آبله میمونی
در اوایل می 2022 در برخی از کشورها مواردی از ابتلا به آبله میمون گزارش شد. اما این بیماری آندمیک نیست و فقط در چندین کشور شایع است. اکثر افراد مبتلا به آبله میمونی کسانی هستند که سابقه سفر به کشورهای اروپا و امریکای شمالی دارند. نه سفر به آفریقای غربی یا مرکزی که در آن ویروس آبله میمون بومی است. این اولین بار است که بسیاری از موارد ابتلا آبله میمون به طور همزمان در کشورهای غیر بومی و بومی در مناطق جغرافیایی بسیار متفاوت گزارش میشود.
اکثر موارد گزارش شده تاکنون از طریق بررسی سلامت جنسی یا سایر خدمات بهداشتی در مراکز مراقبت های بهداشتی اولیه یا ثانویه شناسایی شده اند.
WHO در حال همکاری با مقامات بهداشتی برای جلوگیری از گسترش بیشتر این بیماری است.
در این راستا راهنمایی های لازم برای کمک به کشورها در زمینه نظارت، کار آزمایشگاهی، مراقبت بالینی، پیشگیری و کنترل عفونت، و همچنین ارتباطات خطر و مشارکت جامعه برای اطلاع رسانی به جوامع در معرض خطر و عموم مردم در مورد آبله میمون و نحوه ایمن ماندن ارائه شده است.
سه شنبه 25 مرداد 1401 – خبرگزاری رسمی ایرنا روز به نقل از یک مقام بهداشتی اعلام کرد ایران اولین مورد ابتلا به این بیماری را گزارش کرده است.
به گزارش ایرنا، پدرام پاکیان سخنگوی وزارت بهداشت گفت: این بیمار خانمی 32 ساله است که عفونت آن از طریق ضایعات پوستی تشخیص داده شده است.
وی خاطرنشان کرد: این بیمار اهل جنوب غرب اهواز است و در منزل خود قرنطینه شده است.
پاکیان با بیان اینکه این بیماری میزان مرگ و میر بالایی ندارد و قابل درمان است. گفت: افرادی که علیه آبله واکسینه شدند تا حد زیادی در برابر این بیماری ایمن هستند.
افراد مبتلا به آبله میمون بثورات پوستی دارند که ممکن است در سطح یا نزدیک اندام تناسلی (آلت تناسلی، بیضه ها، لابیا و واژن) یا مقعد قرار داشته باشد. اما می تواند در نواحی دیگر مانند دست ها، پاها، قفسه سینه، صورت یا دهان نیز ایجاد شوند. این علائم پوستی در ابتدا می تواند مانند جوش یا تاول باشد و ممکن است دردناک بوده و با خارش همراه باشند. قبل از بهبودی نیز ممکن است به صورت دلمه نیز بروز کنند.
سایر علائم آبله میمون می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- لرز
- تورم غدد لنفاوی
- دردهای عضلانی و کمردرد
- سردرد
- علائم تنفسی (مانند گلودرد، گرفتگی بینی یا سرفه )
علائم آبله میمون چقدر طول می کشد؟
شروع بیماری معمولاً سه هفته پس از مواجه با ویروس است. اگر فردی علائمی شبیه آنفولانزا داشته باشد، معمولا 1 تا 4 روز بعد دچار بثورات می شود.
از زمان شروع علائم تا زمانی که جوش ها کاملا بهبود می یابند و پوست تازه جایگزین دلمه ها میشود، امکان انتقال بیماری وجود دارد. دوره بیماری معمولا 2 تا 4 هفته میباشد.
این بیماری از چه طریق سرایت میکند؟
این بیماری می تواند از طریق تماس نزدیک، شخصی و اغلب پوست به پوست به هر فردی سرایت کند.
از جمله: راه های انتقال این بیماری عبارتند از:
- تماس مستقیم با بثورات پوستی آبله میمون، دلمه یا مایعات بدن فرد مبتلا به آبله میمون.
- لمس اشیا، پارچه ها (لباس، ملافه یا حوله) و سطوحی که توسط فرد مبتلا به این بیماری استفاده میشود.
- تماس با ترشحات تنفسی.
تماس ترشحی می تواند در طول تماس های نزدیک رخ دهد. از جمله:
- رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال یا لمس اندام تناسلی (آلت تناسلی، بیضه ها، لابیاها و واژن) یا مقعد فرد مبتلا به این بیماری.
- در آغوش گرفتن، ماساژ و بوسیدن.
- تماس چهره به چهره طولانی مدت.
- تماس با پارچه ها و اشیایی که توسط فرد مبتلا به بیماری آبله استفاده میشود و ضدعفونی نشده اند. مانند ملافه، حوله، اسباب بازی های جنسی.
آبله میمون و بارداری:
یک فرد باردار می تواند ویروس را از طریق جفت به جنین خود منتقل کند.
حیوانات بیمار:
همچنین ممکن است عفونت از حیوانات به انسان منتقل شود. چه با خراشیده شدن یا گاز گرفتن توسط حیوان یا با تهیه یا خوردن گوشت یا استفاده از محصولات حیوان آلوده.
فرد مبتلا به این بیماری میتواند از زمانی که علائم شروع میشود تا زمانی که بثورات کاملاً التیام یافته و لایه ای تازه از پوست تشکیل شود، آن را به دیگران سرایت کند. این بیماری معمولاً 2 تا 4 هفته طول می کشد.
هنوز مشخص نشده است که آیا فرد در زمانی که علائمی نداشته باشد، می تواند عامل گسترش ویروس باشد؟
هر چند وقت یکبار این بیماری از طریق ترشحات تنفسی پخش می شود. یا زمانی که فردی با علائم آبله میمون ممکن است احتمال بیشتری برای انتشار ویروس از طریق ترشحات تنفسی داشته باشد؟
این که آیا این بیماری می تواند از طریق مایع منی، مایعات واژن، ادرار یا مدفوع منتقل شود؟
درمان آبله میمونی:
در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای عفونت این ویروس وجود ندارد. با این حال، این ویروس ها و آبله از نظر ژنتیکی مشابه هستند. به این معنی که داروهای ضد ویروسی و واکسن هایی که برای محافظت در برابر آبله تولید شدند ممکن است برای پیشگیری و درمان عفونت های ویروس آبله میمون استفاده شوند.
داروهای ضد ویروسی مانند (tecovirimat (TPOXX ممکن است برای افرادی که احتمال بیشتری برای بیماری شدید دارند، توصیه شود. مانند بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
اگر علائم این بیماری را دارید. باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. حتی اگر فکر نمی کنید با فردی که آبله میمون دارد تماس داشته باشید.
در نهایت، اکثر افراد مبتلا به آبله میمون ظرف 2 تا 4 هفته بدون نیاز به درمان پزشکی به طور کامل بهبود می یابند.
مطالب مشابه: