التهاب لوزه در کودکان
لوزه ها غدد لنفاوی هستند، که به صورت توده های کوچک در پشت گلو دیده می شوند و به عنوان فیلترهایی عمل می کنند که میکروب ها را به دام می اندازند که در غیر این صورت می توانستند وارد راه هوایی کودک شوند و باعث عفونت شوند. لوزه ها همچنین برای مبارزه با عفونت ها آنتی بادی می سازند. التهاب لوزه ها عفونت لوزه ها است و در کودکان بسیار شایع است.
التهاب لوزه (تونسیلیت) عود کننده حداقل 5 بار در یک سال اتفاق می افتد، التهاب لوزه مزمن 3 ماه یا بیشتر طول می کشد.
علائم التهاب لوزه در کودکان:
بلع معمولا باعث گلودرد و درد می شود. در کودکان مبتلا به لوزه در قورت دادن مشکل خواهند داشت و به دلیل گلودرد از خوردن یا نوشیدن خودداری می کند. تنفس طبیعی با خروپف و تنفس به دلیل بوی غذا در دهان مختل می شود. بدترین جنبه این وضعیت همچنان می تواند باعث اختلال در خواب شود و گاهی اوقات می تواند منجر به بی اختیاری ادرار شبانه (ونورزیس) شود. سایر علائم رایج این بیماری شامل تورم غدد در گردن، کاهش اشتها و خستگی است. علائم التهاب لوزه ممکن است بسته به علت عفونت متفاوت باشد. اگر عفونت ناشی از حمله ویروسی به دستگاه تنفسی فوقانی باشد، ممکن است به تدریج گرفتگی بینی ظاهر شود. اگر عفونت ناشی از استرپتوکوک باشد، به طور همزمان در دمای بالای 100 درجه ظاهر می شود.
علائم و نشانه های التهاب لوزه عبارتنداز:
- تب و گلودرد
- حالت تهوع، استفراغ یا درد شکم
- سرفه یا گرفتگی صدا
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- لکه های زرد یا سفید در پشت گلو
- بوی بد دهان
- بثورات روی بدن یا در دهان
علل التهاب لوزه در کودکان:
التهاب لوزه ها توسط دو عامل بیماری زا مشابه ایجاد می شود: باکتری یا میکروب.
تقریباً تمام باکتری هایی که استرپتوکوکوس لوزه های گروه A دارند، هنوز یک پاتوژن در نظر گرفته می شوند. برای ورم لوزه این نوع عفونت ها مسری هستند و با سرفه یا عطسه منتقل می شوند. می توان از این امر اجتناب کرد.
- از محل کار، مدرسه و دیگر فضاهای اجتماعی دوری کنید.
- عطسه یا سرفه در بافت ها برای جلوگیری از گسترش عفونت
- قبل از غذا خوردن، بعد از سرفه یا عطسه، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و قبل از غذا دست ها را با مواد ضد عفونی کننده یا صابون بشویید.
تشخیص التهاب لوزه:
پزشک کودک به گلوی کودک نگاه می کند و کناره های گردن و فک او را احساس می کند. پزشک در مورد علائم و نشانه های کودک سوال خواهد کرد. که کودک ممکن است به یکی از موارد زیر نیاز داشته باشد:
- کشت گلو: ممکن است نشان دهد که کدام میکروب باعث بیماری کودک شده است. کشت به این صورت است که یک سواب پنبه ای به پشت گلوی کودک مالیده می شود.
- آزمایش خون: ممکن است نشان دهد که عفونت ناشی از باکتری یا ویروس است.
درمان التهاب لوزه:
درمان ممکن است علائم و نشانه های کودک را کاهش دهد، همچنین ممکن است تعداد دفعاتی که وی در یک سال به ورم لوزه مبتلا میشود را کاهش دهد. فرزند ممکن است به یکی از موارد زیر نیاز داشته باشد:
- استامینوفن درد و تب را کاهش می دهد. بدون دستور پزشک موجود است. لازم است از پزشک بپرسید چقدر به فرزندتان بدهید و هر چند وقت یکبار آن را بدهید. دستورالعمل ها را دنبال کنید برچسب تمام داروهای دیگری که کودکتان استفاده می کند را بخوانید تا ببینید آیا آنها نیز حاوی استامینوفن هستند یا خیر، یا از پزشک یا داروساز کودک خود سوال کنید. استامینوفن در صورت عدم مصرف صحیح می تواند باعث آسیب کبدی شود.
- NSAID ها مانند: ایبوپروفن به کاهش تورم، درد و تب کمک می کنند. این دارو با دستور پزشک یا بدون دستور پزشک موجود است. NSAID ها می توانند باعث خونریزی معده یا مشکلات کلیوی در افراد خاص شوند. اگر کودک داروی رقیق کننده خون مصرف می کند، همیشه بپرسید که آیا NSAID ها برای او بی خطر هستند یا خیر. همیشه برچسب دارو را بخوانید و دستورالعمل ها را دنبال کنید. این داروها را بدون راهنمایی پزشک به کودکان کمتر از 6 ماه ندهید.
- آنتی بیوتیک ها به درمان عفونت باکتریایی کمک می کنند.
- تونسیلکتومی جراحی برای برداشتن لوزه های کودک است. اگر کودک به التهاب لوزه مزمن یا عود کننده مبتلا باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. در صورت عدم تاثیر آنتی بیوتیک ها، جراحی نیز ممکن است انجام شود.
برای جلوگیری از التهاب لوزه چه کاری می توانم انجام دهم؟
باکتریها و ویروسهایی که منجر به التهاب لوزهها میشوند میتوانند از طریق سرفه، عطسه یا لمس کردن پخش شوند. موارد زیر می تواند به پیشگیری از عفونت کمک کند:
- دست های خود و کودک را مرتب بشویید. هر بار از آب و صابون استفاده کنید. به کودک خود نحوه شستن دست های خود را آموزش دهید و از او بخواهید دست های خود را حداقل 20 ثانیه بشوید.
- به کودک خود بیاموزید که عطسه یا سرفه را بپوشاند. از دستمالی استفاده کنید که دهان و بینی کودک شما را بپوشاند. به کودک خود بیاموزید که دستمال را فورا دور بیندازد. اگر کودک شما دستمال کاغذی ندارد، باید از خم شدن آرنج خود استفاده کند.
- از انتشار میکروب ها از فرد به فرد جلوگیری کنید. اجازه ندهید فرزندتان غذا یا نوشیدنی را با کسی به اشتراک بگذارد. از فرزندتان بخواهید طبق دستور پزشک به مدرسه، مهدکودک یا سایر فعالیت ها بازگردد. پزشک ممکن است از شما بخواهد که حداقل 24 ساعت استراحت کند تا تب از بین برود.
- درباره واکسن هایی که ممکن است فرزندتان به آن نیاز داشته باشد بپرسید. واکسن ها به محافظت از کودک در برابر برخی عفونت های باکتریایی و ویروسی کمک می کنند. کودک باید واکسن آنفولانزا را به محض توصیه هر سال دریافت کند، همچنین پزشک به شما میگوید که فرزندتان به کدام واکسنهای دیگر نیاز دارد و چه زمانی باید آنها را دریافت کنید.
زمان مراجعه به پزشک:
- کودک به دلیل درد قادر به خوردن یا نوشیدن نباشد.
- صدای کودک تغییر می کند یا درک گفتار او دشوار است.
- کودک تورم یا درد فک خود را افزایش داده است یا کودک شما در باز کردن دهان خود مشکل دارد.
- کودک شما گردن سفت دارد.
- کودک شما ۱۲ ساعت است که ادرار نکرده یا بسیار ضعیف یا خسته است.
- کودک شما در هنگام خواب مکث در تنفس خود دارد.
عوارض التهاب لوزه ها در کودکان:
گاهی اوقات بزرگ شدن لوزه ها می تواند مشکلاتی ایجاد کند. بسیاری از این عوارض می توانند در ایجاد و بدتر شدن یکدیگر نقش داشته باشند. به عنوان مثال، لوزه های بزرگ می توانند کودک را مستعد عفونت های مکرر کنند که به نوبه خود می تواند منجر به التهاب مزمن لوزه ها شود.
انسداد تنفس:
بزرگ شدن لوزه ها می تواند در تنفس اختلال ایجاد کند. که بیشتر در هنگام خواب اتفاق می افتد، اما می تواند در بیداری نیز رخ دهد.
کودکانی که هیپرتروفی لوزهها دارند ممکن است دچار تنفس دهانی شوند که میتواند منجر به مشکلات دندانی مانند: بیماری پریودنتال، بوی بد دهان (بوی بد دهان) و پوسیدگی دندان شود.
مشکلات خواب:
مشکلات خواب ناشی از بزرگ شدن لوزه ها مانند: بیدار شدن مکرر در شب است که معمولاً بلافاصله دوباره به خواب می روند. بیدارشدن از خواب و کمبود اکسیژن می تواند مانع از خواب کافی کودک شود.
خروپف درمان نشده و آپنه خواب می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت کودک داشته باشد. خواب ناکافی ممکن است ترشح هورمون های رشد را مختل کند و رشد کافی را مختل کند.
مشکل غذاخوردن:
کودکانی که هیپرتروفی لوزهها دارند ممکن است در بلع غذا دچار مشکل شوند. علاوه بر این، بهداشت دهان و دندان و مشکلات دندانی میتواند در غذاخوردن اختلال ایجاد کند.
تغییرات رفتار:
کمبود خواب ترمیمی و کمبود اکسیژن می تواند باعث علائم خستگی در طول روز شود، اما همچنین می تواند با تحریک پذیری، مشکل در تمرکز، بیش فعالی و تغییرات رفتاری ظاهر شود.
اختلالات قلبی و ریوی:
کودکانی که لوزه هایشان بزرگ شدهاست ممکن است دچار عوارض قلبی و ریوی شوند که می تواند ناشی از اکسیژن کم باشد، زیرا قلب و ریه ها تلاش می کنند اثرات لوزه های بزرگ را جبران کنند. در دراز مدت، ممکن است تغییری در ساختار و عملکرد قلب و ریه ها ایجاد شود.
مطالب مشابه:
سرطان لوزه
علل شایع التهاب لوزه چیست؟
بیماری های دوران کودکی
سرطان حلق
تورم غدد لنفاوی خلفی گردن
منابع: drugs, tsmp, verywellhealth
1 دیدگاه