رابطه بین رژیم غذایی و بیماری آلزایمر
هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر، به عنوان یک بیماری قابل پیشگیری در نظر گرفته نمی شود، رژیمهای ضد التهابی ممکن است به کندکردن پیشرفت بیماری و همچنین کاهش خطر ابتلا به آن کمک کند.
رژیم غذایی پرچرب و اسیدهای چرب اشباع اضافی (SFA) نیز ممکن است زمینه ساز بروز بیماری آلزایمر باشد. مصرف بیشتر چربی ها و SFA ها با هیپرانسولینمی مرتبط است که با خطر بالاتر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط است.
بیماری آلزایمر:
شایع ترین شکل زوال عقل است. کارشناسان نمیتوانند دقیقاً پیشبینی کنند که چه کسی به بیماری آلزایمر مبتلا میشود، اما عوامل متعددی ممکن است این خطر را افزایش یا کاهش دهند. شما نمی توانید برخی از این عوامل مانند سن و ژنتیک را کنترل کنید.
رژیم غذایی و عادات غذایی ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد. برخی الگوهای غذایی ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهند. برای افرادی که قبلاً به این بیماری مبتلا هستند، ممکن است پیشرفت را کاهش دهند.
رژیم غذایی همچنین به کاهش خطر بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا کمک می کند.
رابطه بین رژیم غذایی و بیماری آلزایمر:
رژیم غذایی ممکن است بر عامل اصلی بیماری آلزایمر تأثیر بگذارد.
افراد مبتلا به این بیماری دارای سطوح بالایی از پروتئینی ریز به نام بتا آمیلوئید در مغز خود هستند و همانطور که این پروتئینها ساخته می شوند، می توانند تودهها و پلاک ها را تشکیل دهند که در شبکه ارتباطی مغز اختلال ایجاد می کند.
محققان چند راه پیدا کردهاند که رژیم غذایی ممکن است تجمع بتا آمیلوئید در مغز را کاهش دهد.
به عنوان مثال، از آنجایی که التهاب ممکن است سطح بتا آمیلوئید را افزایش دهد، الگوهای غذایی ضد التهابی می تواند به کاهش خطر بیماری آلزایمر یا کاهش سرعت پیشرفت آن کمک کند.
رژیمهای غذایی که باعث التهاب و چربیهای بالا میشوند به سخت شدن شریانها، بیماریهای قلبی و فشار خون بالا کمک میکنند. از سوی دیگر، رژیم های ضد التهابی ممکن است به مدیریت این شرایط که با بیماری آلزایمر مرتبط هستند، کمک کنند. کارشناسان تخمین می زنند که یک سوم موارد آلزایمر با بیماری قلبی مرتبط است.
خطر ابتلا به زوال عقل در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 حدود 60 درصد بیشتر از افراد بدون دیابت است. در این مورد، الگوهای غذایی برای مدیریت سطح قند خون نیز می تواند به محافظت از مغز کمک کند.
چه رژیم هایی برای افراد مبتلا به آلزایمر توصیه می شود؟
برخی شواهد نشان می دهد که رژیم غذایی مدیترانهای و رژیم غذایی مایند (MIND) ممکن است به کند کردن پیشرفت زوال عقل کمک کند.
تحقیقات نشان می دهد که الگوی غذایی مدیترانه ای خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله زوال عقل را کاهش می دهد. سرشار از غذاهای ضد التهابی از جمله چربی های سالم و آنتی اکسیدان ها است.
تحقیقات همچنین نشان دادهاست که رژیم غذایی با رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا (DASH) برای سلامت مغز مفید است.
هر دو رژیم غذایی دارای چربیهای اشباع شده کم هستند و شما را تشویق می کنند از چربیهای ترانس اجتناب کنید.
چه غذاهایی برای افراد مبتلا به آلزایمر توصیه می شود؟
بر اساس تحقیقات، غذاهایی که ممکن است به کاهش خطر و کاهش بیماری آلزایمر کمک کنند، عبارتند از:
- همه انواع توت ها
- انواع سبزیجات به ویژه سبزیجات با برگ سبز تیره
- آجیل و دانه ها در حد اعتدال
- غلات کامل
- روغن زیتون بکر
- ماهی های چرب
- لوبیا و حبوبات
- مرغ بدون چربی
- بوقلمون
افراد مبتلا به آلزایمر باید از چه غذاهایی اجتناب کنند؟
محققان همچنین دریافتهاند که برخی از غذاها ممکن است با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط باشند، از جمله:
- پنیر
- گوشت قرمز و چرب مانند: گوشت گاو، خوک، بره
- غذاهای حاوی شکر اضافه مانند: شیرینیها، محصولات پختهشده، آب نبات و نوشابه
- غذاهای فرآوری شده و بستهبندی
- غذاهای سرخشده
- کره و مارگارین
این غذاها منابع چربی اشباعشده و قند اضافه هستند که ممکن است باعث افزایش التهاب در مغز و بدن شود. محدود کردن یا اجتناب از این غذاها به عنوان بخشی از رژیم غذایی توصیه می شود.
آیا رژیم غذایی می تواند به طور کامل از بیماری آلزایمر جلوگیری کند؟
بیماری آلزایمر یک بیماری پیچیده با چندین عامل خطر است. الگوهای غذایی ممکن است تنها بخشی از کاهش خطر ابتلا به آلزایمر باشد.
شواهد برای حمایت از رژیم غذایی مدیترانه ای به عنوان بخشی از پیشگیری از آلزایمر وجود دارد. با این حال، این بدان معنا نیست که شما می توانید به طور کامل شانس ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهید. رژیم غذایی در میان بسیاری از عوامل مانند فعالیت بدنی، ژنتیک، قرارگرفتن در معرض آلودگی و … تنها یک عامل است.
در حالی که نتایج قطعی نبوده و ممکن است به جمعیتهای نمونه بستگی داشته باشد، یک مطالعه کاهش 40 تا 54 درصدی را در خطر ابتلا به بیماری آلزایمر برای افرادی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکنند نشان داد.
یک مطالعه قدیمی نشان داد شرکتکنندگانی که بیشتر از یک الگوی غذایی MIND پیروی میکردند، 53 درصد کمتر از میزان ابتلا به آلزایمر داشتند. حتی افرادی که به طور متوسط از رژیم غذایی MIND پیروی می کردند، سود بردند و خطر ابتلا به آنها را تا 35 درصد کاهش دادند.
بهترین غذا که با زوال عقل مبارزه می کند، چیست؟
“بهترین” غذا برای مبارزه با زوال عقل وجود ندارد. الگوهای غذایی که شامل چندین غذای ضد التهابی مانند: سبزیجات برگدار، آجیل، انواع توت ها، غلات کامل، لوبیا و روغن زیتون است، ممکن است به پیشگیری یا کند کردن این بیماری کمک کند.
تنها میوه ای که ممکن است از زوال عقل جلوگیری کند:
محققانی که در توسعه رژیم غذایی MIND دخیل بودند دریافتند که توت ها بیشترین محافظت را برای مغز دارند. چندین مطالعه نشان دادهاند که توت ها مفیدترین میوه برای سلامت مغز هستند. زغال اخته، توت فرنگی، شاه توت و تمشک سرشار از آنتی اکسیدان هستند. با این حال، آنها نمی توانند به طور کامل از زوال عقل جلوگیری کنند.
رژیم غذایی نرم برای افراد مبتلا به زوال عقل چیست؟
یک رژیم غذایی نرم شامل انواع غذاهای نرم است که برای افراد مبتلا به زوال عقل پیشرفته که ممکن است احتمال خفگی با غذاهای جامد را داشته باشند، ایمن تر است. جویدن و بلعیدن غذاهای نرم برای افرادی که مشکلات بلع دارند راحتتر است، اما تاثیری در پیشگیری یا کاهش سرعت زوال عقل ندارند. نمونههایی از غذاهای نرم عبارتنداز: سبزیجات پخته شده، میوههای نرم بدون پوست، گوشت چرخکرده، پورهسیب زمینی، ماهی، ماست، سوپ و بلغور جو دوسر بیش از حد پختهشده.
بیماری آلزایمر یک بیماری پیچیده با عوامل خطر متعدد است. رژیم غذایی یکی از عوامل خطر قابل تغییر است. چندین مطالعه نشان دادهاند که رژیم غذایی مدیترانهای و MIND ممکن است به کند کردن پیشرفت یا کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک کند.
این الگوهای غذایی شامل مقدار زیادی غذاهای ضد التهابی است. آنها همچنین با سطوح پایین بتا آمیلوئید در مغز مرتبط هستند و ممکن است به مدیریت سایر شرایطی که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش می دهند کمک کنند.
مطالب مشابه:
آلزایمر و زوال عقل
بیماری آلزایمر با ویروس واریسلا و هرپس
بیومارکر ادرار و بیماری آلزایمر
آلزایمر
اختلالات روان تنی یا سایکوسوماتیک
منبع: healthline