سیستم ایمنی و واکسن های کووید-19
سیستم ایمنی مدافع بدن در برابر عفونت
زمانیکه میکروب ها، از جمله ویروس عامل کووید-19، به بدن حمله میکنند، در بدن تکثیر شده و ایجاد عفونت میکنند. سیستم ایمنی بدن از ابزارهای متعددی برای مقابله با عفونت استفاده میکند که شامل گلبول های قرمز (مسئول حمل اکسیژن) و گلبول های سفید (مسئول مقابله با عفونت) میباشد.
انواع گلبول های سفید:
- ماکروفاژها سلول های خونی سفیدی هستند که میکروب ها و سلول های مرده را هضم کرده و در مقابل بخش هایی از میکروب های مهاجم که آنتی ژن نام دارند، رها می شوند.
لنفوسیت B تولید آنتی بادی در برابر تکه های باقی مانده از ویروس در پشت ماکروفاژها میکند.
لنفوسیت T که به سلول های آلوده بدن حمله میکند.
اولین بار که فرد مبتلا به ویروس کرونا میشود، چندین روز یا چند هفته طول میکشد تا بدن از تمام ابزارهای مبارزه با میکروب برای حذف این عفونت استفاده کند. پس از عفونت، سیستم ایمنی فرد به خاطر می آورد که چگونه از بدن در برابر این بیماری محافظت کند.
بدن تعدادی از لنفوسیت های T به نام سلول های خاطره را نگه میدارد که در صورت برخورد مجدد این ویروس با بدن سریعاً وارد عمل میشود. زمانیکه آنتی ژن های آشنا شناسایی می شود، لنفوسیت های B آنتی بادی تولید می کنند و از بدن محافظت می کنند.
نحوه عملکرد واکسن های کووید-19
انواع مختلف واکسن ها از راه های متعددی برای محافظت از بدن استفاده میکنند. اما تمامی آنها سبب تحریک تولید لنفوسیت های B و T میشود تا بدن چگونگی مبارزه با این ویروس را به خاطر بسپارد. به طور معمول چند هفته پس از واکسیناسیون برای تولید لنفوسیت B و لنفوسیتT طول میکشد. بنابراین ممکن است فرد درست بعد از واکسیناسیون مبتلا به ویروس و بیمار شود چون واکسن زمان کافی برای محفاظت را نداشته است.
انواع واکسن های کووید-19
واکسن های mRNA حاوی موادی از ویروس است که کووید-۱۹ را ایجاد میکند و به سلول های ما دستور میدهد تا چگونه یک پروتئین بی ضرر ایجاد کنند که منحصر به ویروس میباشد.
بعد از این که سلول های ما نسخه هایی از پروتئین تولید میکنند، این پروتئین ها مواد ژنتیکی واکسن را از بین می برند. بدن ما تشخیص میدهد که پروتئین نباید در آنجا باشد و لنفوسیت های B و T را ایجاد کند. که در صورت ابتلا به این ویروس در آینده به یاد داشته باشد چگونه با ویروس مبارزه کند.
واکسن های با زیر واحدهای پروتئینی که شامل تکه های بی ضرر (پروتئین) ویروس کرونا به جای کل میکروب میباشد. زمانی که فرد یک بار واکسینه شود، بدن تشخیص میدهد که پروتئین نباید در آنجا باشد و شروع به تولید آنتی بادی و لنفوسیت T کرده که بدن به یاد داشته باشد در صورت ابتلا به کووید-19 چگونه با ویروس مبارزه کند.
واکسن های وکتوری شامل یک نسخه تغییر یافته از یک ویروس متفاوت نسبت به ویروس کرونا میباشد. داخل پوسته این ویروس اصلاح شده، ماده ای از ویروس کرونا وجود دارد که وکتور ویروسی نام دارد.
وقتی که وکتور ویروسی داخل سلول هاست، ماده ژنتیکی به سلول ها دستور تولید پروتئین مخصوص ویروس کرونا را میدهد. سلول ها از این پروتئین کپی میکنند. همین امر سبب تحریک بدن برای تولید لنفوسیت های B و T برای یادآوری مبارزه با عفونت به این ویروس در آینده میشود.
برخی از واکسن های کووید-19 نیاز به بیشتر از یک دوز تزریق دارند
2 دوز: اگر فرد واکسن کووید-19 که نیاز به تزریق دو دوز دارد را دریافت کند، پس از دو هفته از تزریق دومین دوز کاملا واکسینه است. واکسن های فایزر و مدرنا نیاز به تزریق دو دوز دارند.
1 دوز: اگر فرد واکسن کووید-19 که نیاز به تزریق یک دوز دارد را دریافت کند، پس از دو هفته از تزریق کاملا واکسینه می باشد. واکسن جانسون اند جانسون نیاز به یک دوز تزریق دارد.
مطالب مشابه:
سایت خیلی خوبی دارید
امیدوارم موفق باشید
https://youmovise.com/
سلام و عرض احترام ؛
خواهش میکنم