کاهش روند پیری مغز
محققان مولکول های ضدالتهابی را کشف کردند که از روند پیر شدن مغز می کاهد.
پیری روندی تدریجی دارد و از اوایل بلوغ شروع می شود. از سنین میانسالی بسیاری از فعالیت های بدن شروع به کاهش تدریجی می کند.
بسیاری از عوامل در میزان امید به زندگی تاثیر گذار است:
وراثت و ژنتیک افراد: برای مثال فردی که ژن محافظ در برابر بیماری عروق کرونر و سرطان را دارد به نظر عمر بیشتری داشته باشد.
سبک زندگی: پرهیز از سیگار، مواد مخدر و الکل، حفظ وزن سالم و رژیم غذایی مناسب، ورزش، انجام واکسیناسین ها و انجام غربالگری به عملکرد خوب افراد و دوری از بیماری ها کمک می کند.
قرارگیری در معرض سموم: قرارگیری در معرض موارد مضر حتی در صورت داشتن بهترین ژنتیک نیز می تواند از عمر فرد بکاهد.
مراقبت از سلامتی: جلوگیری یا مداوای بیماری ها، به خصوص در زمانی که امکان درمان کامل وجود دارد، می تواند به افزایش امید به زندگی کمک کند.
داشتن عادات سالم مشخص مثل موارد زیر می تواند کمک کننده باشد:
- پیروی از یک رژیم غذایی مغذی
- پیرهیز از سیگار و مصرف بیش از حد الکل
- ورزش به صورت منظم
- فعالیت ذهنی
عامل مولکولی در کاهش روند پیری مغز
دانشمندان از عامل دیگری که در روند پیری دخالت دارد رونمایی کردند. این مولکول ها دسته ای از لیپیدها به نام SGDGs هستند که با پیر شدن در مغز کاهش پیدا میکند و ممکن است اثر ضدالتهابی داشته باشند. این تحقیق در کشف اساس مولکولی پیر شدن در مغز، آشکارسازی مکانیسم های جدید در زمینه بیماری های عصبی مرتبط با افزایش سن، و همچنین مداخلات درمانی پیشنهادی برای آینده نقش کمک کننده ای دارد.
روند پیری شامل طرح های پیچیده و عوامل مختلفی مثل التهاب، استرس، تغییرات متابولیسمی است. این مولکول ها به طور آشکارا نقش مهمی در این روند، بازی می کنند. این اطلاعات، این احتمال را مطرح می کند که مسیرهای حیاتی دیگری برای پیری وجود دارد که ما از آنها بی خبر هستیم.
SGDGs چیست؟
SGDGs دسته ای از لیپیدها و چربی ها هستند که در ساختار، رشد و عملکرد مغز سالم مشارکت دارند. در حالی که لیپیدهایی که به خوبی تنظیم نمی شوند با پیری و بیماری مغز در ارتباط هستند. به هر حال، لیپیدها برعکس ژن ها و پروتئین ها هنوز به خوبی شناخته نشدند. ولی در مطالعات مربوط به افزایش سن بسیار مشاهده شدند. آزمایشگاه یکی از متخصصین در کشف لیپیدهای جدید و تشخیص ساختار آنها، به نام Saghatelian، با همکاری پروفسور Dionicio Siegel، سه اکتشاف در رابطه با SGDGs انجام دادند. سطح لیپیدها در مغز موش های جوان و پیر بسیار متفاوت است.
همه اعضای خانواده SGDGs و لیپیدهای مرتبط با تغییر سن دچار تغییر می شوند. SGDGs نیز شاید از طریق فرآیندی که به عنوان تنظیم پیری شناخته شدند، تنظیم می شوند.
برای دست یابی به این اطلاعات، تیم تحقیقاتی یک روش غیر معمول و اکتشافی را انتخاب کرد. این تیم علم گسترده مطالعه لیپیدها (لیپیدومیکس) را با شیمی ساختاری و اطلاعات تحلیلی پیشرفته ترکیب کرد. در ابتدا پروفایل لیپیدهای موش ها در پنج سن، از یک تا هجده ماهگی، را به دست آورد و از روش های کروماتوگرافی مایع و اسپترومتری جرمی استفاده شد. پیشرفت تکنولوژی در این ابزارها، تعداد نقاط اطلاعات در دسترس دانشمندان را به صورت گسترده ای افزایش داد و تحلیل پیشرفته بررسی ها این امکان را به آنها داد که الگوهای مربوط به سن را در تعداد زیادی از این پروفایل ها مشخص کنند.
ساخت مولکول SGDG بر کاهش روند پیری مغز
سپس، این تیم مولکول های SGDG را ساخت و فعالیت بیولوژیکی آنها را آزمایش کردند. این مولکول ها برای اولین بار در دهه 1970 میلادی شناسایی شدند. اما مطالعات کمی در این زمینه انجام گرفت و این لیپیدها اساسا به فراموشی سپرده شد و در پایگاه اطلاعات لیپیدها وجود نداشتند. هیچکس آگاه به توانایی این مولکول ها در تغییر و یا تنظیم روند پیری نبود. چه برسد به فعالیت بیولوژیکی آنها و اینکه احتمالا هدفی در راستای درمان قرار بگیرند.
بررسی ها نشان میدهد که SGDGs ها خواص ضدالتهابی دارند. این می تواند دارای پیامدهایی برای بیماری های نورودژنراتیو و باقی حالات عصبی مثل افزایش التهاب در مغز شود.
این تیم همچنین کشف کرد که این دسته مولکول ها در مغز انسان و پریمات ها وجود دارد و ممکن است که نقش مهمی در سایر حیوانات به غیر از موش ها داشته باشند. برای نشان دادن فعالیت این مولکول ها در التهاب عصبی انسان ها به تحقیقات بیشتری نیاز است.
محققان چگونگی تنظیم SGDGs همراه با روند پیری و همچنین پروتئین هایی که مسئول ساخت و تجزیه آنها هستند را در آینده بررسی خواهند کرد. ممکن است این موضوع راه را برای کشف فعالیت های ژنتیکی مربوط به پیری باز کند.
بنا به اظهارات یکی از نویسندگان همکار در این مطالعه، با اطلاع از ساختار SGDGs و توانایی ساخت آنها در آزمایشگاه، این مولکول های مهم آماده بررسی و شناخت هستند.
مطالب مشابه: