5 مشکل اصلی گوارشی در مردان
هیچ کس در طول زندگی خود از بروز مشکلات گوارشی مصون نیست و برخی از مشکلات گوارشی به طور کلی در مردان شیوع بیشتری دارند. در حالی که برخی از این شرایط را می توان با درمان های خانگی درمان کرد، برخی دیگر پیامدهای جدی تری دارند و باید توسط متخصص گوارش بررسی شوند.
در حالی که اختلالات گوارشی هم در مردان و هم در زنان رخ می دهد. هنگامی که این اختلالات درمان نشوند، می توانند مزمن شوند و در زندگی روزمره اختلال ایجاد کنند و به مسائل جدی تبدیل شوند. آنها همچنین می توانند علائم و نشانه های اختلالات عمده ای باشند که باید درمان شوند.
-
بیماری ریفلاکس معده (GERD):
GERD یکی از شایع ترین بیماری های دستگاه گوارش است که بیشتر مردان را تحت تأثیر قرار می دهد. بیماری ریفلاکس معده وضعیتی است که در آن اسید معده به طور مکرر به مری (لوله ای که دهان را به معده متصل می کند)، برمی گردد. با گذشت زمان، این اسید معده می تواند شروع به تحریک پوشش مری کند. اگر حداقل دو بار در هفته علائم رفلاکس معده را تجربه می کنید، این اولین نشانه ای است که ممکن است به بیماری رفلاکس معده به مری مبتلا شده باشید. علائم شایع این بیماری عبارتند از: احساس سوزش شدید در قفسه سینه پس از غذا، طعم ترش در دهان هنگام خم شدن یا دراز کشیدن، بوی بد دهان، فرسایش بی دلیل دندان، مشکل در بلع یا تنفس، حالت تهوع و گرفتگی صدا.
برخی از درمان های خانگی برای GERD عبارتند از: اجتناب از مصرف غذاهایی که باعث رفلاکس اسید میشوند، بالا بردن سر هنگام خواب در شب و حداقل سه ساعت بعد از غذا منتظر ماندن برای دراز کشیدن یا خوابیدن، همچنین می توان با جویدن آهسته و کامل غذا به کنترل علائم کمک کرد. اگر این تغییرات کمکی نکرد، مراجعه به متخصص گوارش توصیه می شود چرا که ممکن است برای کنترل GERD به داروها نیاز باشد.
-
زخم معده:
به طور کلی، در هنگام بیماری زنان نسبت به مردان بیشتر تمایل دارند که به پزشک مراجعه کنند. در حالی که مردان در صورت مشکوک شدن به مشکلی در سلامت دستگاه گوارش، از بحث در مورد علائم یا مراجعه به پزشک خودداری می کنند. به همین دلیل تمایل دارند خودشان با مسکن های کوتاه مدت مشکل را حل کنند. استفاده طولانی مدت از داروهایی مانند: آسپرین و ایبوپروفن، ممکن است به پوشش داخلی معده و روده آسیب برساند. در نتیجه باعث ایجاد زخم معده شود. هنگامی که زخم ها درمان نمی شوند، می توانند باعث درد شدید و ایجاد سوراخ در دستگاه گوارش شوند. خوشبختانه، زخم ها قابل درمان هستند. اما این درمان مستلزم مراجعه به موقع به متخصص گوارش است.
-
یبوست:
اکثر مردم در دوره ای از زندگی خود یبوست را تجربه کردند. در حالی که یبوست بیشتر در زنان دیده می شود (به ویژه در دوران بارداری)، یبوست مزمن به طور فزاینده ای در مردان مسن شایع است. یبوست معمولاً به دلیل عدم مصرف فیبر کافی، سبک زندگی کم تحرک یا عوارض جانبی برخی داروها ایجاد می شود. اگر در دستشویی رفتن یا مدفوع سفت، تخلیه ناقص و دفع مدفوع کمتر از حد معمول مشکل دارید، برخی تغییرات سبک زندگی می تواند کمک کننده باشد مانند: ورزش کردن، مصرف آب بیشتر، مصرف فیبر بیشتر در رژیم غذایی. در صورت وجود مدفوع خونی، درد شدید یا مزمن شدن بیماری، بایستی به پزشک مراجعه کرد.
-
اسهال:
مردان نسبت به زنان زمان انتقال کولون سریع تری دارند که میتواند منجر به مدفوع شل یا آبکی شود. به همین دلیل به نظر می رسد که اسهال یکی از مهمترین مشکلات گوارشی است که مردان را تحت تأثیر قرار می دهد. اسهال همچنین می تواند به دلایل مختلفی از جمله عدم تحمل لاکتوز، مصرف شیرین کننده های مصنوعی یا سایر بیماری های گوارشی مانند: بیماری کرون روده، IBS (سندروم روده تحریک پذیر) و بیماری سلیاک ایجاد شود. در حالی که اسهال، در بیشتر موارد، یک وضعیت موقتی است، در موارد شدید می تواند منجر به کم آبی بدن شود. اگر اسهال بیش از چند روز طول کشید یا با کم آبی بدن، تب یا درد شدید شکمی همراه بود، لازم است به پزشک مراجعه شود.
-
سرطان روده بزرگ:
بنا به اظهارات انجمن سرطان آمریکا، مردان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کولورکتال هستند. خوشبختانه سرطان کولورکتال در مراحل اولیه شناسایی می شود. به همین دلیل است که انجام کولونوسکوپی در سن 45 سالگی ضروری است. علائم سرطان روده بزرگ شامل: وجود خون در مدفوع، حرکات نامنظم روده، کاهش وزن سریع و کم خونی است.
دلایل اصلی مشکلات گوارشی:
- مصرف دارو های متعدد: داروها ممکن است باعث انواع مشکلات گوارشی از جمله یبوست، اسهال، درد شکم، حالت تهوع و زخم های خونریزی دهنده شوند.
- کم تحرکی و کم آبی بدن: کم تحرکی و کم آبی با افزایش سن بیشتر شایع هستند و همین دو مورد می توانند یبوست را بدتر کنند.
- جاذبه: با گذشت زمان، عضلات دیافراگم ضعیف شده و قسمتی از معده مقداری بالا کشیده میشود و وارد فضای قفسه سینه می شود (باعث کاهش حفاظت در محل اتصال مری به معده می شود) که به آن فتق هیاتال می گویند. معمولا باعث سوزش سر دل و رفلاکس می شود. اغلب مصرف دارو کمک می کند. اما گاهی اوقات جراحی مورد نیاز است.
- ضعیف شدن عضله اسفنکتر: سبک زندگی بی تحرک و یبوست مزمن ممکن است در ایجاد هموروئید، که سیاهرگ های متورم در قسمت تحتانی دستگاه گوارش هستند، نقش داشته باشند. هموروئید در افراد مسن شایع است.
نقش رژیم غذایی در مشکلات گوارشی:
اغلب عادات غذایی با افزایش سن تغییر می کند. ممکن است دیگر علاقه یا انرژی برای تهیه یک وعده غذایی متعادل و پر فیبر نباشد و یا تمایلی به مصرف میوه ها و سبزیجات تازه وجود نداشته باشد. به خصوص اگر وعده های غذایی را به تنهایی میل کرد. همچنین ممکن است غذا دیگر مانند گذشته لذت بخش و خوش طعم نباشد و همین سبب بی میلی می شود.
بیشترین سلول های چشایی در زمان نوزادی وجود دارد و با افزایش سن به تدریج تعداد آنها کاهش می یابد.
یک رژیم غذایی نامتعادل می تواند باعث کمبود آهن، B12 و سایر ویتامین ها شود که به نوبه خود منجر به مشکلات گوارشی می شود.
پنج قدم برای بهبود هضم:
افزایش سن ممکن است مشکلات گوارشی را بیشتر کند. اما دکتر ریزک پنج قدم را پیشنهاد می کند که می توان برای مقابله با این چالش ها به کار برد.
-
داشتن رژیم غذایی سالم:
- با گنجاندن فیبر در وعده های غذایی مانند: سبزیجات خام، میوه ها و غلات کامل.
- کاهش مصرف نمک
- کاهش مصرف نان، برنج و سیب زمینی
- افزایش مصرف آب یا سایر نوشیدنی های بدون کافئین و غیر الکلی در طول روز تا ادرار تقریباً شفاف باشد.
- مصرف انواع پروتئین مانند: لوبیا، ماهی و گوشت بدون چربی.
-
عدم مصرف غذاهایی که باعث سوزش سر دل یا رفلاکس می شوند:
- در برخی افراد، لبنیات و در برخی دیگر گلوتن باعث مشکلات معده می شود. از آنجایی که بروز مشکل برای افراد متفاوت است و مشخص نیست که کدام غذاها مشکل ایجاد می کند، می توان حذف یک رژیم غذایی را امتحان کرد. می توان به پزشک برای انجام آزمایش آلرژی غذایی و حساسیت غذایی برای یافتن علت مشکل معده مراجعه کرد.
-
مصرف پروبیوتیک:
- مکمل های پروبیوتیک، که حاوی باکتری های مفید «خوب» هستند، گاهی اوقات می تواند به افراد مبتلا به یبوست مزمن کمک کنند. با این حال، نباید آنها را برای اسهال مصرف کرد، مگر اینکه بعد از انواع خاصی از عفونت باشد. پروبیوتیک ها همچنین به شکل ماست های خاصی (برچسب را بررسی کنید)، کلم ترش تازه، سرکه سیب، کومبوچا و تمپه وجود دارد.
-
بررسی داروهای مصرفی:
- لازم است داروهای خود را بررسی کرده. داروهای بدون نسخه می توانند باعث مشکلات گوارشی شوند. در مورد عوارض جانبی احتمالی لازم است با پزشک صحبت کرده و اگر دارویی باعث تهوع، اسهال، یبوست یا نگرانی های دیگر می شود، جایگزینی تجویز شود.
-
فعالیت داشتن:
- ورزش و فعالیت بدنی فواید زیادی برای سلامتی از جمله پیشگیری از یبوست دارد. حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته می تواند فرد را در مسیر درستی برای یک سبک زندگی سالم قرار دهد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه میکند دو روز در هفته نیز تمرینات تقویتکننده عضلات انجام دهید.
به طور کلی افزایش سن ممکن است باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود. اما رعایت نکات بالا به بهبود هضم غذا و محدود کردن مشکلات شکمی کمک زیادی میکند. همچنین توجه به علائم و درد و مراجعه به پزشک، در درمان به موقع و رفع علائم بسیار موثر است.
مطالب مشابه:
افزایش شیوع بیماری های گوارشی
روش های تشخیص اختلالات گوارشی
پوکی استخوان در مردان
بیماری های گوارشی
منابع: bgapc ، gialliance ، health.clevelandclinic ، gastrova
1 دیدگاه