آندومتریوز روده
بافت اندومتریوز پوشش داخلی رحم را تشکیل می دهد و هنگامی که بافتی مشابه در روده رشد می کند، باعث اندومتریوز روده می شود.
آندومتریوز روده رشد غیر طبیعی بافتی مشابه به آندومتر در قسمت روده است.
علائم این بیماری شبیه به سندرم روده ی تحریک پذیر است، اما در مورد آندومتریوز معمولاً از زمان پریود شروع می شود و شایع ترین مکان ها شامل : اندام های اطراف لگن شما است.
و آندومتریوز یک وضعیت دردناک است که در آن بافتی مشابه بافتی که به طور معمول رحم را می پوشاند (بافت آندومتر) در سایر قسمت های لگن مانند : تخمدان ها یا لوله های فالوپ رشد می کند.
انواع مختلف اندومتریوز بر اساس محل قرارگیری بافت آن است. در اندومتریوز روده، بافتی مشابه بافت آندومتر روی سطح یا داخل روده ی شما رشد می کند.
یک سوم زنان مبتلا به اندومتریوز، بافت آندومتر را بر روی روده دارند. بیشتر آندومتریوز روده در قسمت پایین روده، درست بالای رکتوم رخ می دهد. همچنین می تواند در آپاندیس یا روده کوچک هم ایجاد شود و اندومتریوز روده، گاهی بخشی از اندومتریوز رکتوواژینال است که واژن و رکتوم را تحت تاثیر قرار می دهد.
اکثر زنان مبتلا به اندومتریوز روده نیز آن را در نقاط شایع تر اطراف لگن خود دارند.
این شامل موارد زیر است:
- تخمدان ها
- کیسه داگلاس (ناحیه بین دهانه رحم و راست روده)
- مثانه
علائم آندومتریوز روده:
برخی از زنان هیچ علائمی را تجربه نمی کنند و ممکن است متوجه نشوند که اندومتریوز روده دارند، تا زمانی که آزمایش تصویربرداری انجام دهند.
هنگامی که علائم ظاهر می شوند، ممکن است مشابه علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) باشد و تفاوت آنها در این است که علائم آندومتریوز اغلب در زمان پریود شروع می شود. این بافت به چرخه هورمونی پریود شما پاسخ می دهد، متورم می شود و بافت اطراف خود را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم منحصر به فرد این بیماری عبارتند از:
- درد هنگام اجابت مزاج
- گرفتگی شکم
- اسهال
- یبوست
- نفخ
- خونریزی از رکتوم
در اکثر زنان مبتلا به اندومتریوز روده، می تواند باعث:
- درد قبل و حین پریود
- درد هنگام رابطه جنسی
- خونریزی شدید در طول یا در بین دوره ها
- خستگی
- حالت تهوع
- اسهال
علت آندومتریوز روده:
پزشکان دقیقاً نمی دانند که چرا برخی افراد به اندومتریوز مبتلا می شوند. این امکان وجود دارد که جراحی های گذشته رحم به سلولهای آندومتر اجازه اتصال به برش و در نهایت انتقال به روده را بدهد.
بعضی از محققان فکر می کنند عدم تعادل استروژن نیز ممکن است به اندومتریوز کمک کند.
به نظر می رسد که یک پیوند ژنتیکی نیز وجود دارد. افرادی که یکی از اعضای نزدیک خانواده، مانند مادر یا خواهر، مبتلا به این عارضه هستند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اندومتریوز هستند.
یک نظریه، قاعدگی رتروگراد است و در طول دوره های قاعدگی، خون به جای خارج شدن از بدن، از طریق لوله های فالوپ به عقب و به داخل لگن جریان می یابد. سپس آن سلول ها در روده کاشته می شوند.
به طورکلی محققان هنوز نمیدانند چرا بافت آندومتر خارج از اندامهای تناسلی، مثل روده رشد میکند.
سایر علل احتمالی عبارتند از:
- تبدیل سلول اولیه: سلول های باقی مانده از جنین به بافت آندومتر تبدیل می شوند.
- پیوند: سلول های آندومتر از طریق سیستم لنفاوی یا خون به سایر اندام ها می روند.
- ژن ها: اندومتریوز گاهی اوقات در خانواده ها دیده می شود.
چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک شما با انجام یک معاینه فیزیکی شروع می کند و در طول معاینه، پزشک واژن و راست روده شما را برای هر گونه رشد بررسی می کند.
این آزمایشات می تواند به پزشک در تشخیص اندومتریوز روده کمک کند:
سونوگرافی: این تست از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر از داخل بدن شما استفاده می کند. دستگاهی به نام مبدل در داخل واژن (سونوگرافی ترانس واژینال) یا رکتوم (سونوگرافی آندوسکوپی ترانس رکتال) قرار می گیرد. سونوگرافی می تواند اندازه اندومتریوز و محل قرارگیری آن را به پزشک نشان دهد.
ام آر آی: این آزمایش از آهنرباها و امواج رادیویی قدرتمند برای بررسی اندومتریوز در روده و سایر قسمت های لگن استفاده می کند.
تنقیه باریم: این آزمایش از اشعه ایکس برای گرفتن عکس از روده بزرگ کولون و رکتوم شما استفاده می کند. کولون شما ابتدا با رنگ کنتراست پر می شود تا به پزشک کمک کند آن را راحت تر ببیند.
کولونوسکوپی: این آزمایش از یک محدوده ی انعطاف پذیر برای مشاهده داخل روده ی شما استفاده می کند. کولونوسکوپی اندومتریوز روده را تشخیص نمی دهد. با این حال، می تواند سرطان روده بزرگ را که می تواند علائم مشابهی ایجاد کند، رد کند.
لاپاراسکوپی: در طی این جراحی، پزشک یک اسکوپ باریک و روشن را در برشهای کوچکی در شکم شما قرار میدهد تا اندومتریوز را در شکم و لگن شما پیدا کند. آنها ممکن است یک تکه از بافت را برای بررسی بردارید.
مراحل آندومتریوز روده:
اندومتریوز بر اساس میزان بافتی که فرد دارد و عمق آن که به اندام های بدن گسترش می یابد به مراحل زیر تقسیم می شوند :
Stage 1 یا مرحله 1:
حداقل. تکه های کوچک اندومتریوز روی اندام های لگن یا اطراف آن وجود دارد.
Stage 2 یا مرحله 2:
خفیف. لکه ها نسبت به مرحله 1 گسترده تر هستند، اما داخل اندام های لگنی نیستند.
Stage 3 یا مرحله 3:
متوسط. آندومتریوز گسترده تر است و شروع به ورود به اندام های لگن شما می کند.
Stage 4 یا مرحله 4:
شدید. اندومتریوز به اندام های زیادی در لگن شما نفوذ کرده است.
چه عوارضی دارد ؟
اندومتریوز در روده می تواند بر باروری شما تأثیر بگذارد ، به خصوص اگر آن را در تخمدان ها و سایر اندام های لگنی خود نیز داشته باشید.
جراحی برای برداشتن ضایعات آندومتریوز می تواند شانس باردار شدن فرد را بهبود بخشد و حتی اگر در باروری مشکلی نداشته باشند، برخی از زنان دارای درد مزمن لگن مرتبط با این بیماری هستند که بر کیفیت زندگی آنها تأثیر می گذارد.
اندومتریوز یک بیماری مزمن است. احتمالاً باید علائم آن را در طول زندگی خود مدیریت کنید.
مطالب مشابه:
تفاوت آندومتریوز با فیبروم
آندومتریوز
درمان جدید آندومتریوز
تفاوت آندومتریوز با آدنومیوز
استروژن بالا
منابع: medicalnewstoday, healthline