آرتریت پسوریاتیک و کم کاری تیروئید
آرتریت پسوریاتیک و کم کاری تیروئید هر دو از اختلالات خود ایمنی هستند. این حالات باعث می شود سیستم ایمنی بدن فرد به مفاصل و پوست سالم حمله کند.
حدود 30 درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس، به شکل التهابی و خودایمنی از آرتریت به نام آرتریت پسوریاتیک مبتلا میشوند.
در آرتریت پسوریاتیک، بدن اتوآنتی بادیهایی تولید میکند که به مفاصل خود حمله میکنند. آرتریت پسوریاتیک در صورت عدم درمان میتواند منجر به آسیب دائمی مفصل شود.
این بیماری ها به هم مرتبط هستند اما، بروز یکی موجب بروز دیگری نمی شود، اما ابتلا به یکی از آنها، احتمال ابتلا به بیماری دیگر را نیز افزایش می دهد.
آرتریت پسوریاتیک (PsA) یک شکل التهابی از آرتریت است که باعث تورم، سفت شدن و درد مفاصل می شود.
غده تیروئید نیز غده پروانه ای شکل و درون ریز در ناحیه ی گردن است که هورمون های تیروئیدی را تولید و بسیاری از فرآیندهای متابولیک در بدن را کنترل می کند. زمانی که تیروئید کم کار باشد، سطح کافی از هورمون های تیروئید را تولید نمی کند.
کم کاری تیروئید بر این غده تاثیر می گذارد و زمانی که فرد به کم کاری تیروئید مبتلا است، به اندازه کافی هورمون تیروئید نمی سازد. در کم کاری تیروئید، هدف سیستم ایمنی، غده تیروئید است.
تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید) می تواند ناشی از شرایط خاص باشد، که معمولاً ناشی از تیروئیدیت هاشیموتو است.
هاشیموتو باعث التهاب غده تیروئید می شود که در توانایی آن برای تولید سطوح طبیعی هورمون های تیروئید اختلال ایجاد می کند.
پسوریازیس و تیروئیدیت هاشیموتو حالات خودایمنی هستند به همین دلیل، آرتریت پسوریاتیک و مشکلات تیروئید اغلب با هم رخ می دهند.
آیا کم کاری تیروئید باعث پسوریازیس می شود؟
پسوریازیس از علائم کم کاری تیروئید نیست. اما در صورت ابتلا به آن، احتمال ابتلا به حداقل یک بیماری خودایمنی دیگر، از جمله موارد زیر، بیشتر است:
- روماتیسم مفصلی
- بیماری کرون
- کولیت زخمی
- کم کاری تیروئید
- دیابت
- ویتیلیگو (یا همان پیسی)
در بیماری خودایمنی تیروئید، سیستم ایمنی پروتئین هایی به نام آنتی بادی می سازد که به غده تیروئید آسیب می رساند.
در یک مطالعه در سال 2020، حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس نیز به بیماری تیروئید مبتلا بودند. بر اساس یک مرور سیستماتیک در سال 2021 (تجزیه و تحلیل و خلاصه بسیاری از مطالعات برای پاسخ به سؤالات خاص در مورد یک موضوع)، سطوح بالاتری از آنتی بادی های پراکسیداز تیروئید و آنتی بادی های تیروگلوبولین در بیماران مبتلا به پسوریازیس گزارش شده است.
پراکسیداز تیروئید:
پراکسیداز تیروئید آنزیمی است که در تولید هورمون های تیروئید نقش دارد، در حالی که تیروگلوبولین پروتئینی است که در غده تیروئید یافت می شود و هورمون های تیروئید از آن ساخته می شوند. وقتی بدن آنتیبادیهایی علیه پراکسیداز تیروئید و تیروگلوبولین تولید میکند و زمانی که در غده تیروئید تولید هورمونهای تیروئید مسدود میشود، کمکار میشود.
مطالعات بالینی همچنین نشان می دهد که غدد تیروئید افراد مبتلا به پسوریازیس هنگام بررسی از طریق سونوگرافی اغلب به نظر هیپواکویک (حاوی گره های چربی غیر طبیعی) می رسند. این ندول های تیروئید اغلب مشخصه کم کاری تیروئید هستند و بیشتر در زنان رخ می دهند.
پسوریازیس و تیروئید کم کار دارای ویژگی ژنتیکی مشابهی هستند، زیرا تنوع ژنتیکی STAT4 rs7574865 با پسوریازیس و بیماری های خود ایمنی تیروئید مرتبط است.
هر دو بیماری همچنین نشانگرهای التهابی مشابهی دارند (پروتئینهای خاصی که در خون افراد مبتلا به اختلالات التهابی شناسایی میشوند)، از جمله افزایش سطح سیتوکینهای IL-17 و فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-alpha).
هر دو شرایط همچنین با افزایش سطوح گونههای فعال اکسیژن (رادیکالهای آزاد) مرتبط هستند که باعث استرس اکسیداتیو (آنتی اکسیدانها نمیتوانند با تولید رادیکال آزاد همگام شوند) و تغییرات در تمایز سلولی و پاسخ سیستم ایمنی بدن مرتبط هستند.
کم کاری تیروئید و پوست:
هورمون های تیروئید بر روی قسمت های مختلف بدن، از جمله پوست، اثر می گذارند. این هورمون ها ممکن است پسوریازیس را تحریک کنند یا موجب بدتر شدن علائم شوند.
به طور خاص، هورمون های تیروئید سطح فاکتورهای رشد را افزایش می دهند. این فاکتورهای رشد باعث می شوند سلول های پوستی که پلاک های پسوریازیس پوسته پوسته را تشکیل می دهند، تکثیر شوند. تولید بیش از حد هورمون تیروئید علائم پسوریازیس را بدتر می کند.
کم کاری تیروئید یک بیماری پوستی نیست. اما مانند: پسوریازیس و PsA ، می تواند روی پوست فرد تأثیر بگذارد.
علائم پوستی کم کاری تیروئید عبارتند از:
- پوست خشک و پوسته پوسته که ترک می خورد.
- تورم دستها، صورت و پلکها که از علائم کمکاری تیروئید شدید (میگزدم) است.
- پوست رنگ پریده یا زرد
بثورات میگزدم (Myxedema) :
میگزدم عمومی یکی از عوارض کم کاری تیروئید شدید است و باعث بروز علائم زیر می شود:
- پوست مومی و خمیری
- تورم لب ها، پلک ها و زبان
- خشکی
پزشکان راش میگزدم را با کرمهای کورتیکواستروئیدی و تزریقی درمان میکنند.
میگزدم پرتیبیال (PTM) یک بثورات پوستی قرمز یا تغییر رنگ، متورم و ضخیم است. این مورد یک علامت نادر از بیماری های تیروئید، از جمله: تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز است.
این بثورات زمانی ایجاد می شود که اسید هیالورونیک، روان کننده طبیعی بدن، زیر پوست تجمع پیدا کند. پوست آسیب دیده ضخیم می شود و بافتی مانند: پوست پرتقال دارد.
PTM اغلب در ساق پا یا بالای پا ظاهر می شود. همچنین می تواند در مناطقی مانند موارد زیر شکل بگیرد:
- زانوها
- شانه ها
- آرنج ها
- قسمت بالایی پشت
- گوش ها
- بینی
- گردن
زمان مراجعه به پزشک
اگر علائم تیروئیدیت PsA یا هاشیموتو دارید که از بین نمی روند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
علائم PsA که باید به آنها توجه کرد عبارتند از:
- انگشتان دست و پا دردناک و متورم
- سفتی، تورم و درد در یک یا چند مفصل
- کاهش دامنه حرکتی در مفاصل
- تغییرات ناخن، مانند: ناخنی که سوراخ دارد یا از بستر ناخن جدا می شود.
- لکه های پوسته پوسته قرمز یا بی رنگ شده پوست
- خارش یا سوزش پوست
- کمر درد
علائم تیروئیدیت هاشیموتو:
- تورم در گردن که گواتر نام دارد.
- خستگی غیر معمول
- افزایش وزن
- ضعف عضلانی
- افزایش حساسیت به سرما
- پوست و مو خشک
- ناخن های شکننده و شکافنده
پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد می پرسد. آنها ممکن است آزمایش خون را برای بررسی سطح هورمون تیروئید و همچنین آزمایش تصویربرداری برای بررسی آسیب مفاصل تجویز کنند.
آزمایش و تشخیص:
از آنجایی که آرتریت پسوریاتیک و کم کاری تیروئید اغلب ممکن است با هم رخ دهند، در صورت تشخیص پسوریازیس یا آرتریت پسوریاتیک، غربالگری برای مشکلات احتمالی تیروئید مهم است.
آزمایش خون منظم می تواند برای بررسی سطح هورمون تیروئید و ارزیابی سطح آنتی بادی های آنتی بادی پراکسیداز آنتی تیروئید انجام شود تا مشخص شود که آیا غده تیروئید به درستی کار می کند یا خیر.
اگر سطح هورمون تیروئید یا سطح آنتی بادی غیرطبیعی باشد، ممکن است لازم باشد سونوگرافی گردن خود را برای بررسی یکپارچگی غده تیروئید خود انجام دهید.
درمان:
درمانها میتوانند آسیب مفاصل و پلاکهای پوستی PSA را کاهش دهند و همچنین سطوح طبیعی هورمون را در کمکاری تیروئید بازگردانند. از طرف دیگر، هنگامی که بدن شما هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند، که به عنوان پرکاری تیروئید شناخته می شود، علائم پسوریازیس و پلاک های پوستی مرتبط بدتر می شوند. درمان پرکاری تیروئید اغلب به کاهش شدت علائم پسوریازیس مرتبط با پوست کمک می کند. از آنجایی که آرتریت پسوریاتیک و کم کاری تیروئید ناشی از افزایش سطح التهاب در سراسر بدن است، درمان با هدف کاهش التهاب می تواند برای درمان هر دو بیماری مفید باشد.
مطالب مشابه:
منابع: healthline ، verywellhealth