پولیپ غدد فاندیک
پولیپ غدد فاندیک که به اختصار FGP نامیده می شود، یک آسیب شناسی نسبتا شایع معده است. این بیماری با پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی و استفاده از مهارکننده پمپ پروتون همراه است.
اگرچه پولیپ ها رشد غیرطبیعی بافتی (دیسپلازی) در نظر گرفته می شوند، اما معمولاً در غشاهای مخاطی که اندام های داخلی بدن را پوشانده اند، یافت می شوند. به عنوان مثال، پزشکان تخمین می زنند که بین 15 تا 40 درصد از بزرگسالان ممکن است در جایی در امتداد پوشش روده بزرگ خود پولیپ داشته باشند. بیشتر اوقات، پولیپ ها توده های خوش خیمی هستند که نگران کننده نیستند. با این حال، به دلیل احتمال بدخیمی، برداشتن پولیپ ها در صورت کشف، عملی استاندارد است. یکی از انواعی که اغلب نادیده گرفته می شود، پولیپ غده فوندیک معده است، رشد غیر طبیعی که در بخش خاصی از معده یافت می شود.
حقایقی در مورد پولیپ معده:
به طور کلی، پولیپ های معده جهش های سلولی هستند که می توانند خوش خیم یا سرطانی (نئوپلاستیک) باشند و به احتمال زیاد از بافت اپیتلیال معده در مخاط معده ایجاد می شوند. انواع مختلفی از پولیپ معده وجود دارد که تا حدودی بر اساس کدام بخش از معده یافت می شوند: کاردیا، بدن، پیلور یا فوندوس. کاردیا جایی است که مری به معده تخلیه می شود و پیلور جایی است که به دوازدهه تخلیه می شود. معده ناحیه اصلی و مرکزی بدن است در حالی که فوندوس قسمت فوقانی منحنی است که گاز را جمع می کند.
برخی از رایج ترین انواع پولیپ معده عبارتنداز:
- پولیپ هایپرپلاستیک: پولیپ هایپرپلاستیک معمولاً به صورت دستهای ایجاد میشوند و میتوانند در مکانهای مختلف اطراف معده، گاهی در مجاورت زخم، مشاهده شوند. مطالعات نشان داده اند که پولیپ هایپرپلاستیک با شرایط گوارشی مرتبط است که پوشش داخلی معده را تحریک می کند. به عنوان مثال می توان به عفونت هلیکوباکتر پیلوری، گاستریت و کم خونی اشاره کرد. در حالی که خود پولیپ ها سرطانی نیستند، داشتن آنها خطر کلی سرطان یا تومور در پوشش معده را افزایش می دهد. اگر بیمار مبتلا به گاستریت مزمن باشد، خطر افزایش می یابد.
- پولیپ های آدنوماتوز: پولیپ های آدنوماتوز که به نام آدنوم نیز شناخته می شوند، معمولاً در آنتروم پیلور در پایین معده ایجاد می شوند. کشف آدنوم یکی از اولین نشانه های سرطان معده و سیگنال افزایش خطر ابتلا به سرطان یا کارسینوم در سایر نقاط دستگاه گوارش است. وجود آدنوم های متعدد ممکن است نتیجه پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) باشد، یک بیماری ارثی که اغلب روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد، اما همچنین می تواند منجر به ایجاد آدنوکارسینوم معده شود.
- پولیپ غدد فوندیک: پولیپ غدد فاندیک شایع ترین نوع پولیپ معده است و در فوندوس، قسمت فوقانی معده ایجاد می شود. پولیپ های غده فوندیک پراکنده ممکن است به صورت گروه های کوچکی از برجستگی های صاف ظاهر شوند و به ندرت منجر به سرطان شوند.
شیوع پولیپ معده:
پولیپ معده می تواند در بزرگسالان در هر سنی ایجاد شود، اما در افراد 65 سال و بالاتر شایع تر می شود. به عنوان رایج ترین نوع، پولیپ غدد فوندیک حدود 47 درصد از کل بروز پولیپ معده را تشکیل می دهد. به دلایلی که به طور کامل شناخته نشده است، این نوع پولیپ در زنان میانسال شایع تر از سایر گروه های جمعیتی است. هنگامی که بیماری به صورت گروهی یافت می شود، ممکن است فرد به پولیپوز غده فوندیک مبتلا شود، سندرمی که ممکن است نشان دهنده خطر بالاتر سرطان معده یا روده بزرگ باشد.
چه چیزی باعث ایجاد پولیپ غدد فاندیک می شود؟
علت خاص پولیپ معده به طور کامل شناخته نشده است و همین امر در مورد پولیپ غده فوندیک (FGP) نیز صادق است. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که ارتباط قوی بین تشکیل پولیپ و التهاب مزمن یا تحریک مخاط معده وجود دارد.
همچنین تعدادی از عوامل خطر دیگر وجود دارد که به نظر می رسد احتمال ایجاد پولیپ را افزایش می دهد:
گاستریت: گاستریت اصطلاح عمومی برای التهاب مخاط معده است. علائم شامل: درد شکم، حالت تهوع، استفراغ و سوزش سر دل است. اگر درمان نشود و اجازه داده شود که ادامه یابد، هم زخم و هم پولیپ ممکن است ایجاد شود.
عفونت: همانطور که در بالا ذکر شد، ارتباط شناخته شدهای بین پولیپ و عفونت هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد. با گذشت زمان، پاسخ ایمنی التهابی در نهایت می تواند منجر به زخم، ضایعات یا پولیپ شود.
PPIs: یکی از درمانهای استاندارد برای بیماریهای گوارشی مانند: گاستریت و GERD (بیماری ریفلاکس معده به مری)، مهارکنندههای پمپ پروتون است، نوعی دارویی که باعث کاهش قابل توجهی در تولید اسید معده میشود. نشان داده شده است که استفاده از PPI (مانند امپرازول) شانس ایجاد پولیپ را در بیماران خاص افزایش می دهد.
کم خونی خطرناک: مشکلات غدد فوندیک می تواند از ترشح فاکتور داخلی، گلیکوپروتئینی که برای جذب ویتامین B12 ضروری است، جلوگیری کند. کم خونی پرنیشیوز وضعیتی است که با کمبود ویتامین B12 و علائمی مانند ضعف، خستگی و سرگیجه مشخص می شود.
تشخیص:
پولیپ معده معمولاً منجر به علائم واضح نمی شود، بنابراین تشخیص در ابتدا می تواند دشوار باشد. پولیپهای بزرگتر حتی ممکن است باعث درد شکمی یا خونریزی داخلی جزئی شوند، اما لزوماً از سایر مشکلات گوارشی قابل تشخیص نیستند. پولیپ ها معمولاً فقط در طول معاینه برای سایر نگرانی ها یافت می شوند. یکی از راه های اصلی که متخصص گوارش می تواند معده را معاینه کند، آندوسکوپی فوقانی است. آندوسکوپ، یک لوله انعطاف پذیر نازک با یک دوربین که در انتهای آن قرار دارد، از مری و به معده تغذیه می شود.
بیش از 90 درصد پولیپ های معده که در معاینه آندوسکوپی یافت می شوند غیر سرطانی هستند. برخی از این پولیپهایی که در اپیتلیوم معده یافت میشوند را میتوان فقط با معاینه بصری خوشخیم در نظر گرفت، اما برخی مشکوک هستند و نیاز به آزمایشهای بیشتری دارند. ابزارهای کوچک جراحی در انتهای آندوسکوپ به پزشک اجازه میدهد، پولیپ را بردارد یا برای انجام بیوپسی، آن را برش دهد. هنگامی که نمونه بافت در آزمایشگاه است، می توان آزمایش های مختلفی را برای تعیین بدخیم بودن آن و تا چه حد در طول مسیر به سمت سرطان معده انجام داد.
درمان:
برای بسیاری از افراد، اولین مرحله درمان همزمان با معاینه انجام می شود. از آنجایی که پولیپ ها با علائم ظاهر نمی شوند، معمولا دلیل دیگری برای استفاده از آندوسکوپی دستگاه گوارش وجود دارد. اگر پولیپ در بافت مخاطی معده یافت شود، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که در همان زمان آنها را بردارد، به خصوص اگر به نظر می رسد هر یک از آنها پتانسیل بدخیم بالایی دارند. درصورتیکه تعداد بیشتری از مواردی که در آن زمان به طور منطقی قابل برداشت باشد وجود داشته باشد، پزشک نتایج بیوپسی را آزمایش کرده و مراحل بعدی را تعیین می کند.
اگر معلوم شود که پولیپ ها خوش خیم هستند، پزشک احتمالاً یک رویکرد انتظار و دید را اتخاذ خواهد کرد. این به طور معمول به این معنی است که یک سال بعد بیمار را برای آندوسکوپی پیگیری کنید. اگر مشخص شود که بیمار در معرض خطر ابتلا به سرطان است، احتمالاً آندوسکوپی سالانه مورد نیاز خواهد بود. اگر پولیپ ها سرطانی هستند، چندین استراتژی برای درمان وجود دارد که با برداشتن هر گونه بافت دیسپلاستیک معده شروع می شود. متأسفانه، هر بدخیمی در معده میتواند به معنای بدخیمی در جای دیگری باشد، بنابراین پزشکان ممکن است کولونوسکوپی یا آزمایشهای دیگر روی دستگاه گوارش را برای اطمینان از عدم وجود سلولهای سرطانی در جای دیگری توصیه کنند.
مراجعه به متخصص گوارش:
بخش سخت در مورد پولیپ معده این است که به ندرت منجر به علائم واضح می شود. اگر علائم گوارشی غیرقابل توضیحی داشته اید، می تواند پولیپ یا هر تعدادی از دلایل احتمالی دیگر باشد. به همین دلیل مهم است که در مدیریت سلامت دستگاه گوارش خود نقشی فعال داشته باشید.
مطالب مشابه:
شایع ترین بیماری های گوارشی
اختلالات رایج گوارشی
سریعترین راه برای درمان زخم معده
گاستروانتریت ویروسی (آنفولانزای معده)
رفلاکس معده
منبع: carygastro