سرطان روده کوچک
سرطان روده کوچک یک نوع سرطان غیرمعمول است که در روده کوچک رخ می دهد. روده کوچک یک لوله بلند است که غذای هضم شده را بین معده و روده بزرگ (کولون) حمل می کند.
روده کوچک مسئول هضم و جذب مواد مغذی از غذاهای مختلف است. این اندام هورمون هایی تولید می کند که به هضم غذا کمک می کنند. روده کوچک همچنین در سیستم ایمنی بدن نقش دارد. زمانی که ویروس ها و باکتری ها از طریق دهان وارد بدن می شوند، توسط سلول های ویژه در روده کوچک از بین می روند.
انواع سرطان روده کوچک عبارتند از:
- آدنوکارسینوم
- تومورهای نورواندوکرین از جمله تومورهای کارسینوئید و پاراگانگلیوما
- لنفوم
- سارکوم، از جمله تومور استرومایی گوارشی (GIST)
اینکه چه گزینه درمانی برای شما بهترین است، به نوع سرطان روده کوچک و مرحله آن بستگی دارد.
علائم سرطان روده کوچک:
علائم و نشانه های سرطان روده کوچک عبارتند از:
- درد شکم
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
- احساس ضعف یا خستگی غیرمعمول
- حالت تهوع
- استفراغ
- کاهش وزن بدون تلاش
- خون در مدفوع، که ممکن است قرمز یا سیاه به نظر برسد
- اسهال آبکی
- برافروختگی پوست
علل:
پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث بروز اکثر سرطان های روده کوچک می شود.
به طور کلی، سرطان روده کوچک زمانی شروع می شود که سلول های سالم در روده کوچک تغییراتی (جهش) در DNA خود ایجاد کنند. DNA یک سلول حاوی اطلاعاتی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.
سلول های سالم به روشی منظم رشد و تقسیم می شوند تا عملکرد طبیعی بدن شما حفظ شود. اما وقتی DNA سلولی آسیب می بیند و سرطانی می شود، سلول ها به تقسیم خود ادامه می دهند – حتی زمانی که سلول های جدید مورد نیاز نباشد. با تجمع این سلول ها تومور تشکیل می شود.
با گذشت زمان، سلول های سرطانی می توانند رشد کنند و به بافت های طبیعی اطراف حمله کنند و آن ها را از بین ببرند. سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند (متاستاز).
فاکتورهای خطر:
فاکتورهای خطری که ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده کوچک را افزایش دهند عبارتند از:
- جهش های ژنی که در بین نسل های مختلف یک خانواده منتقل می شوند. برخی از جهش های ژنی که از والدین شما به ارث می رسد می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. به عنوان مثال می توان به سندرم لینچ، پولیپوز آدنورماتوز خانوادگی (FAP) و سندرم پتز- جگرز اشاره کرد.
- سایر بیماری های روده. سایر بیماری ها و شرایطی که روده ها را تحت تاثیر قرار می دهند ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده کوچک را افزایش دهند، از جمله بیماری کرون، بیماری التهابی روده و بیماری سلیاک.
- سیستم ایمنی ضعیف: اگر سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با میکروب ضعیف باشد، ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده کوچک افزایش یابد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به عفونت HIV و کسانی که پس از پیوند عضو از داروی ضد رد پیوند استفاده می کنند.
عوارض سرطان روده کوچک:
سرطان روده کوچک می تواند عوارضی ایجاد کند، از جمله:
- افزایش خطر ابتلا به سرطان های دیگر: افرادی که به سرطان روده کوچک مبتلا هستند بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به انواع دیگر سرطان ها از جمله سرطان های کولون، رکتوم، تخمدان و پوشش داخلی رحم (اندومتر) قرار دارند.
- سرطانی که به سایر بخش های بدن گسترش می یابد: سرطان روده کوچکِ پیشرفته می تواند به سایر بخش های بدن (اکثر موارد کبد) گسترش یابد (متاستاز).
پیشگیری:
سرطان روده کوچک بسیار غیرشایع است. بنابراین عواملی که به کاهش خطر این سرطان کمک می کنند به خوبی شناسایی نشده است. با این حال، اگر علاقه مند به کاهش خطر ابتلا به سرطان هستید، ممکن است موارد زیر برای شما مفید باشد:
- از انواع میوه ها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید: میوه ها، سبزیجات، و غلات کامل حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماری ها کمک کند. انواع میوه ها و سبزیجات را انتخاب کنید تا مجموعه ای از ویتامین ها و مواد مغذی دریافت کنید.
- الکل را در حد اعتدال بنوشید: اگر مصرف الکل را انتخاب می کنید، زنان در تمام سنین و مردان بالای 65 سال و برای مردان سنین کمتر از 65 سال به دو نوشیدنی در روز محدود کنید.
- سیگار نکشید: با پزشک خود در مورد راه هایی برای ترک سیگار صحبت کنید که ممکن است برای شما مفید باشد.
- بیشتر روزهای هفته ورزش کنید: سعی کنید در اکثر روزها حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر کم تحرک هستید، ورزش را به آرامی شروع کنید و به تدریج تا 30 دقیقه افزایش دهید. همچنین قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود صحبت کنید.
- وزن سالم را حفظ کنید. اگر وزن مناسبی دارید، برای حفظ وزن خود با ترکیب یک رژیم غذایی سالم با ورزش روزانه تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، از پزشک خود در مورد راه های سالم برای رسیدن به هدف خود سوال کنید. با افزایش مقدار ورزش و کاهش کالری دریافتی، وزن خود را به آرامی کاهش دهید.
تشخیص:
تشخیص سرطان روده کوچک دشوار است. به همین دلیل، افرادی که مشکوک به سرطان روده کوچک هستند، اغلب تحت آزمایش ها و روش های متعددی قرار می گیرند تا محل سرطان را شناسایی کنند یا سرطان را رد کنند.
تست های تصویربرداری:
آزمایش های تصویربرداری از دستگاه هایی برای ایجاد تصاویری از بدن استفاده می کنند تا نشانه های سرطان روده کوچک را جستجو کنند. تست های تصویربرداری مورد استفاده برای تشخیص سرطان روده کوچک عبارتند از:
- CT
- MRI
- PET
- عکسبرداری با اشعه ایکس از دستگاه گوارش فوقانی و روده کوچک پس از نوشیدن محلول حاوی باریم
- اسکن های پزشکی هسته ای، که از مقدار کمی ردیاب رادیواکتیو برای بهبود تست های تصویربرداری استفاده می کنند.
آزمایش هایی برای دیدن داخل روده کوچک:
آزمایشات آندوسکوپی شامل قرار دادن دوربین در داخل روده کوچک است تا پزشک بتواند دیواره های داخلی را بررسی کند. آزمایشات اندوسکوپی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اندوسکوپی فوقانی
- کپسول اندوسکوپی که نام دیگر آن دوربین خوراکی است.
- اندوسکوپی تک بالون
- انتروسکوپی دو بالون
- انتروسکوپی اسپیرال
پزشک به استفاده از روش های مختلف اندوسکوپی (به جز کپسول اندوسکوپی) می تواند در حین بررسی داخل روده مقداری از بافت آن را نمونه برداری کند. کپسول اندوسکوپی چنین امکانی در اختیار پزشک قرار نمی دهد.
جراحی:
گاهی اوقات سرطان های روده کوچک در مکان هایی قرار می گیرند که تشخیص آنها با آزمایش های دیگر بسیار دشوار است. در این موارد، پزشک ممکن است از روش جراحی برای بررسی روده کوچک و ناحیه اطراف آن استفاده کند.
جراحی می تواند شامل یک برش بزرگ در شکم شما باشد (لاپاراتومی)، یا می تواند شامل چندین برش کوچک باشد (لاپاراسکوپی).
درمان سرطان روده کوچک:
درمان این بیماری به نوع سرطان و مرحله آن بستگی دارد. گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
عمل جراحی:
جراحان در صورت امکان تمام سرطان روده کوچک را حذف می کنند. اگر سرطان قسمت کوچکی از روده کوچک را تحت تاثیر قرار دهد، جراحان ممکن است تنها آن بخش را بردارند و دوباره به انتهای بریده روده پیوند بزنند. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد تمام روده کوچک حذف شود.
اگر سرطان روده کوچک قابل برداشتن نباشد، جراحان ممکن است بای پس را برای رفع انسداد روده کوچک انجام دهند.
-
شیمی درمانی:
شیمی درمانی از داروهای قوی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی معمولا شامل ترکیبی از داروهایی است که سلول های سریع رشد از جمله سلول های سرطانی را از بین می برد. این دارو معمولا از طریق ورید بازوی شما تزریق می شود، اما می تواند به شکل قرص نیز مصرف شود.
برای سرطان روده کوچک، در صورت وجود خطر بازگشت سرطان، ممکن است شیمی درمانی پس از جراحی توصیه شود. برای سرطان پیشرفته، ممکن است شیمی درمانی به تسکیل علائم و نشانه ها کمک کند.
-
درمان دارویی هدفمند:
درمان دارویی هدفمند بر نقاط ضعف خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز دارند. با رفع این نقاط ضعف، درمان های دارویی هدفمند می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند. داروهای هدفمند ممکن است برای انواع خاصی از سرطان روده کوچک، از جمله تومور استرومایی دستگاه گوارش (GIST) و لنفوم استفاده شود.
-
ایمونوتراپی:
ایمونوتراپی یک درمان دارویی است که به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا با سرطان مبارزه کند. سیستم ایمنی بدن ممکن است به سرطان حمله نکند. زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که سلول های سیستم ایمنی را کور می کنند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرایند عمل می کند. اگر آزمایش نشان دهد سلول های سرطانی ممکن است به این نوع درمان پاسخ دهند، ایمونوتراپی ممکن است گزینه ای برای سرطان پیشرفته روده کوچک باشد.
مطالب مشابه: