فشار خون پس از زایمان
از هر 10 فرد باردار 1 مورد پس از زایمان در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به فشار خون هستند.
- تحقیقات جدید نشان می دهد که از هر 10 فرد باردار 1 نفر ممکن است در طی یک سال پس از زایمان حتی بدون داشتن سابقه فشار خون، به فشار خون بالا مبتلا شود.
- بالاترین میزان خطر برای افرادی است که با شرایطی مانند سن بالای 35 سال، اعتیاد به سیگار و داشتن زایمان به روش سزارین مربوط هستند.
- تمامی افراد باردار، به ویژه افراد بالای 35 سال، باید با پزشک خود برای کنترل سطح فشار خون خود در طول بارداری و در طول دوره پس از زایمان همکاری لازم را به عمل آورند.
آیا بارداری فشار خون را بالا میبرد؟
بارداری و زایمان ممکن است خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد. حتی در افرادی که سابقه قبلی فشار خون بالا قبل یا در طول بارداری ندارند.
مطالعه جدیدی که در دانشگاه بوستون انجام شده، نشان داده است که تقریباً از هر 10 نفر 1 نفر برای اولین بار در عرض یک سال پس از زایمان به فشار خون بالا مبتلا می شود.
در بیش از 20 درصد از این موارد، افراد بیش از 6 هفته پس از زایمان دچار فشار خون شدند. بنا به اظهارات یکی از محققان «مطالعه بر دلالت، بر اهمیت بالای مراقبت های پس از زایمان، به ویژه در میان افراد بدون سابقه فشار خون بالا دارد. ما از تعداد موارد ثبتی آن هم بیش از 6 هفته پس از زایمان شگفت زده شدیم. دوره ای که به خوبی خارج از پیگیری های معمول پس از زایمان قرار دارد.»
بررسی افرادی با فشار خون مزمن
برای انجام این مطالعه جدید، تیم تحقیق سوابق پزشکی 3925 زن باردار را که بین سال های 2016 تا 2018 در مرکز پزشکی بوستون زایمان کرده بودند، بررسی کردند.
آنها افراد حامله ای که سابقه قبلی فشار خون مزمن داشتند و همچنین کسانی که در دوران بارداری دچار پره اکلامپسی (اختلالی است که باعث ابتلا به فشار خون بالا و سایر عوارض احتمالی در بارداری می شود.) بودند را از مطالعه خارج کردند.
اندازه گیری فشار خون
هنگامی که محققان اندازه گیری فشار خون افراد را از قبل از زایمان تا یک سال پس از زایمان تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند که از هر 10 نفر 1 نفر برای اولین بار در عرض یک سال پس از زایمان دچار فشار خون بالا می شود.
افراد در صورت داشتن سن بالای 35 سال، اعتیاد به سیگار(حتی در گذشته)، یا زایمان سزارین بیشتر احتمال دارد به فشار خون پس از زایمان مبتلا شوند. در میان افرادی که هر سه عامل خطر را داشتند، 29 درصد به فشار خون پس از زایمان برای اولین بار و بدون سابقه فشار خون بالا مبتلا شدند.
سایر عوامل خطر فشار خون پس از زایمان عبارتند از:
- دیابت نوع 2
- سن بالا
- شاخص توده بدنی (BMI) 40 یا بیشتر
- سابقه مصرف مواد مخدر غیرقانونی
با این حال تحقیقات بیشتری در مورد عوامل خطر مورد نیاز است. تحقیقات بیشتری برای شناسایی، درک و یادگیری چگونگی مدیریت بهتر عوامل خطر در ابتلا به فشار خون پس از زایمان ضروری است.
لازم به ذکر است که نویسندگان این مطالعه اطلاعات مورد نیاز برای ارزیابی سایر عوامل خطرزای سنتی فشار خون، مانند رژیم غذایی، میزان فعالیت بدنی یا سطح کلسترول را نداشتند.
سزارین
بنا به اظهارات یکی از محققان، افرادی که با عمل سزارین می کنند، ممکن است بیشتر در معرض تشخیص فشار خون قرار گیرند. زیرا نسبت به کسانی که به صورت واژینال (طبیعی) زایمان می کنند، مراجعه های پس از زایمان بیشتری دارند.
به عبارت دیگر، مراقبت ها و مراجعه های بعد از سزارین ممکن است فرصت های بیشتری برای تشخیص فشار خون بالا فراهم کند. همچنین ممکن است سزارین یا درمان های مرتبط با آن، خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهد. در این رابطه می توان به بعضی از داروهایی که برای درمان درد استفاده میشوند اشاره کرد. مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، نشان دادند که باعث افزایش فشار خون می شوند. این داروها بیشتر توسط افرادی که سزارین شدند استفاده می شوند.
اهمیت مراقبت پس از زایمان
فشار خون پس از زایمان ممکن است خطر سکته مغزی، بیماری قلبی عروقی (CVD) و بیماری مزمن کلیوی را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد. به همین دلیل است که تشخیص و مدیریت به موقع آن مهم است.
در صورت انجام غربالگری مناسب برای خطرات قلبی عروقی از جمله: فشار خون بالا در دوران بارداری، زایمان و یا پس از زایمان، این افراد ممکن است برای ارزیابی، نظارت و مدیریت مشکلات سلامت قلب و عروق و همچنین مراقبت مداوم پس از زایمان به متخصص قلب ارجاع داده شوند.
اما استانداردهای فعلی مراقبت ها، ممکن است فرصت های متخصصان جهت مراقبت های بهداشتی را برای تشخیص و درمان فشار خون پس از زایمان محدود کند.
مراقبت های پس از زایمان شامل تنها یک بار مراجعه به کلینیک در طی 4 تا 6 هفته پس از زایمان است. در نتیجه، فشارخون پس از زایمان که بیش از 6 هفته پس از زایمان ایجاد می شود، ممکن است تشخیص داده نشود. علاوه بر این، همه افرادی که زایمان می کنند مراقبت های استاندارد پس از زایمان را دریافت نمی کنند.
مدیریت خطرات قلبی عروقی
برای کمک به مدیریت خطرات قلبی عروقی حاملگی و زایمان، اهمیت بسزایی دارد. افرادی که باردار هستند یا قصد باردار شدن دارند با پزشک متخصص خود در مورد سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی خود صحبت کنند.
اگر فرد قبلاً فشار خون داشته باشد یا در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا یا سایر عوارض قلبی عروقی در طول یا بعد از بارداری باشد، متخصص زنان ممکن است فرد را به یک متخصص طب مادر و جنین و در برخی موارد به متخصص قلب یا فشار خون ارجاع دهد.
پزشک برای خطر پره اکلامپسی چه داروهایی تجویز میکند؟
بسته به عوامل خطر فرد باردار، پزشک متخصص ممکن است داروهایی مانند آسپرین با دوز پایین را برای کاهش خطر پره اکلامپسی در دوران بارداری یا مدیریت خطرات قلبی عروقی پس از پره اکلامپسی تجویز کند.
مطالب مشابه: