میکروبیوم نوزاد
تا به حال، این خبر را شنیده اید که میلیون ها باکتری که در روده و سایر نواحی بدن شما زندگی می کنند می توانند تأثیر مهمی بر سلامت کلی شما داشته باشند؟ تحقیقات جدید نشان می دهد که همین امر در مورد نوزادان نیز صادق است. میکروبیوم برای جنبه های مختلف سلامت، از سلامت روده گرفته تا سلامت روان و سلامت ایمنی مهم است. دو ماه اول زندگی یک برهه بسیار حیاتی برای توسعه آن است.
میکروبیوم فرد می تواند در مراحل مختلف زندگی به شیوه های بزرگی تغییر کند. بزرگترین تغییرات زمانی رخ می دهد که فرد تغییر عمده ای در رژیم غذایی داشته باشد. اما نوجوانی، بارداری و سن نیز می تواند میکروبیوم را تغییر دهد. همچنین سوءتغذیه، بیماری و استفاده از داروهای آنتی بیوتیک بر میکروبیوم تاثیرگذار خواهد بود.
مطالعات اخیر نشان می دهد نوزادانی که رشد میکروبیوم آنها از طریق زایمان سزارین، استفاده زودهنگام آنتی بیوتیک، محدود شدن شیردهی یا سایر عوامل مختل می شود، در معرض خطر بیشتری برای بیماری های متعددی از جمله آسم و آلرژی، عفونت های تنفسی، بیماری روده تحریک پذیر (IBS)، دیابت نوع 1 و چاقی است. اما همچنین تحقیقات نشان دادند که بدون تصور چگونگی تولد نوزاد، والدین می توانند اقداماتی را برای شروع خوب اکوسیستم باکتریایی کودک انجام دهند.
تولد و میکروبیوم
به هنگام تولد برخلاف رحم، کانال تولد مملو از باکتری است. نوزادان تازه متولد اولین میکروبیوم خود را در هنگام تولد از مادر دریافت می کنند. در طول این سفر، یک نوزاد تازه متولد کاملاً با باکتری پوشیده می شود و میکروبیومی کاملاً جدید به او می دهد.
زمانی که افراد به سن بلوغ می رسند، بین 500 تا 1000 گونه از باکتری های روده را میزبانی می کنند. این باکتری ها بسیار مفید هستند و برای مبارزه با میکروب های عامل عفونت، هضم غذا و متابولیسم مواد مغذی، و تعامل با سیستم عصبی مرکزی برای تأثیرگذاری بر خلق و خو عمل می کنند. پایه و اساس این مجموعه باکتری ها در 3 سالگی ایجاد میشود و آنچه در سه ماه اول زندگی اتفاق می افتد بسیار مهم است.
تولد واژینال
تولد واژینال (زایمان به صورت طبیعی)، در صورت امکان، نشان دهنده مرحله مهمی است و نوزاد را در معرض طیف متنوعی از باکتری های مادر در حین عبور از کانال زایمان قرار می دهد.
به طوری که در یک مطالعه اخیر، محققان نمونه های مدفوع 120 نوزاد را 10 بار در طول سال اول زندگی خود مورد بررسی قرار دادند و دریافتند آنهایی که از طریق واژینال و طی زایمان طبیعی متولد شدند دارای باکتری های مفیدتر و باکتری های مضر کمتری بودند. مطالعه دیگری که اخیرا روی بیش از 6000 نوزاد متولد شده در نیویورک انجام شد، نشان داد که احتمال ابتلا به آلرژی غذایی یا آسم در آنهایی که از طریق سزارین به دنیا آمدند تا سن 3 سالگی دو برابر بیشتر است. در نهایت شواهد حاصل از این و سایر مطالعات نشان می دهد که باکتری هایی که مادر در حین زایمان واژینال به نوزادش منتقل می کند ممکن است از کودک در برابر ابتلا به آسم و آلرژی غذایی محافظت کند.
در این میان، در مواردی که انجام زایمان سزارین اجتناب ناپذیر است، تماس پوست به پوست زیاد بین مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد می تواند به تلقیح باکتری های مفید مادر به نوزاد کمک کند.
اولین غذاها بر اولین میکروب ها تأثیر می گذارند
بدون تصور این که نوزاد چگونه به دنیا می آید، اولین رژیم غذایی او زمینه را برای میکروبیوم فراهم می کند. شیردهی مهم ترین راه برای حمایت از میکروبیوم کودک است. شیر پستانداران که طی میلیون ها سال تکامل ایجاد و کامل شدند، حاوی مواد مغذی دقیقی است که کودک به آن نیاز دارد. همچنین باکتری های مناسب را نیز در بر میگیرد و شیر مادر فقط کودک را تغذیه نمی کند بلکه میکروبیوم کودک را نیز تغذیه می کند. این باکتری ها و سایر باکتری هایی که از شیر مادر تغذیه می کنند، سیستم ایمنی و دستگاه گوارش کودک را تحریک کرده، به جلوگیری از عفونت کمک می کنند و حتی بر رشد مغز تأثیر می گذارند.
به صورت کلی نوزادان اساساً بدون میکروبیوم و با سیستم ایمنی بسیار نابالغ به دنیا می آیند و این دو با هم رشد می کنند. میکروبیوم اولیه سیستم ایمنی بدن را آموزش می دهد تا به میکروب های بالقوه خطرناک حمله کند. اما میکروب های خوش خیم را به حال خود رها کند. زمانی که میکروب ها از بین رفته باشند و سیستم ایمنی بدن به درستی رشد نکند، خطر ابتلا به مشکلات بیشتر می شود.
به دلیل اهمیت این موضوع توصیه میشود تا حد امکان نوزاد به مدت شش ماه تنها شیردهی شود. سپس به همراه غذای کمکی، شیردهی ادامه یابد.
شیر مادر
شیر مادر علاوه بر انتقال میکروب های مفید از مادر به نوزاد، حاوی ترکیباتی به نام الیگوساکاریدهای شیر انسان (HMOs) است. این به عنوان غذا برای باکتری های مفید کلیدی، از جمله بیفیدوباکتریوم و باکتریویدها عمل میکند. مطالعه اخیر روی 323 نوزاد نشان داد که آنهایی که به طور انحصاری با شیرمادر تغذیه می شوند، در 6 ماهگی میکروبیوم سالم تر و متنوع تری نسبت به آنهایی که با شیر خشک تغذیه می شوند، دارند.
همچنین توصیه می شود که مادران مصرف آنتی بیوتیک ها را در دوران بارداری و شیردهی به حداقل برسانند. (زیرا که می توانند باکتری های خوب و بد را از بین ببرند) و به همان اندازه در مصرف آنتی بیوتیک برای نوزادانشان محتاط باشند.
علاوه بر آن، برای مصرف غذاهای جامد پیش از 6 ماهگی هشدار میدهند. زیرا می توانند میکروبیوم روده را قبل از فراهم شدن تغییر دهند و خطر مشکلات معده را افزایش دهند.
چگونه می توان میکروبیوم نوزاد را تقویت کرد؟
- در دوران بارداری و شیردهی، غذاهای غنی از فیبر مصرف کنید.
- پیش از زایمان، اقداماتی را برای کاهش احتمال سزارین انجام دهید.
- در اولین حمام نوزاد مدتی صبر کنید.
- استفاده از پروبیوتیک ها
- از خوراندن آنتی بیوتیک های غیر ضروری به کودک خود خودداری کنید.
مطالب مشابه: