گرفتگی عضلات پا در شب
گرفتگی عضلات پا در شب یا یا اسپاسم عضلانی، اسپاسم یا انقباضات غیر ارادی در پاها هستند. معمولاً این گرفتگی ها در بزرگسالان بر روی عضلات ساق پا تأثیر می گذارد که به آن عضلات گاستروکنمیوس نیز می گویند. با این حال، در برخی موارد، ماهیچههای رانهای جلویی به نام چهارسر ران یا پشت رانها به نام همسترینگ نیز میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند.
هنگامی که گرفتگی عضلات پا در شب رخ می دهد، می توانید خواب یا بیدار باشید. معمولاً گرفتگی در عرض 10 دقیقه خود به خود برطرف می شود. تقریباً برای یک روز کامل، ممکن است بعد از برطرف شدن گرفتگی، ساق پای شما حساس یا دردناک باشد. اگر شبانه به طور مکرر گرفتگی عضلات پا تجربه شود، می تواند خواب را مختل کند.
اغلب در میان افراد مسن و زنان بیشتر از نوجوانان است. با این حال، اکثر موارد گرفتگی عضلات پا در شب شدید نیستند و می توان آن را در خانه درمان کرد.
علت گرفتگی عضلات پا در شب:
برخی از موارد گرفتگی عضلات پا بدون هیچ دلیل شناخته شده ای اتفاق می افتد. این نوع گرفتگی پا به عنوان گرفتگی ایدیوپاتیک شناخته می شود. با این حال، برخی از گرفتگیهای ساق پا میتواند نشانه یا عارضهای از یک بیماری زمینهای باشد. به این نوع گرفتگی عضلات پا، گرفتگی ثانویه پا گفته می شود.
علل دقیق گرفتگی عضلات ایدیوپاتیک هنوز شناخته نشده است. با این حال، عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به گرفتگی عضلات پا در شب را افزایش دهند:
وضعیت پا در هنگام خواب:
خوابیدن در حالتی که پاها و انگشتان پا از بقیه بدن خارج شده باشد. این وضعیت به عنوان خم شدن کف پا شناخته می شود. ماهیچه های ساق پا را کوتاه می کند و در نتیجه خطر گرفتگی عضلات را افزایش می دهد.
فشار بیش از حد عضلانی:
ورزش بیش از حد می تواند عضلات ساق پا را بیش از حد درگیر و خطر ابتلا به گرفتگی عضلات را افزایش دهد.
شیوه زندگی کم تحرک:
برای عملکرد صحیح، عضلات باید به اندازه کافی کشیده شوند. نشستن طولانی مدت در یک موقعیت خاص می تواند فرد را مستعد گرفتگی کند.
کوتاه شدن تاندون:
تاندون ها استخوان ها و ماهیچه ها را به هم متصل می کنند. با گذشت زمان، طول تاندون ها کوتاه تر می شود. این می تواند خطر ابتلا به گرفتگی عضلات را افزایش دهد.
ایستادن طولانی مدت:
مطالعات نشان می دهد که ایستادن برای مدت طولانی می تواند خطر ابتلا به گرفتگی شبانه پا را در شب افزایش دهد.
گرفتگی عضلات پا در شب نشانه چیست؟
گرفتگی شبانه پا معمولاً شدید نیست. با این حال، آنها با شرایط پزشکی زیر مرتبط هستند و می توانند نشانه ای از این شرایط باشند:
- مشکلات ساختاری مانند: تنگی کانال نخاعی یا صافی کف پا
- بارداری
- شرایط عصبی مانند: نوروپاتی محیطی یا بیماری نورون حرکتی
- بیماری های اسکلتی عضلانی مانند: آرتروز
- اختلالات نورودژنراتیو مانند: بیماری پارکینسون
- شرایط متابولیک مانند: دیابت
- برخی داروها مانند: دیورتیک ها یا استاتین ها
- برخی از بیماری های تیروئید، کبد یا کلیه
زمان مراجعه به پزشک:
اگرچه اکثر موارد گرفتگی شبانه پا شدید نیستند، اما توصیه می شود برای بررسی آن به پزشک مراجعه شود. پزشک ممکن است بتواند وضعیت را به درستی تشخیص داده و در صورتی که وضعیت شدید باشد، درمان کند.
تشخیص گرفتگی شبانه پا:
اگرچه هیچ آزمایش تشخیصی خاصی برای تأیید گرفتگی شبانه پا وجود ندارد، اما پزشک ممکن است برخی آزمایشها را برای تشخیص سایر بیماریهای زمینهای همراه با گرفتگی عضلات پا به عنوان یک علامت انجام دهد. به عنوان مثال، پزشک ممکن است فشار خون را اندازه گیری کند، که می تواند بیماری های عروقی یا قلبی را نشان دهد.
گزینه های درمانی:
اگرچه گرفتگی شبانه پا میتواند آزاردهنده باشد، اما افرادی که در شب دچار گرفتگی عضلات پا میشوند نیازی به درمان پزشکی ندارند.
می توانید اقدامات پیشگیرانه زیر را برای جلوگیری از خطر ابتلا به گرفتگی شبانه پا در شب امتحان کنید:
کشش:
قبل از رفتن به رختخواب، پاهای خود را به درستی کشیده و صاف کنید. پاهای خود را نیز خم کنید.
ماساژ پاها:
برای کمک به شل شدن عضلات پاها، آنها را به طور کامل ماساژ دهید. ماهیچه های پای خود را به آرامی ماساژ دهید.
مصرف مایعات به مقدار زیاد:
مایعات به ماهیچه ها اجازه می دهند تا به طور طبیعی کار کنند. قبل از رفتن به رختخواب مقدار زیادی مایعات بنوشید تا از احتمال ابتلا به گرفتگی شبانه پا جلوگیری کنید.
حرارت اعمال کنید:
اگر قبلاً در ناحیه خاصی از ساق پا دچار گرفتگی شبانه شده اید، گرما را روی آن ناحیه اعمال کنید. یک بطری آب گرم، حوله گرم یا پد گرم کننده را روی قسمت قرار دهید. در صورت امکان، قبل از رفتن به رختخواب دوش آب گرم بگیرید. گرما به عنوان تسکین دهنده عضلات سفت بدن شناخته شده است.
مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه:
اگر بعد از گرفتگی شبانه، هر گونه درد یا حساسیت در پای خود احساس کردید، از داروهای بدون نسخه مانند: ناپروکسن، استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. این داروها به کاهش درد کمک می کنند.
تفاوت بین گرفتگی عضلات پا در شب و سندرم پای بیقرار:
هردو در هنگام استراحت یا در طول شب اتفاق می افتد. تفاوت در میزان درد آنهاست. در حالی که گرفتگی عضلات پا در شب باعث درد شدید می شود، سندرم پای بی قرار بیشتر باعث احساس خزیدن می شود که باعث می شود پاهای خود را حرکت دهند.
آیا گرفتگی عضلات پا در شب علائم هشدار دهنده ای دارد؟
متأسفانه، گرفتگی شبانه پا به طور ناگهانی اتفاق می افتد و هیچ علامت هشدار دهنده ای وجود ندارد. با این حال، اگر باردار هستید یا از داروهای خاصی استفاده می کنید، می توانید به عنوان یک عارضه جانبی، گرفتگی گرفتگی شبانه پا را انتظار داشته باشید.
ویتامین های موثر:
هیچ ویتامینی در 100٪ مواقع به درمان گرفتگی شبانه پا کمک نمی کند. اما برخی از متخصصان توصیه میکنند که برای گرفتگی عضلات پا از ویتامین B12 یا منیزیم استفاده کنید.
به طورکلی:
اگر تا به حال گرفتگی شبانه پا را تجربه کرده اید، در بیشتر موارد، آنها جدی نیستند. برای کاهش خطر ابتلا به گرفتگی شبانه پا، می توانید پاهای خود را به طور کامل کشیده و ماساژ دهید.
اگر به طور مکرر گرفتگی گرفتگی شبانه پا را تجربه می کنید، توصیه می شود به پزشک مراجعه شود. ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای دارویی باشد.
مطالب مشابه:
گرفتگی عضلات در دوران بارداری
راه رفتن غیر طبیعی
تونل کارپال در بارداری (CTS)
دیستروفی سمپاتیک رفلکس (RSD)
درد عصب سیاتیک در بارداری
منابع: healthlibrary.askapollo, my.clevelandclinic