7 ماهه بارداری و رشد جنین
7 ماهگی شروع سه ماهه آخر بارداری است و جنین به سرعت در حال رشد است. مادر باردار ممکن است به دلیل افزایش اندازه شکم با چالش های فیزیکی بیشتری روبرو شود و ممکن است مشکلاتی مانند کمردرد داشته باشد.
علائم شایع بارداری در ماه هفتم:
در 7 ماهه بارداری، شکم بزرگتر و احساس خستگی بیشتر و سرگیجه و استفراغ کاهش می یابد و بقیه علائم سه ماهه قبلی ممکن است همچنان ظاهر شوند.
علائم در 7 ماهه بارداری می تواند شامل موارد زیر باشد:
-
سیاتیک:
همانطور که رحم رشد می کند، می تواند به عصب سیاتیک فشار وارد شود و باعث درد لگن یا کمر درد شود. اگر درد در قسمت پایین کمر یا لگن شروع شود و به سمت پایین یک پا حرکت کند، ممکن است درد سیاتیک باشد. اما فقط پزشک می تواند تشخیص دهد. قرار دادن کمپرس گرم یا سرد می تواند به تسکین درد کمک کند. همچنین پزشک می تواند حرکات کششی را توصیه کند. اگر فرد در هر زمانی متوجه بی حسی در پاهای خود شود، بایستی فوراً به پزشک خود مراجعه کند. سیاتیک احتمالاً پس از تولد نوزاد از بین می رود.
-
درد لگن:
هورمون های بارداری کارهای عجیب و غیرمنتظره ای را با بدن انجام می دهند. به عنوان مثال، آنها به شل شدن مفاصلی که دو طرف لگن را که به آمادگی برای زایمان به هم متصلند، کمک می کند. این موضوع می تواند باعث درد لگن شود. همچنین ممکن است پزشک برای کاهش ناراحتی حرکات کششی را تجویز کند.
-
یبوست:
سطوح بالاتر هورمون پروژسترون و آهن (اگر در ویتامین های دوران بارداری باشد) می تواند هضم را کند، کند و باعث احساس یبوست در فرد شود. برای کمک به کاهش یبوست، هیدراته نگه داشتن (آب و آب آلو عالی هستند) و اطمینان از مصرف فیبر کافی در رژیم غذایی توصیه می شود. منابع خوب فیبر شامل لوبیا، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات است.
-
انقباضات براکستون هیکس (Braxton Hicks) که گاهی اوقات انقباضات تمرینی نامیده می شود:
انقباضات براکستون هیکس می تواند در سه ماهه دوم یا سوم شروع شود. فرد گاهی اوقات احساس سفت شدن جزئی در شکم دارد که معمولاً هنگام حرکت یا تغییر وضعیت از بین می رود. احتمال بروز آنها در اواخر روز و بعد از فعالیت بدنی مانند: ورزش یا رابطه جنسی بیشتر است.
-
خستگی:
برخی از مادران باردار در طول سه ماهه دوم افزایش انرژی را تجربه می کنند. اما با شروع سه ماهه سوم، ممکن است کمی احساس خستگی بیشتری تجربه کنند. یکی از دلایل این امر این است که در ماه هفتم بارداری شکم بزرگتر شده و ممکن است خواب آرام شبانه دشوارتر باشد. توصیه می شود تا زمانی که می توان استراحت کرد. حفظ یک رژیم غذایی سالم و ورزش معمولی نیز می تواند به فرد برای خواب بهتر و بالا نگه داشتن سطح انرژی کمک کند.
-
خونریزی یا لکه بینی:
مقداری خونریزی خفیف یا لکه بینی ممکن است در این زمان اتفاق بیفتد که ممکن است جدی نباشد، فقط در صورت امکان توصیه می شود به پزشک اطلاع رسانی شود چرا که گاهی اوقات خونریزی می تواند نشانه ای از یک مشکل باشد.
رشد کودک در 7 ماهه بارداری:
نوزاد در این دوره به سرعت وزن اضافه می کند و به سرعت رشد می کند. در این زمان توسعه اندام ها و سیستم های بدن به او کمک می کند در خارج از رحم زنده بماند.
بدن نوزاد شروع به ذخیره چربی می کند و بیشتر شبیه نوزادی می شود که در چند هفته آینده متولد خواهد شد. توانایی شنوایی نوزاد با هفت ماهگی در رحم به طور کامل رشد می کند. جنین شروع به پاسخگویی به محرک های محیطی مانند: نور، صدا و درد (به ویژه صدای مادر) می کنند.
نوزاد بیشتر زمان خواب خود را در خواب REM یا حرکت سریع چشم (مرحلهای در خواب است که با رویا دیدن و تثبیت حافظه مرتبط است) صرف می کند. حتی اگر پلک ها بسته باشند. ریههای نوزاد شروع به تولید یک سورفکتانت لیپوپروتئینی میکنند که به ریهها اجازه میدهد به درستی منبسط و منقبض شوند.
مقدار مایع آمنیوتیک شروع به کاهش می کند و در پایان ماه هفتم، جنین تقریباً 35.56 سانتی متر طول و حدود 900 گرم تا 1800 گرم وزن خواهد داشت. جنین در حال چاق شدن است و این چربی اضافی به صاف کردن چین و چروک های پوست کمک می کند. در همین حال، سلول های پوست شروع به تولید ملانین می کنند که یک رنگدانه طبیعی است که به رنگ پوست کمک می کند. شانس زنده ماندن نوزاد نارس پس از هفت ماهگی در رحم بیشتر است.
بدن مادر در 7 ماهگی بارداری:
در اینجا علائم رایجی است که ممکن است در 7 ماهه بارداری تجربه شود:
کج و سنگین راه رفتن: با بزرگ شدن شکم، فرد توانایی خم شدن را از دست خواهد داد و هنگام راه رفتن ممکن است کمی احساس بی ثباتی کنند.
سنگینی سینه ها: فرد احساس میکند که سینهها بسیار سنگین و نوک سینهها تیره شدند و رگها ممکن است بیشتر نمایان شوند. همچنین ممکن است فرد نشتی شیر را تجربه کند. زیرا در این زمان تقریباً اولین شکل شیر برای تولد کودک به سینه ها می رسد.
خارش پوست: در هفت ماهگی ممکن است برخی افراد باردار خارش پوست را تجربه کنند که علت آن کش آمدن پوست می باشد. توصیه می شود از حمام و دوش آب گرم خودداری کرده و روغن های تسکین دهنده یا یک مرطوب کننده ملایم را استفاده کنند.
ترشحات واژن: در این زمان ترشحات واژن افزایش میابد. جای نگرانی نیست، این ترشحات برای آماده شدن برای زایمان است.
مطالب مشابه:
محاسبه زمان تقریبی بارداری
آزمایش NIPT
راه های افزایش شانس بارداری
تفاوت آندومتریوز با آدنومیوز
منابع: healthlibrary.askapollo ، pampers ، webmd ، motherandbaby