ماندگاری آنتیبادی واکسن کرونا
بهبود کیفیت آنتی بادی ها در طی ماه ها پس از واکسیناسیون کووید- ۱۹، افزایش کیفیت آنتی بادی ممکن است تا حدودی کاهش سطح آن را جبران کند. بر اساس مطالعات، آنتی بادی های حاصل از تزریق واکسن فایزر (حداقل ۶ ماه پس از تزریق) قوی تر میشوند و با دقت بیشتری با ویروس SARS-CoV-2 مبارزه میکنند.
این ایده که آنتی بادی ها با کاهش کمیت، کیفیتشان افزایش می یابد، برای ایمونولوژیست ها تعجبآور نخواهد بود.
این فرآیند در سال 1964 توسط ایمونولوژیست های دانشگاه واشنگتن در حیوانات بررسی شد.
اما این مطالعه که در 15 فوریه در مجله Nature منتشر شد. اولین مطالعه ای است که تغییر پاسخ آنتی بادی را با جزئیات در افراد بررسی میکند.
یافته ها نشان میدهد که کاهش سطح آنتی بادی در ماه های پس از واکسیناسیون در درجه اول نشان دهنده تغییر به یک پاسخ ایمنی پایدار است.
تولید مقادیر زیادی آنتی بادی انرژی زیادی را به خود اختصاص میدهد و سیستم ایمنی نمیتواند چنین سطح بالایی از فعالیت را به طور نامحدود حفظ کند. بنابراین، به تدریج به تولید مقادیر کمتر اما قویتری از آنتی بادی ها روی می آورد.
نتایج مطالعات در مورد ماندگاری آنتی بادی واکسن کووید
بنا بر اظهارات محققان، حتی سطوح بسیار پایین آنتی بادی ها تا حدی سبب محافظت در برابر بیماری (تا زمانی که ویروس دچار جهش نشود) میشود.
به گفته علی البدی، استادیار پاتولوژی، ایمونولوژی، پزشکی و میکروبیولوژی مولکولی: “در صورتی که ویروس تغییر نمیکرد، اکثر افرادی که دو دوز از این واکسن را دریافت کرده اند، وضعیت بسیار خوبی داشتند. پاسخ آنتی بادی دقیقا همان چیزی است که انتظار میرفت. ما هرگز فکر نمیکردیم که شش ماه پس از تزریق دوم، سیستم ایمنی بسیاری از مردم همچنان به طور فعال کیفیت آنتی بادی های خود را بهبود ببخشد. مشکل این است که این ویروس به تکامل و ایجاد انواع جدید ادامه میدهد.”
سلول های ایمنی تولید کننده آنتی بادی از خانواده سلول های B هستند.
سلول های B در تمام مراحل واکسیناسیون در مواجه با ویروس به سرعت آنتی بادی جدید تولید میکنند. این تولید آنتی بادی تا زمان ظهور سلول های حافظه ادامه می یابد.
در مراحل مختلف، اعضای کلیدی خانواده سلول های B در خون، غدد لنفاوی و مغز استخوان قرار دارند.
نمونه برداری از سلول های B از غدد لنفاوی مشکل بوده و شامل استفاده از امواج فرا صوت برای تعیین مکان ساختارهای ایمنی ریز، به نام مراکز ژرمینال، در غدد لنفاوی است.
گرفتن نمونه از مغز استخوان با قرار دادن یک سوزن در استخوان لگن صورت میگیرد.
نظریه محققین در مورد ماندگاری آنتیبادی واکسن کرونا
محققان در تحقیقی، نمونه خون 42 شرکت کننده و نمونه غدد لنفاوی 15 شرکت کننده را پیش از دریافت اولین دوز واکسن فایزر و سپس در هفتههای سوم، چهارم، پنجم، هفتم، پانزدهم و بیست و نهم پس از دریافت آن، جمع آوری کردند.
محققان همچنین نمونه های مغز استخوان 11 شرکت کننده را 29 و 40 هفته پس از تزریق اولین دوز واکسن جمع آوری کردند.
از هشت نفر از این افراد هر سه نوع نمونه دریافت شد. حتی به محققان این امکان را داد که پاسخ آنتی بادی را در طول زمان در آن افراد دنبال کنند.
هیچ یک از این هشت نفر به SARS-CoV-2 مبتلا نشدند. بنابراین پاسخ آنتی بادی آنها کاملا به دلیل واکسیناسیون بود.
محققان دریافتند که سلول های B هدفمند علیه SARS-CoV-2 برای ماه ها در مرکز ژرمینال (ساختار کوچکی که بافت های لنفوئیدی ثانویه را ایجاد میکنند.) همه شرکت کنندگان باقی ماندند.
حتی شش ماه پس از واکسیناسیون، 10 نفر از 15 نفر هنوز سلول های B را در مراکز ژرمینال خود داشتند.
در واقع، شش ماه پس از واکسیناسیون، آنتی بادی ها به طور قابل توجهی بهتر از ابتدا بودند.
در مجموع این آزمایش ها
محققان دریافتند که تنها 20 درصد از آنتی بادی های اولیه به پروتئینی از ویروس متصل میشوند.
شش ماه بعد، تقریباً 80 درصد از آنتی بادی های همان افراد به پروتئین ویروسی متصل شدند.
به همین علت، کمیت آنتی بادی ها نباید تنها نگرانی باشد. آنتی بادی ها پس از شش ماه ممکن است از نظر کمیت کمتر باشند. اما از نظر کیفیت بسیار بهتر هستند. این پالایش پاسخ آنتی بادی به صورت خود به خود اتفاق می افتد.
البته کیفیت آنتی بادی ها در برابر ویروس اصلی که برای طراحی واکسن استفاده شدند، اندازه گیری میشود. اگر یک سویه جدید از ویروس با سویه اصلی بسیار متفاوت باشد، ممکن است بتواند از آنتی بادی های بهبود یافته فرار کند. (برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی سویه جدید کرونا (اومیکرون)، لطفا کلیک فرمائید.)
وقتی یک سویه جدید از ویروس ظهور میکند، همه چیز تغییر میکند و در نتیجه سیستم ایمنی باید دوباره آموزش داده شود.