پلی فنول ها چیست؟
پلی فنول ها دسته ای از ترکیبات گیاهی هستند که به طور طبیعی در غذاهای گیاهی مانند : میوه ها، سبزیجات، گیاهان، ادویه جات، ترشی جات، چای، شکلات تلخ و شراب یافت می شوند. تصور می شود که مصرف منظم پلی فنول ها هضم و سلامت مغز را تقویت می کند و از بیماری های قلبی، دیابت نوع 2 و حتی برخی سرطان ها محافظت می کنند.
آنها می توانند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کنند، به این معنی که می توانند رادیکال های آزاد مضر را خنثی کنند که در غیر این صورت به سلول ها آسیب می رسانند و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند : سرطان، دیابت و بیماری های قلبی را افزایش می دهند.
شراب قرمز، شکلات تلخ، چای و انواع توت ها از شناخته شده ترین منابع آنها هستند. با این حال، بسیاری از غذاهای دیگر نیز مقادیر قابل توجهی از این ترکیبات را دارند.
انواع پلی فنول ها
بیش از 8000 نوع پلی فنول شناسایی شده است و آنها را می توان به 4 گروه اصلی دسته بندی کرد :
- فلاونوئیدها: حدود 60 درصد از کل پلی فنول ها را تشکیل می دهند و به عنوان مثال : می توان به کورستین، کامفرول، کاتچین و آنتوسیانین اشاره کرد که در سیب، پیاز، شکلات تلخ و کلم قرمز یافت می شوند.
- اسیدهای فنولیک: این گروه حدود 30 درصد از کل پلی فنول ها را تشکیل می دهد و به عنوان مثال می توان به اسیدهای فرولیک و کلروژنیک در قهوه و غلات اشاره کرد.
- آمیدهای پلی فنولیک: این دسته شامل کپسایسینوئیدهای موجود در فلفل چیلی و آونانترامیدها در جو دوسر است.
- سایر پلی فنول ها: این گروه شامل : استیلبن ها در انگور و انواع توت ها، رسوراترول در شراب قرمز، اسید الاژیک در توت ها، کورکومین در زردچوبه و لیگنان ها در دانه های کتان، دانه های کنجد و غلات کامل است.
مقدار و نوع پلی فنول ها در غذاها به عوامل زیادی از جمله : منشاء، ،رسیده بودن و نحوه پرورش، حمل، نگهداری و تهیه آن بستگی دارد.
مکمل های حاوی پلی فنل نیز در دسترس هستند.
فواید پلی فنول ها برای سلامتی:
- پلی فنول ها با فواید مختلف سلامتی مرتبط هستند.
- ممکن است سطح قند خون را کاهش دهند.
- پلی فنول ها ممکن است به کاهش سطح قند خون و همچنین به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کنند.
این تا حدی به این دلیل است که پلی فنول ها ممکن است از تجزیه نشاسته به قندهای ساده جلوگیری می کنند و احتمال افزایش قند خون بعد از غذا را کاهش می دهند.
این ترکیبات همچنین ممکن است به تحریک ترشح انسولین کمک کنند، انسولین هورمونی که برای انتقال قند از جریان خون به سلولها و ثابت نگه داشتن سطح قند خون لازم است.
مطالعات مختلف نشان می دهد که رژیم های غنی از پلی فنول به کاهش سطح قند خون ناشتا، تحمل گلوکز بالاتر و افزایش حساسیت به انسولین مرتبط هستند و عوامل مهم در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز هستند.
در یک مطالعه، افرادی که بیشترین مقدار غذاهای غنی از پلی فنول را مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که کمترین مقدار را مصرف میکنند، تا 57 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در طی 2 تا 4 سال قرار دارند.
در میان پلی فنول ها، تحقیقات نشان می دهد که آنتوسیانین ها ممکن است قوی ترین اثر ضد دیابتی را ارائه دهند. آنها معمولا در غذاهای قرمز، بنفش و آبی مانند: انواع توت ها، مویز و انگور یافت می شوند.
-
ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد:
افزودن پلی فنول ها به رژیم غذایی ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشد و کارشناسان معتقدند که این تا حد زیادی به دلیل خواص آنتی اکسیدانی پلی فنول ها است که به کاهش التهاب مزمن کمک می کند،
- یک عامل خطر برای بیماری قلبی.
- دو بررسی اخیر مکمل های پلی فنول را به کاهش فشار خون و سطح کلسترول بد (LDL) و همچنین کلسترول خوب HDL (خوب) مرتبط می دانند.
بررسی دیگری نشان داد که خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی در افرادی که سطح انترولاکتون بالاتری دارند، که نشانگر دریافت لیگنان است، 45 درصد کمتر است. لیگنان ها نوعی پلی فنول هستند که معمولا در دانه های کتان و غلات کامل یافت می شوند.
-
ممکن است از لخته شدن خون جلوگیری کنند:
پلی فنول ها ممکن است خطر ایجاد لخته خون را کاهش دهند.
لخته های خون زمانی تشکیل می شوند که پلاکت های در حال گردش در جریان خون شروع به جمع شدن می کنند. این فرآیند به تجمع پلاکتی معروف است و برای جلوگیری از خونریزی اضافی مفید است.
با این حال، تجمع بیش از حد پلاکت ها می تواند باعث لخته شدن خون شود. لخته شدن خون می تواند اثرات منفی بر سلامتی از جمله: ترومبوز ورید عمقی، سکته مغزی و آمبولی ریه داشته باشد.
طبق مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی، پلی فنول ها ممکن است به کاهش فرآیند تجمع پلاکت ها کمک کنند. در نتیجه از تشکیل لخته های خون جلوگیری کنند.
-
ممکن است از شما در برابر سرطان محافظت کنند:
تحقیقات به طور مداوم، رژیم های غذایی غنی از غذاهای گیاهی را با کاهش خطر ابتلا به سرطان مرتبط می دانند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که پلی فنول ها تا حدی مسئول این هستند.
پلی فنول ها دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی هستند که هر دو می توانند برای پیشگیری از سرطان مفید باشند.
برخی از مطالعات در انسان، نشانگرهای خونی بالای مصرف پلی فنول را با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و پروستات مرتبط میدانند. در حالی که برخی دیگر هیچ اثری را نشان نمیدهند. بنابراین، قبل از نتیجه گیری قوی، به مطالعات بیشتری نیاز است.
-
ممکن است هضم سالم را تقویت کنند:
پلی فنول ها ممکن است با تقویت رشد باکتری های مفید روده و در عین حال دفع باکتری های مضر، برای هضم مفید باشند.
و به عنوان مثال، شواهد نشان می دهد که عصاره چای غنی از پلی فنول می تواند رشد بیفیدوباکتری های مفید را افزایش دهد.
به طور مشابه، پلی فنولهای چای سبز ممکن است به مبارزه با باکتریهای مضر از جمله C. difficile، E. Coli و Salmonella کمک کنند و همچنین علائم بیماری زخم معده (PUD) و بیماری التهابی روده (IBD) را بهبود بخشند.
علاوه بر این، شواهد در حال ظهور نشان می دهد که پلی فنول ها ممکن است به رشد و بقای پروبیوتیک ها کمک کنند. اینها باکتری های مفیدی هستند که در برخی از غذاهای تخمیر شده وجود دارند و می توانند به شکل مکمل مصرف شوند. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
- ممکن است عملکرد مغز را تقویت کنند:
غذاهای غنی از پلی فنول ممکن است تمرکز و حافظه شما را تقویت کنند.
یک مطالعه گزارش می دهد که نوشیدن آب انگور، که به طور طبیعی غنی از پلی فنول است. به طور قابل توجهی به تقویت حافظه در افراد مسن مبتلا به اختلالات ذهنی خفیف در کمتر از 12 هفته کمک کرد.
مطالب مشابه:
مواد معدنی مهم دوران بارداری
رژیم غذایی سرشار از کاروتنوئید
12 علائم کمبود ویتامین
بهترین رژیم غذایی برای قلب سالم
نئوفوبیای غذایی (neophobia Food)
منبع: healthline