عوارض بوتاکس معده
بوتاکس معده چیست؟
بوتاکس معده یکی از راه های درمانی برای چاقی و بدون نیاز به جراحی است. در این شیوه، بوتاکس (یا همان سم بوتولینوم) به روش آندوسکوپی (به وسیله یک لوله منعطف دارای سرنگ که از دهان وارد معده می شود) و به نقاط مشخصی از معده بیماری که BMI (شاخص توده بدنی) بین 25 تا 30 دارد و علی رغم تلاش های بسیار موفق به کاش وزن نشده است، تزریق می شود.
کاهش وزن چگونه از طریق تزریق بوتاکس معده صورت می گیرد؟
این ماده برای سال های بسیار در بسیاری از نواحی مثل چروک های پوستی، بیماری های چشم و بیماری های عصبی استفاده شده است. حال برای افرادی که حدود 10 سال با چاقی دست و پنجه نرم می کنند نیز استفاده می گردد. بوتاکس از طریق تزریق به معده، اعصاب و عضلات موثر بر اشتها و گرسنگی را به طور موقت بی اثر می کند. در نتیجه، از انقباض ماهیچه های دیواره معده جلوگیری میکند و غذا مدت طولانی تری در معده باقی میماند، هضم می شود و فرد به نسبت قبل سریع تر و برای مدت طولانی تری احساس سیری می کند.
تزریق سم بوتولینوم در جهت کاهش وزن برای چه افرادی مناسب است؟
تزریق بوتاکس معده میتواند برای بزرگسالانی که جزء دسته های زیر هستند گزینه خوبی باشد:
- قصد کاهش وزن متوسطی دارند، مثل کاهش وزن پیش از یک عمل جراحی و یا برای کمک به باروری
- شاخص توده بدنی (BMI) 30-40 دارند.
- از طریق اصلاح سبک زندگی مانند تغذیه و ورزش موفق به کاهش وزن نشدند.
- قصد شروع سبک زندگی سالم تری دارند.
- قصد کاهش خطرات بیماری های مرتبط با وزن را دارند، مثل فشار خون بالا، دیابت، سکته، وقفه در تنفس هنگام خواب و یا بیماری قلبی
آیا انجام این تزریق برای افرادی که مشکل معدوی دارند مقدور است؟
بیمارانی که با مشکل معده، مثل گاستریت یا ورم معده و همچنین زخم معده، مواجه هستند می بایست قبل از شروع به انجام این کار، به درمان اقدام کنند.
عوارض تزریق بوتاکس در معده چیست؟
بعد از تزریق توسط پزشک، عوارض جانبی موقتی مثل حالت تهوع، سوءهاضمه و نفح به ندرت دیده می شود. البته از انجام این تزریق برای افراد مبتلا به حساسیت می بایست جلوگیری شود.
خطرات تزریق بوتاکس (سم بوتولینیوم) به معده
- خونریزی
- حساسیت
- یبوست
- سندرم شبه آنفولانزا
- کاهش اشتها
- بازگشت وزن
خونریزی
عموما، عوارض بوتاکس معده، خیلی مشاهده نمی شوند. اگرچه یک خطر و ریسک بزرگی نیست. اما در هر حال هرگونه تزریقی به معده ممکن است خونریزی در پی داشته باشد و معمولا به راحتی قابل کنترل است. خونریزی مخاطی معده حاصل از تزریق، معمولا خود به خود متوقف می شود و پزشک به ندرت و بالاجبار از داروهای مهار کننده خونریزی در آن محل استفاده می نماید. مصرف برخی از داروها مثل آسپرین و یا سایر داروهای ضدانعقادی ممکن است خطر خونریزی معده را افزایش دهد. بنابراین، تمامی داروهای مصرفی توسط فرد بایستی قبل از انجام عمل به پزشک اطلاع رسانی شود.
حساسیت
یکی از عوارض نادر بوتاکس معده، حساسیت است. بوتاکس برای بسیاری از بیماری های انقباضی عضلانی و همچنین جنبه های زیبایی برای سال های زیادی به کار میرود. حساسیت به بوتولینوم به ندرت مشاهده میشود. در صورت بروز با داروهای ضدحساسیت درمان می گردد. همچنین سالهاست که از روش بوتاکس معده برای درمان آشالازی (عدم انبساط مجاری بدن) و برخی از بیماری های مربوط به معده که منجر به استفراغ اجباری می شوند نیز استفاده می شود. در صورت ایجاد آلرژی ممکن است میزان موفقیت این عمل کاهش پیدا کند.
یبوست
برخی از بیماران از یبوست ایجاد شده پس از تزریق بوتاکس معده شکایت می کنند. این عارضه به آسانی با مصرف بعضی داروهای مسهل برطرف می شود. بنابراین یبوست نشان دهنده این است که بوتاکس معده درحال تاثیرگذاری و عمل کردن است. البته نتیجه گیری این تزریق به نحوه تغذیه و رژیم فرد نیز بستگی دارد.
سندرم شبه آنفولانزا
این سندرم به ندرت مشاده میشود و در متون پزشکی و پس از تزریق مقدار زیادی از سم بوتولینوم به بدن گزارش میشود. علت اصلی این موضوع، پاسخ بیش از حد بدن به سم بوتاکس می باشد. بروز علائم آنفولانزا، یعنی ضعف عمومی و تب خفیف، حدود 2-3 هفته طول می کشد و می تواند که بر نتیجه تزریق تاثیرگذار باشد.
کاهش اشتها
کاهش اشتها، بیش از هرکدام از عوارض دیگر، یک نتیجه هدفمند است. حدود 80 درصد بیماران پس از بوتاکس معده، کاهش اشتهای مشخصی داشتند. این کاهش اشتها می تواند تا چند ماه به طول بینجامد و در کاهش آسان وزن به فرد کمک کند. کاهش اشتها در چند روز اول پس از انجام بوتاکس، نشانه خوبی برای موفقیت این عمل است.
بازگشت وزن
مدت زمان اثر سم بوتولینوم بر روی معده حدود 4-5 ماه خواهد بود. پس از این مدت اثر بوتاکس خاتمه می یابد. این بدان معناست که فرد 4-5 ماه فرصت دارد تا عادات غذایی سالم تر و همچنین برنامه ورزشی منظمی را در زندگی تنظیم نماید. پیش بینی مدت اثرگذاری بوتاکس معده امر آسانی نیست. البته ممکن است که مدت کوتاه اثر بوتاکس به دلیل برخی اثرات خارجی باشد.
کاهش وزن حاصل از بوتاکس معده کوتاه مدت است
برخی از محققان پس از بررسی تمامی مقالات منتشر شده در این زمینه، هیچ مدرکی مبنی بر کاهش وزن طولانی مدت موثر پس از تزریق بوتاکس نیافتند. این محققان دریافتند که کیفیت مطالعاتی که نقش بوتاکس معده را در کاهش وزن بررسی کرده بودند، ضعیف بوده است. به گزارش برخی از این مطالعات که مورد بررسی قرار گرفتند، بیماران مبتلا به چاقی یک ماه پس از تزریق وزن کم میکنند و پس از خوردن غذای کمتر نسبت به قبل احساس سیری بیشتری داشتند. اما در اکثر مطالعات، پس از سه الی شش ماه، بیماران یا همان وزن را مجددا اضافه نموده و یا دچار وزن بیشتری نسبت به قبل میشوند و یا کمترین میزان کاهش وزن کلی بدن را دارا بودند.
سایر مطالعاتی که این تیم مورد بررسی قراردادند، تفاوت کمی در اشتها، کاهش وزن و احساس سیری بین افرادی که بوتاکس تزریق کردند در مقابل کسانی که تزریق سالین (سرم آب و نمک) داشتند، نشان دادند. تنها کارآزمایی که در آن، کاهش قابل توجهی در وزن کل بدن مشاهده شد، در واقع تمامی شرکت کنندگان را به مدت هشت هفته تحت رژیم غذایی مایع و کم کالری قرار داده بود. چاقی مشکلی بزرگ در سراسر جهان است. بنابراین ارائه درمان هایی که بر پایه شواهد استوار هستند، ضروری می باشد.
مطالب مشابه: