سندرم تاکی کاردی ارتوستاتیک وضعیتی (POTS)
POTS یا سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی یک وضعیت گردش خون است که در آن ضربان قلب با تغییر موقعیت تغییر می کند. با این حال، در حالت ایده آل، ضربان قلب چه در حالت نشسته، چه دراز کشیده یا ایستاده باید ثابت بماند. این تغییر در ضربان قلب به عنوان عدم تحمل ارتواستاتیک (OI) شناخته می شود.
طبق منابع مورد اعتماد، حدود 500000 نفر در ایالات متحده به عدم تحمل ارتواستاتیک (OI) مبتلا هستند. با این حال، دیگران بر این باورند که این رقم بسیار بالاتر است، با تخمین بیش از 5 میلیون نفر که OI را تجربه می کنند. افراد مبتلا به این بیماری عصبی علائم را در شدت های مختلف تجربه می کنند. علاوه بر این، حدود 25٪ از آنها علائم شدیدی را تجربه می کنند که ممکن است منجر به آسیب جسمی شود.
در طول حمله POTS، فرد احتمالاً دچار سرگیجه، غش یا سبکی سر، افزایش سریع ضربان قلب با تغییر موقعیت می شود.
علل بیماری POTS هنوز به طور کامل برای محققان شناخته نشده است. با این حال، با ترکیب مناسب داروها، فیزیوتراپی، رژیم غذایی، تغییر شیوه زندگی و سایر درمان ها، می تواند تسکین پیدا کند.
برخی از رایج ترین انواع POTS عبارتند از:
حمله نوروپاتی POTS:
در این نوع POTS، نوروپاتی فیبر کوچک رخ میدهد که شامل آسیب به رشتههای عصبی کوچکی است که انقباض عروق خونی شکم و اندامها را کنترل میکنند و جریان خون را تسهیل میکنند.
POTS هایپرآدرنرژیک:
در این نوع، سطح نوراپی نفرین (هورمون استرس) بسیار بالاست. این سیستم عصبی سمپاتیک (SNS) را بیش از حد فعال می کند.
POTS هیپوولمیک:
زمانی اتفاق می افتد که سطح خون به طور غیر طبیعی در بدن پایین باشد.
POTS ثانویه:
یک بیماری زمینه ای، از جمله بیماری لایم، دیابت، و شرایط سلامت خودایمنی، مانند: سندرم شوگرن و لوپوس، ممکن است باعث نوروپاتی اتونومیک در فرد مبتلا به POTS ثانویه شود.
علائم حمله POTS چیست؟
هنگامی که خون به سمت دستگاه گوارش هدایت می شود، علائم POTS بعد از غذا آشکارتر می شود. همچنین ممکن است علائم را هنگام استرس، ایستادن در صف یا زیر دوش تجربه کنید.
- درد در معده
- سرگیجه یا غش
- تاری دید
- مه مغزی
- احساس گرما یا سرما
- لرزش
- تعرق مفرط
- حالت تهوع
- استفراغ
- نفخ
- اسهال یا یبوست
- خستگی مفرط
- فشار خون بالا یا پایین تر
- تغییر ضربان قلب
- درد قفسه سینه
- اضطراب
- سردرد، بدن درد یا گردن درد
- بیخوابی
- رنگ غیر معمول دست و پا
علت سندرم تاکی کاردی ارتوستاتیک وضعیتی (POTS):
متأسفانه، دانشمندان و محققان درک روشنی از علت ایجاد سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی (POTS) ندارند. با این حال، مشاهده شده است که اکثر افراد مبتلا به این بیماری پس از جراحی بزرگ، حاملگی، تروما یا بیماری ویروسی متوجه علائم خود می شوند. علائم همچنین ممکن است قبل از دوره قاعدگی افزایش یابد.
اکثر محققان بر این باورند که عوامل متعددی ممکن است باعث ایجاد POTS شوند. چندین ناهنجاری مرتبط با این بیماری وجود دارد که می تواند بر رشد و پیشرفت آن تأثیر بگذارد. که شامل:
- اعصاب آسیب دیده در برخی از ماهیچه ها، به ویژه در پاها
- کاهش غیر طبیعی سطح خون
- هنگام جابجایی موقعیت، خون کمتری به قلب باز می گردد
- بیماری قلبی
- نوسان فشار خون
- افزایش سطح استرس
درصد کمی از افراد مبتلا به POTS سابقه خانوادگی OI دارند. این به این معنی است که ممکن است یک عامل ژنتیکی در علت POTS دخیل باشد.
عوامل خطر برای POTS چیست؟
اکثر افراد مبتلا به POTS دختران و زنان بین 15 تا 50 سال هستند. بسیاری از این دسته علائم POTS را درست قبل از دوره قاعدگی خود گزارش می کنند.
با این حال، برخی عوامل احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. این شامل:
- یک بیماری ویروسی ، عفونت شدید ، بیماری پزشکی ، بارداری یا تروما که نیاز به بستری و استراحت در بستر دارد
- سابقه اخیر مونونوکلئوز
- شرایط خود ایمنی مانند: سندرم شوگرن (Sjogren)و بیماری سلیاک
- افرادی که سابقه پزشکی یا شرایط سلامت مرتبط با POTS ثانویه دارند، به طور بالقوه در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به POTS هستند. شرایط شامل موارد زیر است:
- آمیلوئیدوز
- دیابت مزمن
- اعتیاد به الکل
- مسمومیت با فلزات سنگین
- سارکوئیدوز
- سندرم شوگرن
- لوپوس
- شیمی درمانی
تشخیص POTS :
شاخص اولیه POTS افزایش ضربان قلب پس از ایستادن است. این افزایش باید بیش از 30 ضربه در دقیقه باشد و باید ظرف ده دقیقه پس از تغییر موقعیت قابل مشاهده باشد. افزایش ضربان قلب نیز باید حداقل 30 ثانیه طول بکشد. این افزایش ضربان قلب باید با سایر علائم POTS نیز همراه باشد.
به منظور تعیین اینکه آیا این معیارها را برای تشخیص رسمی برآورده می کنید، پزشک ممکن است چند آزمایش را توصیه کند. این تست ها عبارتند از:
تست TILT Table: از فرد خواسته می شود که روی یک میز شیب دار دراز بکشد در حالی که فشار خون و ضربان قلب کنترل می شود. تخت به آرامی به حالت عمودی کج می شود.
تست ایستاده فعال: از فرد خواسته می شود دراز کشیده و ضربان قلب و فشار خون او بررسی می شود. سپس ازاو خواسته می شود که بایستد و اندازه گیری ها بلافاصله ثبت می شوند. اندازه گیری ها بعد از 2، 5 و 10 دقیقه دوباره انجام می شود.
الکتروکاردیوگرام (ECG): آزمایش فعالیت الکتریکی قلب را بررسی می کند.
اکوکاردیوگرافی: اکوکاردیوگرافی به پزشک سونوگرافی قلب را می دهد.
مانیتورینگ 24 ساعته فشار خون و ضربان قلب: چندین دستگاه کوچک به کمربند متصل میشوند تا در حین انجام فعالیتهای منظم، به مدت 24 ساعت به طور منظم اندازهگیری کنند.
آزمایش خون: کلیه، کبد، عملکرد تیروئید، شمارش خون، سطح کلسیم و گلوکز برای رد هرگونه علل زمینهای دیگر برای علائم بررسی میشوند.
درمان سندرم تاکی کاردی ارتوستاتیک وضعیتی (POTS):
متأسفانه درمان خاصی برای POTS وجود ندارد. اگر علت زمینهای بیماری مشخص شود، پزشک فرد را در یک برنامه درمانی برای رفع آن قرار میدهد. در بیشتر موارد، پزشکان توصیه می کنند که علائم POTS مدیریت شود.
برخی از گزینه های استاندارد درمان POTS عبارتند از:
جوراب های فشرده:
این جوراب ها به بالا بردن خون از پاها به سمت قلب کمک می کنند. این جوراب ها باید از نوعی باشند که حداقل 30 تا 40 دقیقه فشرده سازی داشته باشند و تا کمر یا حداقل تا ران ها کشیده شوند. پزشک می تواند یک جفت را تجویز کند.
دارو: پزشک معالج ممکن است داروهایی مانند: فنیل افرین، میدودرین، فلودروکورتیزون (شامل نمک و آب بیشتر) یا نوعی دارو به نام بتا بلوکر را برای کمک به جریان خون تجویز کند.
ورزش: در حالی که POTS می تواند فعال بودن را سخت کند، حتی ورزش های سبک مانند: یوگای ساده یا پیاده روی می تواند به جریان خون و حفظ سلامت قلب کمک کند.
رژیم غذایی: نمک و آب نقش بسزایی دارند. آنها به حفظ مایعات در بدن کمک می کنند و میزان خون را در بدن افزایش می دهند. زیتون، ترشی، آبگوشت شور و آجیل بخورید. وعده های غذایی کوچکتر را اغلب با تعادل سالم میوه ها، سبزیجات، پروتئین و لبنیات مصرف کنید.
سبک زندگی: اگر به راحتی خسته می شوید، ممکن است همیشه انرژی لازم برای مراقبت از خود را نداشته باشید. یاد بگیرید چگونه نبض و فشار خون خود را بررسی کنید. با پزشک صحبت کنید تا بدانید این اعداد در حالت ایده آل چقدر باید باشد و مرتباً آنها را چک کنید.
خواب: سعی کنید یک برنامه خواب معمولی تنظیم کنید. همچنین می توانید ارتفاع سر تخت خود را بالا ببرید تا بتوانید پس از دراز کشیدن به راحتی بایستید.
ارتباط: از آنجایی که POTS فعالیتهای ساده را کمی سختتر میکند، که میتواند فرد را ناامید و مضطرب کند، یک درمانگر یا گروه پشتیبانی میتواند به فرد در مدیریت مسائل عاطفی که این بیماری ایجاد میکند کمک کند.
بهترین رژیم غذایی برای POTS چیست؟
وعده های غذایی کوچکتر در فواصل زمانی مکرر احتمالا به فرد در تسکین علائم POTS کمک می کند. مطمئن شوید که غذاهای حاوی کربوهیدرات های پیچیده و فیبر بالا را برای کنترل قند خون در نظر بگیرید. به عبارت ساده، یک رژیم غذایی متعادل با سبزیجات، پروتئین، میوه ها و محصولات لبنی داشته باشید.
مطالب مشابه:
تفاوت نارسایی قلبی و حمله قلبی
فشار خون پس از زایمان
ایست قلبی در زنان
فشارخون بارداری و پیامدهای قلبی
فشار خون دیاستولیک بالا
منبع: healthlibrary.askapollo
1 دیدگاه