درد عصبی (نورالژی)
درد عصبی که نورالژی یا درد نوروپاتیک نیز نامیده می شود، زمانی رخ می دهد که یک وضعیت سلامتی بر اعصابی که احساسات را به مغز منتقل می کنند، تأثیر بگذارد. نورالژی می تواند متفاوت از سایر انواع درد باشد.
آسیب به بافتهای بدن مانند ماهیچه ها، تاندون ها، رباطها یا کپسول های اطراف مفاصل، باعث ایجاد درد میشود. گیرنده های عصبی مجاور بافت آسیب دیده، به نام گیرنده های درد، سیگنال درد را به مغز منتقل می کنند. این نوع درد تمایل به احساس سوزش، درد، کسل کننده یا ضربان دارد.
درد عصبی می تواند بر هر عصب بدن تأثیر بگذارد. اما معمولاً برخی از اعصاب را بیشتر از دیگران تحت تأثیر قرار می دهد.
برخی از نمونه ها عبارتند از:
- درد پس از تبخال: ممکن است پس از ابتلا به زونا (هرپس زوستر) اتفاق بیفتد و همان ناحیه را تحت تاثیر قرار دهد.
- درد عصب سه قلو: که باعث درد در فک یا گونه می شود.
- درد پس سری (نوعی سردرد نادر): باعث ایجاد درد در پایه جمجمه می شود و می تواند به پشت سر گسترش یابد.
- درد پودندال (عصب زهاری): باعث ایجاد درد در “ناحیه زین” بین پاهای فرد می شود.
“درد الکتریکی”:
اگر فرد احساسی بیشتر شبیه سوزش، ضربه زدن یا تیراندازی و به خصوص اگر بی حسی یا سوزن سوزن شدن را احساس کند، احتمالاً درد نوروپاتیک است. که بدان معنی است که آسیب یا تحریک مستقیم به یک عصب وجود دارد.
درد عصبی می تواند به دلایل مختلفی از جمله: دیابت، عفونت ها (مانند زونا)، ام اس، اثرات شیمی درمانی یا ضربه ایجاد شود. وقتی صحبت از مسائل ارتوپدی به میان می آید، درد عصبی اغلب ناشی از وارد کردن فشار به عصب توسط استخوان ها، رباط ها و سایر ساختارهای مجاور است.
به عنوان مثال، فتق دیسک در ستون فقرات یا باریک شدن کانال نخاعی (تنگی) می تواند عصب را هنگام خروج از کانال نخاع تحت فشار قرار دهد که می تواند باعث درد در طول مسیر عصب شود. هنگامی که اعصابی که از قسمت تحتانی ستون فقرات منشا می گیرند تحت تأثیر قرار می گیرند، علائم ممکن است در باسن یا پایین پا احساس شود. اگر عصب فشرده شده در قسمت فوقانی ستون فقرات باشد، درد و سایر علائم می تواند به بازو منتشر شود. همچنین ممکن است بی حسی یا سوزن سوزن شدن رخ دهد زیرا مغز سیگنال ثابتی را به دلیل فشرده سازی دریافت نمی کند.
یکی دیگر از علل شایع درد عصبی، سندرم تونل کارپال است. یک عصب و چندین تاندون از طریق یک گذرگاه در مچ دست (تونل کارپال) به دست میروند. التهاب در تونل می تواند به عصب فشار وارد کند و باعث بی حسی و گزگز در انگشت شست و انگشتان شود.
علائم درد عصبی (نورالژی):
درد عصبی اغلب شبیه تیراندازی یا سوزش است. گاهی اوقات ممکن است فرد به اندازه شوک الکتریکی احساس تیز و ناگهانی داشته باشد، به لمس یا سرما بسیار حساس باشد. همچنین ممکن است در نتیجه لمسی که معمولاً دردناک نیست، درد را تجربه کند. درد عصبی اغلب در شب بدتر می شود. می تواند خفیف یا شدید باشد.
همچنین درد عصبی ممکن است در بخش های مهم زندگی فرد مانند: خواب، رابطه جنسی، کار و ورزش تداخل ایجاد کند. بسیاری از افراد مبتلا به درد عصبی عصبانی و ناامید می شوند و ممکن است دچار اضطراب و افسردگی شوند.
علت درد عصبی:
درد عصبی معمولاً در اثر آسیب یا بیماری ایجاد میشود که بر سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) یا اعصابی که به عضلات و اندامها میرسند، تأثیر میگذارد.
علل شایع عبارتند از:
- آسیب به مغز، ستون فقرات یا اعصاب
- خون رسانی ضعیف به اعصاب
- مصرف زیاد الکل
- درد خیالی پس از قطع عضو
- کمبود ویتامین B12 یا تیامین (ویتامین B1).
بیماری هایی که می توانند باعث درد عصبی شوند عبارتند از:
- عفونت هایی مانند: زونا و HIV/AIDS
- MS
- دیابت
- سکته
- سرطان و درمان آن با پرتودرمانی، جراحی یا شیمی درمانی
- اعصاب به دام افتاده، مانند سندرم تونل کارپال
سایر شرایط مرتبط با درد عصبی شامل موارد زیر است:
سیاتیک: فشار بر روی اعصاب کمر که باعث درد در پایین ساق پا می شود و با احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی یا ضعف در ساق پا همراه است.
فیبرومیالژیا: یک سندرم درد مزمن همراه با سوزش یا درد در قسمت های مختلف بدن است. علت آن ناشناخته است، اما می تواند با پریشانی عاطفی و خواب ضعیف ایجاد شود. ممکن است عوامل ژنتیکی نیز وجود داشته باشد.
نوروپاتی محیطی: زمانی اتفاق می افتد که اعصاب محیطی (اعصابی که مغز و نخاع را به بقیه بدن متصل می کنند) آسیب می بینند. ناشی از دیابت، بیماری های خود ایمنی و سایر شرایط است.
تشخیص درد عصبی (نورالژی):
پزشک در مورد علائم می پرسد و فرد را معاینه می کند. در معاینه، آنها با بررسی قدرت عضلانی، رفلکس ها و حساسیت به لمس، اعصاب را بررسی می کنند.
پزشک همچنین ممکن است برای فرد آزمایش هایی از جمله:
- آزمایش خون برای بررسی سلامت عمومی و بررسی شرایط زمینه ای
- مطالعات هدایت عصبی، که اندازه گیری سرعت انتقال سیگنال های الکتریکی توسط اعصاب را اندازه گیری می کند.
- سی تی اسکن یا MRI برای پیدا کردن علت درد، تجویز کند.
درمان درد عصبی (نورالژی):
درمان درد عصبی ممکن است دشوار باشد، درمان علت زمینه ای، در صورت وجود، اولین قدم است. تسکین درد و سایر داروها میتوانند کمک کنند. همچنین درمانهای غیردارویی مانند: ورزش، طب سوزنی و تکنیکهای آرامسازی می توانند تاثیرگذار باشند.
پزشک همچنین هرگونه بیماری زمینه ای مانند دیابت و کمبود ویتامین B12 را درمان یا مدیریت می کند.
داروهای درد عصبی (نورالژی):
درد عصبی با انواع دیگر درد متفاوت است، بنابراین داروهای مسکن ساده بدون نسخه (مانند: استامینوفن (پاراستامول)) و داروهای مورد استفاده برای دردهای التهابی (مانند: ایبوپروفن) اثر محدودی دارند.
داروهایی وجود دارد که پزشک می تواند برای درد عصبی تجویز کند مانند: گاباپنتین یا پره گابالین که مصرف این داروها بهتر است با دوز کم شروع و فقط در صورت نیاز دوز را به آرامی افزایش داد.
گاهی اوقات از داروهای ضد درد قویتر مانند: اپیوئیدها استفاده میشود، که این داروها میتوانند در طولانی مدت عوارض جانبی چالش برانگیزی داشته باشند و مضر و اعتیادآور باشند.
بنا به اظهارات پزشکان، عارضه های ارتوپدی زیادی وجود دارد که بین درد ناشی از مشکلات تاندون ها، ماهیچه ها، مفاصل و اعصاب همپوشانی دارند و به یک پزشک بسیار دقیق نیاز است تا یک معاینه فیزیکی خوب برای کشف علت انجام دهد و تشخیص را بر اساس زمان تجربه درد بیمار، محل درد و احساس درد انجام دهد.
دردهای مربوط به مفاصل، مانند: آرتریت، هنگام رفتن از حالت نشسته به ایستادن بیشتر شبیه سفتی است. درد تاندون، وقتی به ناحیه آسیب دیده فشار وارد می شود، احساس درد ایجاد می شود. دکتر کینگ می گوید: درد عصبی بیشتر یک درد سوزان و آتشین است و تمایل به آمدن و رفتن دارد و معمولاً با استفاده بیشتر و بیشتر بدتر می شود و می تواند با بی حسی همراه باشد.
در نهایت، دریافت درمان مناسب به تشخیص درست بستگی دارد. برای بسیاری از بیماری های استخوانی و مفصلی، ابتدا درمان غیردارویی امتحان می شود. گاهی اوقات نیاز به داروهای ضد درد است. با این حال، درد نوروپاتیک به داروهایی که معمولاً برای درد استفاده میشوند، مانند: داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، پاسخ نمیدهد.
مطالب مشابه:
مولتیپل اسکلروزیس (MS)
اسکیزوفرنی
اینترفرون ها، خودایمنی و آرتریت روماتوئید
فلج بل چیست؟
ترومبوسیتوپنی ایمنی
منابع: healthdirect ، health.clevelandclinic