بیومارکر ادرار و بیماری آلزایمر
مطالعه زیر نشان می دهد که بیومارکر ادرار ممکن است تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر را ممکن سازد.
- در مطالعه اخیر، محققان در چین صدها شرکت کننده با وضعیت شناختی سالم یا زوال عقل را برای مطالعه بیومارکرهای بیماری آلزایمر که می تواند تشخیص به موقع بیماری را ممکن سازد، بررسی کردند.
- تمرکز محققان در این مطالعه بر روی اسید فرمیک ادرار، یک محصول فرمالدئید بوده است.
- با بررسی سطح اسید فرمیک شرکت کنندگان، محققان دریافتند که سطوح بالاتر موجود در ادرار ممکن است نشان دهنده اختلال در شناخت و ابتلا به بیماری باشد.
- دانشمندان امید دارند که این یافته ها منجر به آزمایش هایی برای تشخیص زودهنگام آلزایمر با هزینه کمتر و قابلیت دسترسی بیشتر شود.
بیماری آلزایمر (AD) نوعی زوال عقل است که عمدتاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می دهد. تا به امروز هیچ درمانی برای آلزایمر وجود ندارد. اما دانشمندان به طور منظم در حال بررسی راه هایی برای درمان علائم این بیماری هستند. همچنین مطالعه بر روی تشخیص زودهنگام زوال عقل مرتبط با بیماری آلزایمر به تشخیص زودهنگام به درمان بیماری کمک خواهد کرد.
مطالعه ای که به تازگی انجام شده است نشان می دهد که اسید فرمیک ادرار ممکن است یک بیومارکر (نشانگر زیستی) بالقوه برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر باشد.
شناخت بیماری آلزایمر
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) زوال عقل را به عنوان “اختلال توانایی در به خاطر سپردن، فکر کردن، یا تصمیم گیری که در انجام فعالیت های روزمره اختلال ایجاد می کند” توصیف می کند.
علاوه بر آلزایمر، انواع دیگری از زوال عقل نیز وجود دارد. مانند دمانس لویی بادی (زوال عقل با اجسام لویی)، دمانس عروقی و… اما بیماری آلزایمر شایع ترین شکل زوال عقل است.
طبق گزارش سال 2022 انجمن آلزایمر، حدود 6.5 میلیون نفر در ایالات متحده با این بیماری زندگی می کنند. علاوه بر این، محققان انتظار دارند این رقم تا سال 2050 بیش از دو برابر شود.
برخی از علائم و نشانه های بیماری آلزایمر عبارتند از:
- مشکل در به خاطر سپردن مسائل
- مشکل در ارتباط
- تغییرات در خلق و خوی
- تغییرات رفتاری
همچنین، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر در مراحل بعدی ممکن است در بلع، صحبت کردن و راه رفتن دچار مشکل شوند.
پیش از اوایل دهه 2000، کالبد شکافی تنها روشی بود که نشان می داد فرد مبتلا به بیماری آلزایمر یا نوع دیگری از زوال عقل است یا خیر. اما پزشکان اکنون می توانند وجود نشانگرهای زیستی مرتبط با بیماری آلزایمر را با انجام آزمایش مایع نخاعی بررسی کنند. پزشکان به دنبال نشانگرهای زیستی مانند بتا آمیلوئید 42 (جزء اصلی پلاک های آمیلوئید در مغز) هستند. همچنین می توانند ناهنجاری ها را در اسکن PET بررسی کنند. تکنیک های جدید تصویر برداری، به ویژه اسکن آمیلوئید، پت اسکن آمیلوئید و تائو این امکان را می دهد تا ناهنجاری های مغز را در زمانی که فرد زنده است مشاهده کنند.
برخی از گزینه های درمانی برای کمک به کاهش شدت علائم آلزایمر و کاهش سرعت پیشرفت بیماری در دسترس هستند. اگرچه این موارد بیماری را درمان نمی کنند.
مطالعه بیومارکرهای ادرار
از آنجایی که آزمایش بیماری آلزایمر گران است و ممکن است برای همه قابل دسترسی نباشد، برخی از محققان غربالگری زودهنگام را در اولویت قرار می دهند.
محققان در چین برای تجزیه و تحلیل نقش اسید فرمیک به عنوان یک نشانگر زیستی ادراری بیماری آلزایمر همکاری کردند.
دانشمندان این ترکیب خاص را بر اساس تحقیقات قبلی خود در مورد نشانگرهای زیستی بیماری آلزایمر انتخاب کردند. آنها خاطرنشان کردند که متابولیسم غیر طبیعی فرمالدئید یکی از ویژگی های کلیدی اختلال شناختی مرتبط با سن است.
برای این مطالعه، نویسندگان 574 شرکت کننده را انتخاب کردند و شرکت کنندگان را بر اساس نحوه عملکرد آنها در آزمون های عملکرد شناختی به پنج گروه تقسیم کردند.
گروه ها از وضعیت شناختی سالم تا بیماری آلزایمر متغیر بودند:
- وضعیت شناختی سالم (71 شرکت کننده)
- کاهش سلامت ذهنی شناختی (101 شرکت کننده)
- اختلال شناختی بدون اختلال شناختی خفیف (131 شرکت کننده)
- اختلال شناختی خفیف (158 شرکت کننده)
- بیماری آلزایمر (113 شرکت کننده)
محققان نمونه های ادرار شرکت کنندگان را برای تجزیه و تحلیل سطح اسید فرمیک آنها و نمونه های خونی برای آنالیز DNA را جمع آوری کردند.
اسید فرمیک اختلالات شناختی مربوط به بیماری آلزایمر را پیش بینی می کند.
پس از مقایسه سطوح اسید فرمیک بین هر گروه، محققان دریافتند که بین شرکت کنندگان با وضعیت شناختی سالم و افرادی که حداقل درجاتی از اختلال را داشتند، تفاوت وجود دارد.
گروه هایی که سطحی از زوال شناختی داشتند، همگی سطوح اسید فرمیک ادراری بالاتری نسبت به گروه شناختی سالم داشتند.
علاوه بر این، شرکت کنندگان مبتلا به بیماری آلزایمر نسبت به افراد با وضعیت شناختی سالم، سطوح اسید فرمیک در ادرارشان به طور قابل توجهی بالاتر بود. همچنین یک همبستگی منفی بین سطح اسید فرمیک در ادرار و تست های شناختی در حوزه های حافظه و توجه پیدا شد.
محققان در این باره نوشتند: «افزایش قابل توجهی در اسید فرمیک ادرار در گروه تشخیصی (افت ذهنی شناختی) وجود داشت. به این معنی که اسید فرمیک ادرار می تواند برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر استفاده شود».
دلیل اهمیت تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر چیست ؟
یافته های این مطالعه به دلایل متعددی مهم است. به ویژه از آنجایی که تشخیص آلزایمر می تواند هزینه بیشتری در پی داشته باشد.
اگر مطالعات بیشتر نشان دهد که اسید فرمیک ادرار می تواند منجر به تشخیص زوال شناختی شود، ممکن است به عنوان یک آزمایش در دسترس و مقرون به صرفه قابل انجام باشد.
همچنین، اگر چنین آزمایشی امکان تشخیص زوال شناختی مرتبط با بیماری آلزایمر را فراهم کند، ارائه دهندگان می توانند مداخلات درمانی را زودتر انجام دهند.
به گفته دکتر ساندرا پترسن، معاون ارشد بهداشت و سلامت، تغییرات بیماری آلزایمر حدود 20 تا 30 سال قبل از تشخیص شروع می شود. به طور کلی تا زمانی که آسیب قابل توجهی رخ ندهد، شناسایی نمی شود. ما می دانیم که تشخیص زودهنگام می تواند به گزینه های درمانی و فرصت های بیشتری برای برنامه ریزی مراقبت های آینده برای بیمار منجر شود.
او معتقد است پتانسیل یافته های مطالعه می تواند “بسیار بیشتر” باشد. پیشرفت در آزمایش هایی از این نوع (غیر تهاجمی و ارزان) که در دسترس افراد قرار می گیرد، یک تغییر قطعی در مبارزه با بیماری آلزایمر خواهد بود.
مطالب مشابه: