سرطان حالب
سرطان حالب رشد غیر طبیعی سلول ها در پوشش داخلی حالب است. حالب ها دو لوله ای هستند که کلیه ها و مثانه را به هم متصل می کنند و ادرار را به مثانه می برند. این نوع سرطان نادر است و خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می دهد. همان نوع سلول های سرطانی در حالب و مثانه رشد می کنند. از این رو، یکی می تواند خطر ابتلا به سرطان دیگری را افزایش دهد. همچنین، معمولاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می دهد.
سرطان حالب ناشایع است. اغلب در افراد مسن و در افرادی که قبلاً برای سرطان مثانه درمان شده اند، رخ می دهد.
سرطان حالب ارتباط نزدیکی با سرطان مثانه دارد. سلول هایی که حالب ها را می پوشانند همان نوع سلول هایی هستند که داخل مثانه را می پوشانند. خطر ابتلا به سرطان مثانه در افراد مبتلا به سرطان حالب به میزان قابل توجهی افزایش می یابد، بنابراین پزشک آزمایشاتی را برای بررسی علائم سرطان مثانه توصیه می کند.
درمان سرطان حالب معمولاً شامل جراحی است. در شرایط خاص، شیمی درمانی یا ایمونوتراپی ممکن است توصیه شود.
علائم سرطان حالب چیست؟
علائم سرطان حالب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خون یا لخته شدن خون در ادرار
- کاهش وزن
- خستگی
- کمر درد
- درد هنگام ادرار کردن
- تکرر ادرار
- ادرار تیره
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، باید به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
چه چیزی باعث سرطان حالب می شود؟
علت دقیق سرطان حالب هنوز ناشناخته است. زمانی شروع می شود که سلول های حالب دستخوش تغییراتی در DNA خود شوند. سلول ها به سرعت تکثیر می شوند و حالب را مسدود می کنند و در نتیجه ادرار از کلیه ها به مثانه مسدود می شود. برخی از عوامل نیز می توانند خطر ابتلا به سرطان حالب را افزایش دهند که عبارتند از:
- سن: این نوع سرطان نادر است و معمولا افراد بالای 65 سال را مبتلا می کند.
- استعمال سیگار: خطر ابتلا به مشکلات اورولوژی مانند سرطان حالب، سرطان کلیه و سرطان مثانه را افزایش می دهد.
- سابقه سرطان مثانه: فردی که قبلا از سرطان مثانه رنج می برد در معرض خطر ابتلا به سرطان حالب است.
- ژنتیکی: سندرم لینچ که سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی (HNPCC) نیز نامیده می شود، خطر ابتلا به سرطان ها را افزایش می دهد، بنابراین اگر خانواده سابقه سرطان داشته باشد، در معرض خطر بیشتری قرار دارد.
تشخیص:
توده یا کلیه بزرگ شده با معاینه شکم با لمس قابل تشخیص نیست. ترکیبی از آزمایش خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی و اسکن تصویربرداری به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد. این تشخیص ها عبارتند از:
- سی تی اسکن شکم
- ام آر آی شکم
- آزمایش خون
- پیلوگرام داخل وریدی (IVP)
- سونوگرافی کلیه
- اسکن کلیه
- آنالیز ادرار
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان حالب عبارتند از:
معاینه جسمی: پزشک از فرد سوالاتی در مورد علائم و نشانه های بیماری می پرسد و یک معاینه فیزیکی برای درک بهتر وضعیت انجام می دهد.
تست های تصویربرداری: ممکن است از آزمایشات تصویربرداری برای کمک به پزشک در بررسی میزان سرطان حالب استفاده شود. آزمایشات تصویربرداری ممکن است شامل پیلوگرام داخل وریدی یا سی تی اوروگرافی باشد. در موارد خاص، اگر فرد نتواند تصویربرداری سی تی انجام دهد، ممکن است از اوروگرافی رزونانس مغناطیسی استفاده شود.
آزمایشات ادرار: آزمایش سیتولوژی ادرار ممکن است برای بررسی سلول های غیر طبیعی در نمونه ادرار استفاده شود.
استفاده از یک لوله نازک و روشن برای مشاهده حالب: در طی روشی به نام یورتروسکوپی، پزشک یک لوله نازک و روشن مجهز به دوربین (اورتروسکوپ) را در مجرای ادراری قرار می دهد. محدوده از طریق مثانه و به حالب منتقل می شود.
اورتروسکوپی به پزشک اجازه می دهد تا حالب ها را به صورت بصری بررسی کند و در صورت لزوم نمونه کوچکی از بافت را برای آزمایش آزمایشگاهی (بیوپسی) بردارید.
در آزمایشگاه، یک پزشک متخصص در تجزیه و تحلیل خون و بافت بدن (آسیب شناس) سلول ها را به دقت برای علائم سرطان بررسی می کند. این ممکن است شامل تجزیه و تحلیل پیچیده جهش های ژنی درگیر در سرطان باشد.
آزمایشات سرطان مثانه: پزشک ممکن است مثانه را با استفاده از تست های تصویربرداری یا یک اسکوپ برای دیدن داخل مثانه (سیستوسکوپی) برای بررسی علائم سرطان مثانه معاینه کند. افرادی که سرطان حالب تشخیص داده می شود در معرض خطر بالای سرطان مثانه هستند. ممکن است همزمان با سرطان حالب رخ دهد یا بلافاصله پس از درمان رشد کند.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده در بالا و مشکوک به سرطان بایستی به پزشک مراجعه شود.
پیشگیری:
حتی اگر علت آن ناشناخته باشد، می توان از جنبه هایی که می توانند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند، دوری کرد. برخی از مواردی که می توان برای پیشگیری از سرطان حالب اتخاذ کرد عبارتند از:
- ترک سیگار، زیرا علت بسیاری از مشکلات اورولوژی است.
- محدود کردن مصرف الکل
- نوشیدن مایعات فراوان و هیدراته ماندن.
چگونه سرطان مجرای ادراری درمان می شود؟
درمان بستگی به میزان گسترش تومور دارد یا هنوز فقط در حالب وجود دارد. سرطان سه مرحله دارد: موضعی، منطقه ای و متاستاتیک.
سرطان موضعی در منشا باقی می ماند و هنوز به سایر قسمت های بدن سرایت نکرده است، سرطان منطقه ای به بافت های اطراف گسترش می یابد، در حالی که سرطان متاستاتیک به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. پزشک ممکن است معاینات فیزیکی، آزمایش خون، آزمایش ادرار و آزمایش سرطان مثانه را انجام دهد، زیرا درمان به اندازه و محل سرطان بستگی دارد. معمولاً جراحی برای رهایی از سرطان شدید حالب انجام می شود. شیمی درمانی همچنین می تواند توصیه شود که در آن از داروهای خاصی برای خلاص شدن از شر سلول های سرطانی استفاده می شود.
این یک وضعیت تهدید کننده زندگی است و نباید نادیده گرفته شود فرد باید به پزشک مراجعه کند تا سرطان به موقع تشخیص داده شود و درمان شود.
آیا سرطان حالب قابل درمان است؟
بله، قابل درمان است و درمان معمولاً شامل روشهای جراحی است. اگر مراحل بعدی سرطان را دارید، ممکن است به جراحی های گسترده تری مانند: نفرکتومی یا نفروتورکتومی نیاز باشد. اگر سرطان در مراحل اولیه باشد، میتوان آنها را با الکتروسرجری یا لیزر درمان کرد. پس از جراحی، ممکن است شیمی درمانی توصیه شود.
آیا ایمونوتراپی یک گزینه درمانی برای سرطان حالب است؟</strong>
ایمونوتراپی می تواند یک گزینه درمانی برای مراحل اولیه سرطان حالب باشد. ایمونوتراپی شامل استفاده از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلول های سرطانی است.
مطالب مشابه:
هیدرونفروز
خطرات اورولوژیک بارداری
آزوتمی
عفونت کلیه
مثانه نوروژنیک
منابع: healthlibrary.askapollo, mayoclinic