بارداری دوم
هر آنچه باید در مورد بارداری دوم بدانید:
بارداری دوم اغلب با حاملگی اول متفاوت است. شما ممکن است علائم بارداری را زودتر نشان دهید. بیشتر احساس خستگی کنید. شدت یا تعداد دفعات کمر درد بیشتر باشد. یا زودتر متوجه انقباضات براکستون هیکس شوید. زایمان ممکن است سریعتر باشد، اما بهبودی پس از زایمان ممکن است مدت زمان بیشتری به طول انجامد. علی رغم همه متغیرهای احتمالی، چون شما قبلا بارداری را تجربه کرده اید، شما می توانید اتفاقات این مسیر را پیش بینی کنید. حتی می توانید از بروز برخی عوارض پیشگیری کنید. اگر تجربه اولین زایمان شما ناامیدکننده بود، شما این بار می توانید برای روش زایمان متفاوتی برنامه ریزی کنید.
خب، شما فرزند دوم خود را باردار هستید؟ تبریک می گوییم! حالا که شما قبلا تجربه بارداری داشته اید، شما احتمالا می دانید باید منتظر چه چیزی باشید. اما شما احتمالا باید نگران چیزهایی باشید که ممکن است این بار متفاوت باشد.
شما ممکن است شنیده باشید که برآمدگی شکم شما زودتر نمایان خواهد شد، شما زودتر ضربه ها و لگدهای کودک را احساس خواهید کرد، و زایمان شما در بارداری دوم سریعتر خواهد بود. در واقع شواهدی وجود دارد که بیانگر این است که همه این چیزها ممکن است درست باشد. همانطور که ممکن است تصور کنید، زمانی که فرزند شما خواهر یا برادر جدید خود را ملاقات می کند، احتمالا شما احساسات متفاوتی را تجربه خواهید کرد.
ما در اینجا هر آنچه ممکن است در بارداری دوم تجربه کنید را توضیح می دهیم. از علائم بارداری دوم تا بهبودی پس از زایمان، طرز فکر شما قبل و بعد از تولد و غیره.
مطالبی که در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
- چه زمانی علائم بارداری دوم شما نمایان می شود؟
- علائم و نشانه های شایع بارداری دوم
- تغییرات احساسی در طی بارداری دوم
- چطور می توان برخی از علائم بارداری دوم را پیش بینی کرد و به پیشگیری از آنها کمک کرد
- آیا ویزیت ها و آزمایشات قبل از تولد در بارداری دوم مشابه با بارداری اول است؟
- آیا برای بارداری دوم، دوباره در کلاس های زایمان شرکت کنم؟
چه زمانی علائم بارداری دوم شما نمایان خواهد شد؟
آماده باشید که زودتر لباس های بارداری خود را بپوشید: با وجود اینکه کودک شما سریعتر رشد نمی کند، ممکن است متوجه شوید که برآمدگی بارداری شکم شما زودتر از دفعه قبل نمایان شده است. اکثر زنان در بارداری اول تا سه ماهه دوم بارداری برآمدگی شکم نمایانی ندارند. اما در بارداری های بعدی احتمالا برآمدگی شکم آنها در سه ماهه اول نمایان می شود.
چرا؟ در بسیاری از زنان زودتر نمایان شدنِ برآمدگی شکم به این علت است که حاملگی بار اول عضلات شکمی را شل کرده است. بنابراین عضلات نمی توانند در طی حاملگی های بعدی به خوبی بار اول وضعیت خود را حفظ کنند و حاملگی زودتر نمایان می شود. (به همین دلیل شما ممکن است نسبت به بار اول زمان زایمان کوتاه تری داشته باشید).
علائم و نشانه های شایع بارداری دوم:
هر باردرای یک تجربه منحصر به فرد است. بنابراین اندکی مشکل است که پیش بینی کنید دقیقا چه چیزی را تجربه خواهید کرد. اما در اینجا برخی مواردی که ممکن است در بارداری دوم متفاوت باشد را لیست می کنیم.
شما ممکن است بیشتر احساس خستگی کنید:
بسیاری از زنان می گویند که آنها در بارداری های بعدی نسبت به بار اول بیشتر احساس خستگی دارند. تحقیقات کمی وجود دارد که در این مورد مطالعه کرده باشند و نتایج آنها با این اظهارات ناسازگار باشد. برخی مطالعات پیشهاد می کنند که زنان در طول بارداری دوم بیشتر خسته می شوند، در حالی که برخی با این موافق نیستند.
اگر شما احساس خستگی می کنید، اصلا چیز تعجب آوری نیست: با یک یا چند کودک در خانه، شما قطعا نسبت به بارداری اول زمان کمتری برای استراحت دارید. همچنین ممکن است از طرف شریک زندگی یا خانواده خود نوازش و محبت کمتری دریافت کنید.
برای مقابله با خستگی در دوران بارداری دوم موارد زیر را امتحان کنید:
- استراحت کنید: فکر کنید ببینید کدام فعالیت های غیرضروری را می توانید حذف کنید و زمانی برای استراحت خود پیدا کنید.
- سعی کنید شریک خود را همراه کنید. به او یادآوری کنید که شما ممکن است به کمک بیشتری نیاز داشته باشید.
- درخواست پشتیبانی بیشتر کنید. برای درخواست کمک از سایر اعضای خانواده و دوستان تردید نکنید.
- به خوبی غذا بخورید. مطمئن شوید که همه مواد مغذی مورد نیاز بدنتان را مصرف می کنید.
کمردرد بارداری شایع تر است:
با هر بار حاملگی کمر درد شایع تر میشود، به ویژه اگر در اولین بارداری کمر درد را تجربه کرده اید.
ممکن است در این مورد عضلات شکم شما مقصر باشند. چون این عضلات هستند که کمر و بخش میانی بدن پشتیبانی می کنند. در طی دوران بارداری، رحم در حال انبساط این عضلات را ضعیف می کنند و مرکز ثقل بدن شما را به سمت جلو جابجا می کند. پوسچر شما را تغییر می دهد و خطر کمردرد را افزایش می دهد. اگر شما نتوانید بعد از آخرین زایمان خود، عضلات شکم را تقویت کنید، شما بیشتر در معرض کمر درد هستید. شما همچنین در طول روز با فرزند خود فعالیت های مختلف بیشتری دارید که می تواند باعث افزایش کمردرد شود.
اگر از الان عضلات شکمی خود را تقویت کنید، ممکن است بتوانید در دوران پیشرفت بارداری از کمردرد پیشگیری کنید یا آن را کاهش دهید. هر وقت که می توانید زمانی را برای ورزش و تقویت عضلات مرکزی بدن خود پیدا کنید و کمر و باسن خود را تقویت کنید. امیدواریم که این تمرینات به کاهش درد شما کمک کند. همیشه زانوهای خود را به سمت بالا خم کنید تا فشار بر کمر به حداقل برسد. هر چیزی که سنگین تر از 9 کیلوگرم است را بلند نکنید. از شکم بندِ بارداری استفاده کنید تا عضلات شکمی شما را فشرده کند و به کمر شما کمتر فشار وارد شود.
تغییرات سینه ممکن است متفاوت باشد:
اگر سینه های شما در طی دوران حاملگی اول بسیار حساس و دردناک بود، ما برای شما خبر خوبی داریم. آنها ممکن است به اندازه بار اول بزرگ نشوند. به اندازه بار اول احساس ناراحتی و درد نخواهید داشت. و اگر همچنان به فرزند اول خود شیر می دهید، شما همچنان می توانید در طی دوران بارداری این کار را ادامه دهید. مطالعات پیشنهاد می کنند که برای اکثر زنان شیردهی در حین بارداری بی خطر است و خطر سقط جنین یا زایمان را افزایش نمی دهد.
ممکن است لگدها و انقباضات براکستون هیکس را زودتر احساس کنید:
بین مادران کهنه کار این بسیار شایع است که چند هفته زودتر از اولین بارداری لگدهای کودک را احساس کنند. دلیل احتمالی آن ممکن است این باشد که آنها با این احساسات آشنا هستند. در حقیقت، شما ممکن است اولین لگدها را در حدود هفته های 16 بارداری احساس کنید. در حالی که در بارداری اول احتمالا آنها را در هفته های 20 (یا دیرتر) احساس کرده اید. شما همچنین ممکن است در بارداری دوم زودتر متوجه انقباضات براکستون هیکس شوید. که دلیلش مانند مورد قبلی است.
پیش بینی زمان زایمان آسانتر از قبل نخواهد بود:
متخصصین هنوز نمیدانند چه چیزی محرک شروع زایمان است. و مانند آخرین تجربه بارداریتان، هیچ راهی برای پیش بینی دقیق زمان شروع زایمان وجود ندارد. اما تحقیقات نشان می دهند که موجی از هورمون ها از کودک به مادر سیگنال می دهند که او آماده تولد است، و بدن مادر با آماده شدن برای زایمان به این سیگنال پاسخ می دهد. چون شما این را قبلا تجربه کرده اید، شما ممکن است با این نشانه ها و سیگنال ها بیشتر هماهنگ شده باشید و در نتیجه زایمان زودتر رخ خواهد داد.
اگر زایمان اول شما سریع و راحت بود، زایمان دوم حتی می تواند سریعتر باشد!
این یک چیز مطمئن نیست، اما احتمالا این بار، هر مرحله از زایمان کوتاهتر خواهد بود. اولین بار مادران ممکن است حدود 20 ساعت در مرحله اول زایمان سپری کنند (مرحله ای که رحم تا 6 سانتیمتر گشاد می شود). که این مرحله در زایمان های بعدی می تواند حدود 14 ساعت باشد. فاز فعال زایمان (زمانی که گشادی رحم از 6 سانتی متر به 10 سانتی متر می رسد)، نیز در بارداری دوم سریعتر خواهد بود.
مراحل انتقالی و فشاری زایمان (که از زمانی است که رحم به طور کامل گشاد می شود تا زمانی که کودک به دنیا می آید) نیز معمولا در بارداری دوم سریعتر رخ می دهد. این زمان در بارداری اول 3-4 ساعت است در حالی که در زایمان های بعدی به 2-3 ساعت کاهش می یابد. زنانی که اولین بار بدون بی حسی اپیدورال زایمان می کنند، در زایمان دوم معمولا 17 انقباض فشاری دارند. این تعداد با حدود 5 انقباض فشاری در اولین زایمان واژینال قابل مقایسه است. همچنین احتمال پارگی پرینه یا اپیزیوتومی در بارداری دوم کمتر از اولین تجربه است. همچنین نیاز شما به زایمان سزارین یا فورسپس یا زایمان با خلا کمتر خواهد بود.
علاوه بر این ممکن است اندکی زودتر از قبل زایمان کنید. تحقیقات پیشنهاد می کنند که بارداری در زنانی که قبلا بچه دار شده اند در مقایسه با زنانی که هرگز زایمان نکرده اند، به طور متوسط دو روز کمتر طول می کشد.
شما ممکن است بعد از تولد نوزاد گرفتگی های عضلانی بیشتری تجربه کنید:
گرفتگی های پس از زایمان به علت انقباضات رحمی است. چون این عضلات به اندازه و مکان قبل از بارداری خود باز میگردند. برای مقابله با گرفتگی های عضلانی پس از زایمان، مثانه خود را خالی نگه دارید، ایبوپروفن مصرف کنید، عضلات پایین شکمی خود را به آرامی ماساژ دهید. برخی مادران فکر می کنند که استفاده از کیسه های آب گرم می تواند مفید باشد. اگر گرفتگی هایی دارید که شدید هستند یا قطع نمی شوند بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. این گرفتگی ها ممکن است علائمی از مشکلی جدی تر باشند.
بهبود پس از زایمان ممکن است بیشتر طول بکشد:
این بار ممکن است کاهش وزن بارداری بیشتر طول بکشد. در مقایسه با حاملگی بار اول، اکثر زنان در هنگام شروع بارداری دوم وزن بیشتری دارند. علاوه بر این عضلات شکمی آنها ممکن است ضعیف تر باشد. شما همچنین دو فرزند خواهید داشت که بعد از زایمان باید از آنها مراقبت کنید. بنابراین یافتن زمانی برای ورزش سخت تر خواهد بود.
مانند بارداری اول، ورزش های بعد از زایمان برای بازیابی تون عضلانی و بهبود سلامت روحی شما بسیار مهم است. حتی چند دقیقه ورزش می تواند تفاوت زیادی در وضعیت شما ایجاد کند. سعی کنید تا جایی که امکان دارد با کودک خود به پیاده روی بروید. همچنین زمانی که نوزادتان خواب است حتی برای 5 تا 10 دقیقه ورزش های تقویتی را انجام دهید.
تغییرات احساسی در دوران بارداری دوم:
احتمالا همانطور که تفاوت های فیزیکی بین بارداری ها را تجربه خواهید کرد، تجربیات احساسی شما نیز متفاوت خواهد بود. به هر حال، شما می دانید که چند سال اول زندگی کودک چقدر هیجان انگیز و جذاب است. از آنجایی که خانواده شما بزرگتر می شود (خانواده سه نفره به چهار نفره تبدیل می شود)، شما ممکن است نگران این باشید که فرزند اول شما چگونه می تواند این تغییر را مدیریت کند. شما حتی ممکن است از اینکه به اندازه قبل فرصت ندارید که با او وقت بگذرانید، احساس گناه کنید.
در اینجا برخی تغییرات احساسی که ممکن است شما در دوران بارداری دوم تجربه کنید را بیان میکنیم:
ممکن است طرز فکر شما کاملا تغییر کرده باشد:
هر چند که ممکن است با فراز و نشیب های دوران بارداری آشنا باشید، اما ممکن است چیزهای که شما را هیجان زده یا نگران می کنند در دوران بارداری دوم متفاوت باشد.
گاهی اوقات ممکن است از فکر داشتن فرزندی دیگر بسیار خوشحال شوید. زمانی دیگر، ممکن است نگران باشید که چرا خود را درگیر بچه ای دیگر کرده اید. علاوه بر نگرانی احتمالی در مورد سالم بودن نوزاد جدیدتان، ممکن است در مورد نحوی رسیدگی به نیازهای دو فرزند نگران باشید. هزینه های فرزند دوم ممکن است شما را نگران کند.
همچنین ممکن است نگران باشید که رابطه شما با همسر و سایر فرزندانتان چه تغییری پیدا می کند. مثلا ممکن است نگران باشید که آیا همچنان می توانید به آنها به اندازه کافی توجه کنید.
شاید حرف زدن با مادری که بیش از یک فرزند دارد برای شما مفید باشد. به احتمال زیاد آنها احساساتی مشابه با شما داشته اند و پیشنهاداتی که به شما می دهند می تواند مفید باشد.
زمانی که به کودکم می گویم که باردار هستم:
نحوی آماده سازی کودکتان برای تولد یک خواهر یا برادر یک تصمیم شخصی است. اینکه چه زمانی به کودکتان اطلاع دهید بستگی به این دارد که او چند ساله ست و چطور می تواند این شرایط را مدیریت کند. با این حال، شما ممکن است بخواهید تا پایان سه ماهه اول صبر کنید، یعنی تا زمانی که خطر سقط جنین به حداقل می رسد.
چطور می توان از برخی علائم بارداری دوم پیشگیری کرد:
هر بارداری تجربه ای متفاوت است، اما احتمالا حداقل چند مورد از سختی های بارداری اول را اینبار نیز تجربه خواهید کرد. شما می توانید از دانش قبلی خود برای کاهش یا پیشگیری از برخی از این مشکلات و ناراحتی ها استفاده کنید.
- اگر آخرین بار از یبوست بارداری یا هموروئید رنج می بردید، در همان مراحل اولیه اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید. مثلا خوردن مقدار زیادی فیبر یا مصرف مکمل فیبر. یا نوشیدن مقدار زیادی آب و ورزش منظم. یک ملین اسمزی نیز ممکن است مفید باشد.
- برای کمک به جلوگیری از بی اختیاری ادرار، تمرینات روزانه کگل را انجام دهید.
- اگر آخرین باری که باردار بودید دچار ترک های پوستی شده اید، احتمالا در این بارداری علائم جدیدی خواهید داشت. اگر چه برای جلوگیری از آنها کار زیادی نمی توانید انجام دهید، اما مراقب باشید که بیش از حد وزن اضافه نکنید.
- اگر در طی آخرین بارداری خود از رگهای واریسی رنج می بردید، استفاده از جوراب های فشاری یا جوراب شلواری را از همان اوایل بارداری شروع کنید. همچنین هر زمانی که می توانید پاها و ساق های پای خود را بالا ببرید. ورزش روزانه مانند پیاده روی سریع نیز می تواند در بهبود گردش خون شما مفید باشد.
- اگر در دوران آخرین بارداری تهوع صبحگاهی داشتید، میان وعده های سالم تهیه کنید تا هنگام بیدار شدن از خواب (حتی بهتر است زمانی که هنوز در رختخواب هستید) و در طول روز غذای سالم بخورید.
آیا بارداری دوم دارای عوارض احتمالی هست؟
اگر در سلامتی کامل باشید و در حاملگی قبلی هیچ مشکلی نداشتید، خطر بروز عوارض در بارداری دوم کم است. اگر قبلا عوارض بارداری مانند زایمان زودرس، پره اکلامپسی یا جدا شدن جفت داشتید، در حاملگی دوم خطر ابتلا به آن عارضه بیشتر است. همچنین اگر از آخرین بارداری خود به یک بیماری مزمن مانند فشار خون بالا، چاقی یا دیابت مبتلا شده اید، این بار در معرض خطر عوارض خاصی هستید.
از طرف دیگر، اگر شما قبلا پره اکلامپسی نداشتید (و از زمان آخرین بارداری دچار فشار خون بالا نشده اید)، احتمال ایجاد آن در طی این بارداری واقعا کمتر از اولین بار است.
مطمئن شوید که پزشک شما از موارد زیر مطلع است:
- از هر گونه عوارض بارداری یا پس از زایمانی که داشته اید
- هر مشکل سلامتی که کودک شما داشته است
- یا هر مشکل پزشکی که برای شما ایجاد شده است
به این ترتیب آنها می توانند بهترین راه برای مدیریت بارداری شما را تعیین کنند.
آیا ویزیت ها و آزمایش های قبل از تولد بارداری دوم با بارداری اول یکسان است؟
اگر شما در دوران آخرین بارداری خود هیچ عوارضی نداشتید و در این مدت به هیچ بیماری مبتلا نشده اید، شما می توانید انتظار همان روال ویزیت و آزمایشات قبل از تولد را داشته باشید. اگر در بارداری قبلی مشکلی داشته اید، شما ممکن است به ویزیت یا آزمایشات بیشتری نیاز داشته باشید.
پزشک شما ممکن است گزینه های غربالگری متفاوتی برای اختلالات ژنتیکی مانند سندرم دوان به شما توصیه کند. کالج متخصصین زنان و زایمان امریکا آزمایش غربالگری غیرتهاجمی پیش از تولد (NIPT) را برای همه زنان باردار توصیه می کند. این غربالگری شامل آزمایش خون برای یافتن قطعاتی از DNA جفت است که با DNA جنین شما مطابقت دارد. این آزمایش خطر ابتلای جنین به برخی اختلالات کروموزومی را بررسی می کند. به خاطر داشته باشید که برای تشخیص قطعی فقط می توانید از تست CVS و آمنیوسنتز استفاده کنید.
بسیاری از تست های خونی که در اولین بارداری انجام دادید باید تکرار شوند. اما نیازی به تکرار همه آنها نیست. برای مثال، اگر شما یا همسرتان قبلا برای اختلالات ژنتیکی غربالگری شدید (مانند سلول داسی شکل، فیبروز سیستیک، یا تی ساکس)، دیگر نیازی نیست این تست ها را تکرار کنید. چون نتایج آنها یکسان است.
آیا برای بارداری دوم نیاز است که در کلاس های زایمان شرکت کنم؟
این واقعا به شما بستگی دارد. اگر نسبتا اخیرا زایمان کرده اید و این بار هیچ چیز متفاوت عمده ای ندارد، اینبار می توانید از شرکت در کلاسها صرف نظر کنید. از طرف دیگر، اگر آخرین زایمان شما مدتها قبل بوده، شما ممکن است بخواهید اطلاعات خود را به روز کنید. یا بسته به اینکه در آخرین زایمان خود چه حسی داشتید، شما ممکن است بخواهید روش زایمان متفاوتی را امتحان کنید. شرکت در کلاس های زایمان می تواند رابطی بین شما و سایر والدین باشد.
در اینجا چند گزینه دیگر وجود دارد که ممکن است مفید باشد:
- کلاس های مروری: هر چند کلاس های کامل با جزئیات و بیان اصول پایه ای می تواند مفید باشد، برخی مربیان کلاس های کوتاه تری ارائه مید هند. این کلاس ها برای کسانی که نمی خواهند در یک دوره کامل شرکت کنند، مفید است.
- دوره های آموزشی در منزل: شما می توانید یک دوره آموزشی را خریداری کنید و در منزل آن را تماشا کنید.
- کلاس های آموزشی برای خواهر و برادر: در اواخر بارداری، ممکن است بخواهید فرزند بزرگتر خود را در کلاس مربوط به خواهر و برادر ثبت نام کنید.
مطالب مشابه: