تست هورمون آنتی مولرین (AMH)
تست هورمون آنتی مولرین یا AMH، میزان AMH در نمونه خون فرد را می سنجد. این هورمون در مردان بوسیله بیضه ها، غدد سازنده هورمون های مردانه و اسپرم، ساخته می شود. این کار در زنان به عهده تخمدان ها، اندام تشکیل دهنده تخمک و هورمون های زنانه، است.
AMH نقش های متفاوتی در زنان و مردان دارد و سطوح طبیعی آن بسته به جنسیت و سن فرد متفاوت است. اندازه گیری سطح AMH به یافتن اطلاعاتی درباره انواع شرایط سلامت باروری کمک می کند. AMH در نوزادان متولد نشده به تشکیل اندام های تناسلی مردانه و زنانه کمک می نماید. جنسیت این نوزادان به وسیله کروموزوم هایی که از والدین خود به ارث بردند تعیین می گردد. نوزادان پسر دارای کروموزوم XY و نوزادان دختر دارای کروموزوم XX هستند. اما رشد اندام تناسلی آنها تحت تاثیر هورمون هایی مثل AMH می باشد.
هفته اول بارداری
در هفته های اولیه بارداری کودکان دختر و پسر هر دو دارای مجاری (لوله ها) به نام مجاری مولرین هستند. به صورت طبیعی، پسران، سطح بالایی از AMH را در بافت بیضه خود تولید می کنند. هورمون AMH مجاری مولرین را کوچک کرده و به این دلیل به رشد اندام مردانه کمک می نماید. سطح هورمون AMH در کودکان مذکر تا زمان بلوغ بالا باقی میماند و از آن پس شروع به کاهش می کند.
نوزادان دختری که هنوز متولد نشدند سطح بسیار کمی از AMH را دارا می باشند. این موضوع به مجاری مولرین اجازه میدهد تا رشد کنند و به رحم، لوله های فالوپ و قسمت فوقانی واژن تبدیل شوند. سطح هورمون AMH در کودکان مونث پایین باقی میماند و در هنگام بلوغ فولیکول های درون تخمدان ها شروع به تولید میزان بیشتری از این هورمون می کنند. فولیکول ها کیسه های کوچک در تخمدان ها هستند که از تخمک های نابالغ نگهداری می کنند.
در زنان سالم و در سنین باروری، وجود سطوح بالاتر از AMH به معنای این است که تخمدان ها دارای میزان بیشتری تخمک هستند. با افزایش سن تعداد تخمک ها کاهش پیدا کرده و در نتیجه سطح AMH نیز کاهش می یابد. در دوران پساقاعدگی (موناپاز یا یائسگی) هیچ تخمکی باقی نمی ماند و میزان سطح AMH به صفر می رسد.
موارد در خواست تست هورمون آنتی مولرین (AMH)
معمولا تست AMH به همراه آزمایشات دیگر برای تشخیص درمان ناباروری زنان (عدم توانایی برای باردار شدن) درخواست می شود. این تست می تواند موارد زیر را بررسی نماید:
بررسی تعداد تخمک های باقی مانده در تخمدان های فرد:
به عنوان ذخایر تخمدان نام دارد. کاهش ذخایر تخمدان در اثر افزایش سن امری طبیعی است. انجام آزمایش AMH اندازه ذخایر تخمدان را مشخص می کند ولی سلامت تخمک ها و احتمال توانایی فرد برای بارداری را معلوم نمی کند.
پیش بینی میزان نتیجه گیری فرد از درمان دارویی ناباروری:
به طور معمول، تخمدان های هر فرد در هر ماه یک تخمک را برای لقاح فراهم می کند. در صورت استفاده از روش IVF (لقاح آزمایشگاهی) برای باردار شدن، پزشک مصرف داروهای باروری را تجویز میکند تا تخمدان های فرد به طور همزمان تعداد زیادی تخمک را فراهم کنند. تخمک ها برداشته می شوند، با اسپرم مخلوط میشوند تا چند جنین در فضای خارج از رحم ایجاد شود. این جنین ها سپس منجمد میشوند و یا برای آغاز بارداری در رحم فرد قرار می گیرد.
اندازه گیری سطح AMH به پزشک کمک می کند تا حد مورد نیاز از داروی ناباروری را برای کسب بهترین نتیجه تشخیص دهند.
تست AMH می تواند برای موارد زیر نیز استفاده شود:
اطلاع از نزدیک شده به زمان مونوپاز (قاعدگی) و یا آغاز دوران آن. همزمان با شروع دوران پساقاعدگی یا مونوپاز، تعداد تخمک های فرد کاهش پیدا کرده و سطح هورمون AMH نیز کاهش پیدا می کند. سطح این هورمون می تواند برای بررسی مونوپاز پیش از موعد (قبل 40 سال) و مونوپاز زودرس (پیش از 45 سال) استفاده شود. اما سنجش این هورمون قادر به پیش بینی زمان دقیق این موضوع نیست. میانگین سنی مونوپاز 52 سال می باشد.
کمک به تشخیص و نظارت بر مشکلات تخمدان که موجب بالا رفتن سطح AMH می شود. مثل:
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، اختلالی هورمونی که موجب ناباروری می شود.
- انواع مشخصی از سرطان
در کودکان، تست AMH می تواند به علت موارد زیر درخواست شود:
بررسی سلامت بیضه ها در پسران یا کودکانی که بیضه های نزول نکرده دارند. در این حالت بیضه های فرد از جایگاه رشد خود در زمان پیش از تولد به سمت محل مناسب در جایگاه کیسه حرکت نمی کند. بیضه های سالم در پسر بچه ها تولید AMH می کند. بنابراین سطح طبیعی این هورمون به معنای سلامت بیضه ها است ولی فقط به سمت کیسه بیضه نیفتادند. میزان کم یا صفر هورمون AMH یکی از نشانه هایی است نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نوزادانی که با اندام تناسلی نامشخص از نظر جنسیت متولد می شوند. به این شرایط، دستگاه تناسلی مبهم یا دوجنسیتی می گویند. انواع مختلفی از اندام تناسلی غیرطبیعی وجود دارد که علل مختلفی دارند. به عنوان مثال، مشکلات مربوط به AMH و سایر هورمون ها در یک نوزاد پسر ممکن است منجر به رشد اندام تناسلی داخلی زنانه و یا اندام تناسلی خارجی شود که ظاهر نرمال ندارند.
تست AMH برای چک کردن اندام و غدد داخلی بدن معمولا به همراه سایر آزمایشات مانند آزمایش کروموزوم ها، سایر تست های هورمونی و سونوگرافی درخواست می شود.
مطالب مشابه:
تست BCR-ABL
تست عرق برای فیبروز کیستیک
عوارض تست پاپ اسمیر
تست کورتیزول
آزمایش هورمون تستوسترون
منبع: medlineplus