تراتواسپرمی چیست؟
تراتواسپرمی (Teratopspermia) به زبان ساده، مورفولوژی غیرطبیعی اسپرم است، یک اختلال اسپرم که باعث میشود مردان اسپرم هایی با شکل غیرعادی و اندازه غیرطبیعی تولید کنند. این اختلال به این معنی است که مورفولوژی اسپرم تغییر می کند و به عنوان مثال سر یا دم شکل غیر طبیعی دارد. اسپرماتوزوئیدهایی با مورفولوژی تغییر یافته نمی توانند به درستی حرکت کنند، که مانع رسیدن آنها به لوله فالوپ، جایی که لقاح صورت می گیرد، می شود. اگر تجزیه و تحلیل مایع منی در زمان مناسب انجام شود، یعنی قبل از تلاش برای باردار شدن، اسپرم غیرطبیعی را می توان از نمونه مایع منی در آزمایشگاه، زمانی که برای IVF یا هر روش کمک باروری دیگر آماده می شود، حذف کرد.
با توجه به مطالعات، یک اسپرم طبیعی باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- یک سر بیضی شکل
- یک کلاه متمایز که سر اسپرم را می پوشاند.
- بدون قطره مایع در سر
- گردن و وسطی منظم با یک دم
اسپرم هایی با شکل غیرعادی ممکن است سر گرد، یا دو دم یا دو سر داشته باشند. مورفولوژی اسپرم را می توان با انجام آنالیز مایع منی یا سمنوگرام آنالیز کرد.
علل تراتواسپرمی:
تراتواسپرمی با ناباروری مردان مرتبط است. این بدان معناست که اسپرم به دلیل اندازه و شکل غیر طبیعی قادر به برخورد با تخمک نیست. با این حال، بیان می شود که استرس فیزیولوژیکی بر مورفولوژی اسپرم ها تأثیر می گذارد.
علل مورفولوژی غیرطبیعی اسپرم بسیار زیاد است و در برخی موارد ممکن است تعیین آن دشوار باشد.
موارد زیر شایع ترین علل هستند:
- تب
- دیابت یا مننژیت
- صفات ژنتیکی
- مصرف دخانیات و الکل
- ترومای بیضه
- عفونت های باکتریایی در اسپرم
- درمان سرطان (شیمی درمانی و رادیوتراپی)
- اختلالات بیضه (ترومای بیضه)
- بیماری ها و عفونت های مزمن
- رژیم غذایی نامتعادل، قرار گرفتن در معرض مواد سمی، لباس های خیلی تنگ و غیره.
برخی مطالعات نیز مورفولوژی غیر طبیعی اسپرم را با افزایش سن مرتبط می دانند. با افزایش سن، توانایی بدن برای تولید اسپرم با کیفیت خوب کاهش می یابد.
خبر مثبت این است که تراتواسپرمی در موارد خاصی قابل درمان است. به عنوان مثال، اگر دلیل آن سبک زندگی ناسالم باشد، انتخاب های سالم تر مانند: ترک سیگار و الکل، ورزش بیشتر می تواند کیفیت اسپرم را بهتر کند.
انواع تراتواسپرمی چیست:
شدت این اختلال به سه نوع تقسیم می شود:
- تراتواسپرمی خفیف
- تراتواسپرمی متوسط
- تراتواسپرمی شدید
تشخیص تراتواسپرمی:
در زمانی که مردی مبتلا به تراتواسپرمی باشد، دردی احساس نخواهد کرد، بنابراین، تنها راه تشخیص تراتواسپرمی، سمنوگرام (آنالیز مایع منی) است. نمونه منی برای بررسی شکل اسپرم و اندازه اسپرم به آزمایشگاه ارسال می شود. در آزمایشگاه، اسپرم ها با استفاده از رنگ متیلن بلو رنگ آمیزی می شوند.
درمان تراتواسپرمی چیست:
هنگامی که تشخیص تراتواسپرمی انجام شد و نوع نقص مشخص شد، گام بعدی ادامه درمان است. با درمان مناسب، یک مرد می تواند نقش مثبتی در دستیابی زن به بارداری طبیعی داشته باشد. در زیر نکاتی وجود دارد که باید به عنوان بخشی از درمان به آنها توجه داشت.
- ایجاد تغییرات در سبک زندگی
- ترک عادات ناسالم: سیگار، الکل یا مواد مخدر
- استفاده از مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها و اسیدهای آمینه برای بهبود کیفیت اسپرم
مطالب مشابه:
تفاوت آزواسپرمی و الیگواسپرمی
۱۰ ویتامین برای افزایش تعداد اسپرم
نحوه افزایش تحرک اسپرم
آزو اسپرمی چیست؟
تکه تکه شدن DNA اسپرم
منبع: novaivffertility ، birlafertility
1 دیدگاه