ارتباط اختلالات کبدی با دوره قاعدگی
پریودهای نامنظم مرتبط با اختلال کبدی: آنچه باید بدانید
بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) باعث تجمع چربی در کبد می شود. یک مطالعه جدید ارتباط بین پریودهای طولانی یا نامنظم و افزایش خطر ابتلا به NAFLD را کشف کرده است. در این مطالعه گروهی که پریودهای نامنظم داشتند، با سن کمتر، فشار خون بالا، دیابت، چاقی، مقاومت به انسولین و کلسترول و تری گلیسرید بالا نیز همراه بود.
بر اساس تحقیقات جدید، زنان با چرخه های قاعدگی نامنظم ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) باشند. بیماری که باعث تجمع چربی در کبد می شود.
این مطالعه در مجله Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism منتشر شد. همچنین اولین مطالعه ای است که ارتباط بین پریودهای طولانی یا نامنظم در زنان جوان پیش از یائسگی و افزایش خطر ابتلا به NAFLD را کشف کرد.
نظریه دانشمندان در مورد ارتباط اختلالات کبدی با دوره قاعدگی:
رابطه بین پریودهای نامنظم و NAFLD نامشخص است. اما دانشمدان معتقدند قرار گرفتن در معرض استروژن و تجمع آهن در کبد ممکن است در این زمینه نقش بازی کند.
محققان پیشنهاد می کنند زنانی که دوره های قاعدگی نامنظم دارند باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنند تا خطر ابتلا به NAFLD را کاهش دهند.
دکتر کسیا گایتر، متخصص زنان و زایمان و طب مادر و جنین، می گوید: «اجرای زودهنگام رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی برای زنانی که دوره های قاعدگی نامنظم دارند بسیار مهم است. زیرا طبق اطلاعات موجود، هیچ دارویی برای درمان آسیب کبدی ناشی از آن وجود ندارد».
دوره های پریودی نامنظم با خطر بالاتر NAFLD مرتبط است:
محققان 72092 زن زیر 40 سال را ارزیابی کردند. از این جمعیت، 28 درصد سیکل های قاعدگی نامنظم داشتند و 7 درصد از قبل مبتلا به NAFLD بودند.
گروهی که پریودهای نامنظم داشتند همچنین با سن کمتر، فشار خون بالا، دیابت، چاقی، مقاومت به انسولین، و کلسترول و تری گلیسرید بالا همراه بود.
این تیم تحقیقاتی شرکت کنندگان را پس از 4 سال مجدد مورد بررسی قرار داد. در این بررسی موارد جدید NAFLD را در 9 درصد آنها شناسایی کردند.
محققان می گویند به نظر نمی رسد چاقی، انسولین و سایر عوامل مخدوش کننده – از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)- افزایش خطر ابتلا به NAFLD را توضیح دهد.
در برخی موارد، بی نظمی قاعدگی می تواند ناشی از برخی عوامل سلامتی مانند استرس و اختلال در غذا خوردن باشد که می تواند در خطر ابتلا به NAFLD موثر باشد.
این مطالعه بیان می کند که در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که بیانگر این باشد که اصلاح برخی عوامل مانند مصرف سیگار، چاقی و مصرف الکل ممکن است خطر را جبران می کند. اما محققان گمان می کنند افرادی که دوره های قاعدگی نامنظم دارند ممکن است از تغییرات سبک زندگی سود ببرند.
بنا به اظهارات محققان، نتایج نشان می دهد که تشخیص قاعدگی نامنظم ممکن است به شناسایی زنان یائسه در معرض خطر NAFLD کمک کند.
ارتباط بین قاعدگی و بیماری کبد چیست؟
در حال حاضر مکانیسم های مربوط به ارتباط بین قاعدگی نامنظم و NAFLD ناشناخته است. تحقیقات قبلی نشان دهنده ارتباط بین پریودهای طولانی یا نامنظم و دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی هستند.
پریودهای طولانی یا نامنظم همچنین با اختلالات متابولیک یا غدد درون ریز همراه بوده است.
چرخه های نامنظم اغلب، اما نه همیشه، ناشی از PCOS است. PCOS وضعیتی است که باعث نوسانات هورمونی ناکارامد می شود.
Gaither می گوید: «با این حال، مشخص است که PCOS می تواند از آسیب کبد جلوگیری کند – تا حدودی به دلیل مقاومت به انسولین و هیپرآندروژنیسم به عنوان عوامل خطر آسیب کبدی».
سطوح معمولی آندروژن به تعادل چربی و توده بدون چربی کمک می کند و هیپرآندروژنیسم ممکن است منجر به تجمع چربی شود. بر اساس این مطالعه، قرار گرفتن در معرض استروژن ممکن است باعث افزایش این خطر شود.
دکتر Bubu Banini، هپاتولوژیست بالینی و استاد دانشگاه ییل می گوید: «در حالی که اطلاعات در مراحل اولیه هستند، مطالعات نشان می دهند که استروژن التهاب را سرکوب می کند و تعدادی از فرایندهای متابولیکی که در NAFLD تنظیم نمی شوند، از جمله مسیرهای میتوکندری، استرس اکسیداتیو و سیگنال دهی انسولین را بهبود می بخشد».
بر اساس تحقیقات سال 2021، استروژن ممکن است پیشرفت بیماری های مزمن کبدی مانند NAFLD را کاهش دهد.
سطوح پایین استروژن و داروهای ضداستروژن با NAFLD مرتبط است و تحقیقات در سال 2020 نشان می دهد که درمان جایگزینی استروژن می تواند خطر ابتلا به NAFLD را کاهش دهد.
این گزارش همچنین نشان می دهد که تجمع آهن در کبد – که میتواند ناشی از دوره های نامنظم باشد – ممکن است بر خطر ابتلا به NAFLD تاثیر بگذارد.
دکتر Banini اضافه می کند که: «نقش عوامل سبک زندگی مانند اختلال در غذا خوردن و استرس نیز باید مد نظر باشد». او همچنین تاکید می کند که این مکانیسم های بالقوه نیاز به بررسی بیشتر در مطالعات پیش بالینی و جمعیتی دارند.
اگر پریودهای نامنظم دارید چه باید کرد؟
دوره نامنظم زمانی است که پریود شما دیر یا زودتر از موعد رخ دهد یا پنجره بین آنها نوسان دارد.
دکتر Gaither می گوید: «من معتقدم که یک نکته خوب از این مطالعه این است که زنان با دوره پریودهای نامنظم باید با یک متخصص غدد تولید مثل ویزیت شوند، عملکرد کبد و سطوح هورمونی آنها ارزیابی شود ».
تغییرات سبک زندگی، مانند اضافه کردن فعالیت بدنی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و محدود کردن مصرف الکل، ممکن است به طور بالقوه به برخی از افراد مبتلا به پریودهای نامنظم کمک کند تا خطر ابتلا به NAFLD را کاهش دهند.
دکتر Banini می گوید که همه زنان را تشویق می کند تا این اقدامات را برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های متابولیک انجام دهند.
دکتر Bess Berger که یک متخصص تغذیه است و در زمینه درمان PCOS فعالیت می کند می گوید که تغییر منابع کربوهیدارت می تواند به کاهش خطر ابتلا به NAFLD کمک کند.
این بدان معنا نیست که همه افراد باید کربودهیدارت ها را به طور کامل از رژیم غذایی حذف کنند. بلکه می توانند از کربوهیدارت هایی فرآوری شده پرهیز کنند چون هضم آن ها برای بدن سخت تر است.
سخن پایانی:
تحقیقات جدید نشان می دهد که چرخه های قاعدگی نامنظم ممکن است با خطر بالاتر ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی مرتبط باشد.
قبلا ارتباط بین پریودهای نامنظم و دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی شناسایی شده است. ارتباط بین قاعدگی نامنظم و NAFLD نامشخص است. اما محققان گمان می کنند این با مواجه بدن با استروژن و تجمع آهن در کبد ارتباط دارد.
برخی تغییرات سبک زندگی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به NAFLD و سایر بیماری های متابولیک کمک کند.