آشالازی
این بیماری یک اختلال نادر است که باعث میشود غذا و مایعات از لوله بلع که دهان و معده (مری) را به معده وصل میکند، دشوار شود. آشالازی زمانی رخ می دهد که اعصاب مری آسیب ببیند. در نتیجه، مری به مرور زمان فلج و گشاد می شود و در نهایت توانایی فشار دادن غذا به معده را از دست می دهد. سپس غذا در مری جمع میشود، گاهی تخمیر میشود و به داخل دهان باز میگردد که طعم تلخی دارد. برخی افراد این را با بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) اشتباه می گیرند. با این حال، در آشالازی غذا از مری می آید، در حالی که در GERD مواد از معده می آید.
هیچ درمانی برای آشالازی وجود ندارد. هنگامی که مری فلج می شود، عضله نمی تواند دوباره به درستی کار کند. اما علائم معمولاً با آندوسکوپی، درمان کم تهاجمی یا جراحی قابل کنترل هستند.
چه کسانی به آشالازی مبتلا می شوند؟
آشالازی یک بیماری نسبتاً نادر است. طبق تحقیقات سال 2021 منبع مورد اعتماد:
در ایالات متحده، هر سال از هر 100000 نفر، 1 نفر به این بیماری مبتلا می شوند
در سایر نقاط جهان، سالانه بین 0.1 تا 1 از هر 100000 نفر به این بیماری مبتلا می شوند.
به نظر میرسد که این وضعیت تقریباً با نرخ یکسانی بر افراد از هر جنسیت تأثیر میگذارد. در کودکان کمتر شایع است: کمتر از 5 درصد موارد منبع مورد اعتماد آشالازی در کودکان زیر 16 سال شناسایی می شود.
در حالی که بزرگسالان در هر سنی ممکن است به آشالازی مبتلا شوند، اغلب بعد از 30 سالگی و قبل از 60 سالگی ایجاد می شود.
آیا آشالازی یک وضعیت جدی است؟
بدون درمان، آشالازی می تواند عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند، از جمله:
- مگاازوفاگوس: این به بزرگ شدن و ضعیف شدن مری اشاره دارد.
- ازوفاژیت: این به تحریک و التهاب در مری شما اشاره دارد.
- سوراخ شدن مری یا پارگی مری یا پرفوراسیون مری
- پنومونی آسپیراسیون: این زمانی اتفاق می افتد که ذرات غذا و مایع محبوس در مری وارد ریه شما شوند.
- آشالازی همچنین می تواند شانس ابتلا به سرطان مری را افزایش دهد.
هیچ درمانی برای آشالازی وجود ندارد. بنابراین حتی با درمان، علائم شما ممکن است به طور کامل از بین نرود. ممکن است نیاز به انجام چندین روش و ایجاد تغییرات دائمی در شیوه زندگی داشته باشید، از جمله:
مصرف وعده های غذایی کوچکتر
پرهیز از هر گونه غذایی که باعث سوزش سر دل می شود
اگر سیگار می کشید، سیگار را ترک کنید
علائم آشالازی
نشانه های آشالازی عموماً به تدریج ظاهر می شوند و با گذشت زمان بدتر می شوند. علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ناتوانی در بلع (دیسفاژی)، که ممکن است احساس کنید غذا یا نوشیدنی در گلوی شما گیر کرده است.
- برگشت غذا یا بزاق
- سوزش سردل
- آروغ زدن
- درد قفسه سینه که می آید و می رود
- سرفه در شب
- پنومونی (از آسپیراسیون غذا به ریه ها)
- کاهش وزن
- استفراغ
افراد مبتلا به آشالازی معمولاً دچار دیسفاژی یا مشکل در بلع می شوند و احساس می کنند که غذا در مری آنها گیر کرده است. دیسفاژی می تواند باعث سرفه شود و خطر استنشاق و خفگی غذا را افزایش دهد.
سایر علائم احتمالی عبارتند از:
درد یا ناراحتی در قفسه سینه
کاهش وزن غیر قابل توضیح
سوزش سردل
درد یا ناراحتی شدید بعد از غذا
خشکی دهان
خشکی چشم
همچنین ممکن است دچار رگورژیتاسیون شوید. این علائم می تواند با سایر بیماری های گوارشی مانند رفلکس اسید نیز رخ دهد. در واقع، گاهی اوقات افراد مبتلا به آشالازی ابتدا تشخیص نادرست بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) دریافت می کنند.
علل آشالازی
کارشناسان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث آشالازی می شود، اگرچه بسیاری معتقدند که توسط ترکیبی از عوامل ایجاد می شود، از جمله:
- ژنتیک یا سابقه خانوادگی
- یک وضعیت خود ایمنی، که در آن سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به سلول های سالم بدن شما حمله می کند. تخریب اعصاب در مری شما اغلب به علائم پیشرفته آشالازی کمک می کند.
- آسیب به اعصاب مری یا اسفنکتر تحتانی مری (LES)
برخی منابع مورد اعتماد ذکر کردند که عفونت های ویروسی ممکن است باعث واکنش های خودایمنی شوند، به خصوص اگر خطر ژنتیکی بالاتری برای این بیماری داشته باشید.
بیماری شاگاس، یک عفونت انگلی نادر که بیشتر مردم مکزیک، آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد، با ایجاد آشالازی نیز مرتبط است.
تشخیص آشالازی
نادر بودن آشالازی می تواند تشخیص این بیماری را پیچیده کند، زیرا برخی از پزشکان ممکن است بلافاصله علائم را تشخیص ندهند.
یک پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی ممکن است مشکوک به آشالازی باشند اگر:
- در بلع جامدات و مایعات مشکل دارند و این مشکل با گذشت زمان بدتر می شود
- تجربه بازگشت غذا
- سوزش سر دل، درد قفسه سینه یا هر دو
آنها ممکن است از چند روش مختلف برای کمک به تشخیص بیماری استفاده کنند:
آندوسکوپی: در این روش، متخصص گوارش لولهای را با یک دوربین کوچک در انتهای مری وارد میکند تا نشانه های آشالازی را بررسی کند. این آزمایش تنها در مورد آشالازی به تشخیص منجر میشود. اما آندوسکوپی میتواند به رد سایر بیماری ها مانند سرطان معده یا مری کمک کند.
اشعه ایکس: عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه میتواند نشان دهد که آیا مری شما بزرگ شده است و غذا در داخل آن گیر کرده است یا خیر. یک پزشک نیز ممکن است بلع باریم را برای عکسبرداری با اشعه ایکس توصیه کند. مصرف باریم مایع قبل از اشعه ایکس این امکان را برای آنها فراهم می کند تا نحوه حرکت مایع را در مری شما ردیابی کنند.
ارزیابی حرکتی مری یا مانومتری مری: برای این آزمایش، یک متخصص گوارش لوله باریکی را از طریق بینی در مری شما می گذراند. این لوله فشار را در حین قورت دادن اندازه گیری می کند و نشان می دهد که ماهیچه های مری چگونه کار می کنند و آیا فشاری در اسفنکتر تحتانی مری یا LES ایجاد شده است یا خیر.
مطالب مشابه:
شایع ترین بیماری های گوارشی
افزایش شیوع بیماری های گوارشی
انواع بیماری های مقعدی
۵ مشکل اصلی گوارشی در مردان
درمان بیماری سلیاک
منبع: mayoclinic ، healthline