STD چیست؟
(بیماری های منتقل شونده از رابطه جنسی) STD یا بیماری های منتقل شونده از رابطه جنسی عفونت هایی هستند که می توانند از طریق فعالیت جنسی و تماس جنسی منتقل شوند (کلامیدیا، سوزاک، هپاتیت B و هپاتیت C) و عامل آنها باکتری ها، ویروس ها یا انگل ها می باشند. تست های STD به منظور تشخیص این بیماری ها استفاده میشود و ممکن است به عنوان تستی روتین برای غربالگری سلامت در نظر گرفته شود. (آزمایشگاه آرمین)
چه کسانی باید تست STD را انجام دهند؟
بیشتر افراد مبتلا به STD بدون علامت بوده و یا علائم خفیفی از عفونت را تجربه می کنند. بدون انجام تست، افراد مبتلا به STD ممکن است ناخواسته سبب انتقال عفونت به افراد دیگر شوند. هدف غربالگری STD، شناسایی و درمان افراد مبتلا پیش از پیشرفت بیماری و انتقال به دیگران می باشد.
غربالگری STD برای افراد زیر توصیه می شود:
بزرگسالان: افراد 13 تا 64 سال بهتر است تست HIV را حداقل یک بار یا بیشتر بسته به احتمال ابتلای فرد، انجام دهند.
خانم های فعال از نظر جنسی: خانم های دارای رابطه جنسی زیر 25 سال بهتر است حداقل یک بار در سال تست سوزاک و کلامیدیا را انجام دهند. تست STD در خانم های بالای 25 سال که دارای شرکای جنسی متعدد و یا شریک جنسی دارای STD هستند نیز توصیه می شود.
زنان باردار: در طول بارداری، مادر باردار باید تست سفلیس، HIV، هپاتیت B، کلامیدیا و سوزاک را انجام دهند.
مردان همجنس گرا و یا دوجنس گرا: این افراد حداقل یک بار در سال باید تست سفلیس، کلامیدیا و سوزاک را انجام دهند.
انواع تست های STD چیست؟
تست های STD ممکن است شامل آزمون های فیزیکی، سواپ های دهانی، تست های ادراری، پاپ اسمیر و آزمون میکروسکوپی از گلو، ناحیه تناسلی یا مقعد باشد. دیگر STDها از طریق تست های خون شناسایی می شوند. تعدادی از تست های STD رایج:
شرایط تست STD چیست؟
تست های STD معمولا به توصیه پزشک انجام می شود، پیش از انجام تست، پزشک در مورد خطرهای احتمالی ابتلا به این بیماری ها شامل پیشینه سلامت و روابط جنسی از بیمار سوال می کند. پزشک همچنین در مورد هر علامت و نشانه ای از عفونت های STD برای تجویز تست صحیح تر از بیمار سوال می کند. هنگام تفسیر نتایج این تست، دوره پنجره مهم است. دوره پنجره زمانی است که فرد مبتلا به STD میشود اما هنوز نتیجه تست منفی است.
تست کلامیدیا در STD چیست؟
چرا تست کلامیدیا در STD انجام می شود؟
به منظور غربالگری و تشخیص عفونت کلامیدیا
چه زمانی باید تست کلامیدیا انجام شود؟
برای خانم ها، اگر از نظر جنسی فعال بوده و جوان تر از ۲۵ سال و یا ۲۵ سال و بالاتر هستند، و حتی در معرض ابتلا به عفونت کلامیدیا هستند (زمان بارداری)، غربالگری سالیانه توصیه می شود.
برای آقایان، اگر رابطه جنسی با هم جنس خود داشته باشند، غربالگری سالیانه توصیه می شود.
زمانیکه فرد دارای علائم عفونت کلامیدیاست-مانند درد در هنگام ادرار، ترشحات واژن، درد شکمی در خانم ها و درد بیضه ها در آقایان
زمانیکه نوزاد تازه به دنیا آمده دارای التهاب باشد.
چه نمونه ای مورد نیاز است؟
برای خانم ها، نمونه های توسط سواب های واژنی مناسب تر هستند. برای آقایان نیز از مجرای ادرار توسط سواب نمونه گیری می شود. نمونه های ادرار نیز می توانند برای تست های زنان و مردان استفاده شوند. هنگام شروع به ادرار کردن، بخش ابتدایی ادرار در ظرف مخصوص جمع آوری شود.
شرایط آمادگی برای تست کلامیدیا:
۲۴ ساعت پیش از انجام تست کلامیدیا باید از استفاده از هر نوع آنتی بیوتیک و در خانم ها استفاده از کرم های واژنی اجتناب شود. دوران قاعدگی روی نتایج این تست اثر نمی گذارد و ممکن است برای جمع آوری نمونه ادرار نیاز باشد ۱ تا ۲ ساعت از زمان آخرین ادرار گذشته باشد.
کلامیدیا در STD چیست؟
یک STD رایج است که توسط باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد میشود و مردان و زنان را مبتلا می کند و می تواند آسیب جدی و دائمی به دستگاه تولید مثل زنان و در نتیجه بارداری آنها در آینده وارد کند. کلامیدیا همچنین موجب ایجاد حاملگی خارج رحمی میشود.
تست کلامیدیا در STD چیست؟
روش آزمایش کلامیدیا، تکثیر ماده ژنتیکی (DNA) باکتری کلامیدیا تراکوماتیس می باشد. این روش حساسیت و اختصاصیت بیشتری نسبت به روش های استفاده شده توسط سواب واژنی در خانم ها یا ادرار در خانم ها و آقایان دارا می باشد. غربالگری و شناسایی کلامیدیا به منظور درمان و پیشگیری از مشکلات طولانی مدت و همچنین انتقال عفونت به دیگران بسیار مهم است. عفونت های کلامیدیا در میان افراد ۱۵ تا ۲۴ سال بسیار رایج می باشد.
کلامیدیا چگونه منتقل می شود؟
کلامیدیا توسط رابطه واژنی، مقعدی یا دهانی با کسی که دارای این بیماری است، منتقل می شود. حتی اگر شریک جنسی مرد دارای این بیماری بوده و مایع منی از او خارج نشود، باز هم ناقل این بیماری است. اگر فرد قبلا دارای کلامیدیا بوده و درمان شده است، در اثر رابطه با فرد مبتلا به این باکتری مجددا می تواند بیمار شود.
فاکتورهای خطر در STD چیست؟
شامل داشتن شرکای جنسی متعدد، عفونت همزمان یا قبلی با دیگر STDها، و یا عدم استفاده از کاندوم می باشد. بیشتر افراد مبتلا به کلامیدیا فاقد علامت بوده و یا علائم خفیفی دارند. علائم و نشانه های کلامیدیا شبیه به دیگر STDها بوده در نتیجه تست های این عفونت ها اغلب همزمان انجام می شود. در خانم های درمان نشده، این عفونت می تواند سبب ایجاد بیماری اتهاب لگن (PID) و انتشار عفونت به دهانه رحم و سپس به لوله های فالوپ و تخمدان ها شود که در نهایت منجر به دردهای طولانی مدت و مزمن در لگن، ناباروری و یا حاملگی خارج رحمی می شود. اگر فرد در حین آلودگی با این باکتری باردار باشد، ممکن است موجب به دنیا آمدن نوزاد نابالغ، پارگی زود هنگام کیسه آب و وزن کم نوزاد شود. ممکن است آقایانی که درمان نشدند نیز نابارور شوند.
تست سوزاک در STD چیست؟
سوزاک چیست؟
سوزاک یکی از بیماری های منتقل شده از طریق جنسی است که توسط باکتری نایسریا گونوره آ ایجاد می شود. تست عفونت سوزاک برای غربالگری و تشخیص سوزاک استفاده می شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی عفونت سوزاک کلیک فرمائید.)
درباره تست سوزاک:
هدف تست سوزاک
هدف تست سوزاک، تشخیص عفونت سوزاک است. تست سوزاک در دو موقعیت متفاوت انجام می شود:
غربالگری: تست های غربالگری زمانی که فرد علائمی را نشان نمی دهد، به منظور تشخیص زودتر بیماری استفاده می شوند.
تشخیص: از آنجا که تمام افراد مبتلا، علائم را نشان نمی دهند، برخی افراد نشانه هایی مانند درد و سوزش هنگام ادرار را بروز می دهند.
تست سوزاک در STD چه چیزی را اندازه می گیرد؟
تست تکثیر نوکلئیک اسید باکتری نایسریا گونوره آ: این تست ماده ژنتیکی (DNA) این باکتری را شناسایی کرده و مناسب ترین تست برای این عفونت محسوب می شود. این تست می تواند بر روی نمونه ادرار یا سواب نمونه از قسمت فعال عفونت انجام شود.
رنگ آمیزی: این نوع رنگ آمیزی به دنبال انواع خاصی از سلول هایی است که مشخصات باکتری گونوره آ را زیر میکروسکوپ دارند. این تست بر روی نمونه های سواب مجرای ادراری انجام میشود و در آقایانی که علائم ادراری دارند، استفاده می شود.
کشت: کشت باکتری تنها تستی است که حساسیت باکتری را به آنتی بیوتیک ها را نشان می دهد.
تست های سریع سوزاک: این تست رایج نبوده و نیاز به تست های تکمیلی می باشد.
چه زمانی باید تست سوزاک را انجام داد؟
به دلیل اینکه بسیاری از افراد مبتلا به سوزاک فاقد علامت قابل توجهی هستند، تعدادی از مراکز سلامت غربالگری معمول سوزاک را برای افراد ۱۵ تا ۶۵ سال توصیه می کنند.
خانم های زیر ۲۵ سال: تمام خانم های فعال از نظر جنسی که جوان تر از ۲۵ سال هستند باید سالیانه غربالگری سوزاک را انجام دهند.
زنان ۲۵ ساله و بالاتر: خانم ۲۵ سال و بالاتر در صورت داشتن فاکتورهای خطر ابتلا به عفونت سوزاک باید سالیانه تست دهند.
مادران باردار: به دلیل اینکه سوزاک در هنگام تولد نوزاد می تواند به آن منتقل شود، همه خانم های باردار زیر ۲۵ سال باید سالیانه از نظر این عفونت غربالگری شوند. خانم های باردار ۲۵ سال به بالا هم در صورت خطر عفونت سوزاک باید سالیانه مورد آزمایش قرار گیرند.
مردان هم جنس گرا: مردانی که با هم جنس خود رابطه جنسی برقرار می کنند بهتر است سالیانه و یا هر ۳ تا ۶ ماه غربالگری شوند.
افراد دارای HIV: افراد مبتلا به ایدز باید حداقل یک بار در سال برای سوزاک غربالگری شوند.
عوامل خطری که بر روی تکرار غربالگری سوزاک موثر هستند شامل موارد زیر می باشند:
- شریک جنسی جدید در ۶۰ روز اخیر
- شرکای جنسی متعدد
- ابتلای قبلی به STD و یا داشتن شریک جنسی که اخیرا در مورد STD درمان شده است
- عدم استفاده صحیح از کاندوم
هر فرد دارای علامت بیماری سوزاک باید این تست را انجام دهد. علائم سوزاک شامل موارد زیر است:
- ادرار دردناک
- ترشحات سفید، زرد یا سبز مجرای ادراری
- درد در بیضه ها
- ترشحات افزایش یافته واژن
- خون ریزی واژنی بین قاعدگی ها
- ترشحات مقعدی یا خارش
- حرکات دردناک شکمی
- گلو درد
پس از درمان شدن بیماری سوزاک، توصیه می شود که سه ماه پس از استفاده کامل از آنتی بیوتیک ها مجددا تست این باکتری انجام شود.
انجام تست سوزاک در STD چیست؟
تست سوزاک بر روی نمونه ادرار و یا نمونه سواب از قسمت فعال عفونت، که اغلب بیضه ها، دهانه رحم، دهان و یا مقعد هستند، انجام می شود. نمونه ادرار توسط خود شخص و نمونه سواب باید توسط پزشک انجام شود.
پیش از انجام تست
اگر بیمار آنتی بیوتیک مصرف می کند باید پیش از انجام تست سوزاک به پزشک اطلاع دهد. ممکن است از بیمار درخواست شود که ۱ تا ۲ ساعت پس از آخرین ادرار خود برای جمع آوری نمونه ادرار صبر کنند.
در حین نمونه گیری
در خانم ها، پزشک ممکن است از دهانه رحم نمونه بردارد. به این صورت که بیمار بر روی صندلی مخصوص به پشت با پاهای باز دراز می کشد و نمونه توسط باز کردن دهانه رحم به وسیله اسپکلوم و داخل کردن براش به داخل واژن از بیمار نمونه برداری میشود. برای آقایان نیز نمونه گیری توسط سواب از مجرای ادراری میباشد. نمونه های ادرار نیز می توانند برای تست های خانم ها و آقایان استفاده شوند. هنگام شروع به ادرار کردن، بخش ابتدایی ادرار در ظرف مخصوص جمع آوری شود.
هپاتیت B در STD چیست؟
چرا تست هپاتیت B انجام می شود؟
برای غربالگری و تشخیص عفونت فعال یا مزمن ویروس هپاتیت B، شناسایی عفونت قبلی این ویروس و برخی اوقات برای راهنمایی و بررسی روند درمان عفونت انجام می شود.
چه زمانی تست هپاتیت B در STD انجام می شود؟
زمانیکه فرد دارای فاکتورهای خطر برای عفونت HBV است، یا دارای علائم و نشانه های هپاتیت مانند افزایش آنزیم کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) باشد.
زمانی که فرد دارای شرایطی است که نیاز به شیمی درمانی و یا مصرف داروهای سرکوب گر سیستم ایمنی دارد.
زمانیکه فردی در مورد HBV یا هپاتیت C درمان شده باشد.
زمانیکه برای پزشک مشخص نیست که فرد در برابر این ویروس مقاوم است یا خیر.
نمونه مورد نیاز:
نمونه گیری معمول خون است.
آمادگی مورد نیاز:
آمادگی خاصی نیاز نیست.
هپاتیت B عفونتی در کبد است که توسط ویروس هپاتیت B ایجاد می شود. (مشکلات کبدی)
تست های خونی هپاتیت Bها در آنتی ژن های ویروسی، آنتی بادی های تولید شده در پاسخ به عفونت و یا ماده ژنتیکی (DNA) ویروس را شناسایی می کند. این تست سبب شناسایی فرد مبتلا به ویروس، فردی آلوده به ویروس در گذشته و فردی که در نتیجه واکسن در مقابل این ویروس ایمن است، می شود. هپاتیت B شرایطی است که توسط تورم، و بعضی اوقات بزرگی اندازه کبد شناخته می شود. این ویروس یکی از پنج ویروس هپاتیتی است که کبد را هدف قرار می دهد. HBV در اثر تماس با خون یا دیگر مایعات بدن فرد عفونی پخش می شود. افرادی که به مناطق آلوده به هپاتیت B سفر می کنند، در معرض خطر ابتلا هستند.
مادرانی که مبتلا به این ویروس هستند در حین زایمان آن را به نوزاد خود منتقل می کنند. این ویروس از طریق تماس های معمولی مانند دست دادن، سرفه یا عطسه منتقل نمی شود. با این حال، این ویروس خارج از بدن (مثل خون خشک و مسواک) می تواند بیشتر از ۷ روز زنده بماند. عفونت HBV ممکن است ضعیف و کوتاه مدت باشد یا شدید باشد که می تواند سال ها باقی بماند. بعضی اوقات HBV مزمن موجب ایجاد مشکلات پیچیده تر مانند سیروز یا سرطان کبد می شود.
تعدادی از مراحل مختلف یا انواع هپاتیت B شامل موارد زیر است:
عفونت قطعی: وجود علائم و نشانه های معمول همراه با تست HBV مثبت
عفونت مزمن: عفونت ماندگار همراه با ویروس که توسط تست های آزمایشگاهی و همراه با تورم کبد شناسایی می شود.
ناقل: عفونت ماندگار (شناسایی توسط تست های HBV) اما بدون تورم کبد
عفونت غیرفعال: فرد زمان زیادی است که بدون علامت است، آنتی ژن ویروسی و تست های DNA منفی بوده و هیچ علامت و نشانه ای از تورم کبد مشاهده نمی شود.
فعالیت دوباره: بازگشت عفونت HBV (شناسایی توسط تست های HBV) همراه با آسیب کبد در فردی که ناقل است یا عفونت غیرفعال دارد. این حالت اغلب در افرادی رخ می دهد که تحت شیمی درمانی هستند و یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی را به منظور درمان بیماری های خودایمن مصرف میکنند. همچنین این حالت می تواند در حین درمان HCV در افرادی که در قدیم در معرض HBV بودند، رخ دهد.
عفونت فعال: HBV معمولا در بزرگسالان رخ میدهد و عفونت مزمن بیشتر در نوزادان و کودکان اتفاق می افتد. تقریبا 90 درصد از نوزادان مبتلا به HBV شرایط مزمن دارند. در کودکان گروه سنی یک تا پنج سال، خطر بروز علائم هپاتیت مزمن حدود 25 تا 50 درصد کاهش می یابد. کودکان بیشتر از پنج سال، کمتر از 5 درصد از عفونت های HBV مزمن می شوند.
هپاتیت C در STD چیست؟
چرا تست هپاتیت C در STD انجام می شود؟
تست هپاتیت C به منظور غربالگری و تشخیص ویروس هپاتیت C، برای راهنمایی و بررسی روند درمان عفونت می باشد.
چه زمانی انجام می شود؟
تست هپاتیت C به منظور غربالگری: حداقل یک بار زمانیکه فرد ۱۸ سال سن و یا بالاتر دارد.
زمانیکه فرد باردار است.
زمانیکه فاکتورهای خطر برای HCV دارد.
به منظور تشخیص: زمانیکه فرد در معرض ویروس هپاتیت C است، مانند زمانیکه دارو به او تزریق میشود و یا زمانیکه فرد علائم و نشانه های بیماری کبدی را دارد.
به منظور بررسی روند درمان: در طول و پس از درمان هپاتیتC
نمونه مورد نیاز:
نمونه خون
آمادگی مورد نیاز:
آمادگی خاصی نیاز نیست.
HCV ویروسی است که سبب ایجاد عفونت کبدی همراه با تورم و آسیب کبدی می شود. تست های هپاتیت C گروهی از تست ها هستند که به منظور شناسایی عفونت هپاتیت C و راهنمایی و بررسی روند درمان می باشد.
این تست شامل موارد زیر هستند:
آزمایش آنتی بادی HC موجود در خون که در پاسخ به عفونت HCV تولید میشود را شناسایی می کند.
تست HCV- RNA مقدار RNAی ویروس هپاتیت C را در خون شناسایی و اندازه می گیرد.
آزمایش ژنوتیپ HCV- تیپ های خاصی از این ویروس را مشخص می کند که این اطلاعات برای درمان مفید است.
هپاتیت C
هپاتیت C یکی از پنج ویروس شناخته شده عامل هپاتیت می باشد. HCV زمانی پخش می شود که خون عفونی از طریق سرنگ آلوده، مسواک، رابطه جنسی، و سال عفونی، تاتو، زایمان و … وارد بدن شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد هپاتیت A کلیک فرمائید .)
پیش از تولید تجاری تست های HCV در دهه 1990، HCV اغلب توسط تزریق خون منتقل می شد. در حال حاضر، هیچ واکسنی برای جلوگیری از هپاتیت C نیست.
عفونت فعال هپاتیت C- برای برخی افراد، عفونت HCV بیماری کوتاه مدتی است، همراه با علائم ضعیف و کوتاه مدت و ویروس بدون نیاز به درمان خاص از بدن پاک می شود. عفونت فعال HCV می تواند علائم شدید را ایجاد کند.
هپاتیت C مزمن- بیش از نیمی از افراد مبتلا به HCV، هپاتیت مزمن را نشان می دهند که بدون درمان می تواند مشکلات جدی کبدی مانند سیروز و سرطان کبد را ایجاد کند. هپاتیت مزمن در طول زمان به کندی پیشرفت کرده، پس افراد مبتلا ممکن است از بیماری خود تا زمانیکه آسیب کبدی و اختلال در عملکرد کبد ایجاد نشود، ناآگاه باشند.
اگر فردی دارای هپاتیت C باشد، پزشک او ممکن است درمان ضد ویروسی را تجویز کرده و یا او را به پزشک متخصص برای درمان بیماری های کبدی یا بیماری های عفونی ارجاع دهد. تست HCV RNA ممکن است پیش از شروع درمان تکرار شود که نشان دهد آیا ویروس هنوز وجود دارد و عفونت قبلی باقی مانده است یا خیر.
مطالب مشابه:
بیماری های مقاربتی
واکسن بیماری های مقاربتی
بیماری التهاب لگن (PID)
بیماری مقاربتی در مردان
آزمایش های ناباروری زنان
منبع :
Thanks for your kindness and attention to our blog and its content. There are many associations that work internationally but it is better to find out exactly which ones