تغذیه دوران بارداری و چاقی کودک
آیا تغذیه مادر در دوران بارداری می تواند بر خطر چاقی کودک تأثیرگذار باشد؟
- مصرف غذاهای فرآوری توسط مادران در طول دوره بارداری با افزایش خطر اضافه وزن یا چاقی در فرزندان آنها در دوران کودکی یا نوجوانی مرتبط است.
- زنان در سنین باروری باید مصرف مواد غذایی فوق فرآوری را برای کاهش خطر اضافه وزن و چاقی در فرزندان خود محدود کنند.
چاقی در دوران کودکی یک مسئله مهم در سلامتی است. همچنین با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت در سنین بالاتر مرتبط است. شیوع چاقی در دوران کودکی و نوجوانی بین سال های 2017 تا 2020 تقریباً 20٪ در ایالات متحده بود. این میزان حدود 14.7 میلیون کودک و نوجوان را شامل می شد.
طبق مطالعات، سطوح بالاتر مصرف غذاهای فرآوری، توسط مادر در دوران کودکی و نوجوانی با افزایش خطر اضافه وزن یا چاقی در فرزندان آنها بین 7 تا 18 سالگی، مستقل از میزان مصرف فرزندان مرتبط است.
بنا به اظهارات دکتر اندرو چان، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد:
اهمیت رژیم غذایی مادر نه تنها بر سلامت او تاثیر دارد. بلکه بر سلامت فرزندانش نیز مهم است. تا به امروز، تمرکز بر روی مشاوره رژیم غذایی برای افراد میانسال و مسن بود تا خطر ابتلا به بیماری های مزمن کاهش یابد. این موضوع نشان دهنده اهمیت تغذیه سالم در طول زندگی فرد است. همچنین باید درک کنیم که یکی از مظاهر نابرابری های اجتماعی در سلامت نه تنها دسترسی متفاوت به مراقبت های بهداشتی دارد. بلکه دسترسی متفاوت به غذاهای سالم و حداقل فرآوری خواهد داشت. این امر مستلزم سیاست گذاری مدبرانه ای است. نه تنها به نیاز اولیه انسان برای غذا، بلکه به نیاز به غذای سالم نیز توجه می کند.
تا همین اواخر، دستورالعمل های بهداشت عمومی برای پیشگیری و درمان چاقی به طور کلی بر اهمیت حفظ الگوهای تغذیه سالم تاکید داشتند. این رویکردها مصرف برخی مواد غذایی مانند غلات کامل، آجیل، میوه ها و سبزیجات و ماهی را ترویج می کنند. در عین حال، مصرف سایر مواد غذایی مانند چربی های اشباع، شکر و سدیم را محدود می کنند.
اپیدمی چاقی با افزایش مداوم مصرف غذاهایی با فرآوری بالا در سراسر جهان همراه بوده است. علاوه بر این، مطالعات نشان دادند که مصرف غذاهای فرآوری با افزایش خطر چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی مرتبط است. این منجر به شروع یک استراتژی جایگزین برای سلامت عمومی میشود که بر محدود کردن غذاهای فرآوری به جای مصرف مواد مغذی تأکید دارد.
غذاهای فوق فرآوری کدامند؟
غذاهای فوق فرآوری، غذاهایی هستند که تحت فرآوری و اصلاحات صنعتی قابل توجهی قرار گرفتند. بنابراین، غذاهای فوق فرآوری، حاوی افزودنی های غذایی مانند نگهدارنده ها، تثبیت کننده ها و شیرین کننده ها هستند که معمولاً در آشپزی خانگی استفاده نمی شوند. این غذاها معمولاً آماده استفاده هستند یا نیاز به آماده سازی کم و ماندگاری طولانی دارند.
فرآیندهای تولید صنعتی برای تهیه این نوع غذاها استفاده می شود. غذاهای فوق فرآوری معمولاً بسیار خوش طعم، ارزان، دارای کالری، قند، نمک و چربی بالایی هستند.
برخی از نمونه های غذاهای فوق فرآوری عبارتند از:
غذاهای آماده
شیرینی های بسته بندی شده
دسرها و تنقلات
ارتباط غذاهای آماده با تغذیه دوران بارداری و چاقی کودک
چندین مطالعه به طور مداوم نشان دادند که مصرف غذاهای فوق فرآوری با اضافه وزن و چاقی در بزرگسالان و کودکان مرتبط است. علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و حتی در دوران کودکی، یعنی در دوران تربیت کودک، می تواند بر خطر ابتلا به چاقی در فرزندان تأثیر بگذارد.
این مطالعات ارتباط بین پایبندی مادر به الگوهای غذایی خاص و یا کیفیت رژیم غذایی مصرفی توسط مادر و خطر چاقی در دوران کودکی را بررسی کردند. با این حال، تحقیقاتی وجود ندارد که به طور خاص ارتباط بین مصرف غذاهای فوق فرآوری توسط مادر و بروز چاقی در فرزندان آنها را در دوران کودکی و نوجوانی بررسی کند.
در مطالعه حاضر، محققان از اطلاعات مربوط به زوج های مادر و فرزند برای بررسی تأثیر مصرف غذاهای فوق فرآوری توسط مادران در دوران بارداری و دوره تربیت کودک بر روی ایجاد چاقی یا اضافه وزن در فرزندانشان در دوران کودکی یا نوجوانی استفاده کردند.
26 درصد خطر بیشتر برای ابتلا به چاقی
محققان به وسیله این اطلاعات از پرسشنامه های سبک زندگی و سلامتی استفاده کردند که به طور منظم در طول سه مطالعه اجرا شد. این شامل اطلاعات پرسشنامه هایی بود که برای ارزیابی میانگین مصرف روزانه اقلام مختلف غذایی فوق فرآوری استفاده شد.
محققان 19958 مادر و کودک را در طی 4 سال به طور متوسط ردیابی کردند. آنها ارتباط بین مصرف غذای فوق فرآوری مادر در طول تربیت کودک و ایجاد اضافه وزن یا چاقی در فرزندان آنها بین 7 تا 18 سال را بررسی کردند. آنها دریافتند که مصرف مواد غذایی فوق فرآوری توسط مادران در طول دوره پرورش کودک با افزایش خطر اضافه وزن یا چاقی در فرزندان آنها در دوران کودکی یا نوجوانی مرتبط است.
محققان سپس مادران را بر اساس مصرف روزانه غذاهای فوق فرآوری در طول دوره پرورش کودک به پنج گروه تقسیم کردند. آنها خطر چاقی یا اضافه وزن را در میان این گروه ها پس از تنظیم عوامل خطرزای مادر مانند سطوح فعالیت بدنی، انرژی دریافتی، وزن بدن، عوامل اجتماعی-اقتصادی، و عوامل مرتبط با فرزندان مانند مصرف مواد غذایی فوق فرآوری، میزان فعالیت بدنی، زمان بی تحرکی و… مقایسه کردند.
نتایج
در نتیجه این مطالعه فرزندان مادرانی که بالاترین میزان مواد غذایی فوق فرآوری را در طول دوره تربیت کودک مصرف کردند، 26 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به اضافه وزن یا چاقی بودند.
لازم به ذکر است شواهد نشان می دهد که افزودنی هایی که معمولاً در دسرهای لبنی استفاده میشوند، می توانند میکروبیوتای روده را تغییر دهند و التهاب مزمن مادر را افزایش دهند و متعاقباً منجر به چاقی دوران کودکی شوند.
از طرف دیگر، مصرف غذاهای فوق فرآوری در دوران بارداری، می تواند بیان طولانی مدت ژن های مرتبط با رشد و تعادل انرژی در جنین را تغییر دهد. همچنین خطر چاقی را در دوران کودکی افزایش دهد.
مطالب مشابه: