نتیجه واکسیناسیون در افراد گوناگون
محققان درصدد یافتن علت تفاوت در نتیجه واکسیناسیون افراد گوناگون هستند.
واکسیناسیون یک موضوع موفق در زمینه سلامت و توسعه جهانی است و سالانه میلیون ها فرد را از مرگ حفظ می کند. واکسن ها با کار کردن بر روی سیستم ایمنی فرد برای ایجاد محافظت، باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری می شوند. سیستم ایمنی به واکسن ها پاسخ می دهد.
در حال حاضر برای پیشگیری از 20 نوع بیماری تهدید کننده واکسن وجود دارد که به تمام مردم در تمام سنین کمک می کند تا طولانی تر و سالم تر زندگی کنند.
ایمن سازی، اخیرا به طور سالانه منجر به جلوگیری از 3.5 الی 5 میلیون مرگ حاصل از بیماری هایی مثل دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، آنفولانزا و سرخک شده است.
ایمن سازی چیست؟
خوب است بدانید ایمن سازی یک جزء کلیدی از مراقبت بهداشتی اولیه و حق مسلم هر فرد است. همچنین یکی از بهترین سرمایه گذاری های فردی برای سلامت است که با پول قابل خریداری است. واکسن ها برای پیشگیری و کنترل شیوع بیماری های عفونی نیز حائز اهمیت هستند. آنها زیر بنای مراقبت از سلامت جهانی هستند و ابزار مهمی برای مقابله علیه مقاومت ضدمیکروبی میباشند. با این حال با وجود پیشرفت فوق العاده، واکسیناسیون در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته و از سال 2020 کاهش پیدا کرده است.
شیوع و همه گیری ویروس کرونا و بیماری های مرتبط، سیستم ایمنی را در دو سال گذشته تحت الشعاع قرار داده است. 25 میلیون کودک در سال 2021، 6 میلیون نفر بیشتر در سال 2019 و تعداد بسیاری زیادی در سال 2009 واکسینه نشدند.
با اتمام سال 2021، تقریبا تمامی کشورهای جهان واکسن کووید-19 را عرضه کردند.
طبق اطلاعات جدید از یک مطالعه تحلیلی، مکانیسم های بیولوژیکی مسئول و دلیل متفاوت بودن پاسخ بدن افراد مختلف به واکسن است که می تواند موجب مشکلاتی در توسعه و مدیریت واکسن در سطح جهان شود.
در حالی که واکسن ها یکی از قوی ترین ابزار سلامت در مقابله با بیماری عفونی هستند. اما همه افراد نتیجه مشابهی از آن دریافت نکردند.
عوامل مختلفی (مثل نشانگرهای زیستی درون سیستم ایمنی افراد) وجود دارد که مشخص کننده کیفیت و میزان موثر بودن پاسخ بدن فرد به واکسن هستند.
اما تا به حال هیچ مدرکی مبنی بر جهانی بودن این عوامل برای تمامی واکسن ها مشاهده نشده است.
نظریه دانشمندان
در بخشی از سری مطالعات مشارکتی پروژه ی ایمونولوژی انسان (HIPC)، شبکه ای از نهادهای تحقیقاتی ملی، مطالعه دامنه پاسخ ها به عفونت ها و واکسیناسیون، محققان مشخصات مولکولی 820 فرد جوانی که با 13 نوع واکسن متفاوت ایمن شدند را برای شناسایی نشانگرهای زیستی خاصی که در برابر واکسن آنتی بادی تولید می کنند، مورد بررسی قرار دادند.
شرکت کنندگان بر اساس سطح پاسخ التهابی قبل از واکسیناسیون، به سه گروه با بیان ژن متفاوت تقسیم شدند:
- گروه با سطح التهابی بالا
- سطح التهابی پایین
- سطح التهابی متوسط
پس از مطالعه بر روی تغییرات ایمنی، محققان دریافتند که گروهی که بیشترین التهاب را قبل از واکسن داشتند، بیشترین پاسخ آنتی بادی را دارا بودند.
اسلیم فوراتی، دانشیار بیوانفورماتیک می گوید: این موضوع ما را خشنود کرد. چرا که التهاب معمولا به عنوان یک عامل منفی شناخته می شود.
پاسخ التهاب ها به واکسیناسیون
اطلاعات نشان می دهد که برخی از انواع التهاب در واقع می توانند پاسخ قوی تری به واکسن ایجاد کنند.
فوراتی و دکتر رافیک پیر سکالی، استاد و نویسنده ارشد این مقاله و تیم HIPC، نشانگرهای زیستی خاص و مشخصات سلولی را در میان این گروه شناسایی کردند که نشانه های التهابی پیش از واکسن را مشخص می کنند. اطلاعاتی که می تواند برای پیش بینی میزان واکنش یک فرد به واکسن استفاده شود.
فوراتی می گوید: با دانشی که در حال حاضر در رابطه با ویژگی های قادرکننده سیستم ایمنی برای پاسخ بهتر به واکسن داریم، می توان واکسن ها را برای القای این پاسخ و همچنین به حداکثر رساندن میزان اثر بخشی آن طراحی کرد. اما هنوز به اطلاعات بیشتری نیاز هست.
برای تشخیص علت این التهاب در افراد دیگر به تحقیقات بیشتر نیاز است. به علاوه، فوراتی پیشنهاد میکند که مطالعات آینده نگاهی بر نحوه تسهیل محافظت واکسن ها توسط نشانگر های زیستی در سنین بالا و جمعیت های مبتلا به نقص ایمنی باشد. این مطالعه می تواند برای ارتقای پاسخ ایمنی حاصل از واکسیناسیون در همه افراد مفید باشد. برای مثال، دانشمندان ممکن است به بیمارانی که پیش بینی می شود سیستم ایمنی ضعیف تری داشته باشند، یک مکمل همراه واکسن بدهند تا موجب تحریک ژن های التهابی مرتبط با محافظت شود.
این تحقیق کارآزمایی های پیشرفته و کارآمدتر را برای توسعه واکسن های جدید میسر می کند.
مطالب مشابه: