علت بوی عرق شبانه چیست؟
تعریق و بوی بدن ناشی از فعالیت و ورزش کاملا طبیعی است. بویی که به وجود می آید به دلیل باکتری هایی است که به طور بی ضرر در بدن همه زندگی می کنند. هنگامی که باکتری ها با عرق آزاد شده از غدد عرق مخلوط می شوند، می توانند بوی نامطبوعی ایجاد کنند.
اگر مرتباً عرق شبانه با بوی بد را تجربه می کنید، ممکن است ارزش بررسی را داشته باشد. مصرف الکل می تواند باعث تعریق شبانه شود. با این حال، شرایط پزشکی وجود دارد که می تواند باعث تعریق شبانه نیز شود. اگر فکر می کنید که ممکن است یک بیماری جدی داشته باشید که باعث تعریق شبانه شما می شود، باید از یک متخصص مشاوره پزشکی بگیرید.
شرایط پزشکی:
برخی از شرایط پزشکی که ممکن است باعث تعریق شبانه شوند عبارتند از:
یائسگی:
یائسگی باعث تغییرات هورمونی در زنان می شود. سطح هورمون می تواند میزان تعریق را تغییر دهد. سطوح پایین استروژن می تواند باعث گرگرفتگی و تعریق شبانه در اثر تغییر دمای بدن شود که میزان تعریق را افزایش می دهد. افزایش تعریق ممکن است باعث تغییر در بو شود. شایع ترین نواحی روی بدن که تعریق زیاد دارد، زیر بغل می باشد. به دلیل تغییر در هورمون ها و بو، زنانی که از دئودورانت یا ضد تعریق خاصی استفاده می کنند، ممکن است ناگهان به دنبال جایگزینی باشند.
اضطراب:
عرق اضطرابی معمولاً از عرق آزاد شده از غدد آپوکرین ناشی می شود که توسط استرس ایجاد می شود. غدد آپوکرین در نزدیکی فولیکول های موی زیر بغل، کشاله ران و پوست سر قرار دارند. این غدد نوع متفاوت و شیری عرق را ترشح می کنند. در ابتدا بویی ندارد، اما به سرعت سایر عرق ها از پوست تبخیر نمی شود. بنابراین وقتی با باکتری های روی پوست مخلوط می شود، می تواند بوی تندتری نسبت به حالت عادی ایجاد کند.
دیابت:
دیابت ممکن است باعث افزایش تعریق و تغییر در بوی عرق شود. افراد مبتلا به دیابت نیز به دلیل مصرف داروها در معرض خطر ابتلا به هیپوگلیسمی (قند خون پایین) هستند و تعریق می تواند نشانه ای از پایین بودن قند خون باشد. علاوه بر این، قند خون بالا و چاقی می تواند باعث تعریق شود، از طریق تغییرات در سیستم غدد درون ریز که با این شرایط رخ می دهد.
پرکاری تیروئید:
پرکاری تیروئید فعالیت بیش از حد غده تیروئید است که در گردن قرار دارد. این وضعیت مربوط به بیماری گریوز است، که یک اختلال ناشی از یک بیماری خودایمنی است (زمانی که سیستم ایمنی به اشتباه به بدن حمله می کند). این منجر به تولید بیش از حد هورمون های تیروئید می شود و می تواند باعث تعریق شود. بیماری گریوز در بین زنان و در افراد زیر 40 سال شایع تر است. پرکاری تیروئید علائم دیگری مانند: کاهش وزن ناخواسته، لرزش دست ها و انگشتان، حرکات مکرر روده و بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر) دارد.
هایپرهیدروزیس:
هایپرهیدروزیس تعریق بیش از حد است که همیشه به دلیل گرمای هوا یا ورزش ایجاد نمی شود. ممکن است اولیه (ناشی از بی نظمی و تولید بیش از حد عرق از غدد عرق) یا ثانویه (مرتبط با یکی دیگر از علل افزایش عرق، مانند چاقی) باشد. هایپرهیدروزیس اولیه تمایل دارد بر یک نقطه موضعی در بدن مانند: دست ها و زیر بغل تأثیر بگذارد، در حالی که هایپرهیدروزیس ثانویه تمایل دارد باعث تعریق عمومی شود. هنگامی که این شرایط شناسایی شوند، گزینه های درمانی وجود دارد.
رژیم غذایی می تواند بر بوی عرق نیز تأثیر بگذارد. افزایش غذاهای تند، گوشت قرمز، سیر، پیاز و نوشیدنی های کافئین دار از دلایل رایج تغییر در بوی بدن هستند.
سایر شرایط پزشکی عبارتند از:
- تب به دلیل ویروس یا بیماری
- بسیاری از داروهای مختلف از جمله داروهای ضد افسردگی، کورتیکواستروئیدها و داروهای فشار خون.
- هورمون درمانی
- مصرف مواد
- سرطان
- وضعیت بارداری یا پس از زایمان
تشخیص بوی تعریق شبانه:
برای تشخیص مشکل تعریق و بوی بدن، پزشک از فرد در مورد سابقه پزشکی او می پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. پزشک ممکن است خون یا ادرار را برای آزمایش به بیرون بفرستد. آزمایش ها میتوانند نشان دهند که آیا مشکل ناشی از یک وضعیت پزشکی یا چیزهای دیگری مانند: رژیم غذایی یا داروهای تجویزی است.
درمان بوی عرق شبانه:
ضد تعریق ها و دئودورانت های بدون نسخه ممکن است به کاهش بوی عرق ناشی از تعریق شبانه یا تعریق بیش از حد کمک کنند. همچنین می توان صابون های ضد باکتری را امتحان کرد تا بوی بد را کاهش داد. پزشک همچنین ممکن است یک محصول با نسخه را تجویز کند. داروهای ضد تعریق تجویزی به تعریق بیش از حد کمک می کنند، اما راه حل های قوی هستند که می توانند عوارض جانبی مانند: قرمزی، تورم و خارش پوست در برخی افراد ایجاد کنند.
سایر درمان ها ممکن است شامل مراجعه به متخصص پوست برای گزینه های درمانی اضافی باشد.
بهترین درمان برای جلوگیری از تعریق شبانه ناشی از مصرف الکل، عدم مصرف الکل است. اگر الکل مصرف می کنید، تعداد نوشیدنی های خود را کم نگه دارید. با نوشیدن آب فراوان در طول روز هیدراته بمانید.
اگر تعریق شبانه بوی مخمر می دهد؟
اگر بوی مخمر به مشام برسد، بایستی در نظر داشت که عفونت قارچی وجود دارد. همچنین ممکن است دیابت نیز وجود داشته باشد زیرا دیابت شانس ابتلا به عفونت های قارچی را افزایش می دهد.
رفع بوی عرق شبانه:
راه های مختلفی برای کمک به تعریق شبانه وجود دارد. یکی حمام کردن منظم است. دیگری استفاده از دئودورانت یا ضد تعریق است. در آخر در صورت تعرق زیاد توصیه می شود لباس ها سریعتر عوض شود.
تعریق شبانه ناشی از مصرف الکل:
تعریق شبانه ناشی از نوشیدن الکل رایج است. آنها توسط الکل ایجاد می شوند که بر سیستم عصبی پس از تجزیه شدن توسط آنزیم های موجود در کبد تأثیر می گذارد. الکل در ابتدا رگ های خونی را بیشتر از حد معمول باز می کند (اتساع عروق).
با این حال، سطوح بالاتر الکل در بدن می تواند باعث سفت شدن رگ های خونی (انقباض عروق) شود که می تواند فشار خون و ضربان قلب را افزایش دهد. این واکنش باعث می شود خون به پوست نزدیکتر شود و دمای بدن افزایش یابد و این می تواند منجر به تعریق بیش از حد شود که گاهی اوقات هایپرهیدروزیس نامیده می شود. الکل همچنین ادرار را افزایش می دهد که باعث از دست دادن آب بدن همراه با تعریق می شود و می تواند منجر به کم آبی بدن شود.
علائم رایج تعریق شبانه:
- افزایش ضربان قلب
- پوست لطیف
- پوست عرق کرده
- صورت یا پوست برافروخته
- تشنگی
- کم آبی بدن
- مشکل در خوابیدن
- سردرد
علل دیگر تعریق شبانه:
ترک الکل یا اعتیاد به الکل نیز ممکن است منجر به تعریق شبانه شود. افرادی که به طور منظم و بیش از حد الکل می نوشند، اما پس از آن پرهیز می کنند، اغلب علائم ترک الکل و تعریق شبانه را تجربه می کنند. درمان اغلب “سم زدایی الکل” نامیده می شود.
دلیریوم ترمنس که به آن روانآشفتگی الکلی یا جنون الکلی هم گفته شده، حالتی از شروع دلیریوم است که معمولاً با ترک کردن الکل پدید میآید، یک نوع جدی ترک الکل است که می تواند 2 تا 5 روز پس از آخرین نوشیدنی رخ دهد. همچنین می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی شود و ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود داشته باشد.
عدم تحمل الکل یا حساسیت به الکل:
تعریق شبانه در افرادی که به الکل حساسیت دارند نیز ممکن است رخ دهد. علائم عبارتند از:
قرمزی صورت، بدتر شدن آسم از قبل موجود، آبریزش یا گرفتگی بینی، فشار خون پایین، حالت تهوع، استفراغ و اسهال.
مدت زمان تعریق شبانه ناشی از مصرف الکل:
مدت زمان مشخصی برای ماندگاری تعریق شبانه وجود ندارد. همه چیز به بدن فرد و نحوه واکنش آن به الکل بستگی دارد. تعریق شبانه ناشی از ترک می تواند از هشت تا 72 ساعت پس از آخرین نوشیدنی شروع شود و تا چند روز پس از آن ادامه یابد.
تاثیر الکل بر تعریق شبانه:
الکل می تواند علت تعریق شبانه باشد چراکه بر سیستم عصبی فرد تأثیر می گذارد و باعث نوسان فشار خون، ضربان قلب و دمای بدن می شود.
چه زمانی باید نگران تعریق شبانه بود؟
تعریق شبانه گهگاهی معمولاً جای نگرانی ندارد، اما اگر به طور مکرر وجود داشته باشد، باید با پزشک مشورت کرد. اگر علائم دیگری همراه با تعریق شبانه مانند لرز، درد، تب یا کاهش وزن ناگهانی وجود داشته باشد، لازم است به پزشک مراجعه کرد چرا که ممکن است نیاز به بررسی بیشتر باشد.
تاثیر داروهای ضد افسردگی بر تعریق شبانه:
22 درصد از افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند تعریق شبانه را به عنوان یک عارضه جانبی گزارش می کنند. توصیه می شود با پزشک در مورد درمان های احتمالی عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای ضد افسردگی صحبت کرد.
مطالب مشابه:
آزمایش هموگرام
سرگیجه
علائم اولیه ناباروری در زنان
فشار خون پایین
منبع: babylonhealth
1 دیدگاه