تاثیر سیگار بر روده
اثرات سیگار بر سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و بیماری التهابی روده (IBD)
ارتباط بین سیگار کشیدن و آسیب ریه ثابت شده است. اما سیگار به سایر اندام های بدن از جمله دستگاه گوارش نیز آسیب می رساند.
فرد سیگاری با هر بار روشن کردن، مواد شیمیایی مضری را وارد ریه ها می کند که در سراسر بدن پخش می شوند. بیش از 1000 مورد از این مواد شیمیایی در دود تنباکو وجود دارد. از جمله: نیکوتین، مونوکسید کربن و رادیکال های آزاد، که می توانند باعث ایجاد تغییراتی در باکتری های روده شوند و همچنین بر سیستم ایمنی بدن و بر عملکرد ژن تأثیر می گذارد.
سندرم روده تحریک پذیر (IBS):
یک اختلال گوارشی است که با مجموعه ای از علائم روده مشخص می شود.
علائم IBS عبارتند از: نفخ، درد شکم، تغییر در مدفوع.
IBS توسط تقریباً 12٪ از جمعیت جهان تجربه می شود و شایع ترین مشکل گوارشی است که توسط پزشکان و متخصصان گوارش مشاهده می شود.
یک علت مشخص برای IBS وجود ندارد. بلکه مجموعه ای از عوامل ممکن است مسئول تغییر در عملکرد دستگاه گوارش باشند. مشکلات اساسی که می تواند باعث IBS شود شامل موارد زیر است:
تغییرات در ارتباط مغز و روده، واکنش های پس از عفونت، التهاب روده خفیف، فعال سازی سیستم ایمنی مخاطی با درجه پایین، تغییرات و عدم تعادل در میکروبیوم روده (باکتری های روده)، اختلال در سیگنال دهی سروتونین و عوامل ژنتیکی.
IBS معمولاً افراد زیر 45 سال را مبتلا می کند و زنان را دو برابر مردان مبتلا می کند. پزشکان IBS را زمانی تشخیص می دهند که سه یا چند دوره ناراحتی یا درد غیرقابل توضیح شکم برای سه ماه متوالی رخ دهد.
هنگام ابتلا به IBS، مهم است که تأثیر مصرف سیگار و سیگارهای الکترونیکی بر روده و میکروبیوم روده را درک کرد.
مصرف سیگار و سندرم روده تحریک پذیر (IBS):
دستگاه گوارش فرد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) اغلب نسبت به محرک های خاصی از جمله تنباکو بسیار حساس می شود. مصرف سیگار اغلب باعث سوزش سر دل و رفلاکس می شود که این علائم در IBS هم شایع بوده و هر دو باهم باعث شدیدتر شدن این علائم می شود.
همچنین سیگار ممکن است به اسفنکتر مری آسیب برساند و به اسید معده اجازه می دهد تا به سمت بالا و داخل مری جریان یابد. نیکوتین منجر به تولید بیش از حد اسید معده می شود و تولید بی کربنات سدیم را کاهش می دهد. در نتیجه باعث تشدید علائم IBS می شود. همچنین سیگار کشیدن سبب افزایش ابتلا به زخم معده می شود و احتمال سوراخ شدن معده در اثر زخم تا 10 برابر افزایش می یابد.
مطالعات نشان دادند که ترکیبات سمی موجود در دود سیگار می تواند آنتی اکسیدان ها را در بدن کاهش دهد (مانند ویتامین C)، اکسیداسیون را افزایش میدهد. همچنین سطح التهاب را در خون فرد سیگاری افزایش می دهد. سموم حاصل از دود سیگار نیز وارد روده می شود. علاوه بر التهاب، این ترکیبات همچنین می توانند منجر به عدم تعادل در میکروبیوم روده شوند که معمولاً به آن دیس بیوز می گویند.
ترک سیگار سخت است. اما با توجه به بدتر شدن علائم IBS، ممکن است کاهش آن برای فرد آسان تر باشد.
IBS باعث تغییر در عادات روده می شود. اما مانند IBD به دستگاه گوارش آسیب نمی رساند.
بیماری التهابی روده (IBD):
بیماری التهابی روده اصطلاحی است که در درجه اول به دو بیماری روده اشاره دارد: بیماری کرون و کولیت اولسراتیو.
این بیماری ها باعث التهاب مزمن می شوند و علائمی مانند: درد شدید شکم، اسهال و خونریزی مقعدی را شامل می شوند. در بیماری کرون، التهاب می تواند در هر نقطه از دستگاه گوارش باشد و می تواند در تمام ضخامت دیواره دستگاه گوارش گسترش یابد و در چندین تکه یا یک تکه بزرگ رخ دهد. در کولیت اولسراتیو، التهاب به مخاط داخلی دیواره روده محدود می شود و از مقعد شروع می شود و بیماری به طور مداوم فقط از طریق روده بزرگ به سمت بالا پیشرفت می کند.
علت این بیماری مشخص نیست. اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد فعل و انفعالات بین عوامل محیطی، میکروارگانیسم های روده، اختلالات سیستم ایمنی و استعداد ژنتیکی احتمالاً عامل این بیماری هستند. همچنین سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر محیطی مرتبط با IBD است و خطر ابتلا به کرون را افزایش می دهد و می تواند علائم IBD را به طور قابل توجهی بدتر کند.
مصرف سیگار و بیماری التهابی روده (IBD) بیماری کرون:
رابطه بین سیگار و بیماری های التهابی روده یک رابطه پیچیده است.
نشان داده شده است که سیگار خطر ابتلا به بیماری کرون را افزایش می دهد. همچنین ممکن است وضعیت فرد مبتلا را بدتر کند. افراد مبتلا به کرون که سیگار می کشند تمایل بیشتری به خشمگین شدن دارند و علائم آنها می تواند شدیدتر باشد. آنها همچنین در معرض خطر عوارض بیشتری، مانند: تنگ شدن روده و فیستول (ارتباط و اتصال غیر طبیعی بین دو بافت یا دو ارگان بدن)، باریک شدن دستگاه گوارش (استریکچر)، افزایش میزان بستری شدن در بیمارستان و جراحی، میزان بالاتر کورتیکواستروئیدها، سرکوب کننده های ایمنی و مصرف داروهای بیولوژیکی که می تواند خطر بیشتری برای افراد سیگاری مبتلا به بیماری کرون ایجاد کند، هستند.
تحقیقات نشان دادند که بین نیکوتین و بیماری التهابی روده (IBD) ارتباط وجود دارد. بیماری کرون یکی از انواع IBD است. کولیت اولسراتیو نوع دیگر آن است. سیگار تأثیرات بسیار متفاوتی بر هر یک از این بیماری ها دارد.
افراد سیگاری حدود دو تا پنج برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری به بیماری کرون مبتلا می شوند و بیماری آنها سریع تر پیشرفت میکند و نحوه عملکرد داروی بیماری کرون را تغییر نمی دهد. اما ممکن است درمان را در بهبود بیماری کاهش دهد.
همچنین کودکانی که در معرض دود سیگار قرار می گیرند، خطر ابتلا به کولیت اولسراتیو و خطر ابتلا به بیماری کرون در آنها افزایش میابد.
تاثیر سیگار (در برخی موارد نیکوتین) بر عوامل: سیستم ایمنی، التهاب حاد، تحرک روده، تولید مخاط، نفوذپذیری روده، جریان خون در روده و فعال شدن پلاکت می باشد.
به طور کلی کاهش و در نهایت ترک سیگار فواید زیادی دارد. تحقیقات اخیر همچنین اثرات منفی از سیگارهای الکترونیکی و سیگارهای الکترونیکی بر سلامت روده نشان داده است.
مطالب مشابه:
افزایش شیوع بیماری های گوارشی
خونریزی دستگاه گوارشی
بیماری های گوارشی
اسپاسم مری چیست؟
گاستریت
منابع: crohnsandcolitis ، badgut ، gidoctors ، ibsguthealthclinic