افسردگی پس از زایمان در مردان
تولد فرزند جدید قاعدتا می بایست خوشحال کننده ترین تجربه زندگی فرد باشد اما همیشه همه شرایط به خوبی پیش نمی رود. مادران ممکن است از مجموعه ای از اختلالات بارداری رنج ببرند، اما افسردگی پس از زایمان در مردان نیز حالتی بسیار واقعی است و می تواند خانواده را با مشکل مواجه کند.
افسردگی پس از زایمان مردانه
افسردگی پس از زایمان مردانه به تغییر در خلق و خو و عملکرد یک پدر در اولین سال پس از تولد نوزاد، پذیرش فرزندخوانده یا اضافه شدن فرزند به خانواده گفته می شود. این حالت به عنوان افسردگی پس از تولد پدرانه (PPND) نیز شناخته می شود.
آقایان می توانند مانند خانم ها دوره افسردگی و گرفتگی خلق و خو مربوط به زایمان داشته باشند. (حالتی خفیف تر نسبت به افسردگی پس از زایمان) این حالت، یک دوره سازگاری است، عادت کردن به تغییرات خواب و نقش ها و مسئولیت های جدید؛ و بسیار عادی بوده و نگران کننده نیست. افسردگی پس از زایمان مردان متفاوت است و نیاز به مداخله دارد.
پدران و همسران ممکن است در سال اول پس از تولد دچار افسردگی شوند.
25 درصد از پدران علائم افسردگی خفیف را تجربه می کنند و حدود 10 تا 12 درصد تشخیص افسردگی دارند. زمان اوج افسردگی پس از زایمان در مردان سه تا شش ماه پس از تولد است. این حالت مانند افسردگی پس از زایمان در مادران، اغلب تشخیص داده نمی شود و علائم آن می تواند بسیار شبیه استرس های روزمره تولد نوزاد باشد.
علائم افسردگی پس از زایمان مردانه:
افسردگی پس از زایمان مردان می تواند به طرق مختلف ظاهر شود. با این حال، برخی از علائم رایج و قابل شناسایی وجود دارد که باید در هر پدری جستجو کرد:
- خشم
- بلاتکلیفی
- ناامیدی، تحریک پذیری، بدبینی و عصبانیت
- رفتارهای پرخطر شامل مصرف مواد و الکل
- جدایی از خانواده
- استرس
- درگیری زناشویی
- خشونت نسبت به شریک عاطفی
- رفتارهای منفی والدین
- ترس، سردرگمی، درماندگی و عدم اطمینان نسبت به آینده
- علائم فیزیکی شامل: سردرد و معده درد، سوء هاضمه، تغییر در اشتها و وزن، اسهال، یبوست، سردرد، دندان درد و حالت تهوع
عوامل خطر برای افسردگی پس از زایمان در مردان:
افسردگی پس از زایمان در پدران و همسران بیشتر در صورتی است که مادر افسردگی داشته باشد. در50 درصد از مردانی که همسرشان افسردگی پس از زایمان دارد، خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان افزایش پیدا می کند. و این آمار بزرگی است. بنابراین اگر مادری با افسردگی پس از زایمان مواجه است، بررسی وضعیت او واقعاً مهم است، زیرا این موضوع میتواند به شدت خطر را برای پدر نیز افزایش دهد.
سایر عوامل خطر عبارتند از:
- کمبود خواب
- سابقه شخصی بیماری روانی
- رابطه تنش دار با همسر
- نگرانی یا توقع زیاد در رابطه با پدر شدن
- نگرانی های مالی
- ترس از تغییر پویایی در ساختار خانواده
- پدرانی که زیر 25 سال سن دارند، بیشتر از همتایان مسن خود دچار افسردگی پس از زایمان می شوند.
- با این حال، رابطه بین این عوامل نامشخص است، بنابراین ممکن است لزوماً علت مستقیم مشکلات سلامت روان نباشند.
افسردگی پس از زایمان در مردان در مقایسه با زنان متفاوت است.
بسیاری از مردم سعی می کنند که موضوع افسردگی پس از زایمان را تا حد تغییرات هورمونی که زنان تجربه می کنند، ساده کنند. اگر اینطور بود، ما افسردگی را در سایر افراد غیر از فردی که به طور فیزیکی زایمان کرده است (مادر)، نمی دیدیم. درست مانند مادران، تغییرات هورمونی ممکن است افسردگی پس از زایمان را در پدران بیشتر کند.
هورمون هایی از جمله تستوسترون، استروژن، کورتیزول، وازوپرسین و پرولاکتین ممکن است در طول دوره بعد از تولد نوزاد در پدران تغییر کند. در رابطه با افسردگی پس از زایمان مردان، تحقیقات نشان میدهد که یک تغییر هورمونی در مردان به شکل تغییرات در سطح تستوسترون هنگام تولد نوزاد وجود دارد. در مورد PPD به طور کلی، هورمونها نقشی را ایفا میکنند، اما دررابطه با این موضوع جنبههای روانشناختی و اجتماعی نیز نقش دارند.
چند تفاوت دیگر بین افسردگی پس از زایمان مردان و زنان:
از هر 10 مرد، 1 نفر و از هر 7 زن، یک نفر افسردگی پس از زایمان را تجربه می کند.
زنان معمولاً در حدود دو تا سه ماه اوج علائم این حالت را مشاهده می کنند در حالی که علائم در مردان معمولاً در اواخر سال اول به اوج خود می رسند.
افسردگی پس از زایمان در پدران و همسران می تواند بر رشد کودک آنها تأثیر بگذارد!
افسردگی پدران با مشکلات عاطفی، اجتماعی و رفتاری و همچنین تأخیر رشد در فرزندانشان همراه است.
این ارتباط زمانی که پدری افسردگی قبل از زایمان و همچنین پس از زایمان را تجربه میکند، و زمانی که علائم او به شکل ویژه شدید است، قویتر می شود. همچنین زمانی که مادر مشکلات سلامت روانی داشته باشد نیز، ارتباط قویتری وجود دارد.
چگونه افسردگی پس از زایمان مردان را تشخیص دهیم؟
بهترین کار این است که فرد دیگری جویای احوال پدر باشد و درصورت نیاز به کاری، اعلام حضور و آمادگی کند. اگر شما یا خود پدر برخی از علائم مرتبط را تشخیص داده اید، در این رابطه کمک گرفتن از متخصص بسیار مهم است.
درمان:
مردی که با افسردگی پس از زایمان تشخیص داده میشود، اغلب برای درمان از دارو کمک میگیرد. این دارو یک راهحل بلندمدت نیست، بلکه معمولاً برای حدود نه ماه تا یک سال تجویز میشود.
درمان کمک میکند، دارو کمک میکند، اما بسیاری از تمرینهای یکپارچهتر مانند: یوگا، تمرکز حواس و مدیتیشن روزانه میتوانند همانقدر که دارو تاثیرگذار است، تأثیرات عمیقی بر افسردگی و اضطراب داشته باشند. بنابراین، مطمئن شوید که هر روز زمان کمی را برای این کار در نظر بگیرید، به اندازه 15 دقیقه خوب است تا در هرج و مرجی که یک نوزاد جدید می تواند ایجاد کند، کمی آرامش پیدا کنید.
پدران نیز چیزهای زیادی برای پذیرش دارند، خواه کمبود خواب، نگرانی های مالی، مسئولیت های جدید یا تغییر پویای روابط. این یک تغییر بزرگ زندگی برای هر دو والد است. علاوه بر این، پدران و والدین ممکن است نسبت به آنچه شریک زندگی خود می گذرد احساس گناه کنند.
مطالب مشابه:
ارتباط افسردگی بارداری با مسائل رفتاری کودک
افسردگی بعد از زایمان
هورمون های بارداری
بارداری و آپنه خواب
مصرف مواد مخدر و بارداری
منابع: unitypoint, nct