آزمایش های غربالگری سه ماه سوم
در طول سه ماه سوم، مراقبتهای پیش از تولد شامل تستهای واژنی برای بررسی موقعیت نوزاد میباشد.(بارداری در زمان کرونا)
مراقبتهای پیش از تولد بخش مهمی از بارداری سالم است خصوصاً زمانی که مادر در هفته های پایانی بارداری می باشد. در طول سه ماه سوم ممکن است پزشک هر 2 یا 4 هفته، با توجه به تاریخچه بارداری، ویزیت بعدی مادر باردار را برنامه ریزی کند. با شروع هفته 36 تا زمان تولد نوزاد، هر هفته نیاز به چکاپ میباشد.
در آزمایش های غربالگری سه ماه سوم با توجه به نیاز مادر باردار، آزمایشات متفاوتی انجام میشود.
آزمایش های غربالگری سه ماه سوم شامل موارد زیر می باشد:
بررسی معمول سلامتی
در مورد هرگونه نشانه و علامتی مانند ترشح مایعات و خونریزی از شخص سوال میشود.
فشار خون، افزایش وزن، تپش قلب و حرکات نوزاد بررسی میشود. پزشک در مورد تعداد احساس حرکت نوزاد در طول روز از مادر سوال کرده تا اگر حرکت نوزاد کمتر از حالت معمول باشد به مادر هشدار دهد.
همچنین در مورد واکسنهایی که ممکن است مادر نیاز داشته باشد شامل آنفولانزا، کزاز ،دیفتری و سیاه سرفه باید با پزشک مشورت کرد. معمولاً واکسن سیاه سرفه در هفته 27 تا 36 بارداری به مادر تزریق میشود.
آزمایش استرپتوکوکوس گروه B
(GBS)Group B Streptococcus
استرپتوکوکوس گروه B یک باکتری معمول است که در رودهها و دستگاه تناسلی پایینی و در بزرگسالان مشاهده میشود و معمولاً آسیبی به آنها نمیرساند. اما نوزادانی که در حین زایمان طبیعی به GBS مبتلا میشوند، ممکن است شدیداً بیمار شوند.
برای غربالگری GBS، پزشک توسط سواب از قسمت پایینی واژن و مقعد نمونه برداری کرده و برای آزمایش به آزمایشگاه میفرستد. اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد و یا مادر، فرزند دیگری با GBS دارد، آنتی بیوتیک های داخل وریدی برای مادر تجویز میشود.
بررسی موقعیت نوزاد:
نزدیک به تولد نوزاد، پزشک موقعیت نوزاد را بررسی کرده تا مشخص شود آیا درون رحم ، سر نوزاد به سمت بیرون است یا خیر.
پس از هفته 36 بارداری، اگر بخش پائینی بدن نوزاد و یا پای نوزاد به سمت بیرون باشد، بعید است که تا زمان تولد نوزاد چرخشی داشته باشد و سر نوزاد به سمت کانال زایمان تغییر کند. در این حالت، پزشک فشاری به شکم مادر وارد کرده و به صورت فیزیکی موقعیت نوزاد را به سمت سر به بیرون جا به جا شود. این کار توسط هدایت اولتراسونیک انجام میشود که اگر مادر مایل به این کار نباشد، باید زایمان به صورت سزارین انجام شود.
سونوگرافی
سونوگرافیِ سه ماهه سوم بارداری بافت جفت را بررسی میکند تا مشخص شود که جنین اکسیژن کافی دریافت میکند. مادرانی با ریسک بالا ممکن است در سه ماهه دوم چندین بار سونوگرافی انجام دهند.
غربالگری گلوکز (قند خون) : این غربالگری برای شناسایی دیابت دوران بارداری است که در صورت عدم درمان، میتواند برای نوزاد مشکلات جدی ایجاد کند.
تست بدون استرس یا NTS:
این آزمایش برای بررسی واکنش نرمال و عادی جنین به محرکها و نیز میزان کافی اکسیژن جنین است. این آزمایش معمولاً هنگامی که دوران بارداری از حد معمول طولانی تر میشود یا در بارداری های پرخطر، تجویز میشود. جنینی که به محرک های اعمالی پاسخ ندهد، الزاماً به معنی در خطر بودن وی نیست، ولی نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی است.
آزمایش استرس انقباضات زایمان:
در این آزمایش، رحم با مادهای با نام پیتوکین تحریک شده تا اثرات انقباضات زایمان بر روی میزان ضربان قلب جنین بررسی شود. این آزمایش معمولا هنگامی که آزمایشات دیگر ریسک نشان دهند تجویز میشود و برای بررسی عدم تغییر در میزان تپش قلب جنین در حین انقباضات رحم توصیه میشود
چگونه مادر در طول سه ماه سوم بارداری سالم بماند؟
- مصرف ویتامینهای مورد نیاز
- داشتن فعالیت بدنی در صورتی نداشتن درد و تورم در بدن
- تغذیه سالم همراه با مقدار زیاد میوه، سبزیجات، پروتئینهای کم چربی و فیبر
- نوشیدن زیاد آب
- مصرف کافی کالری (حدود 300 کالری بیشتر از مصرف عادی روزانه)
- خواب و استراحت کافی
- بهداشت دهان و دندان به دلیل پیشگیری از عفونتهای بعدی
- مصرف نکردن الکل، کافیین (بیشتر از یک فنجان قهوه یا چای در روز)، داروهای غیر مجاز، ماهی خام و غذاهای دریایی دودی
- پرهیز از سفرهای طولانی با ماشین و یا پروازهای طولانی
- پرهیز از تمرینات و ورزشهای شدید و سنگین که ممکن است باعث ایجاد جراحت در شکم مادر شوند.
مراحل رشد جنین در سه ماه سوم
مراحل رشد جنین در هفته 30-28
پلکهای نوزاد توانایی باز و بسته شدن دارند و مژهها نیز کامل شکل گرفتهاند. سیستم عصبی مرکزی توانایی کنترل تنفس منظم و همچنین کنترل دمای بدن را دارد. در این زمان، نوزاد قادر به لگد زدن،کش آمدن و حرکات همراه با چنگ زدن به شکم مادر میباشد .در هفته 30 بارداری موهای سر نوزاد رشد میکند. چشمهای نوزاد به طور کامل باز شده و گلبولهای قرمز در مغز استخوان نوزاد در حال تشکیل است.
مراحل رشد جنین در هفته 31-33
در این زمان، نوزاد به اندازه کافی رشد میکند و افزایش وزن نوزاد صورت میگیرد. در هفته32 ناخنهای پای نوزاد قابل مشاهده است و لایه نرمی از مو که پوست نوزاد را پوشانده است شروع به ریزش میکند. سایز مردمک چشم نوزاد در پاسخ به محرکهای نور تغییر میکند. استخوانهای او در حال محکم شدن بوده اما جمجمه هنوز نرم و منعطف باقی میماند.
مراحل رشد جنین در هفته 34-36
در این هفته ناخنهای دست کاملا به نوک انگشتان رسیدهاند. پوست بدن نوزاد در حال نرم شدن بوده و اعضای بدن او نیز ظاهری گوشتالو دارند. در هفته 36 به دلیل شرایط درون رحم ممکن است نوزاد کمتر ضربه به بدن مادر بزند با این حال مادر ممکن است هنوز هم تعداد زیادی لگد و غلتیدن نوزاد را احساس کند.
مراحل رشد جنین در هفته 37-39
در این زمان نوزاد دارای انگشتانی محکم میباشد. برای آمادگی زایمان، ممکن است سر نوزاد به سمت لگن مادر حرکت کند. اگر این اتفاق نیفتاده باشد، تصمیم با پزشک است. محیط اطراف مغز و شکم نوزاد نسبت به هم یکسان است. ناخنهای نوزاد به نوک انگشتان دست و یا پایش رسیده است. موهای پوست نوزاد در این زمان تقریباً کامل ریخته است. در این زمان، قفسه سینه نوزاد در حال برجستهتر شدن است. در پسران، بیضهها به درون کیسههای بیضه میافتند. همچنین سرتا سر بدن نوزاد را چربی فراگرفته تا پس از به دنیا آمدن بدن او گرم بماند.
هفته 40
در این هفته نوزاد به دنیا میآید.
مطالب مشابه: