هیسترکتومی کامل شکمی
هیسترکتومی کامل شکمی عملی است که طی آن رحم از طریق بریدگی در قسمت تحتانی شکم خارج می شود. این عمل به عنوان یک روش جراحی باز شناخته می شود. در هیسترکتومی جزئی رحم خارج شده و دهانه رحم در جای خود باقی می ماند. هیسترکتومی کامل باعث برداشتن رحم و دهانه رحم می شود.
همچنین هیسترکتومی می تواند از طریق بریدگی در واژن انجام شود. به این عمل هیسترکتومی واژینال می گویند. یا ممکن است با استفاده از جراحی لاپاراسکوپی یا رباتیک انجام شود که در آن از ابزارهای بلند و نازک استفاده می شود که از طریق بریدگی های کوچک در شکم عبور می کنند.
در موارد زیر ممکن است فرد به جای سایر انواع هیسترکتومی به هیسترکتومی شکمی نیاز داشته باشد:
- داشتن رحم بزرگ
- درصورتی که پزشک متخصص می خواهد سایر اندام های لگنی را برای علائم بیماری بررسی کند.
- به تشخیص پزشک جراح انجام جراحی به عنوان یک روش باز به نفع فرد است.
هیسترکتومی به عنوان اقدامی درمانی در موارد زیر مطرح است:
-
سرطان:
اگر فرد سرطان رحم یا دهانه رحم داشته باشد، هیسترکتومی ممکن است به عنوان بهترین گزینه درمانی امکان پذیر باشد. بسته به نوع سرطان و میزان پیشرفته بودن آن، سایر گزینه های درمانی ممکن است شامل پرتودرمانی یا شیمی درمانی باشد.
-
فیبروم ها:
هیسترکتومی تنها راه حل قطعی و پایدار برای فیبروم است. فیبروم ها تومورهایی هستند که در رحم رشد می کنند و سرطانی نیستند اما می توانند باعث خونریزی شدید، کم خونی، درد لگن و فشار مثانه شوند.
-
آندومتریوز:
آندومتریوز وضعیتی است که در آن بافتی شبیه به بافت پوشش داخلی رحم در خارج از رحم رشد می کند. این بافت ممکن است روی تخمدان ها، لوله های فالوپ و سایر اندام های مجاور رشد کند. برای اندومتریوز شدید، ممکن است نیاز به هیسترکتومی برای برداشتن رحم همراه با تخمدان ها و لوله های فالوپ باشد.
-
پرولاپس رحم:
هنگامی که عضلات و رباط های کف لگن کشیده و ضعیف می شوند، ممکن است حمایت لازم جهت نگه داشتن رحم در جای خود وجود نداشته باشد و هنگامی که رحم از جای خود خارج می شود و به داخل واژن می لغزد که به آن افتادگی رحم می گویند. این وضعیت می تواند منجر به ریزش ادرار، فشار لگنی و مشکلاتی در اجابت مزاج شود. گاهی اوقات برای درمان این وضعیت نیاز به انجام هیسترکتومی است.
-
خونریزی نامنظم و شدید واژن:
اگر قاعدگی های فرد سنگین است و در فواصل زمانی منظم یا چند روز طول نکشد، هیسترکتومی ممکن است باعث تسکین آن شود. هیسترکتومی تنها زمانی انجام می شود که خونریزی با روش های دیگر قابل کنترل نباشد.
-
درد مزمن لگن:
درصورت داشتن درد مزمن لگنی که از رحم شروع می شود، ممکن است به این جراحی به عنوان آخرین راه حل نیاز باشد. اما هیسترکتومی برخی از اشکال درد لگن را برطرف نمی کند. انجام هیسترکتومی زمانی که نیازی به آن نباشد ممکن است منجر به ایجاد مشکلات جدیدی در فرد شود.
-
جراحی تایید جنسیت:
برخی از افرادی که می خواهند بدن خود را با هویت جنسی خود هماهنگ کنند، هیسترکتومی برای برداشتن رحم و دهانه رحم انتخاب می شود. این نوع جراحی همچنین ممکن است شامل برداشتن تخمدان ها و لوله های فالوپ باشد.
بعد از هیسترکتومی، دیگر نمی توانید باردار شوید. اگر احتمال دارد که بخواهید در آینده باردار شوید، از پزشک متخصص خود در مورد سایر گزینه های درمانی سوال کنید. درمورد سرطان، هیسترکتومی ممکن است تنها گزینه شما باشد. اما برای بیماری هایی مانند فیبروم، اندومتریوز و افتادگی رحم، ممکن است درمان های دیگری نیز وجود داشته باشد.
در طول جراحی هیسترکتومی، ممکن است یک روش مرتبط برای برداشتن تخمدان ها و لوله های فالوپ انجام شود. درصورتی که فرد همچنان چرخه قاعدگی را داشته باشد، برداشتن هر دو تخمدان منجر به یائسگی می شود.
با یائسگی در نتیجه جراحی، علائم یائسگی اغلب پس از انجام عمل به سرعت شروع می شود. استفاده کوتاه مدت از هورمون درمانی می تواند به کاهش علائمی که واقعاً فرد را آزار می دهد کمک کند.
خطرات:
هیسترکتومی به طور کلی بی خطر است، اما با هر عمل جراحی بزرگی، خطر عوارض نیز وجود دارد.
خطرات احتمالی هیسترکتومی شکمی عبارتند از:
- عفونت
- خونریزی بیش از حد در حین جراحی
- آسیب به دستگاه ادراری، مثانه، رکتوم یا سایر ساختارهای لگن در حین جراحی، که ممکن است برای رفع آنها نیاز به انجام جراحی بیشتری باشد.
- واکنش بد به بیهوشی
- لخته شدن خون
- یائسگی که از سنین پایینتر شروع میشود، حتی اگر تخمدانها خارج نشوند.
- در موارد بسیار نادر، مرگ
اقدامات پیش از عمل جراحی:
ممکن است فرد برای بررسی سرطان و سایر بیماری ها به آزمایشاتی نیاز داشته باشد. نتایج آزمایش می تواند رویکرد جراح را نسبت به عمل تغییر دهد. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تست پاپ اسمیر که سیتولوژی دهانه رحم نیز نامیده می شود، طی این ازمایش سلول های غیر عادی دهانه رحم یا سرطان دهانه رحم بررسی می شود.
- بیوپسی آندومتر، که نمونه ای از بافت را از پوشش داخلی رحم نمونه برداری می شود. این آزمایش ممکن است سلول های غیرعادی را در پوشش رحم یا سرطان آندومتر پیدا کند.
- سونوگرافی لگن، که یک آزمایش تصویربرداری است که می تواند اندازه فیبروم رحم، پولیپ آندومتر یا کیست تخمدان را نشان دهد.
- آزمایش خون، برای بررسی شرایطی که ممکن است بر جراحی تاثیر بگذارد.
- MRI لگن، که یک اسکن است که از یک میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویری از اندام ها و بافت های داخل بدن استفاده میکند.
- CT شکم و لگن، که از اشعه ایکس گرفته شده از زوایای مختلف اطراف بدن برای نشان دادن تصاویر مقطعی از رحم و سایر ساختارهای لگن استفاده می کند.
زندگی بعد از انجام هیسترکتومی:
- دیگر پریود نخواهید شد.
- نمی توانید باردار شوید.
- ممکن است از علائمی که جراحی را ضروری کرده اند تسکین یابید.
- اگر درسنین پیش از یائسگی هستید، برداشتن تخمدان ها همراه با رحم یائسگی را آغاز می کند.
- ممکن است بعد از هیسترکتومی یائسگی را در سنین پایین تر شروع و تجربه کنید، حتی اگر تخمدان ها در طول جراحی خارج نشده باشند.
- با هیسترکتومی جزئی، دهانه رحم در جای خود باقی می ماند. هنوز خطر سرطان دهانه رحم وجود دارد. برای غربالگری سرطان دهانه رحم اغلب نیاز به انجام آزمایش پاپ اسمیر است.
مطالب مشابه:
سرکلاژ دهانه رحم
تنگی دهانه رحم
فیبروئید رحم
علائم پولیپ دهانه رحم
علائم و درمان افتادگی رحم
منبع: mayoclinic