هماتوم ساب کوریونیک
در دوران بارداری اگر خون در زیر غشای کوریون جمع شود خونریزی ساب کوریونی یا هماتوم ساب کورینی گفته می شود. این غشا دیواره رحم مادر را به کیسه آمنیوتیک جنین متصل می کند. شایع ترین علامت آن خونریزی واژینال است. اما برخی افراد هیچ نشانه ای ندارند. اکثر غشاهای ساب کوریونی خود به خود و بدون ایجاد عوارض بارداری از بین می روند.
هماتوم ساب کوریونی چیست؟
هماتوم ساب کوریونی زمانی رخ می دهد که در طی بارداری خون بین دیواره رحم و غشای کوریونی تجمع می یابد. غشای کوریونی خارجی ترین لایه ای است که کیسه آمنیوتیک را از دیواره رحم جدا می کند. این وضعیت می تواند با خونریزی واژینال در طی بارداری همراه باشد. هماتوم ساب کوریونیک می تواند از لحاظ اندازه کوچک شود و بدون نیاز به درمان از بین برود. در برخی موارد، پزشک طرحی برای ارزیابی هماتوم ارائه می دهد. در برخی موارد باعث مشکلات سلامتی جدی می شود.
هماتوم های ساب کوریونیک چقدر شایع است؟
هماتوم های ساب کورینی در افرادی که در هفته 10 تا 20 بارداری هستند بسیار شایع است. تقریبا 10 درصد موارد خونریزی واژینال را تشکیل می دهد. اکثر هماتوم ها نگران کننده نیستند چون بسیار کوچک هستند و یا باعث خونریزی خفیف می شوند.
علائم هماتوم ساب کورینک چیست؟
شایع ترین علامت هماتوم ساب کوریونیک خونریزی واژینال در نیمه اول بارداری است. خونریزی می تواند از خونریزی های سنگین با ایجاد لخته تا لکه های خفیف متغیر باشد. این خونریزی می تواند با درد لگن همراه باشد اما شایع نیست. بسیاری از افراد در کل هیچ خونریزی تجربه نمی کنند و هماتوم در طی سونوگرافی روتین بارداری تشخیص داده می شود. اگر در طی بارداری هر نوع خونریزی تجربه کردید، بهتر است با پزشک خود اطلاع دهید تا برای تشخیص علت خونریزی اقدام کند.
علت هماتوم ساب کوریونیک چیست؟
هماتوم ساب کوریونیک زمانی رخ می دهد که غشای ساب کوریون از دیواره رحم جدا شود. غشای کوریونی خارجی ترین لایه کیسه آمنیوتیک است. کیسه آمنیوتیک یا کیسه آب فضایی است که بچه در رحم در آن رشد می کند. این قسمت جدا شده از دیواره رحم می تواند کوچک یا بزرگ باشد. پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی نمی تواند با اطمینان بگوید که علت این جداشدگی چیست. با این حال، برخی شرایط ممکن است باعث افزایش خطر ایجاد هماتوم ساب کوریونی شوند.
چه کسانی در معرض خطر هماتوم ساب کوریونی هستند؟
چندین فاکتور با هماتوم ساب کوریونی مرتبط است. برخی این فاکتورها عبارتند از:
- بی نظمی های رحمی
- سابقه عفونت های رحمی
- سابقه ترومای رحمی
- سابقه سقط جنین
- بارداری IVF
- فشار خون بالا
عوارض هماتوم ساب کریونیک چیست؟
خونریزی ساب کوریونیک ممکن است باعث افزایش احتمال ایجاد عوارض بارداری شود. برخی از این عوارض احتمالی عبارتند از:
- خونریزی واژینال بیش از حد
- سقط جنین
- زایمان زودرس
- جدا شدن جفت
اکثر مواقع هماتوم ساب کوریونی بدون مداخله درمانی و به طور خود به خود برطرف می شود و باعث عوارض بارداری نمی شود. پزشک هماتوم را ارزیابی خواهد کرد و بر اساس چندین فاکتور از جمله اندازه هماتوم و مدت زمانی که تا پایان بارداری باقی مانده است مشخص می کند که آیا به درمان نیازی هست یا خیر.
درمان هماتوم ساب کوریونیک
بسیاری از هماتوم های ساب کوریونی با گذشت زمان برطرف می شوند- درست مانند بریدگی های دیگری روی سطح پوست. پزشک علائم را ارزیابی می کند، سابقه سلامتی را بررسی می کند و محل و اندازه هماتوم را با سونوگرافی تعیین می کند. برنامه درمانی به عواملی که ذکر شده و همچنین سن بارداری بستگی دارد.
برخی درمان های احتمالی هماتوم های ساب کوریونیک عبارتند از:
- کاهش فعالیت هایی مانند ورزش و بلند کردن اشیا سنگین
- استراحت کامل در رختخواب
- جلوگیری از برقراری رابطه جنسی
- انجام سونوگرافی های منظم در طول بارداری برای ارزیابی اندازه هماتوم
- مانیتورینگ علائم و نشانه هایی مانند انقباض وگرفتگی عضلات که بیان کننده زایمان زودرس هستند
- بستری شدن در بیمارستان
- استفاده از آنتی D-ایموگلوبولین (Rho(D)) برای افرادی که RhD منفی هستند.
اگر در طی بارداری خونریزی دارید در اسرع وقت به پزشک خود اطلاع دهید. یافتن علت خونریزی واژینال در سریعترین زمان ممکن بهترین کار است.
هماتوم ساب کوریونی چقدر طول می کشد؟
هیچ مدت زمان مشخصی برای دوره درمان و بهبود هماتوم ساب کوریونی وجود ندارد. در برخی موارد، در عرض چند هفته بدون ایجاد عارضه خاصی اندازه آن کوچک می شود. در موارد دیگر هماتوم می تواند بزرگ و مشکل ساز شود. بعد از معاینه و سونوگرافی، پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است بتواند پیش بینی کند که آیا هماتوم ساب کوریونیک شما از بین می رود یا خیر.
آیا هماتوم ساب کوریونیک برای نوزاد خطرناک است؟
اکثر مواقع یک هماتوم ساب کوریونی آسیبی به نوزاد نمی زند. اگر هماتوم کوچک باشد، هرگز باعث ایجاد مشکل نمی شود و می تواند به طور خود به خودی با پیشرفت دوران بارداری برطرف شود. در مواردی که هماتوم ها بزرگ هستند یا در مورد هماتوم هایی که در اواخر بارداری رخ می دهند، پزشک ممکن است در مورد عوارض بارداری بیشتر ابراز نگرانی کند.
مهم است بدانید که در اکثر موارد هماتوم ساب کوریونی تاثیری بر نوزاد نمی گذارد و نوزاد کاملا سالم به دنیا خواهد آمد.
آیا داشتن هماتوم ساب کوریونیک به عنوان بارداری پرخطر در نظر گرفته می شود؟
این بستگی به شدت هماتوم دارد و اینکه آیا شما بیماری زمینه ای دیگری دارید یا خیر. اگر خونریزی بیش از حد است یا هماتوم بزرگ است، این احتمال وجود دارد که به عنوان بارداری پرخطر در نظر گرفته شود. اما اگر هماتوم کوچک باشد یا باعث لکه بینی خفیف شود، ممکن است پیشنهاد شود چند هفته بعد یک سونوگرافی دیگر انجام شود و وضعیت هماتوم مجدد بررسی شود.
اگر هماتوم ساب کوریونیک دارید چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرید؟
اگر هماتوم ساب کوریونی برای شما تشخیص داده شود، باید در صورت بروز موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- در علائم شما تغییراتی ایجاد شود
- میزان خونریزی زیاد شود
- انقباض یا گرفتگی عضلات داشته باشید
- احساس سرگیجه یا سبک سری داشته باشید
سایر علل خونریزی در حین بارداری:
خونریزی در حین بارداری شایع است و شرایط بسیاری می توانند باعث خونریزی در بارداری شوند. برخی از این موارد عبارتند از:
- سقط جنین
- خونریزی بعد از رابطه جنسی در حین بارداری
- عفونت
- شرایط جفت مانند قطع ناگهانی جفت یا جفت سرراهی (placenta previa)
اگر در حین حاملگی خونریزی دارید، به سرعت با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است در مورد علائم و نشانه ها با شما صحبت کند و در سریعترین زمان ممکن شما را معاینه کند.
آیا هماتوم ساب کوریونیک می تواند باعث سقط جنین شود؟
در صورت داشتن هماتوم ساب کوریونیک، خطر سقط جنین کم است. با این حال، در اکثر مواقع، هماتوم های ساب کوریونی باعث سقط جنین نمی شوند و نوزاد سالم به دنیا می آید.
مطالب مشابه: