضعیف به دلیل ابتلا به HIV یا سایر اختلالات ایمنی
- سابقه ی بارداری چندقلو
- سابقه ی خانوادگی سرطان دهانه ی رحم
- ابتلا به سایر عفونت های مقاربتی یا STIs
- مصرف قرص ضدبارداری در یک دوره ی طولانی
علاوه براین؛ به دلیل کاهش میزان انجام غربالگری در سنین پس از 30 سالگی، این زنان نیز نسبت به زنان جوان تر در معرض خطر بیشتر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
آزمایش پاپ اسمیر یک تست غربالگری برای سرطان سرویکس و شامل جمع آوری سلول از دهانه ی رحم است. این نمونه برای بررسی از نظر وجود هرگونه تغییر غیرطبیعی به آزمایشگاه ارسال می شود. این سلول ها زیر میکروسکوپ از نظرسرطانی بودن یا وجود تغییراتی که موجب افزایش خطر سرطان می شود، مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
انجام مرتب پاپ اسمیر عموما برای زنان 21 سال به بالا و در فاصله ی زمانی به طور میانگین هرسه سال یکبار، توصیه می شود. از آن جایی اکه این ویروس تنها دلیل ایجاد سرطان سرویکس نیست حتی افراد باکره نیز باوجود شانس پایین ابتلا به HPV نیز می توانند برای انجام این تست اقدام کنند. درصورت مشاهده ی مورد غیرطبیعی یا عوامل خطرزای مشخص، احتمالا پزشک تست های تکمیلی را برای فرد درخواست می نماید.
آیا دختران (افراد باکره) به انجام تست پاپ اسمیر نیاز دارند؟
انجام این تست برای دختران نیز بسیار توصیه می شود. ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV حتی درصورت عدم رابطه ی جنسی یا بکارت فرد نیز می تواند باعث ایجاد سرطان دهانه ی رحم گردد. انجام روتین غربالگری سرطان سرویکس، بدون توجه به سابقه ی جنسی بیمار، توسط پزشکان توصیه می شود. آزمایش پاپ اسمیر و HPV از آزمایشاتی هستند که برای غربالگری این نوع از سرطان مورد استفاده قرار می گیرند. پزشک بیمار را دررابطه با نیاز به انجام یک تست و یا هردو آزمایش همراه با هم راهنمایی می کند.این ویروس در اغلب موارد بدون علامت و نشانه است و این موضوع درمان را دشوار می سازد. خوشبختانه، با انجام یک غربالگری ساده می توان خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد.
آزمایش HPV نیز به روشی مشابه پاپ اسمیر انجام می شود اما؛ سلول های جمع آوری شده این بار از نظر وجود یک نوع عفونت جنسی و مقاربتی شایع، یعنی ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV، بررسی می شوند. این ویروس به عنوان عامل اغلب موارد بروز سرطان دهانه ی رحم درنظر گرفته شده است. درصورت عدم سابقه ی رابطه ی جنسی، به نظر نمی رسد که فرد به این ویروس مبتلا گردد اما؛ این موضوع تا زمانی که احتمال انتقال ویروس ازسایر راه های ارتباط جنسی وجود داشته باشد، غیرممکن نیست.
چگونگی ابتلای دختران به ویروس HPV:
بکارت از نظر بسیاری از افراد، به معنای عدم رابطه ی جنسی دخولی یا فعالیت جنسی که موجب نفوذ به بدن شود، می باشد.
با این حال؛ حتی افراد باکره هم ممکن است به این ویروس مبتلا شوند. بسیاری از اشکال دیگر فعالیت جنسی وجود دارد که شامل رابطه ی جنسی دخولی نیست ولی می تواند احتمال ابتلا به HPV را افزایش دهد. برخی از این موارد عبارت هستند از:
- تماس نزدیک پوستی، حتی بدون دخول و نفوذ به داخل بدن
- تماس پوستی فرد با موکوس فرد مقابل
این موارد باوجود اینکه ممکن است بر دختران تاثیرگذار نباشد؛ باز هم از موارد فعالیت جنسی به شمار می آیند. بنابراین؛ باوجود عدم الزام انجام این آزمایش در افراد باکره، درصورت ایجاد با موارد بالا، ممکن است برای انجام آزمایش اقدام شود.
اگرچه احتمال ابتلا به سرطان دهانه ی رحم درصورت باکرگی بعید است اما؛ درصورت ابتلا و عدم تشخیص HPV احتمال رشد بیماری افزایش پیدا می کند.
آیا انجام تست HPV در دختران موجب آسیب می شود؟
بسیاری از افراد فارغ از بکارت یا عدم بکارت، کمی احساس ناخوشایند را هنگام نمونه گیری برای آزمایش HPV تجربه خواهند کرد. درابتدا، پزشک از وارد کردن یک ابزار به نام اسپکولوم به درون واژن برای نمونه برداری استفاده می نماید. پس از انجام این عمل، اسپکولوم به گونه ای تنظیم می شود که دهانه ی رحم در معرض دید پزشک قرار بگیرید. سپس، پزشک به آرامی دو طرف دهانه ی رحم را می خراشد تا سلول های این ناحیه را جمع آوری نماید. این نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود. با وجود اینکه نتایج این آزمایش ممکن است چند هفته طول بکشد اما جمع آوری نمونه فقط چند دقیقه به طول می انجامد و دردناک نیست.
درصورت نتیجه ی HPV منفی، غربالگری بعدی می تواند بین سه تا پنج سال آینده انجام بگیرد. درصورت نتیجه ی مثبت تست و ابتلا به هرکدام از انواع مختلف این ویروس، اطلاع از نوع ویروس نیز برای محافظت از فرد دربرابر عفونت ها و خطرات سلامتی بیشتر در آینده الزامی است.
باورهای نادرست درباره تست پاپ اسمیر:
ازآنجایی که انجام معاینات بخشی از حفظ سلامت دستگاه تناسلی زنان است، کسب اطلاعات دقیق نسبت به آن لازم است. باورهای اشتباه جا افتاده و شایعات نیز می بایست ازبین بروند تا مردم دررابطه با نقش پیشگیرانه ی این تست دچار سوءتفاهم نشوند و از علت انجام آن آگاه باشند.
برخی از این باورهای اشتباه عبارت هستند از:
- انجام پاپ اسمیر همیشه با درد بسیار همراه است.
- تست پاپ اسمیر برابر است با تست HPV.
- انجام پاپ اسمیر پیش از اولین رابطه ی جنسی به معنای عدم بکارت می باشد.
- درصورت داشتن تنها یک شریک جنسی نیازی به انجام پاپ اسمیر نیست.
- پاپ اسمیر جزء دسته ی آزمایشات عفونت های مقاربتی یا STIs است.
- درصورت دریافت واکسن HPV نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نمی باشد.
- نتیجه ی غیرطبیعی این آزمایش لزوما به معنای ابتلا به سرطان دهانه ی رحم است.
مطالب مشابه:
پاپ اسمیر (Pap Smear)
عوارض تست پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر
جواب غیرنرمال پاپ اسمیر
تفاوت تست پاپ اسمیر و HPV
منابع: businessinsider, pulse-clinic, mayoclinic, better2know
1 دیدگاه