بهترین و بدترین نوشیدنی برای بارداری
رفع تشنگی در دوران بارداری ممکن است پیچیده باشد. چه چیزی مجاز است و چه چیزی برای کودک شما مضر است؟
بهترین نوشیدنیها در دوران بارداری
آب:
ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما برای هیدراته ماندن باید در دوران بارداری مقدار زیادی آب بنوشید. آب نه تنها برای بدن شما مفید است. بلکه تورم و خطر عفونتهای ادراری را کاهش میدهد، همچنین حرکات روده را منظم نگه می دارد. برای کودک شما نیز مفید است و جریان خون را افزایش می دهد که به کودک اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز را می دهد.
به طور کلی، شما می توانید حدود 10 لیوان آب در روز را هدف قرار دهید. اما از آنجایی که این مقدار به چیزهای زیادی (مانند وزن، سطح فعالیت و حتی آب و هوا!) بستگی دارد، اگر مطمئن نیستید دقیقا به چه مقدار آب نیاز دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
نوشیدن آب لوله کشی در دوران بارداری کاملاً بی خطر است. در واقع، تا زمانی که آب تمیز است، آب لوله کشی حتی از آب بطری ایمن تر است، زیرا آلودگی های پلاستیکی کمتری وجود دارد.
شیر:
شیر یکی دیگر از نوشیدنیهای توصیه شده در دوران بارداری است که به دلیل داشتن پروتئین، کلسیم و ویتامین D توصیه می شود. چندین مطالعه نشان دادهاند که مادران باردار که روزانه مقدار متوسطی شیر می نوشند، نوزادانی با وزن و قد سالم به دنیا می آورند – به عبارت دیگر، مصرف شیر در دوران بارداری می تواند به رشد کودک شما کمک کند.
بنابراین مقدار متوسط شیر در دوران بارداری چقدر است؟ به نظر می رسد بین یک تا دو فنجان در روز نقطه شیرینی است که به شما امکان می دهد بدون زیاده روی در مصرف لبنیات از فواید آن بهره مند شوید.
شیر گاو مفیدترین مواد مغذی برای بارداری را دارد، اما اگر نمیتوانید یا نمیخواهید شیر لبنیات بنوشید، در انواع دیگر نیز فوایدی وجود دارد. شیر سویا نزدیکترین مشخصات غذایی را به شیر لبنیات دارد. جو دوسر و شیر برنج نسبت به شیر گاو پروتئین کمتری دارند، اما اغلب با مواد مغذی اضافی مانند ویتامین C و D غنی شدهاند.
آب معدنی گازدار، آبمیوه ی گازدار:
اگر میخواهید مصرف قند خود را در دوران بارداری کاهش دهید، اما همچنان هوس نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه دارید، آب معدنی گازدار بدون قند یا کم قند میتوانند به روشی بسیار سالمتر به شما در رفع این هوس کمک کند.
با توجه به اینکه یک قوطی نوشابه به طور متوسط بین 7 تا 10 قاشق چایخوری شکر دارد (تقریبا به اندازه مقدار توصیه شده برای یک روز کامل!)، یک آب گازدار با طعم ملایم یک جایگزین مناسب برای دوران بارداری است.
با این حال، آب گازدار به اندازه آب ساده سالم نیست. نوشیدنیهای گازدار در صورت مصرف بیش از حد می توانند باعث نفخ، گاز و آروغ زدن شوند و همچنان باید به برچسب های تغذیه توجه کنید. برخی از این نوشیدنی ها مقدار زیادی سدیم دارند و برخی دارای شیرین کنندههای مصنوعی مانند آسپارتام هستند که در مقادیر کم در دوران بارداری بی خطر است اما بهتر است از مقادیر زیاد آن اجتناب شود.
اسموتی و شیک:
یک اسموتی یا شیک میتواند راهی عالی برای بستهبندی دستهای از مواد مغذی به اندازه وعدههای خوشمزه و قابل آشامیدن باشد، که باعث میشود پروتئین، میوهها و سبزیجات به راحتی دریافت شود. شما در دوران بارداری به مقدار زیادی پروتئین اضافی نیاز دارید و مصرف مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه به شما اطمینان می دهد که ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را نیز دریافت می کنید، مانند ویتامین های A و C، فولات و آهن.
یک نکته: بهتر است به جای خرید نوشیدنیهای آماده، اسموتی ها و شیک های خود را در خانه با مواد تازه درست کنید. در حالی که مصرف یک اسموتی از قبل بستهبندی شده از نظر کلی بی خطر است، اما ممکن است مقدار زیادی شکر و کافئین اضافه شود، بنابراین همیشه قبل ازمصرف هر چیزی برچسب آن را بخوانید.
در مورد شیک های پروتئینی هم همینطور. پودرهای پروتئینی توسط سازمان غذا و دارو تنظیم نمی شوند، بنابراین هیچ راهی برای اطمینان از اینکه دقیقاً چه موادی در آنها وجود دارد و آیا برای بارداری بی خطر هستند وجود ندارد.
چای:
یک فنجان چای داغ نه تنها زمانی که از بارداری خسته و دردناک هستید آرامش بخش است، انواع خاصی از چای می توانند به تسکین برخی از علائم رایج بارداری کمک کنند. به عنوان مثال، چای زنجبیل می تواند حالت تهوع را تسکین دهد و چای نعناع می تواند اثر تسکین دهنده و کاهش دهنده استرس داشته باشد.
اما از آنجایی که چای گیاهی توسط FDA تنظیم نشده است، دشوار است که مطمئن شوید چه می نوشید و آیا در دوران بارداری بی خطر است یا خیر. تولیدکنندگان ممکن است از درج یک یا چند ماده روی برچسب غفلت کنند، یا ممکن است ادعا کنند که یک ماده بیشتر یا کمتر از آنچه واقعا هست وجود دارد. به همین دلیل مهم است که قبل از مصرف چای گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
به علاوه، برخی از چای ها (مانند سیاه و سبز) کافئین زیادی دارند که بهتر است در دوران بارداری از مصرف آن اجتناب کنید.
این چای ها به طور کلی برای مصرف در دوران بارداری بی خطر در نظر گرفتهمی شوند:
- چای زنجبیل
- چای نعناع فلفلی
- چای سفید
- چای سیاه (در حد اعتدال)
- چای سبز (در حد اعتدال)
نوشیدنی هایی که در دوران بارداری باید اجتناب کرد!
الکل:
هیچ مقدار مصرف الکل در دوران بارداری بی خطر نیست – این بدان معناست که توصیه می شود به طور کامل از آن اجتناب کنید.
الکل یکی از معدود چیزهایی است که مصرف آن میتواند از سد جفت شما عبور کند، بنابراین میتواند در واقع به کودک شما برسد و تأثیرات منفی روی کودک در حال رشد شما بگذارد.
تحقیقات نشان دادهاست که مصرف زیاد الکل در دوران بارداری می تواند باعث اختلالات طیف الکل جنینی (FASD) و همچنین سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد شود.
همچنین مصرف خفیف تا متوسط الکل نیز می تواند خطر ابتلا به این عوارض را افزایش دهد. در واقع، گاهی اوقات ممکن است این اثرات بلافاصله در بدو تولد آشکار نشوند و تنها چندین سال بعد در میان کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری مقدار کمی الکل مصرف کردهاند، ظاهر میشوند.
نوشیدنی های کافئین دار:
بایستی کافئین خود را در دوران بارداری محدود کنید، زیرا – مانند الکل – کافئین از جفت عبور می کند. با این وجود همچنان می توانید در دوران بارداری روزانه یک فنجان قهوه یا 200 میلی گرم کافئین بنوشید.
بهتر است از مصرف منظم بیش از 200 میلی گرم کافئین در روز خودداری کنید. بیش از این می تواند با کاهش جریان خون به رحم و جفت، باعث محدودیت رشد جنین شود.
مصرف بیش از حد کافئین در دوران بارداری نیز می تواند اثرات منفی روی شما داشته باشد، مانند افزایش ضربان قلب و فشار خون، ایجاد سوزش سر دل، احساس اضطراب بیشتر و اختلال در توانایی جذب آهن.
همچنین مهم است به خاطر داشته باشید که قهوه تنها غذا یا نوشیدنی حاوی کافئین نیست. اگر چای سبز یا انواع خاصی از نوشابه می نوشید (یا حتی شکلات زیادی می خورید!)، کافئین مصرف می کنید. مطمئن شوید که سایر منابع کافئین را در نظر بگیرید و آنها را در مقدار کل روزانه خود در نظر بگیرید.
سودا یا آب گازدار:
هر چند وقت یکبار مصرف کمی نوشابه اشکالی ندارد، اما مصرف آن به طور منظم می تواند اثرات منفی برای شما و کودکتان داشته باشد. نوشابه حاوی مقدار زیادی قند است. علاوه بر سایر معایب شکر، تحقیقات نشان دادهاست که مصرف نوشیدنیهای شیرین در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به آسم را در کودک در سنین بالاتر افزایش دهد.
علاوه بر این، بسیاری از انواع نوشابه ها 30 میلی گرم یا بیشتر کافئین دارند. به خودی خود، این مقدار مطمئنی است، اما اگر در یک زمان بیش از یک نوشابه می نوشید یا نوشیدنیهای حاوی کافئین دیگر می نوشید، ممکن است به طور تصادفی بیش از 200 میلی گرم توصیه شده در روز کافئین مصرف شود.
در نهایت، نوشابههای رژیمی و بدون قند ممکن است قند کمتری داشته باشند، اما این باعث سالمتر شدن آنها نمیشود: این جایگزینها معمولاً با شیرینکنندههای مصنوعی طعمدار میشوند و در مقادیر بیشتر، این نوع نوشیدنیها میتوانند خطر زایمان زودرس را افزایش دهند.
چای:
انواع مختلفی از چای وجود دارد. به طورکلی مصرف برخی از آنها در دوران بارداری بی خطر است و حتی ممکن است برای تسکین برخی علائم بارداری مانند: حالت تهوع و بیخوابی مفید باشد.
اما چایی وجود دارد که اثرات بالقوه مضری در دوران بارداری دارد یا باید با احتیاط مصرف شود. به طورمثال چای برگ تمشک قرمز، می تواند باعث انقباضات رحمی و القای زایمان شود.
در حالی که این یک لیست کامل نیست، در اینجا برخی از گیاهان وجود دارد که بهتر است در دوران بارداری از آنها اجتناب شود زیرا می توانند باعث انقباضات زایمان شوند:
- کوهوش سیاه
- بابونه گاوی
- شنبلیله
- گل شور
- برخی از انواع بابونه
اگر در مورد بی خطر بودن یک چای گیاهی در دوران بارداری مطمئن نیستید، ابتدا با پزشک مشورت کنید.
شیر غیر پاستوریزه:
پاستوریزهکردن یک فرآیند نگهداری مواد غذایی است که از گرما برای حذف میکروب های بالقوه خطرناک استفاده می کند. از آن در تولید برخی نوشیدنیها مانند شیر و آبمیوه لبنیات استفاده میشود تا نوشیدنیهای بیخطری داشته باشند.
در حالی که افراد سالم ممکن است شیر و آبمیوه غیر پاستوریزه بنوشند، این نوشیدنی ها برای زنان باردار توصیه نمی شود. نه تنها احتمال ابتلای شما به بیماریهای ناشی از غذا در دوران بارداری بیشتر است، بلکه برخی از این بیماریها می توانند اثرات جدی بر کودک داشته باشند.
انواع مختلفی از باکتری ها ممکن است در نوشیدنی های غیر پاستوریزه یافت شوند، از جمله: E. coli، سالمونلا و توکسوپلاسما. اما شناخته شدهترین باکتری احتمالا لیستریا است. در دوران بارداری، می تواند اثرات تهدید کننده زندگی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. در سه ماهه اول، لیستریا می تواند آنقدر شدید شود که باعث سقط جنین شود ودر سه ماهه بعدی، ممکن است منجر به زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد یا مردهزایی شود.
نوشیدن تصادفی شیر غیر پاستوریزه دشوار خواهد بود. اکثریت قریب به اتفاق شیری که در فروشگاههای مواد غذایی موجود می باشد پاستوریزه است. شیری که نیست باید به وضوح برچسب “خام” یا غیرپاستوریزه شود.
آبمیوههای غیر پاستوریزه در سال های اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کردهاست و به طور گستردهای فروخته می شود، اما حتی هنوز هم، بیشتر آب میوههایی که به صورت تجاری به فروش می رسند پاستوریزه هستند. فقط مطمئن شوید که از آبمیوهای که برچسب “خام” یا “فشار سرد” نوشته شدهاست دوری کنید.
مطالب مشابه:
مسمومیت غذایی در دوران بارداری
مصرف چای در دوران بارداری
هوس های بارداری
اثرات کافئین در دوران بارداری
مصرف الکل در دوران بارداری
منبع: babycenter