آسم در بارداری
آسم یک بیماری مزمن (طولانی) است که باعث تنگ شدن و باریک شدن راه های هوایی می شود و تنفس را سخت تر می کند. یکی از علائم شایع بارداری حتی در بین افراد بدون آسم تنگی نفس می باشد. اگر مبتلا به آسم هستید، که شامل علائم دیگری مانند: خس خس سینه، دوره های سرفه و گرفتگی قفسه سینه می شود، ممکن است تلاش برای گرفتن نفس های آسان حتی، شدیدتر باشد. علاوه بر نگرانی در مورد سلامتی خود، ممکن است نگران این باشید که جنین به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمکند.
بارداری می تواند باعث تغییراتی در آسم شما شود. در حدود 40 درصد از افراد، علائم بدتر می شوند. می توان با مراجعه به پزشک درمان را برای جلوگیری از حملات آسم یا تشدید آن آغاز کنید. درمانهایی مانند استنشاقها معمولاً در دوران بارداری بیخطر هستند. آسم کنترل نشده می تواند خطرات عمده ای برای سلامتی شما و جنین ایجاد کند.
از سوی دیگر، اگر برنامه درمانی خود را دنبال کنید و تمام داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید، دلیلی ندارد که نتوانید بارداری سالم و کودکی سالم داشته باشید.
شما می توانید شانس بارداری سالم را با موارد زیر افزایش دهید:
- آشنایی با دستورالعمل های استفاده از داروهای آسم در دوران بارداری
- پیروی از برنامه درمانی خود برای مدیریت آسم
- دانستن اینکه چگونه برای عوارض احتمالی مراقب باشید.
همچنین محققان دریافته اند که:
- آسمی که بدتر می شود معمولاً بین هفته های 29 تا 36 بارداری رخ می دهد.
- آسمی که بهبود می یابد معمولاً در طول بارداری به تدریج بهبود می یابد.
- علائم آسم معمولاً در طول زایمان بدتر نمی شود.
- علائم آسم که در دوران بارداری تغییر می کنند معمولاً در سه ماه اول پس از تولد نوزاد به حالت عادی باز می گردند.
- افرادی که در بارداری گذشته تغییراتی را در علائم آسم تجربه می کنند، تغییرات مشابهی را در بارداری های آینده تجربه می کنند.
علائم آسم در بارداری:
در دوران بارداری، احتمالاً همان علائم آسم را دارید که قبلاً داشته اید. آنچه در بارداری متفاوت است، شدت علائم است. علائم ممکن است در دوران بارداری بهتر یا بدتر شوند. یا ممکن است اصلاً تغییر نکنند.
به طورکلی علائم ممکن است، شامل موارد زیر باشد:
- خس خس سینه
- سرفه کردن
- تنگی قفسه سینه
- تنگی نفس
با این حال، ممکن است این موارد را به میزان کمتر یا بیشتر از قبل از بارداری تجربه کنید. مثلا:
- تقریباً 33 درصد از افراد باردار مبتلا به آسم علائم شدیدتری در دوران بارداری دارند.
- دیگران نیز همین احساس را دارند یا متوجه می شوند که علائم آنها خفیف تر می شود.
- وقتی آسم بدتر میشود، علائم معمولاً بین هفتههای ۲۹ تا ۳۶ بارداری جدیتر میشوند. علائم معمولاً در هفته های 36 تا 40 کمتر می شوند.
علت آسم در بارداری:
بارداری باعث آسم نمی شود. اما تغییرات مرتبط با بارداری در بدن میتواند باعث شود که فرد شرایط متفاوتی را تجربه کند. تغییراتی که بر تنفس شما تأثیر می گذارد، عبارتند از:
افزایش اندازه رحم:
رحم شما برای نگهداری جنین در حال رشد منبسط می شود. همانطور که انجام می دهد، دیافراگم شما (عضله ای که به شما کمک می کند هوا را به داخل ریه های خود بکشید و آن را آزاد کنید) تغییر مکان می دهد. دیافراگم شما ممکن است نتواند آنقدر آزادانه حرکت کند که به شما اجازه دهد نفس کامل بکشید.
افزایش هورمون های بارداری:
افزایش ناگهانی هورمون های بارداری می تواند سینوس های شما را خشک کرده و باعث ملتهب شدن آنها شود. ممکن است باعث شود بینی «سفت» شود و تنفس را سختتر کند. به طور خاص، افزایش سطح پروژسترون باعث تحریک تنفس سریعتر می شود.
افزایش ضربان قلب: قلب شما باید بیشتر کار کند تا خون شما و جنین را تامین کند. کار اضافی ممکن است خسته کننده باشد و شما را دچار تنگی نفس کند.
اگر آسم برای شما تشخیص داده نشده است و به طور ناگهانی در تنفس مشکل دارید، ممکن است به دلیل این تغییرات دچار تنگی نفس شوید. این همان آسم نیست، که یک بیماری مزمن است که علائم دیگری نیز دارد. یا ممکن است آسم خفیف و تشخیص داده نشده ای داشته اید که قابل توجه است زیرا تغییرات مرتبط با بارداری آن را بدتر کرده است.
توصیه می شود برای اطمینان به پزشک مراجعه شود.
خطرات و عوارض:
برای کمک به جلوگیری از عوارض مرتبط با آسم، حتماً برنامه درمانی خود را دنبال کنید و با پزشک در مورد هرگونه تغییر در علائم خود صحبت کنید.
بیشتر مشکلات مربوط به آسم در دوران بارداری نتیجه درمان ناکافی آسم است. این مشکلات می تواند هم شما و هم کودکتان را تحت تاثیر قرار دهد.
آسم کنترل نشده می تواند خطر برخی از عوارض بارداری را افزایش دهد. همچنین، افرادی که مبتلا به آسم شدید تشخیص داده می شوند، نسبت به افراد مبتلا به آسم خفیف یا متوسط، بیشتر احتمال دارد عوارض را تجربه کنند.
عوارض عبارتند از:
پره اکلامپسی: یک وضعیت فشار خون جدی است که می تواند اندام های شما را تحت فشار قرار دهد و خطرات جدی برای جنین ایجاد کند.
زایمان زودرس: زمانی که نوزاد قبل از هفته 37 بارداری به دنیا می آید. نوزادانی که خیلی زود به دنیا می آیند ممکن است مشکلات سلامتی مرتبط با مسائل رشدی داشته باشند.
سن حاملگی کم یا وزن کم هنگام تولد: نوزادانی که کوچکتر از حد طبیعی هستند ممکن است سیستم های رشد نیافته ای داشته باشند که می تواند باعث مشکلات سلامتی شود.
چه آسم خفیف، متوسط یا شدید باشد، داشتن یک برنامه درمانی برای پیشگیری و مدیریت حملات خطر ابتلا به مشکلاتی را که بر شما یا جنین تأثیر می گذارد کاهش می دهد.
عواملی که ممکن است خطر عوارض بارداری مرتبط با آسم را افزایش دهد؟
عوامل خاصی ممکن است خطر بدتر شدن آسم را در دوران بارداری افزایش دهند، از جمله:
- سیگار کشیدن.
- عدم مصرف داروهای آسم یا برنامه درمانی خود را طبق تجویز انجام ندهید.
- داشتن اضافه وزن (BMI بین 25 تا 29) یا چاقی (BMI 30 یا بالاتر).
تشخیص آسم در دوران بارداری:
اکثر افراد باردار مبتلا به آسم قبل از بارداری تشخیص داده می شوند. چه باردار باشید چه نباشید روند تشخیص مشابه است. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما فقط آزمایش هایی را انجام می دهد که برای شما و جنین بی خطر باشد.
تشخیص ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بررسی سابقه پزشکی فرد، شامل شرح علائم و زمانی که تمایل به ایجاد یا بدتر شدن دارند.
- معاینه بدنی.
- اسپیرومتری، آزمایشی که جریان هوا را در سراسر ریه شما اندازه گیری می کند.
همچنین ممکن است برای رد کردن شرایطی غیر از آسم که بر تنفس شما تأثیر می گذارد نیاز به آزمایش خون و روش های تصویربرداری داشته باشید.
مدیریت و درمان:
درمان آسم شامل دو چیز است: اجتناب از محرک ها و مدیریت علائم.
محرک ها:
اولین دوره درمان آسم برای افراد باردار پرهیز از محرک هایی است که باعث واکنش بیش از حد سیستم ایمنی و بروز حمله آسم می شود. رایج ترین محرک ها عبارتند از:
- آلودگی هوا
- مواد شیمیایی
- دود سیگار
- هوای سرد و خشک
- شوره
- غبار
- ورزش
- خوراکی ها
- عطرها
- کپک و قارچ ها
- آفات، مانند سوسک یا موش
- احساسات قوی
- ویروس ها و عفونت ها
مدیریت علائم:
گام بعدی کنترل علائم با دارو است. به طور کلی، پزشک احتمالاً داروهای مختلف آسم را در دوران بارداری تجویز نمی کنند. در عوض، درمان و مدیریت آسم شما احتمالاً شامل همان داروهایی است که قبل از بارداری استفاده می کردید، مگر اینکه دلیل قانع کننده ای برای تغییر وجود داشته باشد.
برخی از افراد از مصرف داروهای آسم در دوران بارداری از ترس اینکه ممکن است به جنین آسیب برسانند، اجتناب می کنند. این کار می تواند منجر به تشدید علائم آسم شود. اما آسم خود خطر بیشتری برای رشد جنین نسبت به عوارض جانبی داروهای آسم دارد.
مطالب مشابه:
آسم چیست؟
تنگی نفس و حالت تهوع
باید و نبایدهای بارداری پرخطر
علائم حیاتی نوزادان و کودکان
تنگی نفس
منابع: verywellhealth, my.clevelandclinic