کارسینوم پاپیلاری تیروئید
ضربان قلب، فشار خون، متابولیسم و رشد فرد تحت تاثیر هورمون های مختلفی است که توسط غده تیروئید ترشح می شود. هنگامی که غده تیروئید به دلایل مختلف به طور موثر عمل نمی کند، باعث خرابی در بدن می شود. یکی از دلایل عملکرد ناکارآمد غده تیروئید می تواند کارسینوم پاپیلاری تیروئید باشد.
این یکی از شایع ترین انواع سرطان، تیروئید است. کارسینوم پاپیلاری تیروئید سرطانی با رشد کند است. پزشکان می توانند با درمان و جراحی به موقع سرطان را با موفقیت درمان کنند.
کارسینوم پاپیلاری تیروئید:
توده های قابل توجه در گردن، ممکن است نشان دهنده مشکلات تیروئید باشد. اغلب این توده ها بی ضرر و خوش خیم هستند. با این حال، می تواند یک کارسینوم پاپیلاری تیروئید نیز باشد.
کارسینوم پاپیلاری تیروئید یکی از پنج سرطان تیروئید است که بزرگسالان بالای 45 سال را مبتلا میکند. سرطان در سلولهای فولیکولی تیروئید که مسئول تولید تیروگلوبولین، پروتئین است، ایجاد میشود. سرطان پاپیلاری تیروئید به طور معمول در یک لوب غده ایجاد می شود. وقتی سرطان پاپیلاری تیروئید زود مشخص شود، پزشکان درصد موفقیت بالایی در درمان سرطان دارند.
علائم کارسینوم پاپیلاری تیروئید:
کارسینوم پاپیلاری تیروئید باعث ایجاد گره های جامد یا پر از مایع در تیروئید می شود. معمولاً زمانی که پزشک در حال تشخیص یا آزمایش بیماری دیگری است، این به طور تصادفی مشخص می شود. کارسینوم پاپیلاری تیروئید بدون علائم است، به این معنی که هیچ علائمی در مراحل اولیه نشان نمی دهد. با این حال، با پیشرفت سرطان، ممکن است علائم زیر بروز پیدا کند:
- توده های قابل مشاهده که می توان آنها را نیز احساس کرد.
- مشکل در بلع و بلع دردناک
- گیر کردن غذا یا قرص در گلو
- گلودرد یا گرفتگی صدا دائمی که کاهش نمی یابد.
- التهاب غدد لنفاوی
- دشواری در تنفس، عمدتاً زمانی که دراز کشیدید.
- در موارد نادر، ممکن است درد گردن، فک و گوش را تجربه شود.
علل کارسینوم پاپیلاری تیروئید:
کارشناسان به تحقیق در مورد علت کارسینوم پاپیلاری تیروئید ادامه می دهند زیرا دلیل آن ناشناخته است. به طور معمول در بین زنان زیر 40 سال بیشتر از مردان شایع است. با این حال، بسیاری از کارشناسان عوامل خطر مختلفی را برای ایجاد کارسینوم پاپیلاری تیروئید یافتند، مانند موارد زیر:
- شرایط ژنتیکی: اگر شخص از برخی بیماریهای ژنتیکی نادر از جمله: پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP)، سندرم گاردنر و سندرم کاودن رنج میبرد، احتمال ابتلا به کارسینوم پاپیلاری تیروئید در او زیاد است. تنها 5 درصد موارد به شرایط ژنتیکی مرتبط است.
- پرتودرمانی: اگر در کودکی برای درمان نوع دیگری از بیماری یا سرطان تحت پرتودرمانی قرار گرفته باشد، احتمال ابتلا به کارسینوم پاپیلاری تیروئید نیز افزایش مییابد.
- جنسیت: این بیماری در بین زنان شایع تر از مردان است. کارشناسان از دلیل این امر بی اطلاع هستند.
مراحل مختلف کارسینوم پاپیلاری تیروئید:
هنگامی که پزشک برای فرد سرطان پاپیلاری تیروئید تشخیص دهد، مراحل، مرحله بندی درمان را آغاز می کند. مرحله بندی یک اصطلاح پزشکی است که توسط پزشکان برای طبقه بندی شدت بیماری و درمان احتمالی مورد نیاز استفاده می شود.
مرحله بندی سرطان پاپیلاری تیروئید در بیماران کمتر از 55 سال متفاوت است. پیش آگهی فوق العاده است. کارشناسان بر اساس اینکه آیا سرطان به سایر قسمت های بدن سرایت کرده است یا خیر، مراحل را به دو گروه طبقه بندی می کنند.
مرحله 1 (هر Tو N و M0):
تومور در هر اندازه است (هر T) و ممکن است به غدد لنفاوی نزدیک (هر N) متاستاز داده باشد یا نداده باشد. تومور به سایر اعضای بدن (MO) گسترش پیدا نکرده است. در اینجا، تومور 2 سانتی متر یا کمتر است.
مرحله 2 (هر Tو N و M1):
تومور هر اندازه است (هر T) و ممکن است به غدد لنفاوی نزدیک (هر N) متاستاز داده باشد یا نداده باشد. تومور به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا کرده است (M1). در اینجا، تومور بیش از 2 سانتی متر و کمتر از 4 سانتی متر نیست.
مراحل دیگری نیز وجود دارد:
مرحله 3: در این مرحله یکی از موارد زیر اعمال می شود:
T3و N0 و M0:
اندازه تومور بیش از 4 سانتی متر است و کمی خارج از تیروئید رشد کرده است (T3). با این حال، به سایر غدد لنفاوی نزدیک (N0) و یا به سایر اعضای بدن (M0) گسترش نیافته است.
T1 تا T3 و N1a و M0:
اندازه تومور می تواند در هر اندازه باشد و کمی خارج از غده تیروئید (T1 تا T3) ایجاد شده است. تومور همچنین به غدد لنفاوی نزدیک به غده تیروئید گسترش یافته است، اما به سایر غدد لنفاوی یا اعضای بدن (M0) گسترش یافته است.
مرحله A4: در این مرحله یکی از موارد زیر اعمال می شود:
T4a و هر N و M0:
اندازه تومور می تواند هر اندازه باشد. به بافت های مجاور گردن متاستاز داده است (T4a). ممکن است به غدد لنفاوی نزدیک (هر N) گسترش یافته باشد یا نه. با این حال، به سایر اعضای بدن سرایت نکرده است (M0).
T1 تا T3 و N1b و M0:
اندازه تومور می تواند هر اندازه باشد. در خارج از غده تیروئید متاستاز داده است (T1 تا T3). ممکن است به گرههای لنفاوی خاصی در گردن (گرههای گردنی)، غدد لنفاوی در قسمت بالایی قفسه سینه (گرههای میانی فوقانی)، یا پشت گلو (گرههای خلفی حلق) (N1b) گسترش یافته باشد. با این حال، به سایر اعضای بدن سرایت نکرده است (M0)
مرحله 4B (T4bو هر N و M0):
تومور می تواند هر اندازه ای داشته باشد. این متاستاز به سمت عروق خونی بزرگ نزدیک (T4b) متاستاز داده است. ممکن است به غدد لنفاوی مجاور (هر N) تبدیل شده باشد یا نباشد. با این حال، به سایر اعضای بدن گسترش نیافته است (M0).
مرحله 4C (هر T و هر N و M1):
تومور می تواند در هر اندازه ای باشد. در خارج از تیروئید متاستاز داده است (هر نوع T). ممکن است به غدد لنفاوی مجاور (هر N) تبدیل شده باشد یا نباشد. با این حال، به سایر اعضای بدن (M1) گسترش یافته است.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر علائم کارسینوم پاپیلاری تیروئید را تجربه می کنید، باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کرد.
انواع مختلف سرطان پاپیلاری تیروئید:
سرطان پاپیلاری تیروئید انواع مختلفی دارد. شایع ترین نوع فرعی فولیکولی است که به عنوان نوع مخلوط پاپیلاری- فولیکولی شناخته می شود. زیرگروه های دیگر غیر معمول هستند و با سرعت بیشتری رشد و گسترش می یابند. این زیرگروه ها شامل موارد زیر است:
- ستونی
- سلول بلند
- جزیره ای
- اسکلروز منتشر
تشخیص کارسینوم پاپیلاری تیروئید:
وجود توده در گلو می تواند نشانه ای از کارسینوم پاپیلاری تیروئید باشد. پزشک ممکن است در طی یک معاینه معمول توده ها را کشف کند یا به طور تصادفی آنها را هنگام تشخیص سایر بیماری ها پیدا کند.
آزمایشهای مختلفی که توسط پزشک انجام میشود به شرح زیر است:
- معاینه فیزیکی: ممکن است پزشک در مورد علائم سوال بپرسد و گردن را از نظر ناهنجاری بررسی کند.
- آزمایش خون: این آزمایش به پزشک کمک می کند تا سطح هورمون تیروئید را بررسی کند. با این حال، این آزمایشها سرطان تیروئید پاپیلاری را نشان نمیدهند، اما عملکرد تیروئید را نشان میدهند.
- سونوگرافی: این بررسی تصویر واضحی از تیروئید، شکل، اندازه و سایر ویژگی های آن ارائه می دهد. همچنین اطلاعات حیاتی را ارائه می دهد که به پزشک کمک می کند تصمیم بگیرد که آیا مشکلی وجود دارد یا خیر.
- بیوپسی سوزنی: پزشک یک سوزن نازک را وارد می کند تا نمونه ای از گره را بگیرد تا سرطانی بودن آن را بررسی کند. این روش در صورتی انجام می شود که تومور بزرگتر از یک سانتی متر باشد. شخص فقط یک سوزش را احساس خواهد کرد. اگر ندول دارای انباشته کلسیم، رگ های خونی متعدد، یا فاقد مرزهای واضح است، این موارد نشانه های قرمزی هستند، که پزشک باید مراقب آنها باشد.
- سایر آزمایشهای تصویربرداری: پزشک ممکن است آزمایشهای تصویربرداری دیگری مانند: توموگرافی کامپیوتری (CT اسکن) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را انجام دهد.
- مشاوره ژنتیکی: پزشک ممکن است مشاوره ژنتیکی را توصیه کند تا بررسی کند که آیا جهش ژنی در کارسینوم پاپیلاری تیروئید یا سایر تومورها نقش دارد یا خیر.
گزینه های درمانی برای کارسینوم پاپیلاری تیروئید:
اگر ندول ها کوچک باشند، پزشک ممکن است فقط معاینات منظم را برای نظارت بر رشد توصیه کند. در چنین مواردی ممکن است فرد نیازی به درمان نداشته باشد. با این حال، گزینه درمانی بر اساس اندازه سرطان، محل و شدت می باشد.
موارد زیر گزینه های مختلف درمانی هستند:
-
جراحی:
این رایج ترین گزینه درمانی است. وقتی پزشک برشی روی گردن ایجاد می کند تا تیروئید یا غدد لنفاوی آسیب دیده مجاور را به طور جزئی یا کامل از بین ببرد، آرام می گیرید. مراقبت های بعدی برای اطمینان از عدم بازگشت کارسینوم حیاتی است. برداشتن نسبی غده تیروئید با تیروئیدکتومی همی و برداشتن کامل تیروئیدکتومی است. اگر کل غده تیروئید خود را بردارید، تا پایان عمر به داروهای جایگزین هورمونی وابسته خواهید بود.
-
معاینه فیزیکی:
ممکن است پزشک در مورد علائم فرد بپرسد و گردن را از نظر ناهنجاری بررسی کند.
-
آزمایش خون:
این آزمایش به پزشک کمک می کند تا سطح هورمون تیروئید را بررسی کند. با این حال، این آزمایشها نشان نمیدهند که آیا سرطان تیروئید پاپیلاری دارید یا خیر، اما میتواند نشان دهد که آیا تیروئید شما به خوبی کار میکند یا خیر.
-
سونوگرافی:
این آزمایش تصویر واضحی از تیروئید، شکل، اندازه و سایر ویژگی های آن ارائه می دهد. همچنین اطلاعات حیاتی را ارائه می دهد که به پزشک کمک می کند تصمیم بگیرد که آیا مشکلی وجود دارد یا خیر.
-
بیوپسی سوزنی:
پزشک یک سوزن نازک را وارد می کند تا نمونه ای از گره را بگیرد تا سرطانی بودن آن را بررسی کند. این روش در صورتی انجام می شود که تومور بزرگتر از یک سانتی متر باشد. شما فقط یک سوزش را احساس خواهید کرد. اگر ندول دارای انباشته کلسیم، رگ های خونی متعدد، یا فاقد مرزهای واضح است، این موارد نشانه های قرمزی هستند که پزشک باید مراقب آنها باشد.
- سایر آزمایشهای تصویربرداری:
پزشک ممکن است آزمایشهای تصویربرداری دیگری مانند: توموگرافی کامپیوتری (CT اسکن) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را انجام دهد.
-
مشاوره ژنتیکی:
پزشک ممکن است مشاوره ژنتیکی را توصیه کند تا بررسی کند که آیا جهش ژنی در کارسینوم تیروئید پاپیلاری یا سایر تومورها نقش دارد یا خیر.
-
هورمون درمانی تیروئید:
اگر تیروئید تا حدی برداشته شود، برای اطمینان از سطح کافی هورمون تیروئید به داروهای جایگزین هورمونی نیاز است.
-
درمان هدفمند:
این دارو به دنبال ویژگیهای خاصی در سلولهای سرطانی، مانند: جهش ژنی و پروتئین است تا به سلولها بچسبد و از بین برود. همچنین ممکن است درمان هدفمند با درمان های دیگر مانند: شیمی درمانی برای نتایج بهتر ترکیب شود.
به طور کلی درمان به موقع بسیار مهم است و فرد باید برای جلوگیری از عود سرطان به معاینات بعدی ادامه دهد.
میزان بقای کارسینوم پاپیلاری تیروئید چقدر است؟
تقریباً 90 درصد بیماران بالغ 10 تا 20 سال پس از درمان زنده می مانند. بنابراین، میزان بقا بسیار عالی است.
عوارض جراحی تیروئید:
ممکن است فرد پس ازجراحی عوارض زیر را تجربه کند:
- عفونت
- برداشتن یا آسیب تصادفی به غدد پاراتیروئید که مسئول تنظیم سطح کلسیم خون هستند.
- آسیب به عصب حنجره، که در پشت غدد تیروئید وجود دارد، منجر به صدای خشن و ضعیف می شود.
مطالب مشابه:
افزایش شیوع بیماری های گوارشی
شایع ترین بیماری های گوارشی
بیماری های گوارشی
کارسینوم
اختلالات رایج گوارشی
منبع: healthlibrary.askapollo
1 دیدگاه