تعیین جنسیت نوزاد
یکی از پرتکرارترین سوالات هر زوجی بعد از شنیدن خبر بارداری این است: فرزند آنها دختر است یا پسر؟ برخی از مردم دوست دارند این راز تا زمان تولد نوزاد سربسته باقی بماند. در حالی که یافتن پاسخ این سوال برای بسیاری از زوج ها و سایر اعضای خانواده آنها بسیار هیجان انگیز و سرگرم کننده است. در گذشته صبر کردن تا زمان تولد نوزاد تنها راه یافتن پاسخ این سوال بود. ولی به تدریج با پیشرفت علم و تکنولوژی روش های مختلفی برای تعیین جنسیت نوزاد ابداع شد. متداول ترین روش ها سونوگرافی، آزمایش های غیرتهاجمی قبل از تولد (NIPT)، CVS، آمنیوسنتز و IVF (لقاح آزمایشگاهی) میباشد.
چه زمانی جنسیت نوزاد مشخص میشود؟
جنسیت نوزاد در زمان لقاح با ترکیب کروموزوم های X و Y دریافتی از تخمک و اسپرم مشخص میشود. همه تخمک ها حاوی کروموزوم X هستند در حالی که اسپرم ممکن است حاوی X یا Y باشد. در جنینی که دارای کروموزوم های XY است اندام های جنسی مردانه رشد خواهد کرد. در حالی که جنینی که دارای کروموزوم های XX است دارای اندام های جنسی زنانه خواهد شد. این بدین معنی است که اسپرم تعیین کننده جنسیت نوزاد است!
چه زمانی یک جنین در رحم تبدیل به یک نوزاد دختر یا پسر خواهد شد؟
بین هفته ۷ و هفته ۱۲ بارداری، پایه های اندام جنسی کودک شما رشد میکند.
چه زمانی شما میتوانید جنسیت نوزاد را تشخیص دهید؟
برای تعیین جنسیت نوزاد یک آزمایش واحد وجود ندارد که برای همه استفاده شود. بسته به اینکه پزشک متخصص کدام روش را انتخاب کند زمان تعیین جنسیت نوزاد متفاوت خواهد بود.
لقاح آزمایشگاهی (IVF) برای تعیین جنسیت:
اگر شما قصد انجام IVF (یا لقاح آزمایشگاهی) را داشته باشید، این روش امکان انتخاب جنسیت نوزاد را به شما میدهد. IVF با ترکیب یک تخمک بالغ با اسپرم در خارج از بدن به باروری کمک میکند. در واقع در محیط آزمایشگاه جنینی ایجاد میشود که سپس در رحم کاشته میشود.
اگر تمایل داشته باشید، شما میتوانید جنسیت جنین های مختلف را شناسایی کنید و سپس فقط جنین های دلخواه خود را به رحم منتقل کنید.
اگر برای شما داشتن یک کودک با جنسیتی خاص اهمیت دارد این ممکن است یک گزینه باشد. انتخاب جنسیت با استفاده از IVF حدود 99 درصد دقیق است. اما، در صورت انتقال بیش از یک جنین به رحم، خطر زایمان های متعدد با IVF وجود دارد.
آزمایش غیرتهاجمی قبل از تولد (NIPT)
آزمایش غیرتهاجمی قبل از تولد (NIPT) یا تست cell free DNA شرایط کروموزومی جنین را از لحاظ اختلالات کروموزومی مانند سندرم دوان بررسی میکند. بهترین زمان برای انجام آزمایش سل فری هفته 10 بارداری است. این روش اختلال کروموزومی را تشخیص نمیدهد بلکه تنها احتمال وجود اختلال را نشان میدهد.
اگر نتایج این آزمایش غیرطبیعی باشد، پزشک شما ممکن است آزمایش های تشخیصی بیشتری برای تایید اختلالاتی مانند سندرم دوان یا چندین اختلال کروموزومی دیگر توصیه کند.
آزمایش سل فری یا NIPT چگونه انجام می شود؟
برای انجام این آزمایش از شما نمونه خون گرفته میشود که در آزمایشگاه با استفاده از تجهیزات مدرن وجود DNA نوزادی مرتبط با اختلالات کروموزومی مورد بررسی قرار میگیرد. این آزمایش همچنین میتواند جنسیت نوزاد شما را به طور دقیق تشخیص دهد. اگر شما جز والدینی هستید که دوست ندارید تا زمان تولد راز جنسیت نوزاد شما فاش شود قبل از انجام این آزمایش به پزشک خود در این مورد اطلاع دهید.
این آزمایش در آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک آرمین با جوابدهی ۷ الی ۱۰ روزه و با استفاده از پیشرفته ترین دستگاه انجام می شود.
-
آزمایش سل فری برای چه کسانی است؟
اگر شما در معرض خطر بالای داشتن نوزادی با اختلالات کروموزومی هستید، به NIPT نیاز خواهید داشت. اگر قبلا نوزادی با اختلالات کروموزومی به دنیا آوردید، یا اگر در زمان زایمان سن بالای 35 سال دارید، به احتمال زیاد پزشک از شما میخواهد این آزمایش را انجام دهید تا از سلامت نوزاد خود اطمینان حاصل کنید.
آیا NIPT خطری برای من یا نوزادم ندارد؟
این یک آزمایش غیرتهاجمی است و تنها با ارائه مقدار اندکی خون میتوانید این آزمایش را انجام دهید. این آزمایش هیچ خطری برای شما و نوزادتان ندارد و میتواند نه تنها در مورد سلامت نوزاد به شما اطمینان دهد که به شما کمک میکند که هر چه زودتر از جنسیت نوزاد خود مطلع شوید.
نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS):
نمونه برداری از پرزهای جفتی یا CVS یک آزمایش ژنتیکی است که برای شناسایی سندرم داون استفاده میشود. برای انجام این آزمایش از پرزهای جفتی، که نوعی بافت موجود در جفت است، نمونه بردای میشود. این آزمایش اطلاعات ژنتیکی در مورد نوزاد را آشکار میکند.
شما میتوانید این آزمایش را از اوایل هفته دهم تا دوازدهم بارداری خود انجام دهید. از آنجایی که نتایج این آزمایش حاوی اطلاعات ژنی نوزاد شماست، همچنین میتواند جنسیت نوزاد شما را فاش کند.
اگر شما سن بالای 35 سال داشته باشید پزشک متخصص شما ممکن است انجام CVS را توصیه کند یا اگر شما سابقه اختلالات کروموزومی در خانواده خود داشته باشید انجام این آزمایش توصیه میشود. این آزمایشی دقیق برای پیدا کردن جنسیت نوزاد است ولی خطراتی دارد. در حین نمونه برداری برای انجام این آزمایش، برخی از زنان ممکن است گرفتگی، خونریزی یا نشت مایع آمنیوتیک را تجربه کنند که میتواند منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود.
آمنیوسنتز:
آمنیوسنتز آزمایشی است که به تشخیص مشکلات رشد جنین کمک میکند. پزشک شما مقدار کمی از مایع آمنیوتیک را جمع آوری میکند که حاوی سلول هایی است که ناهنجاری ها را نشان میدهند. سلول ها برای سندرم داون، اسپینا بیفیدا و سایر شرایط ژنتیکی آزمایش میشوند.
چه زمانی پزشک انجام آمنیوسنتز را توصیه میکند؟
اگر در نتایج سونوگرافی شما ناهنجاری یا وضعیتی غیرطبیعی مشاهده شود، اگر در زمان زایمان شما سنی بالای ۳۵ سال داشته باشید، یا اگر شما سابقه خانوادگی یک اختلال کروموزومی داشته باشید پزشک متخصص شما آمنیوسنتز را توصیه میکند.
چه زمانی میتوان آمنیوسنتز انجام داد؟
شما میتوانید از حدود ماه ۱۵ تا ۱۸ بارداری این آزمایش را انجام دهید و زمان انجام این آزمایش حدود ۳۰ دقیقه ست.
ابتدا، پزشک شما با استفاده از سونوگرافی موقعیت نوزاد در رحم را مشخص میکند، و سپس برای خارج کردن مایع آمنیوتیک یک سوزن ظریف وارد شکم شما میکند. خطرات این آزمایش گرفتگی، کبودی و لکه بینی و با درصد بسیار کم خطر سقط جنین است.
آمنیوسنتز علاوه بر تشخیص نقایص مادرزادی و سایر ناهنجاری های جنین، جنسیت فرزند شما را نیز مشخص میکند. بنابراین اگر نمیخواهید راز جنسیت فاش شود به پزشک خود اطلاع دهید.
سونوگرافی:
سونوگرافی یک آزمایش معمول قبل از تولد است که روی یک تخت دراز میکشید و سونوگرافیست یا پزشک متخصص شکم شما را اسکن میکند. این آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از نوزاد شما استفاده میکند، و اغلب برای بررسی رشد و سلامت نوزاد استفاده میشود.
چه زمانی با سونوگرافی میتوان جنسیت نوزاد را تشخیص داد؟
از آنجایی که سونوگرافی تصویری از نوزاد شما ارائه میدهد، همچنین میتواند جنسیت نوزاد شما را هم تشخیص دهد. اکثر پزشکان برای تشخیص جنسیت یک سونوگرافی در حدود هفته هجدهم تا بیست و یکم برنامه ریزی میکنند. ولی گاهی اوقات جنسیت در هفته چهاردهم نیز مشخص میشود.
البته، دقت سونوگرافی ۱۰۰ درصد نیست. نوزاد شما ممکن است در وضعیتی قرار داشته باشد که تشخیص اندام تناسلی آن مشکل باشد. اگر پزشک اندام تناسلی مردانه را تشخیص ندهد، آنها به این نتیجه خواهند رسید که نوزاد شما دختر است یا برعکس. ولی ممکن است خطا رخ دهد.
مطالب مشابه: