انواع آزمایش HIV
- تست بر پایه ماده ژنتیکی ویروس به دنبال ماده ژنتیکی ویروس در خون است. در این تست هم میتوان مشخص کرد که شخص دارای ایدز است یا خیر، و هم میتوان مقدار ویروس حاضر در خون (که به نام تست مقدار بار ویروسی شناخته میشود) را بررسی کرد. این تست میتواند HIV را زودتر از انواع دیگر آزمایش ها تشخیص دهد.
- تست آنتی ژن/ آنتی بادی هم به دنبال آنتی بادی ها و هم آنتی ژنهاست. آنتی بادی ها در هنگام مواجهه بدن با ویروس هایی مانند ایدز توسط سیستم ایمنی تولید میشوند. آنتی ژنها، مواد خارجی هستند که سیستم ایمنی را فعال میکنند. تست آنتی ژن/ آنتی بادی بر روی نمونه خون انجام میشود.
- تست آنتی بادی تنها به دنبال آنتی بادی های HIV در نمونه خون یا بزاق است.
چند روز پس از مواجهه با ویروس HIV تست ها توانایی شناسایی ویروس را دارند؟
بر اساس CDC، هیچ یک از تست های HIV نمیتوانند ایدز را بلافاصله پس از عفونت تشخیص دهند.
اگر فرد احتمال میدهد که در 72 ساعت گذشته در مواجهه با ویروس قرار گرفته است. باید با پزشک در مورد PEP مشورت کند.
PEP به معنای استفاده از دارو برای جلوگیری از ابتلا به HIV پس از مواجهه احتمالی با ویروس است.
این دارو بهتر است فقط در شرایط اورژانسی استفاده شود. مصرف آن باید تا 72 ساعت پس از مواجهه احتمالی اخیر با ویروس ایدز شروع شود.
زمانی که فرد ممکن است به HIV آلوده شده باشد تا زمانیکه تست میتواند با اطمینان مشخص کند که فرد دارای ویروس ایدز در بدن خود است دوره پنجره (window period) نام دارد. دوره پنجره از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و به نوع تست انجام شده برای شناسایی HIV نیز بستگی دارد.
- تست بر اساس ماده ژنتیکی (HIV RNA level) معمولا از 10 تا 33 روز پس از مواجهه با ایدز میتواند وجود یا عدم وجود HIV را تشخیص دهد. (برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی HIV RT PCR لطفا کلیک فرمائید.)
- تست آنتی ژن/ آنتی بادی بر روی نمونه خون انجام میشود. معمولا عفونت HIV را 18 تا 45 روز پس از مواجهه فرد با ویروس تشخیص میدهد.
- تست آنتی بادی میتواند 23 تا 90 روز پس از مواجهه، عفونت HIV را تشخیص دهد. اغلب تست های ایدز از این نوع هستند.
لازم به ذکر است این زمان ها بر اساس مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ها در آمریکا بیان شده اند. ممکن است در هر فرد نسبت به فردی دیگر نظر پرشک مهم باشد. لذا مشورت با پزشک متخصص عفونی ضروری است.
نتیجه منفی تست ایدز HIV به چه معناست؟
اگر پس از مواجهه با HIV قوی، آزمایش ایدز انجام دادید و نتیجه منفی بود، پس از دوره پنجره دوباره آزمایش دهید. به یاد داشته باشید، زمانی میتوان از تست ایدز منفی مطمئن بود که:
- تست HIV خود را پس از گذراندن دوره پنجره انجام داده باشید.
- در طول دوره پنجره در معرض احتمالی ایدز قرار نگرفته باشید. اگر در معرض احتمالی قرار داشتید، باید مجدد آزمایش شوید.
اگر از نظر جنسی فعال هستید یا از سوزن برای تزریق مواد مخدر استفاده میکنید، به اقدامات پیشگیرانه HIV ادامه دهید. مانند مصرف داروهای پیشگیری از HIV.
اگر در معرض عوامل خطر خاصی قرار دارید، باید حداقل سالی یک بار آزمایش ایدز HIV دهید.
نتیجه مثبت تست ایدز HIV به چه معناست؟
اگر نتیجه تست آنتی بادی مثبت باشد، نیاز به پیگیری و انجام تستی دیگر به منظور تائید نتایج است. (برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان HIV، لطفا کلیک فرمائید.)
اگر نتیجه تست پیگیری نیز مثبت باشد، به این معناست که آلوده به ایدز (HIV) هستید.
بسیار مهم است که درمان HIV در اسرع وقت پس از تشخیص مثبت بودن نتیجه آزمایش شروع شود.
درمان ضد ویروسی یا ART (Antiretroviral therapy) برای تمام افراد مبتلا به HIV. صرف نظر از مدت زمانیکه این ویروس را داشته اند یا چقدر سالم هستند، توصیه میشود.
داروی HIV باعث کاهش میزان ویروس در بدن می شود. به همین سبب میتواند بار ویروسی را آنقدر پایین بیاورد که آزمایش نتواند سطح آن را تشخیص دهد. (به نام بار ویروسی غیرقابل شناسایی).
داروی HIV پیشرفت این ویروس را کند کرده و به محافظت از سیستم ایمنی کمک میکند.
اگر داروی HIV را طبق تجویز مصرف کنید و مقدار بار ویروسی غیرقابل تشخیص شود، میتوانید سال ها بدون مشکل خاصی زندگی کنید.
همچنین، داشتن بار ویروسی غیرقابل شناسایی به جلوگیری از انتقال ویروس به دیگران کمک میکند. به عنوان مثال، اگر بار ویروسی غیرقابل شناسایی دارید، عملاً هیچ خطری برای انتقال HIV به شریک HIV منفی از طریق رابطه جنسی ندارید.
اگر آزمایش ایدز HIV مثبت باشد، به این معنی است که فرد مبتلا به ایدز است؟
خیر. نتیجه مثبت HIV به این معنا نیست که شما ایدز دارید!ایدز پیشرفته ترین مرحله بیماری HIV است. اگر فردی مبتلا به HIV تحت درمان قرار نگیرد، میتواند منجر به ایدز شود.
اما اگر فردی مبتلا به HIV داروهای HIV را طبق دستور مصرف کند، ممکن است سال ها در سلامت کامل باشد و هرگز مبتلا به ایدز نشود.
سلام وقت بخیر ممنون میشم جواب منو بدین
من حدود سه هفته پیش یک تماس جنسی محافظت نشده داشتم یک هفته بعد از تماس با علائم چون خراشیدگی گلو، تب، خستگی و بیحالی مواجه شدم و حدود پنج روز ادامه داشت. دو هفته بعد از تماس آزمایش دادم و نتیجه non reactive بود. فعلا سه هفته از زمان تماس مشکوک سپری شده کمی تب و لرز و حس ضعف دارم.
نظر شما در این مورد چیه آیا دوباره آزمایش بدم؟
و آیا ممکنه که شخص در دوره نهفتگی قرار داشته باشه نتیجه منفی باشه در حالیکه با علائم شدید هم مواجه باشه.
سلام باید با پزشک متخصص بیماری های عفونی مشورت کنید
سلام وقتتون بخیر ۱سال پیش رابطه مخافظت نشده داشتم بدون هیچ علائمی تا کنون…..ممکنه الوده باشم؟
سلام و عرض ادب لطفا با پزشک متخصص مشورت بفرمایید.
سلام و عرض ادب
لطفا با پزشک متخصص مشورت بفرمایید.