جرقه زدن چشم در دوران بارداری
تغییرات بینایی ممکن است در دوران بارداری اتفاق بیفتد و معمولا جزئی هستند. به عنوان مثال، ممکن است دید تا حدودی تار به نظر برسد یا چشمان خشک و تحریک شده باشند. تا 15 درصد از همه افراد باردار تغییرات جزئی چشم و بینایی را تجربه خواهند کرد که مربوط به نوسانات سطح هورمون است و معمولاً بی ضرر است. با این حال، جرقه زدن چشم در دوران بارداری ممکن است نشانه پره اکلامپسی یا رتینوپاتی دیابتی باشد. هر دو بیماری جدی هستند، که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.
علل تغییر بینایی در دوران بارداری:
تغییرات بینایی در دوران بارداری ممکن است به دلایل زیادی رخ دهد، مانند: نوسانات هورمونی، تغییرات ایمونولوژیک و تغییرات در متابولیسم. بیشتر تغییرات بینایی در سه ماهه دوم و سوم بارداری رخ می دهد، که موقتی هستند. بینایی مادر باید پس از تولد نوزاد به حالت عادی بازگردد.
جرقه زدن چشم در دوران بارداری به چه معناست؟
دیدن جرقه ها، لکه ها یا ستاره ها در دوران بارداری نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. این نقاط روشن که فتوپسی نامیده می شوند، با تغییرات معمولی متفاوت هستند و ممکن است نشانه ای از پره اکلامپسی باشند که از عوارض جدی بارداری هستند که باعث افزایش خطرناک فشار خون می شوند.
با این حال، دیدن جرقه در بینایی همیشه نشانه یک وضعیت خطرناک سلامتی نیست. برخی از افراد ممکن است این علائم را به دلیل شرایط دیگری مانند: میگرن داشته باشند. بررسی فوری پزشکی برای رد هرگونه عوارض بارداری ضروری است.
علل دیدن جرقه ها:
شرایط خاصی می تواند باعث شود که افراد باردار جرقه ببینند. شدت این شرایط می تواند از خفیف تا جدی متفاوت باشد. شرایط کمتر جدی که ممکن است باعث ایجاد جرقه در بینایی شود، عبارتند از:
- نوریت بینایی
- میگرن
- دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن
- جدا شدن زجاجیه خلفی
- رتینیت پیگمانتوزا
- هیپوگلیسمی
با این حال، جرقه زدن چشم در دوران بارداری ممکن است نشانه یک بیماری شدیدتر باشد، مانند:
- پره اکلامپسی
- اکلامپسی
- رتینوپاتی دیابتی
- افت فشار خون
- بیماری های عروق مغزی، از جمله: سکته مغزی، خونریزی مغزی و آنوریسم مغزی
تغییرات بینایی طبیعی در دوران بارداری:
در دوران بارداری، افراد ممکن است تغییرات جزئی بینایی را تجربه کنند. این تغییرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خشکی چشم: تغییرات هورمونی در دوران بارداری اغلب باعث خشکی چشم به دلیل کاهش تولید یا کیفیت اشک چشم می شود. این حالت می تواند احساس شن و ماسه در چشم، سوزش، خارش یا آبریزش بیش از حد و ناگهانی را برای فرد ایجاد کند.
- تاری دید: یک فرد باردار ممکن است نزدیک بینی را افزایش دهد و اجسام دور تارتر به نظر برسند. این تغییرات بینایی موقتی هستند و اغلب نیازی به تغییر نسخه یا عینک جدید در دوران بارداری ندارند.
- پف چشم: بارداری اغلب باعث تورم در سطح بدن می شود، زیرا باعث احتباس آب می شود. این تورم روی پاها تأثیر می گذارد و باعث پف چشم می شود که ممکن است دید محیطی را نیز محدود کند.
- تغییرات قرنیه: بارداری به طور نامحسوس شکل قرنیه را تغییر می دهد و باعث تورم قرنیه و افزایش تحریک می شود. با توجه به این تغییرات و خشکی چشم، لنزهای تماسی ممکن است متفاوت باشند. پزشکان ممکن است استفاده از عینک را در دوران بارداری توصیه کنند، زیرا استفاده از لنزهای تماسی ممکن است احساس ناراحتی کند.
تغییرات جدی بینایی در دوران بارداری:
تغییرات بینایی در دوران بارداری، مانند: دیدن ستاره ها یا تاری دید، ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشد. این علائم می تواند نشان دهنده پره اکلامپسی یا دیابت بارداری باشد که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
پره اکلامپسی:
پره اکلامپسی وضعیتی است که باعث افزایش فشار خون بعد از هفته 20 بارداری می شود. تا 8 درصد از بارداری ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این وضعیت همچنین اغلب شامل: سردرد، درد شکم و مشکلات بینایی مانند: تاری دید یا حالت چشمک زن می شود. این اختلالات بینایی ممکن است نشانه پره اکلامپسی باشد که یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی است.
دیدن ستاره ها ممکن است نشان دهنده مشکلات لوب پس سری باشد که بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد. بدون دریافت درمان مناسب، پره اکلامپسی می تواند عوارض شدیدی برای فرد باردار و جنین ایجاد کند. در حالی که پره اکلامپسی می تواند باعث مشکلات بینایی شود، بیشتر آسیب های چشمی موقتی است و با کنترل فشار خون برطرف می شود.
دیابت بارداری:
دیابت بارداری که باعث افزایش قند خون در دوران بارداری می شود، می تواند به رگ های خونی شبکیه چشم آسیب برساند و منجر به تاری دید شود. هم دیابت بارداری و هم دیابت قبلی خطر رتینوپاتی دیابتی را در دوران بارداری افزایش می دهند.
در دیابت بارداری، آسیب به رگ های خونی شبکیه منجر به نشت خون و مایعات می شود و باعث علائم اضافی می شود، مانند:
- دید تونلی
- دوبینی
- افزایش فشار چشم
در صورت عدم درمان، موارد شدیدتر دیابت حاملگی یا رتینوپاتی دیابتی می تواند باعث مشکلات دائمی چشم یا نابینایی شود.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر فردی در دوران بارداری متوجه هر گونه جرقه زدن چشم شود، باید فوراً به پزشک مراجعه کند. علائم دیگری که ممکن است نشان دهنده پره اکلامپسی یا اکلامپسی باشند و نیاز به بررسی فوری دارند عبارتند از:
- حساسیت به نور (فوتوفوبیا)
- دوبینی
- از دست دادن جزئی بینایی یا نقاط کور
- بینایی که تاریک به نظر می رسد.
چگونه از چشمان خود در دوران بارداری مراقبت کنیم:
پزشک ممکن است توصیه کند که چندین بار در روز از اشک مصنوعی برای کاهش ناراحتی ناشی از خشکی چشم استفاده کنید. توصیه می شود همیشه قبل از استفاده از داروهای بدون نسخه در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید. قطره های چشمی و سایر محصولات مراقبت از چشمی که قبل از بارداری استفاده کرده اید ممکن است در دوران بارداری بی خطر نباشند.
اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید، آنها را برای مدت زمان کوتاه تری استفاده کنید. با تعویض عینک و لنزهای تماسی به چشمان خود استراحت دهید یا همیشه تا بعد از تولد نوزادتان از عینک استفاده کنید.
اگر چشمان شما پف کرده است، سعی کنید از کمپرس های خنک استفاده کنید. همچنین میتوانید با مصرف غذاهایی که سدیم و کافئین پایینی دارند و مطمئن شوید که به خوبی هیدراته میشوید، همچنین مصرف این مواد غذایی به کاهش احتباس آب کمک می کند.
همچنین افراد باردار باید قبل از ایجاد هر گونه تغییر شدید در رژیم غذایی یا روال خود بایستی با پزشک صحبت کنند تا مطمئن شوند که برای خود و جنین بی خطر است.
به طورکلی
در دوران بارداری، افراد می توانند انتظار تغییرات جزئی بینایی مانند: تاری دید و خشکی چشم را داشته باشند. با این حال، تشخیص هرگونه تغییر بینایی که باعث چشمک زن، جرقه، ستاره، حساسیت به نور یا دوبینی می شود، مهم است.
در این صورت، فرد باید فوراً با پزشک تماس بگیرد، زیرا ممکن است نشانه ای از یک عارضه جدی بارداری مانند: پره اکلامپسی باشد.
مطالب مشابه:
خونریزی بینی در دوران بارداری
خوابیدن با چشم باز (لاگوفتالموس)
آلرژی در دوران بارداری
سردرد در دوران بارداری
سندرم HELLP در بارداری
منابع: medicalnewstoday, verywellhealth